Żywienie w chorobach wątroby - to jedz codziennie!

Żywienie w chorobach wątroby - to jedz codziennie!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

schorzenia wątroby obejmują szereg ludzi chorobowych, z których zazwyczajco  jeść  przy  chorobie  wątroby

pojawiają się: zdecydowane w smaku oraz przewlekłe stan zapalny wątroby, marskość wątroby, choroba stłuszczeniowa wątroby oraz toksyczne uszkodzenie wątroby. W kuracji tych schorzeń żywienie okazuje się podstawowym elementem terapii. W przebiegu schorzeń wątroby dochodzi do zaburzeń przemiany poszczególnych składników pokarmowych, dlatego konieczne okazuje się osobiste podejście do każdego chorego. żywienie chorych zazwyczaj napotyka trudności, takie jak niedociągnięcie głodu, uczucie pełności oraz wzdęcia, pragnienie oraz okresowe zaburzenia trawienia. Dlatego też wytyczne dotyczące żywienia pacjentów z dolegliwościami wątroby powinny uwzględniać osobiste podejście do stanu chorego oraz fazy dolegliwości. W przypadku braku głodu należy dążyć do transportu organizmowi specyfików o dużej składników biologicznej. rekomendacje żywieniowe w ostrym oraz przewlekłym zapaleniu wątroby intensywne stan zapalny wątroby charakteryzuje się szybko rozwijającymi się zmianami martwiczymi oraz zapalnymi wywołanymi poprzez wirusy hepatotropowe. Ponad 1/2 sytuacji ostrych stanów zapalnych wątroby wywołana okazuje się poprzez wirusa WZW takie jak A Przewlekłe stan zapalny wątroby to trwająca ponad 6 miesięcy choroba wątroby choroba  wątrobycharakteryzująca się zmianami martwiczo-zapalnymi, wywołana różnymi czynnikami: infekcyjnymi, immunologicznymi, metabolicznymi oraz toksycznymi. W chorobach zapalnych wątroby używa się jadłospis łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu. rekomendacje dla chorego Spożywanie 5–6 niewielkich potraw w ciągu dnia, czyli Żywienie w chorobach wątroby korzystanie z zasady „jem mniej, a częściej” Spożywanie specyfików, które prosto ulegają trawieniu oraz nie obciążają przewodu pokarmowego (patrz: tabela) Wykluczenie specyfików ciężkich, zawierających dużo błonnika, wzdymających oraz ostrych przypraw (patrz: tabela) ograniczenie spożycia tłuszczu do 45–50 g/d (tłuszcze zalecane: olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło) Spożywanie potraw gotowanych, pieczonych w folii albo duszonych; przeciwwskazane okazuje się spożywanie potraw smażonych żywienie  w  chorobach  Spożywanie potraw w spokojnej atmosferze, nigdy w pośpiechu Wykluczenie z kuracji odchudzającej piwa   dieta okazuje się koniecznością w profilaktyce oraz kuracji kłopoty takich jak: przewlekłe stan zapalny wątroby, marskość wątroby oraz toksyczne uszkodzenie wątroby. dużo ludzi nie łączy z chorą wątrobą zaburzeń trawiennych, długotrwałego zmęczenia, niedobrego samopoczucia, wzdęć oraz zaparć. Jeśli nie zauważy się w porę tych objawów – kuracje wątroby będzie długie oraz nie zawsze skuteczne. Zdrowa dieta na wątrobę może minimalizować artykuły tłuste na rzecz białka oraz węglowodanów. dieta to dieta lekka, która potrzebuje naprawdę drastycznych zmian nawyków żywieniowych. Kiedy wątroba odmawia posłuszeństwa, jedynym rozwiązaniem okazuje się zastosowanie kuracji odchudzającej. może być obfita w białka oraz węglowodany oraz minimalizować tłuszcze oraz błonnik. artykuły białkowe muszą zawierać dużą zawartość składników lipotropowych, jak: metionina, cholina, witaminy B2 oraz C. w jadłospisie na wątrobę tłuszcze alt2 ogranicza się do 40 g dziennie. Podstawą okazuje się używanie tłuszczów o niewielkim punkcie topnienia oraz

wysokiej składniki biologicznej, a więc takich jak: olej sojowy, olej słonecznikowy oraz masło.

W trakcie aplikowania kuracji odchudzającej wątrobowej posiłki świetnie spożywać zazwyczaj, tj. 4-5 razy dziennie, ale w mniejszych porcjach, a dania nie powinny być gorące. najrozsądniej, aby dania były przygotowane w wodzie oraz na parze, pieczone w folii, pergaminie, oraz duszone bez tłuszczu. Zazwyczaj w tej kuracji podaje się większe ilości chudego mleka oraz białym serze, ze względu na to że zawierają metioninę. Nazwa „kuracja dietetyczna” okazuje się używana coraz rzadziej, obecnie używamy określeń: dieta niskotłuszczowa czy bogatobiałkowa albo niskobiałkowa. jedzenie w chorobach wątroby okazuje się uzależnione od poziomu wydolności organu, lekarz zalecając dietę, bierze pod uwagę także etap odżywienia chorego oraz schorzenia współistniejące. Ogólnie w chorobach wątroby (stan zapalny, stłuszczenie, marskość) należy używać dietę, która oszczędzi chory narząd oraz przyśpieszy regenerację komórek. Co trzeba jeść podczas kuracji odchudzającej wątrobowej? Podczas kuracji odchudzającej wątrobowej zaleca się: pieczywo pszenne oraz żytnie z małego przemiału, czerstwe, sucharki; masło, twaróg, ser biały, jajka na miękko; chudą szynkę, polędwicę, parówki, miód, zupy na wywarach warzywnych z alt3 chudego mięsa; kasze na sypko, kasze rozklejone; nieduże makarony, lane kluski, kluski francuskie; chude mięso oraz ryby: gotowane, w warzywach, z płynu, pulpety, pieczone bez tłuszczu w folii lub pergaminie; z tłuszczów: oliwę, olej sojowy, słonecznikowy oraz kukurydziany; owoce, kompoty, musy, galaretki, koktajle mleczno-z owoców, owoce przecierane, biszkopty. dolegliwości wątroby wymagają ograniczenia: cebuli, czosnku, kapusty, papryki, ogórków; octu, roślin strączkowych; śmietany, tłuszczu, obsmażania, smażenia, duszenia, pieczenia – w tłuszczu; coca-coli (oraz wszelkich napojów gazowanych), kawy; czekoladowych przysmaków, tortów, kremów; wysokoprocentowych napojów oraz papierosów   dieta stosowana przy problemach z wątrobą powinna być lekka. Przygotowując posiłki, określone techniki kulinarne oraz substancje trzeba wykreślić. Proponujemy kilka przepisów na dania ; wątrobowej. W kuracji wątrobowej nie wolno przyjmować tłustych mięs oraz ryb, potraw smażonych oraz wzdymających, ostrych przypraw, tłustych ciast oraz tortów, zup na tłustych mięsnych wywarach z zasmażką oraz śmietaną. Trzeba też ograniczyć zawartość soli do 5-6 g dziennie. Zalecane okazują się zupy jarskie oraz na wywarach z chudego mięsa, chude wędliny oraz ryby, ugotowane jarzyny oraz zioła oraz przyprawy

wspomagające trawienie (koperek, majeranek, melisa, cynamon). 

Przy chorej wątrobie z kuracji odchudzającej wykreślić trzeba dania smażone, preferować a ugotowane, duszone oraz pieczone. Poniżej prezentujemy kilka przepisów do stosowania alt4 w kuracji wątrobowej. Koperek drobno posiekać. Mięso wymieszać z koperkiem, oliwą, jajkiem oraz bułką, posolić do smaku. założyć do żaroodpornego żyły i tętnice oraz piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. podawać na ciepło z ryżem albo na chłód do pieczywa. jarzyny przepłukać, obrać oraz zetrzeć na tarce o sporych oczkach. założyć do rondla, podlać oliwą oraz odrobiną wody mineralnej, dusić ok. 10 minut. Jabłko przepłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. dorzucić do warzyw, dodać cynamon, dusić dodatkowo 10-15 minut. Przyprawić solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Seler oraz marchewkę przepłukać, obrać, zetrzeć na tarce o sporych oczkach. jarzyny dorzucić na patelnię, podlać wodą, dodać oliwę, dusić 5 minut. Filety opłukać, osuszyć, natrzeć solą, dorzucić do warzyw, przykryć, dusić 10 minut. Mleko wymieszać z mąką kukurydzianą, dodać chrzan, natkę, przyprawić solą, wlać do ryby, lekko zamieszać, doprowadzić do wrzenia oraz gotować dodatkowo 1 minutę.uder pomieszany z cynamonem, cały czas ubijając. Wsypać tyle płatków owsianych, by powstała gęsta masa. Kłaść łyżką ciastka na blasze wyściółanej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. http://mowimyjak.se.pl/zdrowie/kuracji odchudzającej-oraz-zrzucanie nadwagi/kuracja dietetyczna-watrobowa-co-moga-jesc-osoby-z-nadwyrężona-watroba-4-przepisy,97_79401.html


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness