Żywność GMO a tycie - zobacz przez co tyjesz!

Żywność GMO a tycie - zobacz przez co tyjesz!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Dla niektórych zmianiana genetycznie żywność kojarzy się zGMO  a  tycie

eksperymentami prowadzonymi poprzez badaczy gdzieś daleko od naszych półek sklepowych półkach. Nic mimo wszystko bardziej mylnego, na naszych talerzach coraz częściej lądują produkty, które były zmienione na pułapie genów.   Ta żywność przyczynia się do tycia? Amerykanie stają się bardziej otyli z roku na rok. W Polsce rzeczywistość także rozpoczyna się pogarszać. Podejmowane okazują się liczne kampanie mające zamierzenia zapobieganie występowania nadwagi oraz chorobom z nią związanym - szczególnie u pociechy. Czy ktoś mimo wszystko zastanawiał się nad wpływem żywności modyfikowanej genetycznie wprowadzonej stosunkowo niedawno, a obecną sytuacją w Europie oraz na Zachodzie? Okazuje się, że tak. Co więcej wyniki eksperymentów jakie udało się osiągnąć okazują się dość zaskakujące. Żywność GMO a tycie Żywność zmianiana genetycznie ma przede wszystkim w taki sposób zmienione DNA, by plony były obfitsze, a rośliny bardziej odporne na oddziaływanie szkodników, mając przy tym dłuższy okres do spożycia.   Czy to mimo wszystko jedyne rezultaty wprowadzania zmian w kod genetyczny rośliny? Naukowcy z Norwegii postanowili skontrolować to na szczurach. Podzielili je na dwie zespoły, jedną z nich żywiono kukurydzą uprawianą w klasyczny sposób, drugą a GM kukurydzą. Po 3 miesiącach szczury, które jadły kukurydzę modyfikowaną genetycznie, miały bardzo większą masę ciała niż druga grupa jedząca kukurydzę tradycyjną. WiększyGMO  a  odchudzanie był więc ich udział tłuszczowej w całościowej masie ciała. Niedługo po publikacji tych rezultatów okazało się ze względu na to że także, że szczury tyją tylko po alt2 jedzeniu prosto roślin, które zmodyfikowano genetycznie, więc zwierząt oraz ryb, które karmione były GM kukurydzą. Były one także skłonne zjadać większe ilości żywności. Może być to wynikiem zmniejszenia substancji odżywczych składników poddanych działaniu GM. Obecnie kukurydza bywa wszędobylska. Dodawana w postaci mączki do ciast, jako skrobia w batonach, chipsach, chlebach, ketchupach, orzeszkach w panierce i jako zagęstnik w jogurtach, deserach. okazuje się także składnikiem kisieli oraz budyni. Kukurydza stanowi więc niekiedy paszę dla zwierząt

rzeźnych oraz ryb.jedzenie  z  GMO  a  tycie

  Jak zatem uniknąć żywności modyfikowanej genetycznie? Należy dokładnie czytać opisy składników oraz przetestować znaleźć ich alternatywy nie obejmujące kukurydzy bądź soi. okazują się to 2 główne przedmioty zmian genetycznych na rynku spożywczym. Pamiętajmy o pełnym alt3 organizmu rozsądku, nie chodzi o to, by wykluczyć wszystkie ich źródła, ale by być bardziej uważnym oraz nie objadać się nimi nieświadomie. Racjonalna kuracja dietetyczna z naturalnymi wyrobami z pewnych źródeł na pewno zaprocentuje zdrowiem. Autor: Joanna Jamróz Żywność GMO budzi na całym świecie burzliwe rozmowy – mając mnóstwo zaciekłych nieprzyjaciół. Zostawiając teraz na boku dyskusję na temat tego, czy GMO okazuje się bezpieczne – postarajmy się zastanowić jak omijać takiego rodzaju produkty, jeśli nie chcemy ich na naszych talerzach? Jak omijać żywność GMO? Wszystko trzeba zacząć tak jak w przypadku pozostałych substancji – od uważnego przeczytania opisy. Obecnie coraz nadmierna ilość substancji okazuje się oznaczona jako wolna od GMO (też “non-GMO” “GMO Free”).

Oczywiście nie zawsze taką etykietę trzeba prosto alt4 znaleźć.

Co więc dalej? Czym bliżej wytwórcę – tym dobrze produkty GMO ruchowo nie powinno trzeba rozpoznać od pozostałych substancji danej kategorii, natomiast zawsze mniejsze niebezpieczeństwo okazuje się, że natkniemy się na nie kupując surowe, nieprzetworzone produkty wprost od wytwórcę, rolnika albo poprzez zaufanego pośrednika. trzeba wtedy też zwyczajnie upewnić się u sprzedającego, że są one wolne od GMO. Zdecydowanie łatwiej takie niepopularne produkty utrzymać w sekrecie w produktach więcej przetworzonych – większość GMO trafia do obrotu jako produkty pasz dla zwierząt albo źródło półproduktów do wytwarzania przemysłowej. Jak zaznajmiają przypadki amerykańskie zdarza się też, że producenci początkowo produkujący swoje wyroby spożywcze bez wykorzystania GMO, później po cichu przechodzą do ich wykorzystywania. Dlatego trzeba na bieżąco sprawdzać opisy ulubionych substancji.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness