Brązowy cukier - czy jest zdrowy jak mówią?

Brązowy cukier - czy jest zdrowy jak mówią?

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

ogólnie panuje przekonanie, iż  brązowy trzcinowy cukier bywa zdrowszy niż biały.Brązowy  cukier  a  zdrowie

Czy naprawdę tak bywa? niewiele ludzi wie, że bywa spory haczyk w owej miejskiej legendzie. Brązowy cukier nie bywa wcale dużo mniej toksyczny dla ludzkiego ludzkiego ustroju niż jego biały kolega. Już wyjaśniam dlaczego.   Sacharoza posiada zero wartości odżywczych oraz co więcej bywa substancją silnie zakwaszającą ludzki organizm. Gdy dostanie się do naszego ludzkiego ustroju narusza homeostazę, delikatną równowagę kwasowo- zasadową ludzkiego ustroju. Co to znaczy? Tak jak powinniśmy posiadać stałą temperaturę ciała 36,6 stopni czy  Brązowy  cukier  bywa  zdrowyCelsjusza (oraz by ją utrzymać ciało włącza w niekorzystnych warunkach mechanizmy obronne jak np. pocenie się gdy bywa gorąco, drżenie mięśni gdy chłód), identycznie powinniśmy posiadać Brązowy cukier - wcale nie taki zdrowy? stałe wskaźniki naszych płynu ustrojowych. Prawidłowe pH ludzkiej krwi to 7,365 w skali 0-14, a więc lekko zasadowe. Gdy wkładamy do policzku zakwaszający pokarm (cukier, mała czarna, pieczywo, produkty odzwierzęce) dawkę pH naszej krwi ulega obniżeniu. Aby zapobiec katastrofie (przy pH krwi równym 6,95 następuje śpiączka cukrzycowa oraz śmierć) organizm powinna ustabilizować wskaźniki pH pobierając z tkanek alkalizujące minerały, a tych okazują się cztery: wapń, magnez, potas oraz sód. Organizm zajęty trawieniem zaburzającej jego czynność obcej   czy  Brązowy  cukier  bywa  lepszysubstancji nie bywa ochraniać nas w tym punkcie przed innymi atakami z zewnątrz. Jedna niewielka łyżka rafinowanej sacharozy dostarczona do ludzkiego ustroju powoduje jedynie systemu immunologicznego na kilka godzin. Nie ma nieistotne czy był to cukier biały czy brązowy, z buraka czy trzcinowy.  Jesteśmy poprzez cały alt2 taki okres bezbronni jak dziecko wobec atakujących nas wirusów oraz bakterii, dodatkowo tych mieszkających w środku nas oraz czekających na pozytywny czas do ataku (np. wirus opryszczki wargowej herpes simplex). Wszyscy wiedzą to, co powszechnie nagłośniły media: „mała czarna wypłukuje magnez z ludzkiego ustroju”. mała czarna nie bywa wyjątkiem! Pisałam na taki temat już wcześniej odpowiadając na pytanie czy cukier szkodzi oraz dlaczego. Wszystko co zakwasza organizm wypłukuje czy raczej mówiąc więcej obrazowo kradnie magnez (dodatkowo pozostałe alkalizujące minerały czyli

wapń, potas oraz sód) z naszego ludzkiego ustroju. Cukier też bywa takim złodziejem–

oraz to niezależnie od tego czy bywa to cukier biały, brązowy czy w którymkolwiek innym kolorze on by nie był. To bywa taki sam korelację chemiczny czyli sacharoza (rafinowana) oraz inny nie bywa, nie dajcie się nabrać! Sathia Sai Baba alt3 zwykł mawiać, że trucizna wlana do szczerozłotego pucharu wysadzanego drogocennymi kamieni nie gubi poprzez to swoich szkodliwych właściwości. Brązowy cukier bywa właśnie taką trochę trucizną wlaną do złotego pucharu. Biały rafinowany cukier to czysta sacharoza: zostaje on w procesie wytwarzaniu poddany procesowi rafinacji – bywa oddzielona od niego melasa, a kryształki okazują się wybielane chemikaliami takimi jak kwas mrówkowy, dwutlenek siarki czy kwas fosforowy (tak, taki sam co w reklamowanym żelu do szorowania toalet oraz… w znanym brązowym napoju gazowanym). Uwaga wegetarianie: w procesie oczyszczania białego rafinowanego cukru wykorzystuje się ości pstrąga. Cukier nie bywa produktem wegetariańskim ani wegańskim! Cukier brązowy nierafinowany odróżnia się natomiast od białego tym, że jego produkcję zakończono przed etapem oddzielenia od jego kryształków ciemnobrązowej melasy. W melasie występujące alt4 okazują się oczywiście pochodzące z pierwotnego surowca roślinnego niewielkie ilości takich minerałów jak żelazo, wapń, fosfor, potas czy magnez. Te niewielkie ilości minerałów nie czynią jednak z brązowego cukru czegoś zdrowego. Jeśli do filiżanki z pewną szkodliwą substancją dodasz

kilka kropelek soku ze prawidłowej lub co lub cytryny, t

o czy taki napój zrobi się od tego „nieco zdrowszą” substancją? Zapewne nieco tak, ale czy bezpieczne byłoby jej wypicie? samo bywa z brązowym cukrem: sam fakt, iż bywa nieco mniej rafinowany oraz posiada w zawartości melasę (a razem z nią niewielkie ilości   Brązowy kolor nadaje cukrowi melasa, preparat uboczny powstający w procesie oczyszczania cukru. By otrzymać cukier biały, czyli niemal stuprocentową sacharozę, melasę się usuwa. Cukier w kolorze brązowym zawiera do 10 procentach słodzika.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness