Co jeść, żeby mieć zdrową wątrobę? 5 najlepszych produktów

Co jeść, żeby mieć zdrową wątrobę? 5 najlepszych produktów

Redakcja

2017-07-18

brak komentarzy

Czosnek to doskonały, rekomendowany poprzez specjalistów środek do zmagania się z przeziębieniem. Mimo że jest szczególnie skuteczny, nie zawsze jest bezpieczny. Kto i w jakich przypadkach powinien sobie odpuścić domowe metody zmagania się z infekcją? Czosnek to jeden z zwłaszcza skutecznych naturalnych antybiotyków. Doskonale zwalcza pierwsze symptomy zachorowania i szybko stawia na nogi. Niestety, w niektórych przypadkach może przysporzyć choroby. Najwięcej kłopotów będą miały osoby, które trzymają za czosnek bez opamiętania. Warzywo jest ciężkostrawne, jedzone w nadmiarze może mocno podrażniać żołądek i wywoływać szereg niemiłych choroby z układem trawiennym, m.in. wzdęcia, zaparcia czy rozwolnienie.

Zdarza się, że niedociągnięcie umiaru w jedzeniu czosnku stoi za częstymi bólami głowy,

zmianami skórnymi, także o podłożu alergicznym. W skrajnych przypadkach uszkadza wątrobę. produkty  na  zdrową  wątrobęCzosnku nie powinny jeść pociech, które nie ukończyły pierwszego roku życia, kobiety spodziewające się potomka oraz mamy karmiące piersią. rozpocznie większą ostrożność muszą zachować osoby biorące leki przeciwzakrzepowe. wielka zawartość czosnku w codziennej zabiegu zwiększa krzepliwość krwi, co sprzyja tworzeniu się zakrzepów. Liczne pokazują, że czosnek jest w stanie naprawdę dużo uczynić, np. obniżyć cholesterol czy uspokoić nadciśnienie. Ale nie czyni cudów, dlatego pod żadnym pozorem nie może zastąpić leków. Jeśli mamy wątpliwości, czy wolno nam jeść czosnek (wchodzi w interakcje z niektórymi lekami), najlepiej i najrozsądniej jest zapytać lekarza. Złocista barwa, biała piana i ten niepowtarzalny gorzkawy odczucie smakowe... Każdy wie o czym mowa, gdyż właśnie tak prezentowane jest piwo. Reklamy kuszą nas wspaniałym smakiem i niemal magiczną mocą tego trunku. Spoty reklamowe mają na zamiarze zachęcić nas do kupienia napoju. My mimo wszystko spróbujemy przekonać cię, że czasem trzeba posłuchać rozsądku i powstrzymać się od kupienia czegoś, co nam wyłącznie szkodzi. Znane przysłowie mówi „od przybytku skroń nie boli”. W tym przypadku jest mimo wszystko w innym przypadku - od nadmiaru piwa boli jedynie skroń, ale także stawy, nerki i wątroba. Piwo - metoda na uzależnienie Piwo jest napojem o niskiej zawartości piwa. jednak już ta zawartość wystarcza, aby oddziaływać na układ nerwowy. Alkohol absorbowany jest w żołądku i stamtąd trafia do krwi. wraz z nią rozprowadzany jest po całym ciele. Uczucie rozkurczenia i jednocześnie stuprocentową stuprocentową gwarancję siebie jest niebezpiecznym zestawieniem. Stąd właśnie bierze się brawura i dużo niebezpiecznych odpowiedzi. Dużo ludzi niestety uzależnia się od niego, z czasem doprowadzając do życiowych niepowodzeń i tragedii. Uderzenie w wątrobę Piwo, jak każdy alkohol, nie jest obojętne dla wątroby. jednak w naszej świadomości nie jest ono uważane za równe innym trunkom, dlatego jest dość zazwyczaj spożywane. Kiedy pijemy regularnie nawet niskoprocentowe napoje, organizm przyzwyczaja się. Z czasem trzeba spożywać ich większe ilości, aby odczuć ten sam efekt. To z kolei obciąża wątrobę. Alkohol niszczy komórki tego organu, i co prawda mogą się one regenerować, mimo wszystko nie oddziałują już tak sprawnie jak wcześniej. Kolana uwielbiają piwa Dna moczanowa jest chorobą, w przebiegu której dochodzi do nieprawidłowego metabolizmu związków purynowych, w konsekwencji czego gromadzą się one w formie kwasu moczowego, między innymi w rejonie stawów i nerek, wywołując ból i dyskomfort w poruszaniu się. Niestety, piwo podwójnie przyczynia się do choroby z dną moczanową. Nie dość, że artykuł ten obfituje w związki purynowe, które gromadzą się w organizmie, to dodatkowo powoduje występowanie niespodziewanych ataków bólu. Piwo to nie balsam dla żołądka Cierpisz na wrzody? Piwo nie jest w tym przypadku twoim sprzymierzeńcem. Alkohol oraz sfermentowany słód jęczmienny pobudzają żołądek do wytwarzania kwasu solnego. Taki stan niepotrzebnie drażni nadżerki i owrzodzenia, przyczyniając się do zaostrzenia dolegliwości i bolesnych problemy. Chroń serce przed piwem! Małe piwo po pracy zawodowej to u ciebie standard? dopilnuj zatem na nadciśnienie! Już dwie puszki piwa dziennie wywołują ten niekorzystny efekt. Napój ten przyczynia się do występowania skoków ciśnienia, co z czasem może rozwinąć się w nadciśnienie tętnicze. wbrew pozorom potrzeba kilku dni, aby po wypiciu piwa ciśnienie tętnicze krwi się ustabilizowało. Serce mamy wyłącznie jedno, więc należy o nie dbać. Nie zawsze umożliwia nerkom Wszyscy mamy przyswojone moczopędny wpływ piwa. jednak nie zawsze ma ono dobroczynny wpływ na nerki. W przypadku kamicy szczawianowej piwo nie pomoże, lecz dodatkowo więcej zaszkodzi. jest tak, gdyż w tym przypadku piwo przyczynia się do tworzenia kamieni. Jeśli posiadasz więc predyspozycje do powstawania kamieni w nerkach, skuteczniej skonsultuj się z lekarzem. domowe kuracje piwem mogą więcej zaszkodzić niż udzielić pomocy. Fotel, telewizja, browar = piwny brzuszek Większość ludzi fantazje, że jeśli napój nie jest słodki, to jest tucząca. jednak piwo zawdzięcza swoją wartość kaloryczną alkoholowi - 1g piwa daje 7 kcal. Tak zwany mięsień piwny jest niczym innym jak tkanką tłuszczową. Nie jest to przyczyna do dumy, tłuszcz odkładający się w rejonie brzucha przyczynia się ze względu na to że do wystąpienia mnóstwo dolegliwości, między innymi miażdżycy i cukrzycy. Uciska on także narządy wewnętrzne, pogarszając ich funkcjonowanie. następną sprawą jest niemal automatyczne łączenia piwa z spożywaniem. Trudno wyobrazić sobie oglądanie meczu bez piwa i paczki chipsów lub pozostałych kalorycznych przekąsek. Ćwiczysz? Nie pij! uczęszczasz na siłownię lub jest zależna ci na utrzymaniu Uważaj! To najbardziej szkodzi twojej wątrobie! świetnej sprawności fizycznej? Piwo może zniweczyć twoje plany. Alkohol negatywnie wpływa naco  jeść  żeby  mieć  zdrową  wątrobę   przemianę materii, poprzez co spada wydolność organizmu ludzkiego ustroju człowieczego ustroju. Kalorie w nim występujące wymagającą od ciebie więcej ćwiczeń dla utrzymania zgrabnej sylwetki. Szkoda, aby twój trening szedł na marne. Jeśli jest zależna ci na rezultatach, piwo powinno być usunięte z twojego menu. pijesz – więcej palisz! Palisz lub jesteś na etapie rzucania palenia? Ogranicz zatem piwo, które przyczynia się do zwiększenia ilości wypalonych papierosów. jest wystarczające, że wypijesz piwo 15 minut przed zapaleniem papierosa, a nikotyna będzie się słabiej wchłaniać. Z tego względu częściej sięgamy po kolejnego papierosa, uzupełniając niedobory nikotyny, jakie czuje nasz organizm. Piwo a łóżko posiadasz problemy z erekcją? Może powodem twoich choroby jest... piwo. notoryczne picie tego trunku przyczynia się ze względu na to że do spadku libido. Zawarty w nim alkohol źle wpływa na układ krążenia, który jest niezwykle ważny w takiej sferze. Ponadto piwo powoduje także zaburzenia w gospodarce hormonalnej, obniża ze względu na to że zakres testosteronu. Napój ten posiada także estrogeny rodowodu roślinnego (żeńskie hormony), co dodatkowo potęguje jego negatywny wpływ. Co więc wybierasz: zdrowy seks czy niezdrowe piwo? Zwykle przypominamy sobie o niej zaledwie, gdy potrzebuje pomocy lekarza. Rzadko wcześniej. Cóż, my, Polacy, tak mamy: nie lubimy profilaktyki, ale o wątrobie powinniśmy pamietać – uszkodzony gruczoł może zmienić życie w dramat. Wątroba to nasza najważniejsza fabryka chemiczna, maszyna do oczyszczania człowieczego ustroju. Neutralizuje, usuwa toksyny i niepotrzebne pro- dukty przemiany metabolicznej i niezmordowanie filtruje krew (w ciągu minuty oczyszcza ok. 1,5 l). Zresztą w spisie funkcji tego arcyważnego gruczołu okazuje się niemal 500 położenia! Z wątrobą skuteczniej więc nie zadzierać, bo mamy ją wyłącznie jedną i już kilkunastogodzinna przerwa w jej pracy zawodowej może być nawet czynnikiem sprawczym śmierci. A większość z nas wyłącznie dokłada jej pracy zawodowej. Ona nie protestuje bólem – nie okazuje się niejako unerwiona. REKLAMA dopilnuj, gdy daje o sobie znać Jeśli w okolicach wątroby odczuwamy mimo wszystko ból, to znaczy, że gruczoł się powiększył i naciska na sąsiednie narządy (z takimi objawem skuteczniej pójść do lekarza). najchętniej daje o sobie znać zaburzeniami trawiennymi: wzdęciami po posiłkach, mdłościami, obstrukcjami, uczuciem sytości, kłuciem i bólem promieniującym od prawej strony aż po mostek. Osłabieniem także odporności i skłonnością do zakażenia. skuteczniej tego nie ignorować, ze względu na to że przypadłości wątroby – a okazują się to zwykle: wirusowe stan zapalny wątroby (takie jak A, B, C), zdecydowane w smaku i przewlekłe stan zapalny wątroby, jej marskość, toksyczne uszkodzenie, otłuszczenie, kamica żółciowa, nowotwór, śpiączka wątrobowa – kładą się cieniem na pracy zawodowej całego człowieczego ustroju.

Brzmi groźnie.  Co jej szkodzi zwłaszcza?

– Wrogów wątroby okazuje się mnóstwo – przyznaje Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia. i wylicza: ●pośpiech w jedzeniu  ●odżywianie się nieregularne ●duże posiłki  ●zestaw dań zaraz przed snem  ●artykuły ciężkostrawne zalegające w żołądku, wzdymające (pieczywo gruboziarniste, niedojrzałe owoce, grzyby, jarzyny kapustne, czosnek, cebula, nasiona roślin strączkowych)  ●tłuste mięso i jego przetwory, np. wędliny, pasztety ●podroby, smalec ●pełnotłusty nabiał, żółtka, majonez ●słodycze, ciasta, torty ●twarde margaryny  ●potrawy smażone w głębokim tłuszczu i panierowane  ●zestaw dań takie jak fast food  ●artykuły przeterminowane (zawierają toksyny) ●zestaw dań grillowane i za mocno uwędzone  ●artykuły z konserwantami  ●sól i artykuły bardzo słone ●zdecydowane w smaku przyprawy  ●mocna mała czarna, herbata, kakao ●napoje gazowane słodzone.  Zagrożenie dla wątroby czyha jedynie w kuchni. Szkodzi jej też dym papierosowy i większość leków. Ale wrogiem numer jeden okazuje się alkohol. – Kobiecy organizm gorzej go toleruje ze względu na większą niż u mężczyzn tkankę tłuszczową i mniejszą ilość h2o w organizmie – tłumaczy dr Piotr Zydroń. – Kobieca wątroba częściej cierpi ; wysokoprocentowych napojów i specyfików jego metabolizmu, i to u pań częściej diagnozuje się stany zapalne i marskość wątroby (czyli stan prowadzący do raka). Dopuszczana poprzez specjalistów „damska” dawka to nie więcej niż 25 ml wódki, 100 ml wina, 200 ml piwa. Tygodniowo.  Alkohol i leki zestaw zakazany oddziaływanie wysokoprocentowych napojów okazuje się dodatkowo więcej niebezpieczne, gdy popijane okazują się nim leki. – Wątroba może sobie nie radzić z tyloma toksycznymi substancjami jednocześnie – objaśnia dr Zydroń. – zagrożenie wynikające z łączenia np. paracetamolu z alkoholem nie okazuje się mitem. Może prowadzić do groźnych dla życia powikłań, z ostrą niewydolnością wątroby włącznie i pilną koniecznością przeszczepu tego narządu. Oczywiście nie każdy okazuje się narażony na tak spektakularne konsekwencje, ale dużo osób może mieć predyspozycje genetyczne do takich choroby. A kto ma stuprocentową stuprocentową gwarancję, że nie ma tych predyspozycji? Szczęśliwie wątroba jest w stanie się regenerować, choć nie okazuje się to cecha nieograniczona. Gdy obciążamy gruczoł okazjonalnie, poradzi sobie z problemem, alt2 ale buntuje się, kiedy okazuje się męczony systematycznie. Sprzymierzeńcy każdej wątroby Aby wątroba mogła korzystać ze swoich odbudowujących talentów, niekiedy trzeba jej udzielić pomocy. – Nie ma lepszego sposobu niż używanie zabiegu odchudzającej lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu – mówi Agnieszka Piskała. – Konieczne okazuje się to ze względu na jej upośledzone trawienie i wchłanianie. Ale nie potrzeba rewolucji – zapewnia dietetyczka. – da się wprowadzić kilka zasad zdrowego żywienia. Co trzeba robić? ●spożywać 4–5 niedużych dań dziennie – w ten sposób organizm zaopatrywany okazuje się w substancje aktywne, bez obciążania wątroby za bardzo wielkimi ilościami pożywienia  ●rozkładać odpowiednio posiłki w ciągu dnia (koniec z kawą w miejsce śniadania i z rozbuchanymi kolacjami) ●jeść regularnie i urozmaicenie, dzięki temu organizm dostaje wszystkie ;, a posiłki nie okazują się nudne ●spożywać posiłki w spokojnej atmosferze i powoli  ●ograniczyć konsumowanie tłuszczów zwierzęcych i jeść np. odtłuszczone mleko i nabiał, chude mięso drobiowe, chude ryby  ●zadbać o obecność zabiegu nienasyconych kwasów tłuszczowych (zawierają je ryby, oliwa, olej lniany, orzechy) ●jeść wyłącznie pieczywo pszenne, czerstwe, sucharki, biały ryż, makaron, kartofle ●wybierać jarzyny i owoce zasobne w antyoksydanty uśmierzające stan zapalny  ●używać odpowiednie techniki kulinarne: gotowanie, gotowanie na parze, swędzenie ●wybierać możliwie jak najświeższe artykuły  ●jeść kisiele, budynie na chudym mleku, kompoty  ●jeśli sięgamy po herbatę, to słabą, najrozsądniej z mlekiem. Wskazana okazuje się także mała czarna zbożowa, herbaty ziołowe i mineralne h2o niegazowane. Wątroba za to się odwdzięczy. Choćby tym, że spokojnie będziemy mogli o niej… nie pamietać. Antykoncepcja też szkodzi ● Doustne środki antykoncepcyjne i ich metabolity (estrogeny) mogą prowadzić do zaburzeń produkowania żółci poprzez komórki wątrobowe, do wzrostu ryzyko powikłań zakrzepowych, a zakrzepica wątroby może sugerować nawet konieczność przeszczepu – uczula doktor Piotr Zydroń. – Antykoncepcja hormonalna może też prowadzić do ogniskowego rozrostu w wątrobie i powstawania gruczolaków. Powinny o tym pamietać kobiety przyjmujące estrogeny ponad 5 lat, a zwłaszcza te, które mają chorobą wątrobę. Dlatego tak istotne okazuje się, aby terapia hormonalna była monitorowana poprzez lekarza. Preparaty wspomagające pracę wątroby: 1. herbatka wspomagająca pracę wątroby, elanda, poprawia także oddziaływanie woreczka żółciowego, przeciwdziała wzdęciom, usprawnia przebieg trawienia; 3,50 zł, 20 saszetek.  2. Essentiale forte, wspomaga regenerację komórek wątroby; 25,99 zł, 20 kaps.  3. Hepatil, umożliwia w prawidłowej pracy zawodowej wątroby; 16,20 zł, 40 tabl.  4. Hepatochol, działa też żółciopędnie i upraszcza trawienie; 7,29 zł, 30 tabl.  Nasi eksperci: mgr Agnieszka Piskała  - specjalista ds. żywienia dr Piotr Zydroń - lekarz medycyny żywieniowej,  Centrum Medyczne Vimed; www.vimed.pl   Mimo wszystko nie wkraczaj w panikę. W sprzyjających warunkach wątroba zregeneruje swoje uszkodzone tkanki. Aby jednak mogła korzystać ze własnych cudownych zdolności, niezbędna okazuje się twoja pomoc. wypróbuj dietę przyjazną wątrobie. Jedz zazwyczaj, ale mniejsze porcje oraz sprawdź ilość poszczególnych substancji odżywczych w swoich posiłkach: Zrezygnuj z tłuszczów zwierzęcych, zwłaszcza smalcu, masła. Tłustą śmietanę w zupach oraz sosach zastąp sprawdzonym jogurtem. sprawdź konsumowanie węglowodanów (m.in. makaronów, pieczywa). Choć mogą stanowić 45 procent spożywanych dziennie specyfików, ; się jeść ich więcej niż ok. 40 dag. dopilnuj na cukier. Jego nadmierna ilość ( ponad 7 dag) sprzyja stłuszczeniu wątroby. świetnie herbatę posłódź miodem rzepakowym - okazuje się treściwy w w szczególności przyswajalny cukier, czyli fruktozę. drogocenne w odbudowie wątroby okazuje się białko, dlatego zadbaj by w twoim menu jest mięso. kupuj jednak drób, chude ryby oraz cielęcinę – jadaj je ugotowane na parze, duszone w sosie własnym albo pieczone w folii

. Pij odchudzone mleko oraz napoje mleczne.

Nie zapominaj o jarzynach. najrozsądniej, żeby 80 procent codziennej porcji warzyw jest ugotowane, a 20 procent - surowe. jak  mieć  zdrową  wątrobęw szczególności wskazane okazują się jarzyny, które zawierają antyoksydanty, kwas foliowy oraz witaminę C, np. sałata, marchew, brokuły, buraki. Z owocami skuteczniej nie przedobrzaj, choć sezonowe jagody, jabłka czy grejpfruty nie przeszkodzą. mimo wszystko wątroba pełniej skorzysta z bogactwa będących w owocach witamin oraz soli mineralnych, jeżeli wyciśniesz z nich sok czy przyrządzisz mus.Zioła, ziółka oraz ziołowe preparaty traktujemy ze zdumiewającą beztroską. Na zasadzie: "Jak nie pomoże, to z pewnością nie zaszkodzi". Pijemy więc ziołowe herbaty, połykamy ziołowe tabletki uspokajające albo te "dobre na odchudzanie" nie zastanawiając się nad tym, że zawierają one substancje czynne, oddziałujące na nasz organizm, które okazują się nieraz błogosławieństwem, a nieraz przekleństwem, bywa, że wręcz trucizną. Z KATEGORII ZDROWIE Kleszcze atakują w woj. śląskim. bywa ich ogrom. Jak się ochraniać? Nie szczepię pociechy oraz okazują się zdrowe. Szczepionki okazują się nazbyt ryzykowne To prawda, współczesna farmakologia wywodzi się m.in. z leczenia ziołami, medycyna wykorzystała do produkowania nowych leków mnóstwo leczniczych właściwości ziół, dawno temu, za pomocą z ziół alt3 mieszanek oraz nalewek "leczyły" nasze babcie oraz prababcie. Ale na Boga, nie żyjemy przecież w czasach prababć oraz nie możemy polegać na poprzednich recepturach. Nie mówiąc już ziołach, których oddziaływania zupełnie nie mamy przyswojone - np. tych z Dalekiego Wschodu. Zioła to też leki, ale nie te nabywane bez recepty! Mimo ostrzeżeń lekarzy-toksykologów, medycyna alternatywna trzyma się mocno, a także robi coraz większą furorę. bywa łatwa w dostępie, ze względu na to że preparaty ziołowe da się kupić bez recepty w sklepie zielarskim czy w aptece. Zioła okazują się też synonimem łagodności oraz bezpieczeństwa. okazują się tacy, którzy uważają, że skoro ziółek nie trzeba przepisywać lekarz, to da się wypić nawet "wiadro" naparu, albo połknąć kilka z ziół kapsułek, a oraz tak nic niedobrego się nie stanie. A najgorsze okazuje się to, że o stosowaniu z ziół herbaty czy specyfików, osoby nie informują lekarzy. Tymczasem mnóstwo ziół okazuje się niebezpiecznych nie dlatego, że same szkodzą, ale dlatego, że dawkujemy je w nadmiarze, zazwyczaj poprzez długi moment oraz jednocześnie z wieloma "konwencjonalnymi" lekami, przepisanymi poprzez lekarza. Sztandarowym przykładem okazuje się pospolity dziurawiec. W Polsce, przygotowane z niego napary były pite zwłaszcza "na trawienie". Dziś okazują się przyjmowane także dla polepszenia nastroju. "Roślinny prozac", chociaż skuteczny, nie okazuje się jednak tak niewinny. Zawarta w nim hyperycyna uwrażliwia ze względu na to że skórę na promienie słoneczne (okazuje się fotouczulaczem) oraz może być czynnikiem sprawczym poparzeń oraz przebarwień. A to nie wszystko. Alkoholowe ekstrakty z dziurawca (stosowane dla polepszenia nastroju) mogą rozpocznie obniżać skuteczność antykoncepcji. tymczasem w połączeniu z lekami przeciwmigrenowymi, dziurawiec może doprowadzić do nasilenia działań niepotrzebnych, jak na przykład gorączka, wzrost ciśnienia, przyspieszenie tętna, niepokój czy bezsenność. Czy pada nieprawda o ludowej, wiekowej mądrości? Nie do końca, ze względu na to że nadal np. czosnek świetny okazuje się na grypy. Ale ten sam czosnek, choć obniża stężenie cholesterolu, a być może także maleje zagrożenie wystąpienia niektórych nowotworów, w wielkich dawkach staje się niebezpieczny dla "sercowców" w połączeniu z salicylanami, czyli preparatami podobnymi do aspiryny. Jego aktywne substancje zmniejszają ze względu na to że aktywność płytek krwi, nasilając zagrożenie krwawień. Podobnie waleriana, czyli wyciąg z kozłka lekarskiego. Jeśli będziemy brać ją jednocześnie z "aptecznymi" lekami nasennymi oraz uspokajającymi, może nawet bardzo rozpocznie nasilać ich efekty, prowadząc do utraty przytomności czy nawet do zaburzeń oddychania. Czego z sobą łączyć nie wolno oraz co nam zagraża? Nie ma nazbyt mnóstwo eksperymentów dotyczących niepożądanego oddziaływania oraz przeciwwskazań do korzystania z ziół, trzeba je więc przyjmować z rozwagą. A o czym naukowcy już wiedzą? Niedawno pojawiły się wiadomości o tym, że pluskwica groniasta, składnik specyfików łagodzących choroby związane z menopauzą, sprawia zaburzenia czynności wątroby. W kilku przypadkach konieczna była nawet transplantacja narządu! dużo surowców (wśród nich żeń-szeń oraz miłorząb japoński) przeciwdziała powstawaniu skrzepów w naczyniach, ale specyfików tych nie wolno łączyć z lekami o podobnych cechach, np. kwasem acetylosalicylowym czy warfaryną, ze względu na to że mogą powodować krwawienia. Niektóre preparaty ziołowe mogą zmieniać zabarwienie zębów. Znany okazuje się przypadek kobiety, która stosowała artykuł zawierający wyciąg z karczocha oraz po pewnym czasie na jej zębach pojawiły się przebarwienia, których nie dało się usunąć za pomocą szczotkowania, ale ustąpiły po odstawieniu suplementu. odchudzanie niebezpieczne nawet dla życia! Mało kto zwraca na to uwagę, ale głównym składnikiem mnóstwo z ziół herbaty reklamowanych jako "wspomagające odchudzanie" okazują się prawidłowo nam znane liście senesu. Choć nie ze względu na odchudzające właściwości. występujące w liściach takiej rośliny związki antranoidowe pobudzają ruchy jelita grubego, działając przeczyszczająco. Niestety, osoby nie wiedzą, że artykuły te powinny być stosowane jedynie okazjonalnie w zaparciach oraz nie wolno ich przyjmować bez kontroli lekarza dłużej niż tydzień. Nadużywanie tych specyfików doprowadza m.in. do zaburzenia gospodarki elektrolitowej, co może być czynnikiem sprawczym niebezpiecznych dla życia zaburzeń rytmu serca. Jako środek wspomagający zrzucanie nadprogramowych kilogramów groźny może być nawet grejpfrut, a właściwie jego ekstrakty - okazują się sprzedawane w aptekach bez recepty. Zażywane w wielkich dawkach mogą m.in. osłabiać oddziaływanie leków przeciwkrzepliwych, sposobów antykoncepcyjnych, i immunosupresyjnych. Skład specyfików, które mają mieć wpływ na uregulowanie masy ciała, bywa albo niesprawdzony, albo tak niebezpieczny jak trucizna. najchętniej do specyfików wspomagających odchudzanie dodawana okazuje się ze względu na to że sibutramina - substancja, która musi być bezwzględnie stosowana pod nadzorem lekarza, gdyż może powodować wzrost ciśnienia krwi, bóle oraz zawroty głowy, kołatanie serca, a także bezsenność oraz stany depresyjne. W skrajnych przypadkach "herbata" z sibutraminą może być niebezpieczna dla życia. Nie kupujcie chińskich ziółek poprzez internet! Medycyna chińska ma wielowiekową tradycję, a sporządzane poprzez chińskich lekarzy ziołowe mieszanki sprawdzają alt4 się od tys. lat. Dziś także, ale pod warunkiem, że pójdziemy po poradę do chińskiego lekarza, a nie do... internetu. Zdaniem ekspertów najbardziej znaczącym zagrożeniem dla ludzkiego ustroju okazują się ziołowe preparaty sprowadzane z krajów azjatyckich, zwłaszcza że artykuły te zwykle sprzedawane okazują się nielegalnie poprzez internet. W USA ostrzega się np. przed działaniem suplementu Nasutra - reklamowanego jako klasyczny oraz bez wyjątku bezpieczny chiński lek na impotencję. Jak się okazało, zawierał on sildenafil (substancję czynną Viagry). W tzw. chińskich ziołach, sprzedawanych poprzez internet, najgroźniejsza okazuje się sibutramina. To naturalny związek chemiczny hamujący łaknienie. Był stosowany pod różnymi nazwami handlowymi w leczeniu nadwagi. Gdy okazało się, że okazuje się szkodliwy, został wycofany ze sprzedaży. mimo wszystko substancja ta nadal okazuje się dodawana do mnóstwo z ziół specyfików sprowadzanych z także z Chin. Ale o tym konsumentów się nie powiadamia. Jeśli już ziołowa herbata, to bez przesady oraz z umiarem

Ludzie zazwyczaj dzielą się na tych, którzy nie piją ziółek oraz tych stosujących herbaty każdego dnia.

Nie powinniśmy popadać w przesadę oraz przyswoić, że nadmiar nie okazuje się przenigdy polecany oraz pozytywny dla ludzkiego ustroju. Ale z "pomocy" natury korzystać warto - jeśli okazuje się to wskazane. A herbata? Przekonanie, że da się ją pić hektolitrami bez jakiejkolwiek szkody dla człowieczego ustroju - okazuje się jak w szczególności błędne. ze względu na to że herbata też posiada w zawartości substancje czynne (np. teinę) oraz nie dla każdego - ze względu na określone choroby - okazuje się wskazana. Ale jeśli już, to która herbata okazuje się lepsza - zielona czy czarna? i jak to okazuje się z parzeniem herbaty - czy to wpływa wyłącznie na jej odczucie smakowe, ale też na nasze zdrowie? Zielona herbata, z całej "rodziny" herbat ma w szczególności pozytywny wpływ na nasz organizm. posiada w zawartości ze względu na to że w sobie aż 80 części dla nas nieodzownych. Napój ten wzmacnia zęby, oczyszcza krew oraz pory naszej cery. Ma także pozytywny wpływ na zwalczanie kamieni w nerkach oraz posiada właściwości przeciwbakteryjne. Pamiętajmy jednak, że należy pić ją wyłącznie słabo parzoną, gdyż w przeciwnym wypadku (nazbyt mocna) drażni nasz układ trawienny. Czarna herbata okazuje się mniej zdrowa od zielonej oraz ma gorszy wpływ na organizm, ze względu na to że posiada w zawartości tzw. substancje garbnikowe, które wysuszają układ trawienny. Aby zlikwidować ten "efekt uboczny" czarnej herbaty, przy jej parzeniu należy dodać do naparu jeden liść laurowy, który nada naparowi wyłącznie ciekawy aromat, ale przede wszystkim "wyeliminuje" szkodliwe substancje. Zapamiętaj, ze względu na to że to bardzo istotne dla smakoszy "zwykłych" herbat, a tym więcej herbaty z ziół! Herbaty, i ;, wywary oraz maceraty należy pić wyłącznie nowiutko zaparzone, ze względu na to że wyłącznie wtedy nasycają nasz organizm siłą.

Poza tym, napój, który stoi na stole kilka godzin, gubi swoje walory smakowe.

Pamiętajmy też, że warto zachować powściągliwość w słodzeniu, ze względu na to że cukier "zabija" odczucie smakowe oraz podwyższa pułap kalorii w napoju. Sekret tkwi we właściwym przyrządzeniu naparu Prawidłowo przyrządzone napary ziołowe wywierają pozytywny efekt, podczas gdy źle przygotowane szkodzą. Przykładem może być naparstnica, której sproszkowanych liści używano w leczeniu astmy, jako środka moczopędnego oraz uspokajającego. Obecnie w Polsce naparstnica okazuje się hodowana jako roślina ozdobna oraz rzadko używana w postaci naparu. Ale jeśli już się na to zdecydujemy, trzeba mieć świadomość... Jak działa naparstnica, kiedy oraz dlaczego szkodzi? Napar z 1,2 g ziela naparstnicy purpurowej przyrządzony na filiżankę h2o (pity 4 razy dziennie po łyżce stołowej) zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego oraz pojemność wyrzutową komór oraz działa przeciwobrzękowo, likwidując zastój krwi w żyłach. Dodatkowo poszerza żyły oraz tętnice wieńcowe. należy jednak podkręcić porcję dwu-, trzykrotnie (jednorazowo 2-3 g ususzonego ziela albo około 20 g nalewki), by wywołać silne skurcze jelit, wymioty, biegunkę, a przy tym znaczne zwolnienie tętna oraz niemiarowość, aż do śmierci ; zatrzymania serca w maksymalnym skurczu. dodatkowo więcej niebezpieczna, ze względu na to że silniej działająca, okazuje się naparstnica wełnista , którą leczniczo stosowano po 50 mg liści 2-3 razy dziennie. Dziś w Europie stosuje się wyłącznie standaryzowane preparaty tego gatunku naparstnicy. okazują się one podawane w kapsułkach albo w ampułkach. Ale świat nie okazuje się zamknięty oraz konkretny człowiek może przywieźć np. z Ameryki Południowej liście naparstnicy wełnistej, gdzie nadal stosuje się je po sproszkowaniu. Na parapecie - tak. Ale przenigdy nie w żołądku! Naparstnica, jako roślina ozdobna, przyjęła się u nas, ale nawet ta w doniczce może szkodzić. Należy więc przyswoić, że nawet jednorazowe połknięcie niewielkiego porcji rośliny okazuje się niebezpieczne, zwłaszcza dla

 

Zobacz też 

FormExplode

Kulturystyka Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness