Co jeść, żeby uchronić się przed rakiem? Porady lekarzy!

Co jeść, żeby uchronić się przed rakiem? Porady lekarzy!

Redakcja

2017-08-25

brak komentarzy

Naukowcy od lat badają właściwości odżywcze warzyw oraz owoców, by wyselekcjonować te o

najkorzystniejszym działaniu. Choć wszyscy wiemy o dobroczynnych skutkach spożywania pomidorów, jabłek oraz szpinaku, niewiele ludzi słyszało o owocu o wdzięcznej nazwie świdośliwa. A szkoda, ponieważ włączenie go do zabiegu odchudzającej może spowolnić przebieg starzenia się oraz uchronić przed nowotworem. To, co jemy, ma ogromny wpływ nie jedynie na nasze zdrowie, dodatkowo procesy odpowiadające za starzenie się człowieczego ustroju. Dlatego też specjaliści co oraz rusz mówią o dobroczynnych cechach niektórych części. Choć w teraźniejszych czasach nikogo nie trzeba już przekonywać do spożywania warzyw oraz owoców, naukowcy przedstawiają coraz to nowe ciekawostki. Niedocenianym w naszym kraju owocem, który ma szereg właściwości odżywczych bywa świdośliwa. działa antynowotworowo oraz przeciwstarzeniowo. W jej skórce znajdują się antyutleniacze, których zadaniem bywa walka z wolnymi rodnikami, przyczyniają się do szybszego starzenia oraz rozwoju procesów rakotwórczych.  Nowotwór to choroba, która nie wybiera – dotyka młodych, starych, aktywnych, leniwych, bogatych oraz biednych. badania jednak pokazują, że możemy uniknąć nowotworu lub zmniejszyć jego niebezpieczeństwo zachorowania nawet o połowę, jeśli wybieramy do pokarmów odpowiednie artykuły. nie można bez wyjątku uchronić przed nowotworem, ale da się zmniejszyć szansę na tą chorobę. Wyobrażacie sobie, że 1/3 sytuacji zachorowań na nowotworu sprawia zły, niezdrowy sposób odżywiania się? To NAPRAWDĘ DUŻO. jest to też dobra informacja, ponieważ to oznacza, że zmieniając swój styl pokarmów, jesteśmy w stanie rzeczywiście oddziaływać w jakiś metoda na to, czy w przyszłości będziemy chorować na nowotwór, oraz nie. JAKIE jadłospis chroni PRZED nowotworem? Len – siemię lniane, o którym Ten owoc uchroni cię przed rakiem! powstał cały wpis na portalu (metoda na płaski talia, niską masę oraz piękne włosy – czyli dlaczego trzeba pić siemię lniane) wykazuje oddziaływanie przeciwnowotworowe. Siemię lniane zjadane w postaci zmielonej lub oleju z siemienia znacząco wspiera w bitwie z nowotworem. Hamuje też mnożenie się komórek nowotworowych. badania na myszach pokazały, że gryzonie, które miały diecie siemię lniane, miał o 45 % mniej guzów nowotworowych niż myszy na zwykłej diecie. Co więcej, guzy te były dużo mniejsze. tymczasowo badacze dodatkowo opracowują dzienną porcję siemienia, która pomogłaby przy nowotworze, ale wstępnie mówi się od 2-4 łyżeczkach mielonego siemienia dziennie. Czosnek – czosnek bywa jedynie wspaniałym bezpiecznym antybiotykiem, też ma silne oddziaływanie przeciwnowotworowe. najdogodniej zjadać posiekany czosnek na surowo, ponieważ taki po obróbce termicznej przegrywa swoje właściwości. badania pokazują, że czosnek bywa zatrzymać rozwijanie się choroby (!), a lekarze zaczynają zalecać go jako składnik profilaktyki antynowotworowej. Cieszę się z tego, ponieważ

kocham czosnek. Polecam pastę z awokado oraz czosnku – pół rozgniecionego, dojrzałego awokado, sól, pieprz, jak  uchronić  się  przed  nowotworem

2 ząbki zgniecionego czosnku, wymieszać oraz posmarować razowy lub żytni chleb. Na górę dodajemy gotowane jajko oraz mamy cudowny, zdrowy oraz niesamowicie smaczny posiłek Kiełki brokuła – wszędzie się mówi, że to brokuł ma oddziaływanie przeciwnowotworowe, ale fakt bywa ta, że to właśnie jego kiełki okazują się o mnóstwo więcej skuteczne. Zawierają sulforafan – antyoksydant, który wspiera naszemu organizmowi w powstawaniu własnych przeciwutleniaczy. Co więcej, już kilka gramów kiełków okaże się maksymalna, by dostarczyć naszemu ciału odpowiedniej ilości antyoksydantów. taki składnik alt2 kiełków brokuła jedynie wspiera walczyć z nowotworem, też neutralizuje substancje rakotwórcze zanim dodatkowo w ogóle zachorujemy. maleje więc niebezpieczeństwo przerzutów oraz uaktywnia organizm do ochrony.   Zielona herbata – wydaje się, że zielona herbata to jeden z cudów natury, ponieważ ma mnóstwo różnych właściwości. Dzisiaj skupimy się jednak na tej najważniejszej – analiz pokazują, że regularne picie zielonej herbaty (2-3 filiżanki dziennie, świeżego naparu z dobrego źródła) może zmniejszyć niebezpieczeństwo zachorowania na nowotworu. po pierwsze, redukuje wpływ substancji, które okazują się odpowiadające za powstawanie zmian rakowych. po drugie – posiada galusan epikatechiny, która według badaczy, prawdopodobnie bywa odpowiedzialny za HAMOWANIE komórek nowotworowych. stymuluje też organizm do produkowania nowych naczyń, które w przypadku istniejących guzów, mogą je „leczyć” (oczywiście nie dosłownie, ale poprawiają ich etap). Kurkuma – okaże się maksymalna już pół łyżeczki dziennie, by wykorzystać jej oddziaływanie przeciwnowotworowe. posiada kurkuminę – jadłospis  przeciwnowotworowesubstancję, która jedynie ma oddziaływanie przeciwnowotworowe, też przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Kurkuma, a właściwie zawarta w niej kurkumina, według badań sprawia samozniszczenie komórek nowotworowych oraz skutecznie hamuje ich wzrost. powiększa też skuteczność chemioterapii. Łącząc kurkumę ze zmielonym pieprzem otrzymujemy dodatkowo lepszą substancję antyoksydacyjną – 1000 razy silniejszą niż osobiście kurkuma. Mam nadzieję, że taki wpis pozwoli wam wprowadzić kilka tych części diety do swojej zabiegu odchudzającej. Wiem, że wydaje się, że rak nas nie dotyczy, że to spotyka odrębnych, ale nie nasz, ale… już kilka razy przekonałam się po moich bliskich, że niby tak się mówi, a jednak taki potwór atakuje nawet naszą rodzinę. Dlatego proszę – alt3 dbajcie o siebie, póki jesteście zdrowi, młodzi oraz pełni sił, a może nigdy nie przestaniecie tacy być! tragiczna informacja: żywność przetworzona, mająca konserwanty, sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku, doprowadziła nas do niespotykanego w dziejach ludzkości rozwoju chorób, zwłaszcza nowotworów. Dobra – spożywanie, zdrowe i smaczne może nas uzdrowić! Zapewne znasz sentencję "jesteś tym, co jesz". Jak potwierdzają badania naukowe, okazuje się ona w pełni prawdziwa. Co więcej, wiemy już, że menu oparta na nisko

przetworzonych produktach, najlepiej pochodzenia roślinnego, okazuje się najlepszym paliwem dla człowieczego ustroju.   artykuły  przeciwnowotworowe

Zapewnia mu optymalne zasady do obowiązków zawodowej i rozwoju, także chroni przed dolegliwościami cywilizacyjnymi. Przede wszystkim nowotworami. Epoka "jem, co chcę" skończyła się bezpowrotnie. Nieodpowiednia menu szkodzi, identycznie jak pieczenie papierosów, życie w stresie czy zanieczyszczenie otoczenia. A dostępność informacji na taki temat nie daje wymogi tłumaczenia złych nawyków niewiedzą – twierdzi wybitny włoski onkolog i chirurg globalnej sławy, profesor Umberto Veronesi. Z nowotworem walczy się przy stole "Z nowotworem walczy się przy stole" - głosi tytuł kaiążki prof. Umberto Veronesi i Mario Pappagallo (redaktor naukowy dziennika "Corriere della Sera"). Autorzy starają się wytłumaczyć, dlaczego niektóre produkty przyczyniają się do powstawania niebezpiecznych chorób cywilizacyjnych, głównie nowotworów, chorób serca, cukrzycy czy otyłości. menu przetworzone, tłuste, obejmujące cukier czyni w naszych organizmach największe spustoszenie. Profesor Veronesi dorzuca jednak, że nowotworu da się uniknąć, aplikując właściwą menu i zdrowy tryb życia. Komórki jedzą to, co i my. Rak powstaje przecież i rozwija się na pułapie komórkowym. A w praktycznie wszystkich sytuacji alt4 impuls do transformacji zdrowych komórek w nowotworowe pochodzi z czynników zewnętrznych: dymu tytoniowego, substancji chemicznych będących w kosmetykach, proszkach do prania i chemii gospodarczej i toksyn przyjmowanych z jedzeniem. Żywność, która najlepiej chroni przed nowotworem: granat, czosnek, kurkuma Profesor Veronesi nie chce nikogo straszyć. Raczej życzliwie radzi, co i jak jeść, żeby zapobiegać rakowi, także wspierać kuracje nowotworów. Poleca przede

wszystkim menu wegetariańską i zachęca do prowadzenia sprzyjającego zdrowiu stylu życia.

W ślad za Światową Fundacją badań nad nowotworem zaleca korzystanie z zabiegu odchudzającej opartej na produktach roślinnych, z dużą różnorodnością owoców i warzyw, nierafinowanych węglowodanów. Zachęca także do ograniczenia spożycia tłuszczów nasyconych (masło, smalec, śmietana), a w szczególności czerwonego mięsa – badania poświadczyły, że przyczyną aż 30 proc. nowotworów okazuje się menu nadto obfita w tłuszcze odzwierzęcego. Tymczasem rośliny zawierają związki chroniące przed różnymi rodzajami nowotworów. Na przykład: likopen znajdujący się w czerwonych czerwonych pomidorach przeciwdziała rakowi prostaty, indol-3-karbinol zawarty w roślinach krzyżowych (m.in. kapustnych, liściowych i oleistych jak brokuły, brukselka, kapusta, jarmuż, rukola, chrzan) rakowi piersi, katechina obecna w listkach herbaty chorobom nowotworowym naskórka, okrężnicy, płuc, piersi i prostaty, resweratrol zawarty w winogronach i w czerwonym winie przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym. Przyszłość, zdaniem profesora Veronesi, należy do analiz nad substancjami chroniącymi przed wszystkimi rodzajami nowotworów i specjalnych diet kierowanych do ludzi będących w grupach zwiększonego niebezpieczeństwa zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Chociaż zachęca do zabiegu odchudzającej opartej na roślinach, książka nie okazuje się wyłącznie poradnikiem dla wegetarian, lecz dla wszystkich, którzy zamierzają nauczyć się, jak dłużej i dobrze żyć.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness