Co jeść podczas choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy? Jadłospis!

Co jeść podczas choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy? Jadłospis!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Odpowiednia kuracja dietetyczna okazuje się istotnym elementem wspomagającym zabiegmenu  na  wrzody

farmakologiczne i łagodzącym symptomy chorobowe. W czasie zwalczania zalecana okazuje się kuracja dietetyczna łatwostrawna z ograniczeniem składniku pobudzających wydzielanie soku żołądkowego oraz błonnika pokarmowego (składniki/dania dozwolone i przeciwwskazane wymieniono w tabeli). Należy zrezygnować ze spożycia soli i słonych suplementów/potraw albo dość je ograniczyć. Zaleca się rezygnację ze podsmażania i pieczenia potraw z dodatkiem tłuszczu na rzecz przyrządzania posiłków (w wodzie albo na parze), duszenia bez wcześniejszego obsmażania oraz pieczenia w folii aluminiowej, pergaminie albo specjalnym rękawie foliowym. W zamierzenia poprawienia smaku i aromatu potraw dozwolonych w diecie zaleca się dodawanie łagodnych przypraw. Niewielkie objętościowo posiłki należy spożywać regularnie i dość wielokrotnie – 5, a nawet 6 razy dziennie. wrzody  żołądka  co  jeśćSpożywanie obfitych produktów wpływa źle na samopoczucie pacjenta, gdyż wielka objętość produktów rozbudza czynność wydzielniczą żołądka, prowadząc do nasilenia przykrych choroby. Cukrzyca – czy da się prawidłowo?  Wypełnij ankietę i sprawdź czy Twoje wyniki okazują się odpowiednie istotnym czynnikiem okazuje się także temperatura spożywanych produktów – nie powinny być ani nazbyt zimne, ani nazbyt gorące, gdyż skrajne temp. mogą powodować przekrwienie błony śluzowej żołądka. Należy wystrzegać się czynników zwiększających możliwość rozwoju wrzodu na podłożu infekcji H. pylori. Czynnikami tymi okazują się głównie: olbrzymie jadłospis soli kuchennej, małe jadłospis warzyw i owoców oraz pieczenie tytoniu. Aby zmniejszyć ryzyko ponownego infekcji H. pylori, należy przestrzegać zasad higieny, np. szczególnie dbać o jamę ustną, gdyż część ponownych zakażeń u ludzi po skutecznej eradykacji H. pylori okazuje się związana z infekcją z płytki nazębnej. dr n. med. Lucyna Pachocka kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia dietę w chorobie wrzodowej żołądka okazuje się czynnikiem wspomagającym kuracje farmakologiczne. Odpowiednie jedzenie ma zamierzenia złagodzenie nieprzyjemnych objawów schorzenia (zgaga, odbijania, bóle brzucha, nudności, obstrukcje) oraz zapobieganie ich nawrotom. Przestrzeganie restrykcyjnej diety okazuje się niezbędne w czasach zaostrzeń schorzenia. W czasie remisji, po ustąpieniu objawów można wrócić wrzody  dwunastnicy  co  jeść  do normalnego żywienia, wykluczając z diety wyłącznie te substancje i potrawy, które wpływają na kłopoty ze strony przewodu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha). Zaleca się dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Z diety wyklucza się potrawy smażone na tłuszczu, tłuste sosy Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy na zasmażkach, mocne wywary z mięsa albo kości, galarety z mięsa i ryb, wywary z silnie zapachowych warzyw (seler, pietruszka korzeniowa), kofeinę naturalną, mocną herbatę, unika się warzyw zawierających dużo włókna strukturalnego, jak na przykład:

kapusta, łodygi szparagów, suplementów działających wzdymająco – suche nasiona roślin strączkowych.

Cukrzyca – czy można skuteczniej?  Wypełnij ankietę i sprawdź czy Twoje wyniki okazują się odpowiednie kuracji należy uwzględnić także substancje hamujące wydzielanie soku żołądkowego: tłuszcze łatwostrawne, takie jak masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie, oraz substancje neutralizujące oddziaływanie kwasu solnego: mleko, niekwaśny twarożek, jaja, chude wędliny, chude mięso, ryby. Należy ograniczyć substancje drażniące błonę śluzową żołądka: termicznie (potrawy nazbyt chłodne i nazbyt gorące, które pobudzają motorykę żołądka i jelit, a gorące dodatkowo wpływają na przekrwienie błony śluzowej żołądka), mechanicznie (substancje z dużą zawartością błonnika: pieczywo razowe, olbrzymie kasze, surowe jarzyny i owoce, suche nasiona roślin strączkowych) oraz chemicznie (nazbyt kwaśne owoce, nierozcieńczone soki, potrawy wędzone, marynowane, ostre przyprawy: pieprz, papryka, chili, musztarda, ketchup, ocet, sól). istotne okazuje się zadbanie o notoryczne i regularne spożywanie pokarmów (4–5 razy dziennie), korzystanie z odpowiednich technik kuchennych (gotowanie potraw w wodzie albo na parze, a nastepnie pieczenie w folii aluminiowej), zaniechanie palenia tytoniu, które może utrudniać kuracje oraz zaprzestanie spożywania wysokoprocentowych napojów. Należy pamietać o popijaniu leków wodą, gdyż istnieje zagrożenie interakcji pomiędzy wykorzystywanymi antybiotykami a składnikami zawartymi, np. w sokach (flawonoidy) i produktach mlecznych (wapń), co może narazić chorego na zmniejszenie oddziaływania antybiotyków albo zwiększać zagrożenie wystąpienia objawów niepotrzebnych. Poniżej przedstawiamy przykładowy menu dla osoby z prawidłową masą ciała o małej aktywności fizycznej. Choroba wrzodowa żołądka oraz choroba wrzodowa dwunastnicy przynależą do jednych z najpowszechniejszych schorzeń górnego odcinka przewodu pokarmowego. Niezwykle istotne przy jej leczeniu okazuje się dbanie o umiejętne odżywianie. Zapadalność na obie te przypadłości w społeczeństwach rozwiniętych okazuje się różna, przy czym znaczną przewagę ma choroba wrzodowa dwunastnicy. Podstawą zmian chorobowych powodujących kłopoty oraz szereg powikłań okazuje się ubytek błony śluzowej dwunastnicy lub żołądka. modyfikacje te powstają na skutek oddziaływania kwasu solnego oraz pepsyny czyli podstawowych substancji soku żołądkowego. Do wyprodukowania ubytku („autostrawienia”) śluzówki dochodzi przeważnie w jednym miejscu (przeważnie na krzywiźnie mniejszej w  okolicy odźwiernika, w  żołądku oraz/lub w opuszce dwunastnicy), w punkcie alt2 przewagi czynników agresji. Zaliczamy do nich m.in. kwas solny, pepsynę, Helicobacter pylori, niesteroidowe leki przeciwzapalne, stres. Czynniki obrony to m.in. ślina, czynniki wzrostu, pokarm, dwuwęglany wydzielane w żołądku, prostaglandyny. Za podstawę patogenetyczną wrzodu pokarmowego uznany został pogląd wskazujący na zakłócenia równowagi pomiędzy czynnikami obrony śluzówkowej, a czynnikami agresji. W procesie rozwoju uszkodzeń prowadzących do powstania niszy wrzodowej w górnym odcinku przewodu pokarmowego, tj. w  rejonie oddziaływania kwasu solnego biorą też udział: genetycznie uwarunkowane defekty tkankowe, czynniki stresowe rozstrajające regulację psychonerwową, regulację hormonalną, doprowadzające do zaburzeń krążeniowych, motorycznych oraz pozostałych, czynniki toksyczne krzepnące w  wyniku zdekompensowanych schorzeń metabolicznych, więc toksyn egzogennych wprowadzonych do żołądka (chemikalia, leki wrzodotwórcze, niektóre używki) i urazy mechaniczne takie jak odleżyna od ciała obcego, czynniki bakteryjne - Helicobacter pylori,

tło niedokrwienne - we wrzodach spotykanych u ludzi starszych, czynniki wrzodotwórcze zależne od człowieka,

np. nazbyt długie przerwy między posiłkami, nadużywanie przypraw, potraw lub używek sokopędnych, pieczenie tytoniu, stresorodny tryb funkcjonowania, Helicobacter pylori - podstawowy sprawca? Jak wynika z tekstów laboratoryjnych, 75% wrzodów żołądka oraz 95% wrzodów dwunastnicy okazuje się spowodowanych poprzez bakterie Helicobacter pylori. Drobnoustrój wykazuje szczególne powinowactwo do nabłonka żołądkowego, lokalizując się pod zabezpieczającą warstwą śluzu. Wytwarza ureazę, która rozkłada mocznik do amoniku oraz CO2, a amoniak znajdujący się w bezpośrednim kontakcie z komórką neutralizuje kwaśny sok żołądkowy - dzięki czemu bakteria może przebywać w kwaśnym pH żołądka. Wytwarzany w tym procesie amoniak powoduje także czynnościowe oraz morfologiczne modyfikacje w nabłonku. Dochodzi do mankamenty komórek wytwarzających śluz, i komórek okładzinowych. Naruszenie w taki sposób integralności nabłonka powoduje reakcję z symptomami zapalenia. Helicobacter pylori okazuje się wrażliwy na kwasy żółciowe. Do czynników sprzyjających Helicobacter pylori przynależą: urodzenie w kraju o małym dochodzie na głowę mieszkańca, niski dawkę socjoekonomiczny, brak odpowiednich warunków sanitarnych, picie nieprzegotowanej wody mineralnej, spożywanie niemytych pokarmów, kontakt z treścią żołądkową ludzi zakażonych. Diagnostyka Podstawowymi badaniami w diagnozowaniu przypadłości wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy okazują się: Badanie radiologiczne (kontrast) Badanie gastroskopowe (wycinek do analiz histopatologicznego) zespoły ryzyko Osoby kierowane na szczegółowe analiz diagnostyczne (endoskopowe): Osoby powyżej 45 roku życia, Każdy chory poniżej 45 roku życia z alt3 dodatnim nieinwazyjnym testem w kierunku H. pylori (test oddechowy, badanie serologiczne), Osoby z wywiadem rodzinnym obciążonym rakiem żołądka oraz/lub chorobą wrzodową żołądka, Osoby z wrzodem żołądka w wywiadzie, Palpacyjnie stwierdzany opór pod żebrami, Osoby z nasilonymi symptomami dyspeptycznymi, Osoby ze znaczną utratą wagi bez uzasadnionej przyczyny, Osoby, u których są uporczywe wymioty, Osoby z niedokrwistością, Osoby zgłaszające krwawienia z przewodu pokarmowego (smoliste stolce, krwiste fusiaste wymioty), kuracje NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne), Silny ból pod żebrami wymagający ingerencji lekarza, Przebyty zabieg operacyjny żołądka. Do powstawania przypadłości wrzodowej usposabiają także: Długotrwałe zdenerwowania nerwowe, pieczenie papierosów, Nadużywanie wysokoprocentowych napojów, Błędy dietetyczne, Nieregularne posiłki. symptomy Już na podstawie wywiadu trzeba w przybliżeniu określić, czy mamy do czynienia z wrzodem dwunastnicy czy żołądka. Głównymi dolegliwościami okazują się bóle, przeważnie tępe, niekiedy gniotące, piekące. Nierzadko połączone z szeregiem kłopoty dyspeptycznych jak zgaga, odbijania, nieregularne wypróżnienia czy nudności.Cierpiący ze względu wrzodu dwunastnicy zgłasza bóle w kilka godzin po spożywania (2-3h). okazują się to tzw. „bóle głodowe”, niejednokrotnie nocne, częstokroć ustępujące lub bardzo zmniejszające się po spożyciu niewielkiej ilości prosto strawnego pożywienia – chorzy prawidłowo mają się najedzeni. Ta potrzeba częstego przyjmowania pożywienia, wielokrotnie powoduje bagatelizowanie objawów oraz nie zasięganie porady u lekarza. okazuje się też przyczyną nadwagi czy otyłości u pacjentów. Odwrotnie ma się kwestia w przypadku wrzodów żołądka, kiedy to chorzy doświadczają kłopoty zazwyczaj już w minutę po spożyciu spożywania (mniej więcej 30 minut) oraz bezwiednie unikają spożywania – chorzy prawidłowo mają się głodni. W związku z tym okazują się to przeważnie ludzie szczupli lub wręcz wychudzeni. jedzenie jako składnik kuracji Zalecana okazuje się dietę prosto strawna z ograniczeniem produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. głównym celem diety prosto strawnej z ograniczeniem produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego z wyjątkiem transportu odpowiedniej ilości wszystkich nieodzownych substancji odżywczych oraz  energii okazuje się: rozcieńczenie lub neutralizowanie soku żołądkowego i redukowanie wydzielania kwasu poprzez żołądek, nie drażnienie mechaniczne, chemiczne oraz termiczne błony śluzowej żołądka. osoby powinni dopasowywać sobie wg upodobań skład diety z zastrzeżeniem pewnego ograniczenia pokarmów nazbyt ciężkich czy pikantnych (sokopędnych) i nazbyt obfitych. Nie zaleca się też spożywania
/>  

dań w pośpiechu. Poleca się natomiast spożywanie dań w  mniejszej objętości, o umiarkowanej temperaturze oraz w krótszych okresu.

Szczególną uwagę należy zwrócić na: Pożywienie zasobne w białko powoduje większe wydzielanie kwasu, ma mimo wszystko ono w jednocześnie czasie znaczne właściwości neutralizowania go. Poleca się, więc: mleko, delikatne twarogi, jaja, mięso, drób oraz  ryby. Ogólna dawkę białka powinna być zwiększona oraz zaleca się konsumowanie w granicach 1,2 – 1,5 g/kg mc. Białko powinna być pełnowartościowe. Tłuszcze wykazują zdolność zahamowania wydzielania kwasu i spowalniają opróżnianie żołądka oraz zwalniają motorykę, co okazuje się w  przypadku owej diety zjawiskiem korzystnym. Zaleca się tłuszcze prosto strawne, jak: tłuszcz mleka, śmietanka, masło i tłuszcze roślinne, w takiej ilości aby pokrywały 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Ograniczeniu kuracji ulega błonnik, ze względu na drażniące oddziaływanie na błonę śluzową żołądka. Istnieją, zatem przeciwwskazania do aplikowania razowego pieczywa, grubych kasz, surowych warzyw oraz owoców. Jako że dietę ta okazuje się dietą prosto strawną nie posiada w składzie także suplementów wzdymających i trudno strawnych. Pomijane okazują się także: alkohol, mocna kawa oraz herbata i zupy oraz sosy na wywarach mięsnych, też zdecydowane w smaku przyprawy ze względu na wzmaganie wydzielania soku żołądkowego. Dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C sprawia dużo trudności, gdyż kuracji owej ogranicza się konsumowanie surowych warzyw oraz  owoców. W stanach ostrych, przy daleko posuniętych ograniczeniach dietę ta niemal nie posiada w składzie witaminy C. W planowaniu jadłospisu równie istotną sprawą co dostarczenie potrzebnych ilości poszczególnych substancji okazuje się konieczność zmniejszenia objętości dań, a  zwiększenie ich ilości. przez branie niewielkich oraz częstych dań sok żołądkowy okazuje się w sposób stały mieszany z dostarczanym pożywieniem, co redukuje czynność wydzielniczą żołądka oraz  sprzyja gojeniu się wrzodu. widoczną rolę odgrywa także temperatura pokarmów – powinna być neutralna, aby zapobiegać przekrwieniu błony śluzowej żołądka. Uwagi technologiczne Najszersze zastosowanie ma gotowanie na parze lub w wodzie i duszenie bez wstępnego obsmażania, rzadziej używa się pieczenie oraz to wyłącznie w folii. duże wartość w owej diecie mają tzw. budynie z mięsa lub ryby, z drobną kaszą lub ryżem. Do zagęszczania potraw nie używa się zasmażek.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness