Czy kwasy tłuszczowe typu trans są groźne? To musisz wiedzieć!

Czy kwasy tłuszczowe typu trans są groźne? To musisz wiedzieć!

Redakcja

2017-08-11

brak komentarzy

Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, wchodzące w skład m.in.kwas  tłuszczowy

margaryny, krakersów czy herbatników niszczą zdrowie oraz z tego względu muszą zostać wycofane ze sprzedaży - zdecydowała Amerykańska Agencja ds. Żywności oraz Leków (FDA). Na zaprzestanie ich ; producenci będą mieli trzy dekady - podaje internetowy portal BBC. Foto: Squareplum / ShutterstockSpożycie tłuszczów takie jak trans wzrosło, kiedy sławę zdobyły margaryny Tłuszcze trans mogą sprzyjać powstawaniu miażdżycy w o mnóstwo znacznym nasileniu niż kwasy nasycone (charakterystyczne dla tłuszczu odzwierzęce, np. masła), mogą więc przyczynić się do wystąpienia cukrzycy takie jak 2 oraz dolegliwości układu sercowo-naczyniowego. Wprowadzenie zakazu okaże się według FDA miało Ocet a kwasy tłuszczowe typu trans wpływ na zmniejszenie śmiertelności względu powyżej wymienionych dolegliwości Uwodornienie wzmaga trwałość olejów roślinnych, dlatego też w takiej przetworzonej postaci stosowane okazują się dla przedłużenia okresu magazynowania czynników oraz w wytwarzania wyrobów piekarniczych, jak krakersy, ciasta, ciastka czy herbatniki. konsumowanie tłuszczów takie jak trans wzrosło w latach 70., kiedy sławę zdobyły margaryny.

Do popularnych czynników zawierających niezdrowe nienasycone kwasy  tłuszcze  trans  występowanie

tłuszczowe takie jak trans przynależą chipsy, gdyż tłuszcze trans mogą powstawać też w wyniku ogrzewania albo obsmażania olejów w wysokiej temperaturze, zwłaszcza gdy tłuszcze okazują się używane wielokrotnie. Chociaż producenci żywności od 2006 roku mają obowiązek umieszczania informacji o tłuszczach takie jak alt2 trans na pudełkach czynników, zdaniem ekspertów ds. kondycji, Amerykanie nadal spożywają za dużo tych niezdrowych tłuszczów, mimo iż osobiście FDA ocenia, że od wprowadzenia wymogu informowania konsumowanie ich w USA zmalało o 78 procent W Danii od 2003 roku zakazano ; niemal wszystkich tłuszczów takie jak trans, a w Wielkiej Brytanii od 2005 r. nawołuje się do wprowadzenia takiego zakazu. Nie do końca fakt. Masło bywa zdrowe oraz smaczniejsze. Margaryna to artykuł sztuczny z dodatkiem substancji chemicznych. Problem Tłuszcz bywa podstawowym składnikiem energetycznym naszego pożywienia. okazuje się ponadto źródłem potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których ustrój człowieka nie może syntetyzować, a okazują się one niezbędne alt3 do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ustroju, jako składnik błon komórkowych oraz kopalnia eikonazoidów regulujących m.in. pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie tętnicze krwi oraz działania hormonów.

Tłuszcze zdrowe w stanie nieprzetworzonym okazują się wieloskładnikowąocet  a  kwas  tłuszczowy

mieszaniną glicerydów wyższych kwasów tłuszczowych, nasyconych oraz nienasyconych oraz wosków, wolnych kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, steroli, barwników, węglowodorów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz suplementów powstałych w trakcie przemian oraz planu proces wyodrębniania oleju poprzedza obróbka wstępna, a samoistnie wydobywanie oleju z nasion oleistych przeprowadza się w dwóch fazach (tłoczenie oraz ekstrakcja). W procesie tłoczenia oczyszczone ziarna poddaje się prażeniu, a potem okazują się one tłoczone pod wysokim ciśnieniem w alt4 prasach. została po tłoczeniu miazga posiada w składzie dodatkowo znaczne ilości oleju, a w zamierzenia odzyskania go wykorzystuje się ekstrakcję, czyli ługowanie rozpuszczalnikiem organicznym. Otrzymany artykuł nosi nazwę oleju surowego. Metodą tłoczenia dostaje się oliwę z oliwek, tzw. oliwę dziewiczą, natomiast ekstrakcja stosowana bywa do pozyskiwania oleju z roślin zawierających niewielkie ilości tłuszczu. Aby usunąć wszystkie zanieczyszczenia oraz nadać olejom odpowiednie cechy organoleptyczne, wykorzystuje się proces rafinacji. Rafinowane oleje roślinne najlepszej jakości powinny charakteryzować się bez wyjątku obojętnym smakiem oraz zapachem oraz jasnosłomkową barwą. pewne oleje, np. olej bawełniany oraz słonecznikowy, poddaje się procesowi winteryzacji (wymrażania) w zamierzenia zapobiegania zmętnieniu.  

 

Zobacz też 

EcoSlim


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness