Czy olej palmowy jest zdrowy? Opinie dietetyków

Czy olej palmowy jest zdrowy? Opinie dietetyków

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

Czerwony olej palmowy pochodzący ze starannie wyselekcjonowanych olej  palmowy

owoców palmy oleistej (Elaeis Guineensis) bywa maksymalnej jakości olejem roślinnym o oryginalnym, intentywnym kolorze. Dzięki łagodnemu i innowacyjnemu procesowi rafinacji zachowuje zdrowe substancje pokarmowe i bywa odpowiedź na zapotrzebowanie konsumentów na zdrową i naturalną żywność. pojemnik posiada w składzie 100% oleju tłoczonego z owoców palmy oleistej, oczyszczonego, bez dowolnych dodatków.   artykuł bywa bogatym źródłem beta-karotenu i tokoferoli i tokotrienoli, czyli związków zaliczanych do najważniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Karoteny takie jak beta- i alfakaroten okazują się prekursorami wit. A, która bywa niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy, wygładza i ujędrnia skórę i sprawia zdrowy prezencję włosów i paznokci. Tokoferole i tokotrienole okazują się związkami organicznymi tworzącymi witaminę E, których wysoki potencjał antyoksydacyjny chroni organizm przed dolegliwościami sercowo – naczyniowymi, udarem mózgu i opóźnia procesy starzenia. 

  Sposób użycia: może być używany do obsmażania,olej  palmowy  zastosowanie

Marketing trenera personalnego

przygotowywania sałatek, jak także bezpośredniego spożycia jako preparat zrównoważonej kuracji odchudzającej.   produkty: 100% oleju tłoczonego z owoców palmy oleistej.   100g artykułu posiada w składzie:  - wartość energii 3700kJ/900kcal,  - tłuszcz 100g w tym: kwasy nasycone 40g, węglowodany 0g w tym: cukry 0g, białko 0g, sól 0g, witamina E 80mg, karoteny 50mg.   1 łyżka stołowa (14g) posiada w składzie:  - wartość energii 518kJ/126kcal,  - tłuszcz 14g w tym: kwasy nasycone 6g, węglowodany 0g w tym: cukry 0g, białko 0g, sól 0g, witamina E 11mg (92%)*, karoteny 7mg.   *RWS- Referencyjne produkty Spożycia.   istotne wskazówki: artykuł w Olej palmowy jako suplement diety temperaturze poniżej 20°C może ulec zmętnieniu, co nie wpływa na jego jakość.   Zawartość netto: 250ml. Olej palmowy to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych preparatów spożywczych. Od lat szeroko stosowany w wytwarzaniu żywności i to co najmniej z trzech powodów: w pierwszej kolejności – okazuje się tani, secundo – okazuje się trwały, po trzecie – nadaje się do obróbki kulinarnej w wysokich temperaturach. mimo wszystko czy olej palmowy okazuje się zdrowy? Rodzaje i zastosowanie oleju palmowego Olej palmowy możemy spożywać w dwóch podstawowych wersjach. Potencjalnie szkodliwy olej palmowy to przede wszystkim taki, który został poddany oczyszczaniu (rafinacji). cechuje się on jasną barwą i prawidłowo go unikać, bo dostarcza samych kalorii. mimo wszystko olej nierafinowany, charakteryzujący się czerwonawym zabarwieniem, ma już nieco lepszą opinię ekspertów, szczególnie jako tłuszcz do obsmażania i pieczenia. warto przyswoić, że choć dużo płynnych olejów roślinnych słynie z bogatych substancji odżywczych, np. olej lniany, orzechowy, nierafinowana oliwa z oliwek, to podczas obsmażania z ich użyciem wytwarzają się związki o działaniu rakotwórczym, a winna temu okazuje się obfita obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, mało odpornych na wysokie temp.. Olej palmowy składa się natomiast w ; z kwasów tłuszczowych nasyconych, okazuje się więc w tym przypadku bezpieczniejszy.(1) mimo wszystko nawet, jeśli nie kupujesz czystego oleju palmowego do obsmażania, tłuszcz taki okazuje się obecny w mnóstwo gotowych produktach, jak mrożone chipsy, pizza, popcorn, batoniki, słodyczy, masła orzechowe, zupy w proszku, płatki. Mało tego – olej taki okazuje się ogólnie używany w wytwarzaniu kosmetyków, np. mydeł i szamponów. Niestety, alt2 jak da się się domyślić, producenci wolą sięgać po najtańszy rodzaj.(2) Wartość odżywcza oleju palmowego naturalny, nierafinowany olej palmowy to nie jedynie puste kalorie. Tłuszcz taki ma swoje zalety. Jedna niewielka łyżka (14 gramów) oleju palmowego dostarcza:

114 kcal, 14 g tłuszczu, z czego 7 g to tłuszcze nasycone, 11% olej  palmowy  szkodliwy

dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Czerwono-pomarańczowy kolor oleju wynika z obecności w nim karotenoidów, wśród których odnajdziemy także beta-karoten, przekształcany w organizmie w witaminę A. Surowy olej palmowy posiada w składzie też koenzym Q10 i witaminę K. Natomiast dzięki bogactwu antyoksydantów okazuje się trwały i zapewnia większą trwałość produktom, które były nim wzbogacone.(1,3) Kontrowersje wokół oleju palmowego Choć niektóre właściwości oleju palmowego w wersji nierafinowanej na pewno zagrzewają do aplikowania z go w kuchni, wyniki badań na temat jego wpływu na zdrowie, a dokładnie – układ krwionośny, nie okazują się wymowne. Przeprowadzono analiz, z których wynika, że olej palmowy pozytywnie wpływa na dawkę tłuszczów we krwi, jednak inne analiz wykazały, że tłuszcz taki może przyczyniać się do wzrostu stężenia frakcji LDL cholesterolu, zwanej powszechnie „złą”, ponieważ okazuje się powiązana z rozwojem dolegliwości serca. (3) Kontrowersje nie ograniczają się do jego wpływu na zdrowie. Uprawa palm olejowych (przede wszystkim w Malezji i Indonezji) rozwija się na terenach pozyskanych poprzez dewastację lasów deszczowych, co ma fatalny wpływ na środowisko.

licznych gatunkom zamieszkującym lasy tropikalne

i tak zagraża wyginięcie, czego przykładem okazują się orangutany, a producenci oleju jedynie pozbawiają je ekologicznego otoczenia, w którym okazują się w stanie alt3 przeżyć.(2) Olej palmowy – jeść czy nie jeść? Rynek spożywczy zarzuca nas nowościami, a obecny wybór olejów okazuje się szczególnie szeroki. Olej palmowy kusi ceną, a specjaliści przyznają, że w „czystej” wersji ma dużo pozytywnych właściwości. Jeśli nie masz pojęcia, co wybudować z tym dylematem, pamiętaj, że: olej palmowy okazuje się zazwyczaj obecny w daniach gotowych, zakąskach, słodyczach, których prawidłowo nie jeść wcale i to nie jedynie ze względu na obecność tłuszczu tropikalnego o wątpliwej jakości, olej palmowy nadaje się do obsmażania, jednak tę technikę kulinarną też warto używać święta, bo zdrowiej okazuje się gotować albo piec bez tłuszczu, jeśli szukasz oleju, który okazuje się odpowiedni do obróbki termicznej w wysokich temperaturach, zawsze możesz wybrać olej rzepakowy o bogatych walorach odżywczych (i bez kontrowersyjnego tła powiązanego z wycinką lasów deszczowych), a gdy masz podwyższony dawkę cholesterolu we krwi – wypróbuj Benecol® Classic ze stanolami roślinnymi o uzasadnionej skuteczności w jego obniżaniu.

Jeśli jednak masz energię przetestować w kuchni olej palmowy

, wybierz taki z certyfikatem RSPO, czyli organizacji, której zamierzeniem okazuje się promowanie zużytkowania świetnej jakości oleju, pochodzącego z naturalnych i bezpiecznych dla otoczenia plantacji.(4) Czerwona palma dostarcza dużo karotenu, witaminy E i koenzym Q10. Omega-3 i omega-6,  przynależą do zespoły kwasów wielonienasyconych bez których organizm człowieka nie może działać. Nasz organizm otrzymując odpowiednią porcję omega 3 i omega 6  powinien dodatkowo otrzymać odpowiednią porcję karotenu i witaminy E, koenzym Q10 aby wszystkie procesy biochemiczne zachodziły prawidłowo.   Czerwona palma to wyłącznie bogatctwo beta-karotenu lecz cała gama karotenoidów. Olej alt4 palmowy czerwony posiada w zawartości 10 razy więcej karotenu niż marchewka i 30 razy więcej niż pomidor. Z wyliczeń wynika że istnieje mniej więcej 600 rodzajów karotenów. Olej palmowy czerwony posiada w zawartości mnóstwo z nich: Likopen, Luteina, Zeaksantyna Kryptokantyna, Alpha- i Beta-karoten. eksperymenty dowodzą że cała gama karotenu ma dużo lepszy  wpływ na nasz organizm aniżeli ; (wyizolowany syntetyczny karoten, który może nam  zaszkodzić). Dlatego najlepszym rozwiązaniem bywa korzystanie z diecie  oleju z czerwonej palmy w którym bogactwo karotenu bywa nieocenione. Kiedy w organizmie kobiety pułap karotenu  (Alpha karoten, Luteina i Beta karoten) spada rośnie zagrożenie przypadłości – rak biust. Natomiast u facetów kiedy bywa odpowiedni pułap karotenu (Likopen) maleje o 45 % zagrożenie raka prostaty.

U palaczy którzy spożywają olej palmowy czerwony bywa mniejsze prawdopodobieństwo

zachorowania na raka płuc. Inne analiz dowodzą (prof. Kreamat Ali Uniwersytet DACCA Bangladesh) podając olej z czerwonej palmy dzieciom z dolegliwościami nosogardła  ich etap sprawności rozpocznie się poprawił. najmłodszych które mają  niedobór Beta-karotenu (wit. A) częściej zapadają na przypadłości nosogardła.   Czerwona palma stosowana  diecie dostarcza wyłącznie karotenu ale również dużą porcję witaminy E. Witamina E to nazwa dwóch grup: tocotrienole (63%) i tocoferole (37%), każda grupa posiada 4 sprawności: alpha, beta , delta, gamma. Większość kapsułek posiada w zawartości jedynie wyizolowany pojedynczy składnik- alpha tocopherol. Dlatego olej palmowy czerwony bywa tak wartościowy. Naturalna wit. E bywa o mnóstwo lepsza niż sztuczna. Alpha Tocotrienole chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami  40 – 60 razy skuteczniej a niżeli  alpha tocophenole.    

 

Zobacz też 

FormExplode Prezzo


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness