Czy cynamon jest zdrowy? Jego właściwości Cię zaskoczą!

Czy cynamon jest zdrowy? Jego właściwości Cię zaskoczą!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Według unijnych ekspertów nadmierne spożywanie cynamonu może prowadzić m.in do marskości wątroby.cynamon  właściwości

Sprawdź, czy cynamon rzeczywiście jest szkodliwy dla organizmu oraz jakie ma właściwości. Kumaryna - jest? Kumaryna, czyli substancja zapachowa naturalnie występująca m.in w trawach oraz cynamonie,ma działanie relaksacyjne, uśmierzające ból oraz przeciwobrzękowe. Hamuje rozwijanie się bakterii, pozwala w problemach jelitowych oraz wspomaga leczenie bezsenności. analiz przeprowadzone na szczurach wykazały, że spożywana w wyższych dawkach może jednak powodować marskość wątroby oraz uszkodzenie nerek. ze względu na to że w badaniach uczestniczyły jedynie zwierzęta, da się równoznacznie uznać, jaki rzeczywisty wpływ na zdrowie człowieka ma kumaryna. Cynamon cejloński a cynamon chiński cynamon  zdrowieNajwiększe ilości kumaryny Czy cynamon jest zdrowy? znajdują się w cynamonie chińskim(Cinnamomun cassia), który uważany jest za mniej smaczny oraz gorszy jakościowo od droższego cynamonu cejlońskiego. Cynamon chiński od cejlońskiego można szybko oraz łatwo rozpoznać. Cynamon cassia jest skręcony w pojedynczedo  czego  cynamonaski, ma ciemny (rdzawy) kolor oraz cierpki, palący smak. Cynamon cejloński zwinięty jest w podwójną rurkę w kolorze żółtobrązowym, w smaku zaś jest słodki oraz subtelnie palący. Czy cynamon może szkodzić zdrowiu? Aby cynamon zaszkodził człowiekowi, jego codzienna dawka musiałaby przekraczać 40 g. Dodatkowo wszystkie badania przeprowadzane były na zwierzętach, nie wiadomo więc, jaki realny wpływ ma spożywanie nadmiernych ilości kumaryny na zdrowie człowieka. Tradycyjna szarlotka, pierniki, cynamonki oraz inne słodkości własny wyjątkowy aromat oraz odczucie smakowe alt2 zawdzięczają szczególnie popularnej przyprawie jaką jest cynamon. Po wiekach jego używania naukowcy podejrzewają mimo wszystko jeden z gatunków cynamonowca o negatywny wpływ na zdrowie. Czy cynamon jest zdrowy? Znany ludzkości od wieków, ceniony za odczucie smakowe oraz aromat. Dawno temu był afrodyzjakiem, środkiem bakteriobójczym, odkażającym, a nawet przez krótki pora pachnidłem. Do krótkiego momentu mogłaś przeczytać, że cynamon jest niezastąpionym źródłem manganu, błonnika, żelaza oraz wapnia, że wspiera walkę z cholesterolem LDL, że funkcjonuje przeciwgrzybiczo oraz antybakteryjnie. Jego aromat miał poprawiać funkcje poznawcze oraz pamięć. oraz najistotniejsze – przypisywano mu działanie antyoksydacyjne oraz przeciwrakowe. Niektóre z tych właściwości nadal okazują się badane, niektórym mimo wszystko kategorycznie zaprzeczono. Na przykład podczas analiz klinicznych

nie udało się wykazać pozytywnego wpływu cynamonu na pułap cukru we krwi.

Szkodliwe działanie cynamonu Nadeszła informacja o prawdopodobnym szkodliwym działaniu jednego ze związków chemicznych będących w cynamonie chińskim. alt3 Temat taki pojawił się po ogłoszeniu rezultatów analiz amerykańskich oraz saudyjskich badaczy, które wykazały dużą zawartość kumaryny w jednym z gatunków przyprawy. Istnieje prawdopodobieństwo, że posiadanie nadmiernej ilości tego związku chemicznego może prowadzić do kontuzje organów wewnętrznych – wątroby oraz nerek. Choć na razie nie ma dowodów jednoznacznie potwierdzających to powiedzenie, naukowcy zalecają ostrożność, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo, że spożywanie cynamonu ma rezultaty uboczne. okazuje się kumaryna? Kumaryna jest organicznym związkiem chemicznym wykorzystywanym w przemyśle perfumeryjnym, mydlarskim, tytoniowym oraz spirytusowym. W związku z podejrzeniem szkodliwego wpływu na zdrowie została niemal bez wyjątku wycofana z przemysłu spożywczego w Europie oraz USA. znikome ilości kumaryny powstają w ponad 80 gatunkach roślin, między innymi w owocach cytrusowych oraz jarzynach (czerwonych pomidorach, brokułach, papryce, roślinach strączkowych oraz selerowatych). Jest także w roślinach leczniczych, zielonej herbacie, lubczyku, roślinach storczykowatych, motylkowych, jasnotowatych, alt4 małej czarnej oraz orzechach. Obecność kumaryny udowodniono też w turówce wonnej – trawie ogólnie zwanej „żubrówką” oraz używanej

w Polsce w przemyśle spirytusowym. Okazuje się, że taki potencjalnie niebezpieczny korelację chemiczny jest dość generalny w naturze.

Nie każdy cynamon oraz nie na pewno Na dzień dzisiejszy da się potwierdzić, że jeden z gatunków cynamonu, Cynamonowiec wonny (Cinnamomum cassia), zwany chińskim, zazwyczaj osiągalny w Polsce, posiada podwyższony pułap kumaryny. Mowa o produktów, która w dużej dawce może być niezdrowa dla kondycji człowieka. Nie panikuj, ale pamiętaj, że naukowcy zalecają zdrowy rozsądek oraz ograniczenie spożycia tego gatunku cynamonu do jednego dania w 7 dniach z jego zawartością. Największe stężenie kumaryny bywa jednak w olejkach eterycznych Cynamonowca chińskiego (Cinnamomum cassia) oraz w olejku lawendowym W polskich sklepach można znaleźć przede wszystkim Cynamonowiec wonny zwany chińskim (Cinnamomum cassia), który bywa jedynie produktem imitującym prawdziwy Cynamonowiec cejloński


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness