Czy guma do żucia jest zdrowa? Tego nie wiedziałaś!

Czy guma do żucia jest zdrowa? Tego nie wiedziałaś!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Nie ma to, jak pożuć sobie poliizobutylen. taki sam, który stosuje się do wyrobu wykładzin, uszczelek orguma  do  żucia

az klejów. Tak tak, to właśnie baza gumy do żucia. Pierwsze gumy były zrobione z żywicy drzewa, więc na pewno nie zawierały tyle chemii, co te dzisiejsze. Ale czy to znaczy, że współczesne gumy szkodzą zdrowiu? oraz tak, oraz nie. Guma do żucia a próchnica Jeśli guma zwiera cukier, to prędzej próchnicę wywoła, niż jej przeciwdziałać. w inny sposób okazuje się z gumą bez cukru. Ta, jak potwierdzają analizy, ochrania przed próchnicą. Żucie sprawia wytwarzanie większej ilości śliny, która po jedzeniu neutralizuje oraz zmywa kwasy tworzone podczas niwelowania pokarmu poprzez bakterie na płytce nazębnej. Według American Dental Association żucie gumy bez cukru poprzez 20 minut po jedzeniu ochrania przed próchnicą. Guma do żucia dla relaksu badania przeprowadzone na Swinburne University w Melbourne dowiodły, że żucie gumy redukuje stres, zmniejsza lęki oraz poprawia koncentrację. Poza tym do gum czasem dorzuca się lecytynę sojową – składnik taki okazuje się ważny dla naszego organizmu. oddziałuje pozytywnie na układ nerwowy, a przy okazji zmniejsza pułap niedobrego cholesterolu we krwi. Guma do żucia okazuje się rakotwórcza? taki temat stale powraca. Co mówią analizy? Część z nich potwierdza rakotwórcze skład  gumy  do  żucia  oddziaływanie octanu winylu, który dodawany okazuje się do niektórych gum. Inni o kancerogenne właściwości oskarżają aspartam. mimo wszystko obie te tezy mają również swoje grono rywali, którzy powołują się na odmienne analizy. kwestia okazuje się kontrowersyjna oraz nieoczywista.    Guma do żucia – kiedy szkodzi? Jeśli żujemy gumę jak znerwicowany trener piłkarski, to źle się dzieje z naszą żuchwą. „Nałogowe” przeżuwanie może powodować tzw. anomalię stawu skroniowo-żuchwowego. Jeśli obserwujecie u siebie notoryczne migreny, „trzaskanie” przy otwieraniu szeroko ust albo ból przy ziewaniu czy „przeskakiwanie” szczęki, to może ograniczcie mimo wszystko żucie gumy. powiem, że zdarza mi się sięgać po gumę, gdy chcę przegonić nieposkromiony apetyt. Ale ostatnie analizy opublikowane w Eating Behaviors dowodzą, że żucie gumy nie dość, że nie ma wpływu na mniejsze konsumowanie kalorii, to jeszcze sprawia, że jemy mniej zdrowego pożywienia (szczególnie owoców) a więcej „śmieciowego”, jak chipsy czy słodycze. okres zmodyfikować zwyczaj… Badacze uważają, że miętowy odczucie smakowe gumy sprawia, że odczucie smakowe owoców oraz warzyw wydaje nam się więcej gorzki.   skutki  uboczne  gumy  do  żuciaTo zniechęca nas do ich zjedzenia. Z ust do jelit droga daleka, ale specjaliści ostrzegają, że notoryczne żucie gumy może sprzyjać zespołowi jelita drażliwego. Dlaczego? Żując gumę, połykamy powietrze. W taki sposób trzeba nabawić się bólu brzucha oraz pozostałych przypadłości trawiennych. również obecne w gumie słodziki, jak sorbitol oraz mannitol, mogą powodować dolegliwości jelitowe. To żuć, czy nie żuć? Decyzję pozostawiam już Wam. Gumę żuł każdy. A ilu z nas robi to regularnie? Ciężko nie żuć gumy, skoro w telewizorze powtarzane okazuje się przynajmniej kilka razy dziennie, że żucie gumy okazuje się zdrowe, że służy na dziąsła, likwiduje osad, wybiela zęby, poprawia oddech i przeciwdziała próchnicy. No samoistnie zdrowie. Ponownie okazuje się, że jesteśmy robieni w balona! Moda na żucie gumy trafiła do nas oczywiście zza oceanu, ponieważ to właśnie Stany Zjednoczone są najbardziej szczególnym konsumentem gumy do żucia za granicą, zaraz po Iranie i Arabii Saudyjskiej. 1 Trochę mnie te dane zaskoczyły ponieważ sądziłam, że najwięcej żuje się właśnie w USA. Ale mniejsza o statystyki. Temat żucia gumy obrósł w dużo mitów, które są sprawnie podtrzymywane poprzez

ich producentów. Guma do żucia podobno przeciwdziała próchnicy, prawidłowo wpływa na dziąsła,

odświeża oddech, uspokaja, likwiduje nieposkromiony apetyt. Oczywiście okazuje się, że okazuje się to jedna wielka brednia, dlatego zanim sięgniesz po kolejną gumę, dam Ci szansę dokonać świadomego wyboru. 1. Żucie gumy stymuluje ochotę na śmieciowe menu badania dowodzą, że osoby, które żują gumę częściej chwytają za śmieciowe menu i fastfoody. Osoby takie rzadziej chwytają za owoce i warzywa, a częściej jedzą frytki, hamburgery i pizzę. Dlaczego? Naukowcy upatrują tej przyczyny w smaku liści liści mięty, w skutek którego Czy guma do żucia jest zdrowa? owoce i warzywa wydają się posiadać gorzki odczucie smakowe. 2 2. Żucie gumy sprawia zaburzenia stawu skroniowo-żuchowowego Dysfunkcje organu żucia to schorzenie okazuje się dość obolałe i uciążliwie w pospolitym życiu.  symptomami są bóle głowy, bóle podczas mówienia, składników, czy ziewania, bóle oczu, bóle zębów, zaburzenia słuchu (szumy, piski, uczucie przytykania się uszu), dodatkowo problemy z otwieraniem ust rano, czy uczucie zdenerwowania mięśni twarzy, szyi oraz pleców. 3Mało fajne objawy, a wielokrotnie zanim lekarz dojdzie do wniosku, że winowajcą okazuje się guma do żucia, to zostaniecie poddani pięciu tysiącom analiz, tekstów klinicznych, i odwiedzin u kolejnych ekspertów. Strata czasu, oszczędności, nerwów i kondycji. A po Ci to? 3. Problemy z przewodem trawiennym W trakcie żucia gumy dochodzi do połykania zbędnego powietrza. Powietrze, które trafia do jelit ma jedynie jedną drogę ucieczki…. Ale serio nie w tym miejscu tkwi najpoważniejszy problem. nazbyt wielka zawartość powietrza w jelitach sprawia wzdęcia, przyczynia się do rozszczelnienia jelit oraz czegoś co zwykło się określać mianem zespołu jelita drażliwego. Więcej o tragicznych dla kondycji rezultatach występowania wzdęć przeczytasz w tym artykule. Kolejnym pojawiającym się w trakcie żucia gumy kłopotem okazuje się produkcja enzymów trawiennych, które są uwalniane mimo braku transportu składników. To prosta droga do nadkwasoty i wzdęć. Co niewłaściwa wielokrotnie w takich sytuacjach sięga się po środki na likwidację zgagi, które tymczasem negatywnie wpływają na florę bakteryjną układu pokarmowego. oraz tak poniżej rozpoczyna się cała seria gastrycznych przypadłości. co więcej nagminne żucie gumy może spowodować biegunkę, a to za sprawą sztucznych słodzików będących w gumie. 4. Żucie gumy sprawia mankamenty zębów Jeżeli żujesz gumę z cukrem, to właśnie urządzasz swoim zębom prawdziwą cukrową kąpiel. To najprostsza droga do próchnicy. Natomiast jeżeli żujesz gumę bez cukru, to i tak może ona zawierać kwaśne sztuczne zapachy i konserwanty, które przyczyniają się do erozji szkliwa. 4 trzeba posiadać na uwadze, że sytuacji nie ratuje znajdujący się w takich gumach aspartam. 5. Guma nie okazuje się wege Znakomita część gum posiada w składzie w sobie owczą lanolinę. Lanolina to zwierzęcy wosk otrzymywany podczas szorowania wełny (na samą myśl mam cofkę). Do gum do żucia okazuje się dodawana po to żeby guma od razu nie twardniała podczas żucia. oraz żebyście nie dali się nabić w butelkę, gdyż czasem producent gumy do żucia ukrywa ją pod zbiorczą nazwą „bazy gumowej”, w skład której właściwie przenigdy nie mamy pewności co wchodzi. Do gum dokładane są również gliceryna oraz kwas stearynowy, które również są ;. 6. Żucie gumy sprawia uwalnianie rtęci z amalgamatowych plomb Jeżeli jeszcze posiadasz gdzieś amalgamat w zębach, to pilnie go usuń, gdyż posiada w składzie toksyczną rtęć. Ale jeżeli przy okazji żujesz gumę, która sprawia uwalnianie się z nich rtęci, to naprawdę mocno sobie szkodzisz. Zjawisko uwalnia się rtęci do krwiobiegu za sprawą żucia gumy okazuje się naukowo potwierdzonym faktem! 5 Niech Twoje dziecko nie żuje gumy! badania naukowe przeprowadzone w USA wykazały, iż częstą czynnikiem sprawczym bólu głowy u nastolatków okazuje się właśnie nagminne żucie gumy. 6 Naukowcy podkreślają, iż za taki etap rzeczy okazuje się odpowiedzialny ; zakłócenia tekstów klinicznych stawu skroniowo-żuchowowego, ale również zawarty w gumach aspartam. Należy również posiadać na uwadze, iż aspartam okazuje się szkodliwy i może przyczynić się do wystąpienia wielu niebezpiecznych schorzeń z białaczką włącznie. Więcej o szkodliwości aspartamu możesz przeczytać w tym artykule. W gumach do żucia są toksyczne słodziki O szkodliwości aspartamu nie będę się ponawiać, ponieważ powyżej macie link ze szczegółowym opisem całego trudu. Kolejnym słodzikiem nagminnie dodawanym do gum okazuje się sukraloza. okazuje się 600 razy słodsza niż cukier i wśród popularyzatorów sztucznych słodzików oczywiście uznawana okazuje się za zupełnie nieszkodliwą dla człowieczego człowieczego ustroju. fakt okazuje się ta, że tego do końca nie wiadomo, gdyż dla przykładu w USA sukraloza została dopuszczona poprzez FDA (Food and Drug Administration) do używania w przetwórstwie spożywczym w oparciu o 2 eksperymenty przeprowadzone na ludziach, z czego najdłuższe z nich trwało całe 4 dni! Z pewnością po alt2 4 dniach trzeba dojść do dość szczegółowych wniosków. Do jednego na pewno – spożywanie sukralozy nie zabija od razu. Problem w tym, że więcej skrupulatne eksperymenty są przeprowadzone na zwierzakach, a ich wyniki są zatrważające. badania przeprowadzone przede wszystkim na szczurach

dowodzą, iż spożywanie sukralozy przyczynia się do spadku poziomu erytrocytów. niepłodności

u samców, powiększenia się nerek, samoistnych poronień oraz zwiększonej umieralności u zwierząt, którym była podawana. 7 8 9 10 11 12 W tym kontekście zagrożenie przybrania wagę w skutek spożywania sztucznych słodzików wydaje się być nieszkodliwym drobiazgiem. 3 inne toksyczne substancje, które możesz znaleźć w swojej gumie do żucia 1. BHT (Butylohydroksytoluen), czyli E321 Syntetyczny antyoksydant, który konsumujemy w nadmiarze przynosi raka wątroby. Nie, to nie okazuje się żart. Ponadto przyczynia się do mankamenty nerek, nadpobudliwości u najmłodszych oraz przynosi alergie. Z tych właśnie czynniki przyczyniające się do Unia Europejska włączyła ograniczenia w jego stosowaniu i zabroniła używania do w żywności przeznaczonej dla dzieci. 13 Osobiście nie rozumiem dlaczego tak niezwykle niezdrowa dla człowieka substancja, która wykorzystywana okazuje się również ; paliwa lotniczego, po prostu nie została zwyczajnie zupełnie  zakazana. 2. Baza gumowa Tajny składnik każdego z producentów. Składa się z syntetycznych oraz naturalnych składniku (np. lanoliny). Wiadomo, że w skład mogą wchodzić różne polimery, które mają zamierzenia zapewnić właściwą gęstość gumie do żucia. Część z tych polimerów wykorzystywana okazuje się również ; klejów, wykładzin, uszczelek, farb emulsyjnych, lakierów i oraz mas szpachlowych. Dla przykładu: octan winylu okazuje się również składnikiem kleju stolarskiego! Zasadniczo przenigdy nie możesz posiadać pewności, co tak naprawdę siedzi w tajemniczej „bazie gumowej”. A jeżeli nie posiadasz pojęcia co jesz, to w trosce o swoje zdrowie po prostu tego nie jedz, ponieważ pamiętaj koncerny spożywcze dbają o zyski, a nie o Twoje zdrowie. 3. Dwutlenek tytanu, czyli E171 Toksyczny, ale spoko według Unii Europejskiej i dlatego trzeba go bezkarnie ładować do żywności i kosmetyków. A po co się go polepsza pułap? To wybielacz nadający śliczny biały kolor produktom spożywczym i kosmetykom. Na co szkodzi? praktycznie na wszystko. badania naukowe wykazały, że uszkadza DNA komórek, przyczynia się do występowania schorzeń autoimmunologicznych, astmy, przypadłości Crohna i okazuje się rakotwórczy. 14 No dobra, kto po lekturze tego treści ma waleczność żuć gumę? Źródła: Guma do żucia okazuje się nietypowym produktem spożywczym. analizy poświadczyły, że żucie gumy uspokaja i wspiera skupić się na bieżących czynnościach oraz wpływa na złagodzenie zdenerwowania mięśniowego. Każdy może znaleźć wśród tych czynników coś dla siebie. Najpopularniejsze smaki to: mięta pieprzowa, mięta słodka, eukaliptus, limonka, miód i cytryna, cynamon, imbir, szałwia, pinia, cola. Ciekawą  propozycją okazują się też gumy uświetnione w wit. np. witaminę C, która uwalnia się z pigułek pod oddziaływaniem śliny podczas żucia i prosto zostaję przyswojona poprzez organizm. Niekiedy trzeba dodatkowo znaleźć w sklepie gumy z sokiem owocowym zamkniętym wewnątrz tabletki. Podczas przegryzania i żucia sok uwalnia się dostarczając nam dość atrakcyjnych wrażeń smakowych. W handlu gumy do żucia pojawiają się zwłaszcza w postaci drażetek albo listków. Drażetki kierowane okazują się zwłaszcza do starszych pociechy oraz ludzi dorosłych, a listek ; niegroźną dla dzieci wielbicieli gum do żucia. mimo wszystko forma sprzedaży okazuje się ograniczona jedynie wyobraźnią producentów: mamy gumy w tubce, kapsułkach, kulkach, też w lizakach i cukierkach. Jaka by nie była, zawsze pozostanie świetną zabawą oraz smaczną przerwą w pospolitym natłoku zajęć i obowiązków. Poza tym guma do żucia ma dodatkowo dużo innych zalet. z wyjątkiem odświeżenia oddechu, zmniejszania zdenerwowania nerwowego, redukuje stres, pielęgnuje prawidłową higienę jamy ustnej, przynosi rozrost mięśni szczękowych, zapobiegania próchnicy zębów pokrywa ssanie w żołądku, co okazuje się szczególnie ważne dla ludzi odchudzających się wspiera spalić zbędne kalorie, czy wpływa na inteligencję. Historia gumy do żucia Historia gumy do żucia sięga starożytności. Jej pierwowzorem okazuje się żywica z kory drzewa gumowego Pistacia lentiscus, której do szorowania zębów i odświeżania oddechu używali antyczni mieszkańcy Grecji i Indonezji oraz Indianie amerykańscy. W Ameryce nawyk taki rozszerzył się i na białych osadników, a zaciekawienie tym produktem alt3 zaskutkowało, że w XVIII stuleciu ekstrakty gumy do żucia stały się przedmiotem handlu. Pierwszy artykuł, przypominający gumę do żucia, który w połowie XIX wieku trafił do rąk konsumentów nazywał się „Czysta guma świerkowa ze stanu Maine” i był wytwarzany poprzez Amerykanina Johna Curtisa. z upływem czasu wyrób taki rozpoczęto coraz więcej udoskonalać i uatrakcyjniać smakowo oraz zapachowo za pomocą ekstraktów i esencji owocowych. W roku 1869 sposób wytwarzania gumy do żucia został opatentowany poprzez Wiliama i Sample, a pod koniec XIX wieku guma stała się już mniej więcej takim produktem, którym okazuje się obecnie. Znawcy tematu wyliczyli, że w bieżącym 2009 roku pierwsza wyprodukowana guma do żucia musi obchodziła swoje 136 urodziny.  substancje gumy do żucia Podstawowe składniki to: baza gumowa, cukier puder, syrop skrobiowy, substancje smakowo-zapachowe i barwiące. Przy wytwarzaniu gumy do żucia stosuje się 2 rodzaje baz: zwykłą i balonową. Baza gumowa tradycyjnie wytwarzana była z mleczka otrzymywanego poprzez nacięcie pnia sączyńca. Obecnie z powodów ekonomicznych i jakościowych wykonywana okazuje się z polimerów. Współcześnie wykorzystuje się poliizobutylenu, będącego niezwulkanizowaną formą syntetycznej gumy, czasem z dodatkiem polioctanu winylu. w szczególności charakterystyczną cechą gumy do żucia okazuje się jej gęstość, która w czasie żucia pod oddziaływaniem ciepłoty panującej w jamie ustnej przechodzi z pół twardej do ciągliwej.  Gumy do żucia, a zdrowie zębów Żucie gumy bezcukrowej to prosty i prosty sposób wspomagający higienę poprzez pobudzenie do produkowania większej ilości śliny, która zawierając  jony wodorowęglanowe przynosi podwyższenie pH śliny co w rezultacie skutkuje wypłukiwaniem   resztek pokarmowych  z przestrzeni międzyzębowych. Zaleca się aby żucie gumy trwało poprzez około 20 minut wprost po posiłkach. stymuluje ono wydzielanie śliny zwiększając jej porcję w jamie ustnej nawet do 3-6 razy. Jednocześnie podczas żucia osobiście guma okazuje się wciskana w przestrzenie międzyzębowej, a potem odrywana, wywołując efekt ssania i rozluźniania poprzez co resztki pokarmowe okazują się prościej wymywane poprzez ślinę. Wraz ze wzrostem ilości ślin wzrasta porcję  dwuwęglanów, dzięki którym prędzej neutralizowane okazują się kwasy wytwarzające się po kolejnymi kolejnym jedzenia, a pH śliny nie spada do składników krytycznych, przy których dochodzi do demineralizacji szkliwa. W gumach bezcukrowych, cukier zostaje zamieniony składnikami silnie słodzącymi (aspartam, acesulfam K) z dodatkiem składniku wypełniająco-słodzących. (m.in. sorbitol, aspartam, laktitol, maltitol). Sorbitol oddziałuje stabilizująco na utrzymanie wilgoci (guma posiada w zawartości od 10 do 20% wody mineralnej), zmiękczająco oraz przeciwdziała krystalizacji, dzięki czemu guma nie łamie się. wywołuje efekt chłodzący i odświeżający – podczas rozpuszczania w jamie ustnej pobiera ciepło. Charakteryzuje się również lekkim działaniem bakteriobójczym oraz uaktywnia pracę jelit. Należy mimo wszystko uważać, gdyż względnie znaczne porcji sorbitolu mogą wywoływać łagodne rozwolnienie. korzystanie z sorbitolu ma swoje uzasadnienie w profilaktyce stomatologicznej. bywa on substancją chroniącą przed obniżaniem pH farby zębów poniżej 5.5. Taki pułap uważany okazuje się za krytyczny w ochronie zębów przed niszczącym działaniem kwasów. W odróżnieniu od pozostałych składniku słodzących ksylitom nie okazuje się metabolizowany poprzez bakterie naszego organizmu do cukrów, dzięki czemu nie wpływa na wahania poziomu glukozy we krwi. aspartam przeciwdziała powstawaniu próchnicy i wykazuje działanie kariostatyczne. Jako jedna z nielicznych składniku występujących w żywności ma zdolność do wybiórczego zatrzymania bakterii Streptococcus mutans – głównego sprawcy próchnicy naszych zębów. W praktyce w bezcukrowych gumach do żucia możemy zetknąć obok siebie dużo różnych substytutów cukru, a ich korzystny efekt na ochronę uzębienia przed próchnicą nie okazuje się już kwestionowany. Ich dobroczynne działanie polega na stymulowaniu produkowania śliny, która wspiera przywrócić ekologiczne pH w ustach. W skład śliny wchodzą fosforany, które przy zwiększonym pH wnikają do szkliwa, remineralizują, a jednakowym sprzyjają zapobieganiu i mikroubytkom. Żucie gum bezcukrowych po kolejnymi kolejnym jedzenia okazuje się zalecane poprzez m.in. poprzez rodzime Towarzystwo Stomatologiczne. Aktywuje wydzielanie śliny w jamie ustnej (ślina ogranicza rozwijanie się bakterii i przeciwdziała zakażeniom dziąseł, oraz posiada w zawartości związki fluoru wiązane poprzez szkliwo zębów). Wzmacnia ekologiczne ślinowe działania obrony przed próchnicą. Nie dopuszcza do „ataku kwasów”, gdyż przemieszcza pH śliny w kierunku zasadowym. Wpływa alt4 pozytywnie na etap szczęki i żuchwy. Mechanicznie oczyszcza zęby i przestrzenie międzyzębowe z resztek pożywienia i pozostałości pokarmów. wyłącznie przeciwdziała próchnicy, ale również może przyczynić się do remineralizacji powierzchni zęba. Wykazuje jednocześnie określone działanie przeciwbakteryjne. działanie przeciwbakteryjne i zapobiegające próchnicy gum do żucia bez cukru, polega na pobudzeniu produkowania śliny, kryjącej wyższe stężenie jonów wodorowęglanowych, ważnego czynnika powodującego podwyższenie pH śliny oraz zwiększony jej przepływ w jamie ustnej, która przynosi wypłukiwanie resztek pokarmowych. Należy oczywiście posiadać na uwadze, że żucie gumy nie może, w żadnym wypadku, zastępować szczotkowania zębów rano i wieczorem. bywa to jedynie dodatkowy zabieg wspomagający zwykłą higienę jamy ustnej. Postęp w dziedzinie używania gumy do żucia jako środka chroniącego uzębienie okazuje się ogromny. Pojawiły się nawet patenty na gumę  do żucia o działaniu polerującym i oczyszczającym zęby z kamienia, czy niszczącej bakterie w jamie ustnej. Poza tym guma do żucia ma dodatkowo dużo innych zalet. z wyjątkiem odświeżenia oddechu, pokrywa ssanie w żołądku, co okazuje się szczególnie ważne dla ludzi odchudzających się. Gumy dla pociechy Producenci kierują własny wzrok też w stronę najmłodszych konsumentów. Dla nich przeznaczone okazują się gumy do żucia o smakach owocowych: owoców tropikalnych, owoców leśnych, melonów, truskawek, bananów albo brzoskwiń. Niektóre z nich nie posiadają w swoim zawartości cukru i dodatkowo były wzbogacone w wapń. Wapń okazuje się dość istotnym składnikiem codziennej kuracji odchudzającej. Pierwiastek taki stosowany okazuje się przy wytwarzaniu gum do żucia w formie mleczanu wapnia. Ta forma okazuje się stosunkowo prosto przyswajana poprzez organizm człowieka. Wapń zawarty w takich gumach zostaje absorbowany i wbudowywany w szkliwo zębów, poprzez co wpływa na remineralizację płytki nazębnej. pomaga rzucić pieczenie specjalistyczną  grupę stanowią osoby, które walczą z nałogiem palenia papierosów. Dla nich wydzielane okazują się gumy do żucia posiadające różne porcji nikotyny, dzięki czemu mogą sobie one stopniowo minimalizować podaż nikotyny i w efekcie skutecznie zerwać z nałogiem. Rzucie gumy wspiera im też zwalczyć stres powstający przy pokusach sięgnięcia po papierosa. pomaga zmniejszyć wagę Naukowcy dowiedli również, że żucie gumy obniża apetyt. Przeżuwanie pożywienia – nawet gdy, jak w przypadku gumy, nie okazuje się on połykany –  to znak dla mózgu, by ograniczyć łaknienie. Dodatkowo przebieg żucia potrzebuje spalenia pewnej porcji kalorii. Oba te powody sprawiają, iż guma do żucia może pomagać w dietach wyszczuplających. Większość gum do żucia posiada w zawartości jedynie 10 kalorii i 2g węglowodanów na jedną drażetkę.  bywa to więc świetna alternatywa dla innych „zapychaczy” (jak na przykład słodycze czy chipsy), która pozwala na dotrwanie do kolejnego jedzenia bez podjadania. Co więcej, analizy wykazały, że osobiście czynność żucia gumy umożliwia spalenie w ciągu 60 minut 11 kalorii. Powstała też odchudzająca guma do żucia o unikalnej recepturze opartej na naturalnych składnikach. Guma redukuje syntezę tłuszczy i cholesterolu. zmniejsza apetyt do normalnego poziomu. Nie uzależnia i nie przynosi żadnych skutków ubocznych. Nie wywiera wpływu na system nerwowy, jak to okazuje się w przypadku wielu innych czynników odchudzających. Może być stosowana jako wyrównanie medycznego planu dietetycznego.  pomaga się odprężyć Już podczas II Wojny światowej armia amerykańska otrzymywała znaczne ilości gumy do żucia – zwłaszcza w celach relaksacyjnych. Dowiedziono, że guma do żucia wpływa na rozluźnienie mięśni, a poprzez to również na redukcję sytuacji stresogennych i ogólne rozładowanie negatywnych emocji. Rytmiczne żucie gumy polepsza u dużej grupie badanych pułap serotoniny w mózgu, poprzez co czujemy się więcej zrelaksowani i zadowoleni. Dzięki temu maleje odczucie sytuacji stresogennych, irytacji bądź znudzenia. Guma a iloraz IQ Najnowsze analizy wykazują również, że żucie gumy poprzez pociechy wpływa – co zaskakujące – na rozwijanie się inteligencji. Dzięki procesowi żucia polepsza się pułap dotlenienia mózgu, co w dłuższym czasie czasu usprawnia jego działanie. analizy wykazały, iż dorośli, którzy w dzieciństwie żuli dużo gumy, mają średnio wyższy iloraz IQ niż ci, którzy od niej stronili. bywa to mimo wszystko tymczasowo jedynie hipoteza - nie wzięto w tych badaniach pod uwagę wpływu otoczenia i wychowania na rozwijanie się inteligencji. 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness