Czy jogurt to samo zdrowie? My nie jesteśmy o tym przekonani!

Czy jogurt to samo zdrowie? My nie jesteśmy o tym przekonani!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

taki preparat mleczarski znany okazuje się od tys. lat. Wytwarzany z mleka, zwykle krowiego,czy  kefiry  są  zdrowe

w którym poprzez 4 - 8 godzin w temperaturze 40 - 50°C rozwijają się kultury bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Bakterie przetwarzają cukier (laktozę) w kwas mlekowy, wywołując denaturację (czyli zmiany w strukturze) zawartego w mleku białka. Dzięki temu jogurt uzyskuje charakterystyczną, gęstą gęstość i odczucie smakowe. Produkcję zapoczątkowali pasterze - mieszkańcy terenów należących dziś do Turcji i Bułgarii. Nazwa pochodzi od tureckiego wyrażenia „ya-urt” oznaczającego kwaśne mleko. Do dziś na jogurt Bułgarzy mówią „jugurt” albo „kiseło mleko”. Napój okazuje się tam non stop powszechny, podobnie, jak na całych Bałkanach i w Grecji, gdzie ma dość gęstą gęstość i okazuje się spożywany z dodatkiem miodu. Jogurt uważany okazuje się za napój o cechach uzdrawiających i redukujących zmarszczki. Wzmacnia odporność na różnego takie jak przypadłości. okazuje się niezastąpiony po silnej leczeniu antybiotykowej. wzmacnia w zapobieganiu cukrzycy i miażdżycy garnków. funkcjonuje też relaksująco na system nerwowy, pozwala w bezsenności. Zalecany okazuje się dla ludzi chorujących na nietolerancję laktozy. Nie zaleca się natomiast dawania jogurtu dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia. posiada Jogurt to samo zdrowie on trudniej jakie  kefiry  wybieraćprzyswajalną kondycję kwasu mlekowego, a poza tym najmłodszych w tym wieku nie mają na ogół kłopotów z trawieniem mleka słodkiego. W jednej filiżance jogurtu znajduje się 415 miligramów dość świetnie przyswajalnego wapnia (w mleku odtłuszczonym – 302 mg), wit. i inne biopierwiastki. W Europie bliżej poznano jogurt zaledwie w XX wieku. Dziś półki marketów są zastawione dziesiątkami jogurtów w najprzeróżniejszych smakach. zwykle wzbogacony okazuje się dodatkami owocowymi. Niestety, też konserwantami i stabilizatorami smaku. Dlatego, aby choć w części doznać jego dobroczynnych właściwości – kupujmy do picia kefiry nieprzetworzone, bez owoców, ogórków czy czekoladowych przysmaków. W ten sposób uchronimy organizm przed dostarczaniem pustych kalorii. Jogurt prawidłowy występuje też w postaci jogurtu bałkańskiego. Charakterystyczną cechą tego jogurtu okazuje się fakt, że okazuje się on dość zagęszczony. znakomicie nadaje się do zabielania zup i sosów. A kiedy znajdują się się w Grecji, Bułgarii, Turcji i W naszym organizmie okazuje

się więcej bakterii…niż naszych własnych komórek. wyłącznie około 500  jakie  kefiry  kupować

rodzajów bakterii zasiedla przewód pokarmowy. Nie wpadajmy mimo wszystko w panikę… W naszym organizmie okazuje się więcej bakterii…niż naszych własnych komórek. wyłącznie alt2 około 500 rodzajów bakterii zasiedla przewód pokarmowy. Nie wpadajmy mimo wszystko w panikę. Znaczna większość organizmów jelitowych – ponad kilogram – okazuje się pożytecznych. Wzmacniają one naszą miejscową odporność, trawią cukry mleka (laktozę), uczestniczą we wchłanianiu produktów pokarmowych i korzystanie wpływają na trawienie. mimo wszystko niektóre bakterie bytujące w jelitach razem z tymi z pochwy i dróg moczowych okazują się przyczyną mnóstwo kłopotów. Z tego względu prawidłowo okazuje się zaopatrzyć swoją lodówkę w dostawę jogurtu ekologicznego, kefiru, czy maślanki Regulują, przemianę materii, dostarczają sporych ilości łatwo przyswajalnych białek i wapnia, obniżając ciśnienie tętnicze i pułap cholesterolu we krwi okazują się sprzymierzeńcami szczupłej figury – wliczając je do codziennej kuracji odchudzającej, zawsze będziemy czuć się lekko i zdrowo. lekka maślanka posiada dużo lecytyny, czyli składnika niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a aktualny w niej kaw mlekowy reguluje trawienie, wzmagając wydzielanie soków żołądkowych. kefiry znakomicie ułatwiają syntezę witamin, wpływają na układ odpornościowy, ułatwiają wchłanianie żelaza, pomagają przy zaparciach, wzdęciach, nadkwaśności żołądka. Ogromny wybór smaków i delikatna, aksamitna konsystencja sprawiają, że kefiry są pysznym pełnym zdrowia deserem, do którego łatwo przekonamy najmłodszych. Jeśli batoniki i chipsy zastąpimy owocowymi, czekoladowymi jogurtami z dodatkiem zburz alt3 albo płatków, dostarczymy organizmom najmłodszych witamin i mikroelementów, a wyeliminujemy z ich kuracji odchudzającej puste  kalorie. Zawierają żywe kultury bakterii probiotycznych, które regulują pracę jelit. Odbudowują florę bakteryjną po leczeniu antybiotykowej oraz podnoszą odporność. Z tekstów klinicznych przeprowadzonych poprzez amerykańskich badaczy wynika, że osoby, które codziennie spożywają jogurt probiotyczny mają we krwi pięć razy więcej gamma – interferonu, czyli składniku, która rozbudza układ odpornościowy do zmagania się z zakażeniami niż ci, którzy jogurtu nie jedli Kefir i kefiry zawierają mniejszą niż mleko dawka laktozy – dzięki temu osoby cierpiące na nietolerancję tego cukru mogą spokojnie delektować się tymi napojami.  Trzymam w ręku niedawno kupiony jogurt z owocami.

Mało, która osoba to robi, ale w tym sytuacji postaram się dokładnie przeanalizować skład tego tabletek.

Zgodnie z etykietą w wyrobie tym możemy znaleźć mleko, wsad owocowy, serwatkę, cukier, skrobię modyfikowaną, żelatynę oraz żywe kultury bakterii. pozornie widać, że jogurt bywa dosładzany. Niedobrze. Mało tego wsad owocowy także posiada w składzie cukier. Przejdźmy dalej. Skrobia modyfikowana dodawana bywa do ; wyrobów w zamierzenia zagęszczenia. Całości dopełnia żelatyna. Zatem nawet gęstość nie bywa naturalna. i widać to po otwarciu jogurtu. jednak przerazić się można, kiedy alt4 spojrzy się uważniej na skład wsadu owocowego. Fajnie wygląda to wyłącznie z nazwy, ponieważ owoce zajmują zaledwie 5, 3%, reszta to zwłaszcza zagęstniki. Aby nadać odpowiedni odczucie smakowe, w omawianym przypadku wiśniowy, użyto aromatu. Barwę otrzymano używając barwnik. Ile, zatem bywa natury w tym produkcie? Tyle, co nic. Nie zachęca to do spożycia. W własnej schładzarce znajduje się dodatkowo jeden jogurt zawierający kultury probiotyczne. Odnośnie probiotyków jestem zdecydowanie na tak. Szczepy bakterii probiotycznych odbudowują florę jelitową, która została zniszczona pod oddziaływaniem przypadłości albo leczeniu antybiotykowej. Ponadto mają mnóstwo udowodnionych właściwości leczniczych, ale o tym w innym artykule. Dzisiaj skupmy się na składzie. Jogurt z probiotykami droższy bywa od wcześniej omawianego o 60 groszy. To miejmy nadzieję, że oraz skład bywa ciekawszy. i tak bywa. W jogurcie tym możemy znaleźć – mleko, cukier, brzoskwinie, rodzynki, mleko w proszku odtłuszczone, zboża, błonnik, pektynę, białka mleka, wiórki kokosowe aromaty oraz barwniki. taki jogurt także bywa dosładzany mimo wszystko zawartość oraz zróżnicowanie składniku zagęszczających bywa dużo mniejsze. Odnośnie barwników oraz aromatów nie ma, co się oszukiwać. Będą w kolejnymi jogurcie z wyjątkiem ekologicznego. Szkoda, że tak ciężko trafić na preparat zupełnie ich pozbawio  


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness