Czy truskawki są zdrowe? To  musisz wiedzieć!

Czy truskawki są zdrowe? To musisz wiedzieć!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Wiosna pełną parą.zdrowe  truskawki

Wokół wszystko kwitnie, zalatuje, krajobraz z ciemnego zamienia się w kolorowy pejzaż. Wreszcie. nie tylko w przyrodzie widać modyfikacje, nasze organizmy też zamierzają coś nowego. Pragniemy urozmaicenia w naszym jadłospisie po zimowym, dość monotonnym i co tu ukrywać, nie należącym do lekkich menu. Na naszych stołach widać więc też modyfikacje – więcej kolorowe. Z chęcią sięgamy po nowalijki, zieleninę. Pożywienie wzbogacamy świeżymi  owocami – przede wszystkim truskawkami, które choć do niedrogich o owej porze nie przynależą, to przywodzą na myśl wspaniałe letnie smaki i aromaty. To jakby nie było zawsze jakaś odmiana po owocach, bananach czy pomarańczach. Owoc o wyglądzie truskawki świetnie się zaczęło. Kilka dni temu, podczas zakupów hiszpańskie truskawki ujęły mnie  truskawki  a  zdrowie  własnym wyglądem: znaczne, o pięknej czerwonej barwie, ładnie zapakowane w plastikowe pudełeczka. Porcja owoców znalazła się w moim koszyku. Gdy domu przystąpiłam do ich degustacji, w pewnym momencie mój zapał do zaspokojenia apetytu na te wspaniałe owoce zmalał. W czasie konsumpcji wyczułam dziwny posmak, moje podniebienie zostało zaatakowane czymś mi nieznajomym. Niby wszystko wyglądało świetnie: lśniąca skórka, zwarty różowoczerwony miąższ, nawet zapach niczego sobie. A jednak – było w nich coś, co moje kubki smakowe natychmiast wychwyciły. Nie miałam względu im nie wierzyć. tej mnie nie zawiodły, zawsze ostrzegły przed czymś, czego jeść albo pić nie powinnam. Zawsze pomagały mi wytropić, czy dobre czy złe składniki. Zaintrygowana Truskawki pełne zdrowia   na  co  wpływają  truskawkiodkryciem zaczęłam szukać w Internecie na temat wytwarzania truskawek w Hiszpanii. Czeka nas kataklizm? Znalazłam film, którego materiał mnie zszokował. Nagranie przedstawia sposób wytwarzania owoców, komentarze ludzi, którzy każdego dnia z ich hodowlą mają do czynienia. Z relacji wynika, jak naprawdę  truskawki  się produkuje – pod foliami, na plastiku, jak nafaszerowane są chemią, niebezpiecznymi związkami, jak np. dwoma zakazanymi w Unii Europejskiej wyrobami: bromkiem metylu i chloropikryną. Jeden niszczy powłokę ozonową i mikroorganizmy, drugi kosztowny oddechowe i układ układ pokarmowy. wykorzystuje się pestycydy, aby przyspieszyć owocowanie, powiększyć plony (średni plon to 50 t/ha, w Polsce nie przewyższa 15 t/ha). Z filmu da się uzyskać informacje na temat też, że to nie mała dawka niebezpiecznych preparatów – na progu wykrywalności poprzez aparaturę laboratoryjną – jest o truciźnie dla organizmu, tylko powtarzalność dawek, która może doprowadzić do takich dolegliwości, jak np.: nowotwory, wady genetyczne, obniżanie płodności. i wreszcie, że używanie pestycydów okazuje się zbrodnią przeciwko ludzkości, ponieważ najwrażliwsze są w naszym społeczeństwie pociech. To, jak udowodniono, bomba z opóźnionym zapłonem, której skutki poniesiemy

w przyszłości.               Następny film już mnie naprawdę przeraził. Wynika z niego, że podobną produkcję truskawek chce się wprowadzić też w Polsce. Niedawno przecież, w

podwarszawskim Mszczonowie odbyła się (podobno na prośbę rodzimych producentów owoców sezonowych) konferencja z udziałem Hiszpanów: Nowe technologie nawożenia truskawek na wzór hiszpański.     Po obejrzeniu filmów, zadałam sobie pytanie alt2 – po co to wszystko? Po co świadomie zmierzamy do zagłady? Czy pogoń za funduszami powinna towarzyszyć nam zawsze i wszędzie?  Co na to – też przywołane w i filmie – nasze pociech, wnuki, prawnuki? Czy nie okazuje się im przenigdy dane poczuć, jak smakuje prawdziwa truskawka? Wykorzystajmy okres na te owoce, ponieważ okazują się one wyjątkowo drogocenne dla naszego zdrowia. Zawierają dużo witamin i minerałów, więc pektyny – rozpuszczalny w wodzie błonnik obniżający pułap cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Wpływają korzystnie na cerę i włosy. świetnie okazuje się raz w 7 dniach rozgnieść kilka truskawek i nałożyć je na twarz. Podobnie jak czosnek i cebula truskawki posiadają fitocydy – substancje antybakteryjne. Ich właściwości kwasotwórcze i diuretyczne sprawiają, że okazują się zalecane w dietach dla cukrzyków, gdyż zawierają prosto absorbowane cukry – glukozę i fruktozę, więc dla reumatyków, artretyków i ludzi z niewydolnością nerek. 100 g truskawek posiada 0,6 g białek, 6,2 g węglowodanów, 2,2 grama błonnika, 160 miligramów potasu, 23 miligramy fosforu, 22 miligramy wapnia, 12 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,7 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku i manganu. Owoce te okazują się źródłem mnóstwo witamin. W 100 g okazuje się 60 miligramów wit. C, 0,4 miligrama wit. B3, 0,2 miligrama wit. E, 0,06 miligrama wit. B6, 0,03 miligrama wit. B2, 0,02  miligrama wit. B1, 30 mikrogramów wit. A i 20 mikrogramów kwasu foliowego. Każdego roku czekam na czas alt3 truskawkowy z ogromnym utęsknieniem. Niestety, kiedy już przyjdzie, zawsze pozostawia głęboki niedosyt (czas taki bywa szczególnie krótki – ciągnie się zaledwie 2 miesiące). Truskawki to mimo wszystko wyłącznie przyjemność dla naszych kubków smakowych. Ta z owoców, niekwestionowana królowa czerwca to także sprzymierzeniec w pozbyciu się paru niepotrzebnych kilogramów i bomba niezwykle cennych substancji. Truskawki szczególnie prosto pobierają niejako z gleby substancje mineralne, wobec czego są surowcem o znacznej ich zawartości. O jakich składnikach mineralnych i witaminach mowa, czyli truskawkowe atuty… trzeba wspomnieć, że taki owocowy wyróżnik lata wyhodowano sztucznie z mieszanki poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską. Z botanicznego punktu widzenia truskawka to tzw. owoc pozorny, powstaje niejako na skutek mocnego rozrośnięcia się wypukłego dna kwiatowego. Co interesujące - właściwym owocem są te malutkie, złotożółte „orzeszki”, rozmieszczone na powierzchni całego owocu rzekomego. Dojrzałe truskawki są szczególnie wartościowymi owocami. Mają dużo różnych mikro- i makroelementów, m.in. potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Te pyszne owoce są także „koktajlem” wielu witamin. znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, wit. z zespoły B, także A i E. Należy mieć świadomość, żeby przed spożywaniem koniecznie dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą. Truskawki a zrzucanie nadwagi Truskawki wspierają w bitwie ze zbędnymi kilogramami, ale tylko bez towarzystwa śmietany i cukru. Bez przywołanych, słodkich dodatków są szczególnie niskokaloryczne: 100 g owoców to zaledwie mniej więcej 30 kalorii. istotnym elementem są pektyny – błonnik, który usprawnia ruchy i przeciwdziała zaparciom. Dobroczynny wpływ na procesy alt4 metaboliczne zawdzięczamy też zawartości enzymu bromeliny (bromelainy). Truskawki mają coś wspólnego z …czosnkiem? Ciekawostką bywa też fakt, że truskawki mają pewną cechę kojarzącą je z … czosnkiem. Otóż zawierają one, podobnie jak czosnek, związki z zespoły tzw. fitoncydów o cechach

przeciwbakteryjnych. Truskawki zawierają także fizetynę. ten prawidłowy flawonoid,

który występuje także w cebuli i czosnku może posiadać właściwości przeciwrakowe, co zostało tymczasowo poświadczone w badaniach przeprowadzanych wobec linii komórkowych i na systemach zwierzęcych. uczeni zaobserwowali, że fizetyna zmniejsza także obrzęk nerek powiązany z nefropatią cukrzycową w cukrzycy jak na przykład 1. Truskawki a alergia na salicylany? Truskawki nie są bez wad. Niestety mogą one silnie alergizować. Alergia pokarmowa na truskawki przejawia się różnego rodzaju pokrzywkami. Nie każdy z nas wie, że truskawki nie powinny też być spożywane poprzez osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany. Do suplementów spożywczych zawierających bezpieczne salicylany przynależą także inne owoce jagodowe - maliny, jeżyny, poziomki. Ostrożność należy także zachować w przypadku niewiast karmiących i niewielkich pociech. wobec powyższego dobrze wprowadzać te owoce do kuracji odchudzającej stopniowo i obserwować reakcję organizmu. Truskawkowe kosmetyki Póki ciągnie się czas spożywajmy jak najwięcej świeżych truskawek, aby nasz organizm mógł nacieszyć się ich dobroczynnym oddziaływaniem. Truskawkowy akcent bywa także inspiracją dla producentów kosmetyków, choć część z nich naśladuje jedynie cudowny zapach truskawek. trzeba mimo wszystko w pełni wykorzystać korzyści tego owocu i samodzielnie przygotować truskawkową maseczkę. Taki pięknie pachnący kompres nadaje się szczególnie na przebarwienia.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness