Czy warto jeść algi? Poznaj ich cenne składniki!

Czy warto jeść algi? Poznaj ich cenne składniki!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Glony lub zwanych w innym przypadku algi zaliczane okazują się do najstarszych rodzajów życia na ziemi. algi  kopalnia  białka

Istnieją ponoć od 2,5 miliarda lat. Dzięki swoim bezcennym właściwościom odegrały ogromną funkcję w rozwoju życia na naszej planecie. Występuje ponad 20 tys. rodzajów alg. trzeba je zetknąć tam wszędzie, gdzie istnieje woda, która bywa koniecznym warunkiem rozwoju alg. Może to być woda morska, oceaniczna, rzeki, jeziora oraz lodowce. mimo wszystko najlepsze zasady wzrostu dla tej formy życia pojawiają się w ciepłych wodach o temp. 30-45 stop. C, czyli w krajach obu Ameryk, w Afryce, w Południowej Azji czy Oceanii. Dlaczego algi okazują się tak ważne dla istnienia życia na ziemi ? Otóż tworzą one aż 70% materii organicznej na naszym globie, okazują się też najważniejszym producentem ziemskiego tlenu. Glony użyżniają więc glebę, wzbogacając ją w próchnicę. Ponadto algi razem z bakteriami czyszczą wodę w zbiornikach. Obecnie w licznych krajach świata zakłada się plantacje alg, które okazują się hodowane ze względu na niespotykane właściwości odżywcze i lecznicze dla człowieczego organizmu. Glony to przede wszystkim zasobne żródło pożywienia. w szczególności znane glony, które znalazły zastosowanie w odżywianiu i w sztuce lekarskiej to spirulina i chlorella. trzeba powiedzieć, że spirulina stała sięalgi  czy  warto  jeść hitem ostatnich lat w dziedzinie żywienia i suplementacji. Glony te, szczególnie w Azji okazują się codziennie spożywane w postaci dobrych składników diety konsumpcyjnych: sałatek, dodatków do zup, mięs lub różnych galaretek. Spirulina to przede wszystkim białko, które stanowi aż ok. 70% masy tego glonu. takiej uważano, że głównym żródłem białka bywa wieprzowina, wołowe, drobiowe, ryby czy artykuły mleczne. Okazuje się, że to nieprawda, to właśnie spirulina posiada w zawartości ponad 3 -krotnie więcej białka niż w/w artykuły. Białko spiruliny posiada w zawartości wszystkie niezbędne dla człowieczego organizmu aminokwasy i to w takich proporcjach, Algi - zdrowe źródło białka które wpływają na łatwość ich absorpcji. ważne bywa też to, że białko spiruliny nie zakwasza organizmu i nie podnosi cholesterolu, tak jak to czyni białko zwierzęce. Spirulina to więc duże bogactwo minerałów i witamin. prawidłowo przyswajalnego żelaza w formie chelatowej spiruliny bywa aż 58 razy więcej niż w szpinaku i 28 razy więcej niż w srogiej wątrobie wołowej. Inne organiczne minerały występujące w  spirulinie to: wapń, potas, magnez, cynk, selen, mangan, fosfor.  wśród witamin dominują: właściwości  algB1, B2, B6, B12, E, C, beta-karoten (prowitamina A), kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna. witaminy E zawartej w spirulinie bywa 3 razy więcej niż w kiełkach pszenicy, wit. B12 bywa ok. 4 razy więcej niż w srogiej wątrobie wołowej, a beta-karotenu aż 25 razy więcej niż w marchwi !!! Ponadto w skład spiruliny zaliczają się też: kwasy tłuszczowe nienasycone (linolowy i linolenowy), enzymy pomocnicze trawieni, chlorofil i niebieski barwnik-fitocyjanina, która wpływa pobudzająco na szpik kostny, a to bywa kluczowe przy procesach odnowy krwi. Spirulina bywa najbogatszym w zdrowe składniki produktem spożywczym jaki istniał kiedykolwiek na kuli ziemskiej!!! Reasumując, spirulina ma poniższe właściwości: – oczyszcza organizm – przyspiesza przemianę materii – poprawia

oddziaływanie systemu pokarmowego – rozluźnia mięśnie jelit – może być stosowaniu w leczniczym pozbyciu się kilku kilogramów

– odkwasza organizm – przeciwdziała powstawaniu miażdżycy, obniża cholesterol – wpływa na wzrost witalności i poziomu energii (bywa szczególnie polecana dla ludzi aktywnych ruchowo i sportowców) – wzmacnia system immunologiczny – dzięki dużej zawartości antyoksydantów spirulina bardzo zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia nowotworów – ochrania przed negatywnym działaniem promieniowania jonizującego – bywa też idealnym uzupełnieniem pożywienia wegetarian Alga posiada w składzie 65% białka, co przynosi, że bywa najbogatszym jego źródłem. Surowe mięso posiada w składzie wyłącznie 27% białka, a soja 34%. okazuje się najbogatszym roślinnym źródłem witaminy B12. posiada w składzie także inne witaminy w wysokich stężeniach, alt2 takie, jak: witamina A, B, B1, B2, D, E, K. Alga spirulina bywa też organiczny koncentrat ważnych dla życia związków mineralnych, pierwiastków minimalnych i odrębnych związków witalnych, a szczególnie biofotonów. okazuje się ona obfita w prosto absorbowane żelazo, potas i selen i posiada w składzie znaczne ilości makro- i mikroelementów, enzymów, kwasów tłuszczowych, chlorofilu i fitocyjaniny. Ścianki komórek spiruliny nie zawierają celulozy, dlatego jej składniki okazują się prawidłowo absorbowane, niż w przypadku białka zwierzęcego czy roślinnego.  Naukowcy uznali, że codzienne stosowanie alg powodujenormalizację podwyższonego poziomu cholesterolu, obniża niebezpieczeństwo zmian miażdżycowych, poprawia pamięć, zdolność koncentracji, wpływa korzystnie na pułap cukru we krwi, jędrność skóry i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organu wzroku. okazuje się idealnym uzupełnieniem kuracji odchudzającej dla nastolatków, ludzi starszych, rekonwalescentów i wegetarian. Normalizuje dodatkowo przemianę jodu w organizmie poprzez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Spirulina znajduje też zastosowanie w kosmetologii. okazuje się doskonale przyswajana poprzez tkanki ludzkie, ze względu na to że skład chemiczny plazmy spiruliny podobny bywa do składu plazmy człowieka. Spirulina bywa dostępna w proszku, który rozprowadza się w wodzie, w kapsułkach, w kapułkach. Narastający problem głodu i wzrost populacji ludzkiej pobudziły do poszukiwania alternatywnych źródeł żywności i nowych technologii naturalnych upraw. Ludzie poszukują „żywności doskonałej” tej, która zawierałaby liczne mikro- i makroskładniki, wit., związki o działaniu przeciwnowotworowym i była łatwa w uprawie. Do tej żywności należą algi. Popularne od licznych lat w krajach Dalekiego Wschodu i wiele powszechne w Europie. Do zwłaszcza popularnych należą: Arthrospira platensis (Spirulina platensis) i Arthrospira maxima (Spirulina maxima), chlorella (Chlorella vulgaris) rodzaje krasnorostów – alg czerwonych z rodzaju Porphyra: Porphyra yezoensis i P. tenera i brunatnic – Fucus vesiculosus. Algi w innym przypadku nazwane „glonami” dawniej znane były wyłącznie w dietach wegetariańskich i wegańskich dziś zdobywają na sławie dzięki „modzie na zdrowie”, wzrastającej świadomości żywieniowej ludzi i chęci zdrowego odżywiania. Te mikroskopijne rośliny swoją sławę zawdzięczają wręcz fenomenalnej zawartości związków prozdrowotnych. Niektóre glony są organizmami, które żyją w złożonych siedliskach alt3 w ekstremalnych warunkach (np. modyfikacje zasolenia, temp., składników odżywczych) muszą więc szybko dostosowywać się do nowych warunków środowiskowych i aby przetrwać, wytwarzają dużą dawka różnorodnych składników wtórnych - biologicznie aktywnych metabolitów. Zawartość tych składników w algach okazuje się tak duża, że przewyższa inne organizmy roślinne. W własnym zawartości zawierają liczne wit., aminokwasy, minerały i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas γ-linolenowy.  wśród zwłaszcza efektywnych związków znajdujących się w algach, antyoksydanty zajmują wysokie miejsce. Organizmy te przeprowadzają fotosyntezę, narażone są, więc na promieniowanie i wysoką koncentrację tlenu, co indukuje tworzenie wolnych rodników i pozostałych reagentów utleniających. niedobór uszkodzeń strukturalnych w algach doprowadza do sformułowania, że organizmy te są w stanie wygenerować niezbędne ilości związków, aby ochraniać się przed naruszeniem. W związku z tym, algi mogą być traktowane jako ważne kopalnia związków przeciwutleniających, które mogą być także odpowiednie do ochrony naszego ciała przed reaktywnymi formami tlenu - wytworzonymi na przykład w wyniku przemian metabolicznych albo wywołanymi poprzez czynniki zewnętrzne (jak zanieczyszczenia środowiska, stres, promieniowanie UV itp.). Algi stosowane są już od ponad 10 lat jako suplementy diety. zwłaszcza popularną z alg okazuje się Spirulina - od dłuższego okresu wykorzystywana w różnych krajach, jako dodatkowo do diety ludzi i zwierząt ze względu na dużą wartość odżywczą. Alga ta (cyjanobakteraia) o niebiesko-zielonkawym zabarwieniu i określonym, spiralnym kształcie okazuje się źródłem witamin  C, E, PP, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i witamin z grupy B (B1, B2, B6 i B12). stanowi zasobne kopalnia

biopierwiastków: P, Fe, Ca, K, Na, Mg, i barwników (fikocyjaniny, karotenoidy, chlorofil). posiada w składzie od 60 do 70% białka o wysokiej biodostępności,

dlatego bywa nazywana zielonkawym mięsem (okazuje się najbogatszym źródłem pełnowartościowego białka), 10-20% węglowodanów, 7-15 % tłuszczu (w tym kwas gamma linolenowy), 5-9% minerałów, witamin, białek i przeciwutleniaczy. Wybrane substancje czynne spiruliny przedstawiono w tabeli 1. Liczne analiz toksykologiczne wykazały, że spirulina okazuje się bezpiecznym produktem. Obecnie znaleźć ją alt4 da się w sklepach ze zdrową pożywieniem i sprzedawana okazuje się przede wszystkim, jako suplement diety w postaci sproszkowanej albo pigułek. Spirulina okazuje się promowana, jako "pokarm przyszłości".są prawidłowo udokumentowane, jej właściwości przeciwzapalne -  hamuje uwalnianie histaminy z komórek tucznych.W pozostałych badaniach dawano spirulinę kuracjuszom z chorobą niedokrwienną serca i stwierdzono znaczne zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi i trójglicerydów. Liczne praktyki przeprowadzone na zwierzakach wykazały, że okazuje się mocnym stymulatorem układu odpornościowego. Ponadto może być wykorzystywana w kuracji anemii, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i antywirusowe, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, bierze udział w zapobieganiu powstawania stłuszczenia wątroby i poprawia ruchy jelit. Pozostałe algi także charakteryzują się wszechstronnym działaniem: moczopędnym, przeciwzakrzepowym i przeciwmiażdżycowym. Pomagają w bitwie z nadwagą i pomarańczową skórką, pomagają pozbyć się obrzęków i toksyn z organizmu. Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego. Specyficzne artykuły alg wykazują zdolność do spadku ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, jak także do zwiększenia odporności organizmu. Naukowcy donoszą, że jadłospis glonów funkcjonuje także przeciwwirusowo np. na wirus opryszczki - hamuje jego rozsiew, a u prawidłowych znacząco wpływa na zmniejszenie podatności nazakażenie. Algi morskie mają ogromny potencjał do dalszego rozwoju, jako artykuły nutraceutyczne, farmaceutyczne i kosmetyczne. z wyjątkiem tak wspaniałego oddziaływania na nasz organizm algi w przyszłości mogą zapewnić bezpieczeństwo energetyczne i zostać nowym, odnawialnym źródłem energii niekolidującym z mieszkańcami i uprawami rolniczymi. Plantacje alg mogą być zasilane emitowanym dwutlenkiem węgla, dodatkowo mogłyby eliminować inne tlenki zanieczyszczające środowisko (trwające np. w spalinach). Badacze uważają, że w przyszłości biopaliwo z alg zagwarantuje bezpieczeństwo energetyczne dla całego świata. Miejmy nadzieję, że naukowcom uda się wypracować technologie masowej produkcji glonów, ponieważ czyż świat wtedy nie byłby doskonały –  to co jemy wpływałoby zbawiennie na nasz organizm i z identycznego pożywienia moglibyśmy produkować ekologiczną energię zasilającą nasze domy i samochody. Wielki potencjał tkwi w tych niewielkich ogólnie występujących na naszej planecie zielonych organizmach.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness