Czy warto jeść cukinię? Oto 5 powodów!

Czy warto jeść cukinię? Oto 5 powodów!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Jeśli planujesz jadłospis, chcesz odkwasić organizm albo ochronić się przed nowotworemczy  cukinia  jest  zdrowa

– cukinia nadejdzie ci z pomocą. Jakie inne drogocenne dla sprawności właściwości posiada w sobie to warzywo? Dlaczego z każdym kolejnym rokiem zyskuje ogrom amatorów? sprawdź 7 istotnych powodów, dla których zaczniesz jeść cukinię. Cukinia – poznajmy to wspaniałe warzywo Cukinia (z łac. Cucurbita pepo), czyli zwana kabaczkiem, okazuje się odmianą dyni zwyczajnej, która swymi korzeniami sięga słonecznej Italii oraz jej nazwa pochodzi również z języka włoskiego – zucca albo zucchina, co znaczy po prostu „mała dynia”. Za jej ojczyznę sądzi się Meksyk oraz tereny Ameryki Południowej, choć obecnie cukinia uprawiania okazuje się przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich, oraz w Polsce. Podobno im młodsza, tym okazuje się smaczniejsza. jest warzywem mnóstwo zastosowaniach – da się jeść ją na surowo, smażyć jej kwiaty, po prostu ją smażyć, dorzucać do leczo, konfitur albo piec z niej ciasta. Obecnie cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Jej najsmaczniejszą częścią okazują się jadalne owoce, posiadające wydłużony, przypominający maczugę kształt. Cukinia – zobacz 7 powodów, dla których zaczniesz ją jeść: 1. Niskokaloryczna Ze względu na fakt, iż cukinia okazuje się niskokaloryczna (właściwości  zdrowotne  cukinii16 kcal/100 g) – polecana 7 powodów, dla których warto jeść cukinię! okazuje się zwłaszcza osobom przebywającym na diecie odchudzającej. Poza tym okazuje się ona łagodnym w smaku oraz dietetycznym warzywem. 2. Zakwaszenie człowieczego ustroju Warzywo to polecane okazuje się osobom walczących z zakwaszeniem człowieczego ustroju, ze względu na to że posiada w składzie w sobie liczne substancje o właściwościach alkalizujących, które odkwaszają organizm, oraz wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego. 3. Cukinia liczna okazuje się w mikroelementy Cukinia okazuje się warzywem bogatym w mikroelementy. jest źródłem potasu (odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie nerek oraz regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej), żelaza (okazuje się składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen, żelazo okazuje się niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz odnowy komórek ciała) oraz magnezu (pierwiastek ten wzmacnia mięśnie oraz koi nerwy). 4. Cukinia – bogactwo witamin Cukinia okazuje się bogatym źródłem witamin – C, K, PP, B1 oraz beta karotenu. 5. Dla maluchów! Cukinia okazuje się jednym z pierwszych warzyw, które podaje się małym dzieciom. Warzywo to polecane okazuje się nawet półrocznym maluchom. 6. Cukinia na cukrzycę! Ze względu na niski indeks glikemiczny (15), cukinia polecana okazuje się kuracji ludzi zmagających się z cukrzycą. 7. oddziaływanie przeciwnowotworowe Cukinia zalecana okazuje się zwłaszcza w diecie przeciwnowotworowej. zmniejsza ona niebezpieczeństwo zachorowania na nowotwór przewodu pokarmowego (a w tym nowotworu żołądka, trzustki, jelita grubego oraz jamy ustnej). Najzdrowsze okazują się młode zielone cukinię.alt2 alt="cukinia na diecie" src="a" />

trzeba zjadać je ze skórką, ze względu na to że zaraz pod nią skrywają się drogocenne fitosterole, beta-karoten,

witaminy z zespołu B, witamina C, potas, magnez, wapń oraz jod. Uwaga! Ze względu na małą zawartość błonnika, cukinia jest jednym z pierwszych warzyw, które można jeść po zabiegu chirurgicznego żołądka albo jelit oraz po przebytym zatruciu trawiennym. Cukinia wspomaga trawienie oraz leczy niestrawność Ma mało błonnika, wiec jest lekka oraz nie obciąża układu pokarmowego. Przynosi ulgę przy nadkwasocie, wrzodach żołądka oraz dwunastnicy oraz chorobach wątroby. Cukinia polecana jest seniorom, ze względu na to że aktywuje prace motoryczną żołądka, likwiduje obstrukcje, normalizuje mikroflorę jelitową oraz ułatwia przyswajanie białka. Cukinia ochrania siatkówkę oka bywa źródłem luteiny oraz zeaksantyny – barwników roślinnych, które zmniejszają zagrożenie wystąpienia AMD (zwyrodnienie plamki żółtej).   Cukinia przeciwdziała chorobom nowotworowym Cukinia redukuje zagrożenie zachorowania na nowotwór przewodu pokarmowego: żołądka, trzustki, jelita grubego oraz jamy ustnej. Cukinia odtruwa organizm Niemal w 90% składa się z wody mineralnej mineralnej, która wspomaga neutralizację organizmu z toksyn. co więcej, jej miąższ nie kumuluje trucizn oraz metali wyczerpujących. Uwaga! Nie musisz kupować cukinii z upraw naturalnych, a te ze straganów z powodzeniem można dawać dzieciom. Cukinia poprawia pamięć oraz uspokaja Dzięki witaminom z zespołu alt3 B, cukinia wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi objawy nerwów, poprawia pamięć oraz przeciwdziała stanom depresyjnym. Cukinia wspiera w bitwie z cukrzycą Nawet po ugotowaniu ma niski indeks glikemiczny. trzeba zagęszczać nią zupy oraz sosy, ze względu na to że syci, ale nie wywołuje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Cukinia przeciwdziała atakom artretyzmu Cukinia oddziałuje odkwaszająco, przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Polecana jest osobom chorym na dnę moczanową (artretyzm). substancja na stres oraz depresję 1/2 filiżanki suszonych w słońcu oraz oczyszczonych z łusek nasion cukinii podziel, wymieszaj ze szklanką miodu oraz łyżeczką cynamonu. Przechowuj w słoiku bez dostępu światła. Dawkowanie: codziennie rano zażywaj po łyżce mieszanki wymieszanej z 1/2 filiżanki letniej wody mineralnej mineralnej. Czy chciałbyś dowiedzieć się na czym polegają nowoczesne zasady niekonwencjonalnej diagnostyki oraz kuracji? A co byś powiedział, gdybyś mógł poznać przyczynę niemalże wszystkich naszych schorzeń po 40 roku życia oraz dowiedział się jak można temu zapobiec już

w młodości? W sklepie widziałyśmy ostatnio śliczne cukinie oraz to skłoniło nas do tego, by napisać tekst

o zaletach tego doskonałego jarzyny. Cukinia, naprawdę, da się lubić! trzeba z niej wyczarować prawdziwe smakowitości. Doskonale smakuje dodana do jajecznicy albo faszerowana oraz zapiekana w piekarniku. Tego smaku nie można opisać!   UDOSTĘPNIJSKOMENTUJ alt4  Zobacz również: Dlaczego trzeba jeść białą rzodkiew?   Jeśli zawsze byłyście trochę na bakier z cukiniami oraz za dość za nimi nie przepadałyście, może po przeczytaniu tego tekstu oraz zapoznaniu się z wszystkimi cudownymi właściwościami tych warzyw zmienicie zdanie. Zobaczcie co najmniej 5 powodów, dla których trzeba z cukiniami zawrzeć dłuższą przyjaźń.    poniżej 5 POWODÓW DLA KTÓRYCH warto JEŚĆ CUKINIE:   NA zrzucanie nadwagi: Cukinie okazują się niskokaloryczne zawierają mało tłuszczu oraz - jakby tego jest mało - okazują się lekkostrawne. Dlatego okazują się świetnym warzywem dla ludzi, które się odchudzają.    NA ODKWASZENIE człowieczego ustroju: Jeśli chcecie zapobiedz albo zaradzić postępującemu zakwaszeniu człowieczego ustroju - cukinia wypadnie idealnie. Przede wszystkim dlatego, że ma właściwości alkalizujące.    przeciwdziałające chorobom nowotworowym: menu cukinii zmniejsza zagrożenie zachorowania na raka.    NA ZDROWE OCZY: Cukinia posiada luteinę oraz zeaksantynę - barwniki, które odpowiedzialne okazują się za ochronę siatkówki oka. W związku z tym menu cukinii może zmniejszyć zagrożenie wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.    NA MOCNE NERWY: Cukinia może być świetnym pomysłem na podstawowy posiłek w stresujący dzień. Za sprawą witaminy B obecnej w tym warzywie, umożliwia uśmierzyć symptomy nerwów, poprawić pamięć oraz koncentrację.  Zobacz również: 8 rzeczy poprzez które Twoja jadłospis nie oddziałuje


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness