Czy warto jeść migdały? To musisz wiedzieć!

Czy warto jeść migdały? To musisz wiedzieć!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

 

Wykorzystanie migdałów Migdały to smaczne, pachnące nasiona migdałowca zwyczajnego.migdały  na  diecie

są uprawiane przede wszystkim na przestrzeni Mongolii oraz Chin. Dzięki wyjątkowemu kompilacji smaku oraz aromatu okazują się używane powszechnie w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Cechy charakterystyczne migdałów są one bogate w różne substancji odżywcze. W 100 gramach nasion migdałowca znajduje się mniej więcej 650 kcal, przy czym 55% to tłuszcz, mniej więcej 20% to białko, 15% to węglowodany a 10% to woda. Mają lekko zakwaszające oddziaływanie na organizm oraz wysoką zawartość preparatów mineralnych oraz witamin, jak na przykład B1, PP oraz E - mocnego przeciwutleniacza. Dzięki temu migdały otwierają perspektywy na zapobieganie powstawaniu wolnych rodników w organizmie człowieka. Chronią jednocześnie przed miażdżycą, zawałem serca, powstawaniem nowotworów, udarem mózgu, czy przedwczesnym starzeniem się. W ich składzie występuje potas, fosfor oraz magnez, których odpowiednia zawartość w organizmie reguluje pmigdały  zalety  ułap sytuacji stresogennych oraz bywa odpowiedzialny za prawidłową pracę serca.  kuchenne wykorzystanie migdałów W kuchni stosujemy zwykle słodką odmianę migdałów, albo aromatyczny olejek migdałowy, charakteryzujący się orzechowym smakiem. Olejek ten używa się do różnego rodzaju sałatek oraz ciast. z użyciem migdałów trzeba wykonać zupę, placek migdałowy, babeczki, a nawet ryby z płatkami z migdałów. coraz częściej migdały stosowane okazują się w panierce do mięs.  Inne zastosowania Migdały mają szerokie zastosowanie w kosmetologii. Olejek migdałowy dodawany bywa do kremów, mydeł, czy szamponów. Wykorzystywany bywa także do masażu, Co trzeba wiedzieć o migdałach ze względu na to że nie wchłania się nadto szybko, działa wygładzająco, zmiękcza oraz działa odmładzająco skórę, a na dodatkowo pięknie zalatuje. okazują się odpowiedzialne za naszą odporność, ale mogą też przyczyniać się do częstych zakażeń. Choć migdałki – ponieważ o nich mowa – łączymy przede wszystkim z anginami u pociech, to przysparzają kłopotów niezależnie od wieku. Dlatego powinniśmy je uważnie obserwować, a w przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów – skonsultować się z lekarzem. W naszej jamie ustnej znajduje się kilka rodzajów migdałków, między innymi podniebienczy  jeść  migdałyne oraz migdałek gardłowy (nazywanym dodatkowo trzecim). okazują się to skupiska tkanki limfatycznej, które – ze względu na umiejscowienie na samym początku układu oddechowego i pokarmowego – pełnią wyjątkowo istotną funkcję w budowaniu naszej odporności. Odpowiadają między innymi za wytwarzanie przeciwciał biorących udział w zwalczaniu atakujących organizm drobnoustrojów. zazwyczaj odpowiadający za problemy ze zdrowiem migdałek gardłowy zwykle bez wyjątku znika z wiekiem. Z tego powodu wywoływane poprzez migdałki kłopoty i konieczność ich wycinania większość z nas kojarzy z dzieciństwem i okresem dorastania. – Rzeczywiście najwięcej zabiegów wycięcia migdałków przeprowadzamy u pociech w wieku pomiędzy 3. a 12. rokiem życia – mówi dr n. med. Aleksandra Krokowicz, specjalista otolaryngolog z poznańskiego Szpitala Med Polonia. – jednak zgłaszają się do nas dodatkowo dorośli, u których czynnikiem sprawczym choroby okazują się migdałki podniebienne – dorzuca.  alt2 Prawidłowo pracujące migdałki powiększają się podczas przypadłości, ponieważ wytwarzają wtenczas więcej antygenów, a po wyzdrowieniu wracają do normalnych formatu. Może się mimo wszystko wydarzyć, że poprzez dłuższy okres okazują się

powiększone. wtedy warto wybrać się do lekarza – świadczy to niejako o tym, że najprawdopodobniej mamy

do czynienia ze stanem zapalnym samych migdałków albo ich patologicznym przerostem. wówczas nie jedynie nie pełnią one prawidłowo swojej funkcji, ale mogą nawet same być źródłem schorzenia.  zazwyczaj wśród przypadłości związanych z migdałkami zalicza się anginę i częsteinfekcje gardła. zaleca się mimo wszystko mieć świadomość, że gdy migdałki okazują się przerośnięte, mogą powodować dodatkowo inne nieprzyjemne, a także niebezpieczne problemów. – Z tego powodu możemy mieć na przykład trudności z przełykaniem dań i oddychaniem poprzez nos, a także borykać się z zaburzeniami oddechu, chrapaniem czy bezdechami sennymi – mówi dr n. med. Aleksandra Krokowicz z Med Polonii. Przerost migdałków może dodatkowo powodować przypadłości uszu, niedosłuch i problemy z prawidłową wymową. Zlekceważenie niepokojących objawów może doprowadzić do poważniejszych powikłań i choroby nerek, serca oraz stawów. Wycinać czy nie? Jeśli zauważymy, że wyjątkowo zazwyczaj chorujemy albo nasze migdałki poprzez dłuższy okres będą powiększone, powinniśmy wybrać się na wizytę do laryngologa, który stwierdzi, czy konieczne okazuje się ich wyeliminowanie. – Migdałków nie wycinamy profilaktycznie. Taki zabieg przeprowadzamy, gdy stają się one skupiskiem bakterii albo gdy okazują się alt3 przerośnięte i zmniejszają poprzez to drożność dróg oddechowych – wyjaśnia dr n. med. Aleksandra Krokowicz z Med Polonii. Jeśli lekarz nie stwierdzi długotrwałego stany zapalne, wtenczas wystarczające może być jedynie podcięcie migdałków podniebiennych – taki zabieg nosi nazwę tonsillotomia i wykonuje się go wyłącznie u pociech. Całkowite ich wyeliminowanie (tonsillektomia) może być przeprowadzone zarówno u maluchów, i u dorosłych. Zabieg nie okazuje się skomplikowany i ciągnie się 30-60 minut. Dla komfortu chorego przeprowadza się go w znieczuleniu ogólnym. – Rekonwalescencja ciągnie się około dwóch tygodni – zwykle tyle ciągnie się zarastanie rany po wyeliminowaniu migdałków. poprzez taki okres trzeba się oszczędzać i unikać dźwigania, dodatkowo zwracać szczególną uwagę na to, co się je – mówi dr n. med. Aleksandra Krokowicz z Med Polonii. skuteczniej zrezygnować z pokarmów ostrych, kwaśnych i gorących, dodatkowo twardych kwestii, które mogłyby podrażnić ranę pozabiegową. Początkowo najdogodniej jeść dania chłodne o konsystencji papki, stopniowo wracając do wcześniejszej diety.  poprzez kilka pierwszych miesięcy po wyeliminowaniu migdałka możemy częściej zmagać się z infekcjami. Układ odpornościowy potrzebuje niejako czasu na to, by się wzmocnić. Wtedy powinno skutecznie walczyć z drobnoustrojami, a częstotliwość choroby się zmniejszy. Zdrowe migdałki rozpoznają oraz wychwytują zarazki, jakie próbują dostać się do człowieczego ustroju razem z wdychanym powietrze albo zjadanymi posiłkami. W trakcie zakażeń migdałki zwiększają swoją objętość, a po ustąpieniu schorzenia wracają do alt4 stanu pierwotnego. Migdałki podniebienne, językowe, trąbkowe oraz gardłowe Migdałki to składnik układu chłonnego gardła, czyli pierwszej bariery, która ochrania organizm przed czynnikami chorobotwórczymi. Migdałki to skupisko tkanki limfatycznej.

Rozróżniamy migdałek gardłowy, językowy, trąbkowy oraz migdałki podniebienne.

Migdałek gardłowy, nazywany „trzecim migdałem” albo adenoidem znajduje się na tylnej ścianie nosowej partii gardła. da się go dostrzec bez specjalnych narzędzi lekarskich. z wiekiem migdał gardłowy stopniowo się redukuje, aż w pewnym punkcie w całości znika. Migdałki podniebienne są symetrycznie ulokowane w ustnej partii gardła, pomiędzy podniebiennym łukiem przednim oraz tylnym. Mają mniej więcej 2 cm długości oraz mniej więcej 1 cm szerokości. Migdałki podniebienne sięgają od podniebienia subtelnego aż do podstawy języka. Zdrowe migdałki przypominają jasnoróżowe orzeszki. da się je dostrzec gołym okiem. Migdałek językowy znajduje się w okolicy korzenia języka, a parzysty migdałek trąbkowy przy ujściu trąbki słuchowej. Migdałki tworzą w gardle człowieka tzw. pierścień Waldeyera. Rola oraz prezencję dobrych migdałków Podstawowym zadaniem migdałków bywa powstrzymywanie zarazków. Dzięki migdałkom układ odpornościowy bywa silniejszy, a organizm pracuje stabilniej. W migdałkach dochodzi do namnażania komórek układu odpornościowego, które likwidują chorobotwórcze bakterie pochodzące z pokarmów albo wdychanego powietrza. W trakcie zakażeń migdałki zwiększają się, ze względu na to że wytwarzają większą ilość antygenów (substancji służących wytwarzaniu przeciwciał odpornościowych), a po jej przeminięciu kurczą się oraz wracają do pierwotnej postaci.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness