Czy warto przyjmować probiotyki? To Cię zaskoczy!

Czy warto przyjmować probiotyki? To Cię zaskoczy!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Ludzie od mnóstwo lat spożywają zsiadłe mleko, i artykuły kwaszone wykorzystując ich lecznicze oddziaływanie. mnóstwo naukowo-medycznych badań

pozwoliło na wyizprobiotyk,  gdzie  są  probiotyki

olowanie tych szczepów bakterii, które okazują się odpowiedzialne za wytwarzanie składniku wpływających korzystnie na organizm gospodarza. Bakterie te wykorzystuje się w przemyśle spożywczym podczas wytwarzania mlecznych napojów fermentowanych, gdyż bywa to ich bezpieczne środowisko. Należy mimo wszystkoczy  warto  brać  probiotyki mieć na uwadze , że nie każdy jogurt bywa probiotykiem. Większość z n oddziaływanie probiotyków jest związane ściśle z produkcją kwasu mlekowego. W organiźmie człowieka kwas taki pełni mnóstwo ważnych funkcji. na przykład przyspiesza on trawienie białek, uaktywnia oddziaływanie soków żołądkowych, potęguje ruchy perystaltyczne jelit, dodatkowo upraszcza wchłanianie mnóstwo pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonwania (żelazo, wapń, fosfor itd.). Nazwa probiotyk pochodzi z języka greckiego od słów pro oraz bios (dla życia). Terminem tym ; wybrane kultury bakterii oraz drożdży, które po spożyciu wywołują korzystny wpływ na oddziaływanie układu pokarmowego oraz ogólnoustrojowego. oddziaływanie to uzasadnione bywa produkcją poprzez probiotyki kwasów organicznych, bakteriocyn (składniku posiadających charakter białkowy oraz oddziaływanie antybiotyczne, okazują się wytwarzane w zamierzenia zahamowania wzrostu lub zniszczenia niektórych bakterii), dodatkowo nadtlenku wodoru ( woda utleniona). zwykle probiotyki wykorzystuje się w zamierzenia przywrócenia naturalnej flory jelitowej oraz ekologicznego otoczenia pochwy, co ma duże wartość po terapii antybiotykowej lub chemioterapii. Ciekawostką bywa fakt, iż człowiek rodzi się ze „sterylnym” układem pokarmowym, czyli takim, w którym niedobór dowolnych bakterii. etap taki nie utrzymuje się mimo wszystko za bardzo długo, gdyż nasz organizm szybko zasiedlają różne szczepy mikroorganizmów. Bifidobacterium to bakterie stanowiące niemal całość flory bakteryjnej w jelitach noworodków. Ich zawartość gwałtownie maleje wraz z wiekiem (u dorosłego człowieka wynosi ok. 5% ). Probiotyki, takie jak Bifidobacterium, giną niejako za następującymi po sobie razem, gdy przyjmujemy antybiotyki, niektóre kapsułki antykoncepcyjne, gdy za zazwyczaj pijemy chlorowaną wodę, i alkohol. Pośrednio zabijają je także złe efekty współczesnego życia (przeżywany poprzez nas stres, zmęczenie, nieprzerwany pośpiech), gdyż przyczyniają się one do rozwoju bakterii patogennych osłabiających oddziaływanie probiotyków. Za prawdziwy probiotyk uważa się taki, który pochodzi z mikroflory jelitowej człowieka, podczas procesu trawienia potrafi przetrwać oddziaływanie kwaśnego otoczenia żołądka, a po dotarciu do jelita zakłada sczep oraz rozmnaża się rzutując korzystnie na organizm gospodarza. Ponadto musi być on zupełnie nieszkodliwy, a jego oddziaływanie względnie stałe. Głównym zadaniem probiotyku bywa uszczelnienie ściany jelit, w zamierzenia ochrony przed wchłanianiem szkodliwych składniku pochodzących z pożywienia. Przekazuje on także sygnały do układu odpornościowego, gdy do zwalczenia bakterii patogennych potrzebne bywa wsparcie limfocytów. najbardziej znanymi probiotykami okazują się pałeczki kwasu mlekowego -Lactobacillus, dodatkowo Bifidobacterium oraz drożdże Saccharomyces boulardii. Zarówno one oraz inne probiotyki po spełnieniu swej funkcji w jelicie opuszczają ustrój człowieka. Poza wymienionymi wcześniej aspektami, dotyczącymi korzystnego wpływu probiotyków Co potrafią probiotyki? na układ układ pokarmowy oraz immunologiczny, probiotyki wykorzystuje się także podczas:   zapobiegania nawrotom schorzeń grzybiczych oraz bakteryjnych, - zwalczania oraz zapobiegania biegunkom, uczulenia, hipercholesterolemii ( polepszenie profilu lipidowego przy wysokim poziomie „niedobrego cholesterolu”), - zwalczania zespołu nietolerancji laktozy, czyli nietolerancji cukru mlecznego, w wyniku braku enzymu laktazy. zaburzenie to jest związane dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi spowodowanymi nadmiernym nagromadzeniem tego cukru w organizmie. Ponadto niedobór rozkładu laktozy zaburza proces wchłaniania wapnia, w którym odgrywa ona dużą funkcję. Rola probiotyków polega tu na wytworzeniu innego enzymu(β-

galaktozydazy), umożliwiającego rozkład laktozy. usuwania negatywnych skutków zan

ieczyszczeń otoczenia ( głównie zanieczyszczeń wody mineralnej oraz żywności poprzez substancje toksyczne), dodatkowo niekorzystnego wpływu sytuacji stresogennych oraz palenia tytoniu, niwelowania choroby jelitowych (uczucie wzdęcia) oraz uregulowania analiz przewodu pokarmowego, obniżania poziomu fibrynogenu, którego nadmiar sprawia powstawanie zakrzepów, a w rezultacie doprowadza do zaburzeń analiz układu krążenia oraz zawału mięśnia sercowego, przeciwdziałania negatywnym skutkom chemioterapii oraz radioterapii. mnóstwo produktom mlecznym przypisuje się probiotyczne oddziaływanie. mimo wszystko by dany preparat móc nazwać probiotykiem musi zawierać przynajmniej 106 aktywnych mikroorganizmów ( tzn. ich komórek) na mililitr. Według zaleceń lekarskich minimalna dawka żywych bakterii probiotycznych w codziennej diecie musi wynosić od miliona do miliarda. kłopotem dla przeciętnego człowieka, chcącego sprawdzić dawka probiotyków spożywanych w ciągu dnia, bywa fakt, iż producenci substancji takie jak rzadko kiedy zamieszczają wiadomości dotyczące ilości oraz rodzaju będących w nich bakterii. w innym przypadku bywa w przypadku diety o charakterze probiotycznym, gdzie skład oraz proporcje poszczególnych bakterii okazują się ściśle określone. Zawartość mikroorganizmów w takich preparatach bywa zazwyczaj nazywana jako dawka terapeutyczna oraz wynosi nawet do 100 miliardów. dokładnie z tego powodu ich posiadanie przynosi stosunkowo szybkie rezultaty. Przykładem takiego specyfiku bywa ActiDigest, który w swoim zawartości posiada w składzie 50 miliardów bakterii takich jak Lactobacillus acidophillus, 40 miliardów bakterii Lactobacillus rhamnosus oraz 25 miliardów bakterii Bifidobacterium. Dodatkowo ActiDigest wzbogacony bywa o węgiel roślinny oraz ekstrakty z pięciu roślin (imbiru, papai, ananasa, zielonego anyżu oraz kopru włoskiego) wspomagających oraz dopełniających oddziaływanie mikroorganizmów probiotycznych: Węgiel roślinny- wspomaga absorbcję gazów zakłócających proces trawienia. Korzeń imbiru lekarskiego- uaktywnia wydzielanie śliny, dodatkowo enzymów trawiennych, przyspieszając w tym samym czasie ruchy jelit. Papaja - łagodzi dolegliwości związane z pracą trzustki. Dodatkowo wspomaga zrzucanie nadwagi. Ananas – niweluje symptomy dyspepsji. Zielony anyż -posiada właściwości rozkurczowe oraz antyseptyczne, łagodzi symptomy dyspepsji, Koper włoski- łagodzi skurcze żołądkowo-jelitowe, dodatkowo uczucie wzdęcia.   oddziaływanie probiotyków nie bywa natychmiastowe oraz potrzebuje ich regularnego używania. mimo wszystko ich niewątpliwie korzystny wpływ poprzez niekrótki czas bywa widoczny w naszym ustroju. Probiotyki mają szerokie zastosowanie w profilaktyce organizmu. Znajomość poszczególnych szczepów oraz ich właściwości umożliwia leczyć konkretne choroby. Zanim podamy jakiś probiotyk potomkowi, dobrze zastanowić się, co chcemy zdobyć. Trzeba wybrać porcję oraz sposób jego dawania. Czy to możliwe, by te tak alt2 zwane pożyteczne bakterie były jeszcze bardziej pożyteczne, niż nam się wydawało, oraz leczyły pociechy już od okresu narodzenia, czy kilku chwilach poczęcia? Okazuje się, że tak! Przeczytaj: Kilka słów o kiszonkach, czyli jak pozostać przewlekle pełnym zdrowia 10 prawdopodobnych zastosowań bakterii probiotycznych dla pociechy oraz dorosłych: 1. Wielotorowo stymulują oddziaływania układu odpornościowego Poprzez oddziaływanie bezpośrednie oraz metabolity zmniejszają częstość zakażeń dróg oddechowych. Prebiotyki dobrze pobudzają rozwijanie się zabójczej dla zarazków flory bakteryjnej. Trzeba jednak mieć na uwadze, że w sytuacji przyjścia na świat dziecko nie okazuje się bezbronne. Posiada już widoczną własną odporność. Dysponuje przeciwciałami danymi od mamy, które niszczą mikroby, zwłaszcza pasożyty. Dysponuje także pewną liczbą komórek odpornościowych (leukocytów) wytworzonych poprzez własną wątrobę oraz szpik kostny. Dalsze posiadanie probiotyków razem z mlekiem mamy lub mieszanką wzmacnia oraz specjalizuje te funkcje. 2. Stanowią pozytywny arsenał do zmagania się z nadwagą analiz przeprowadzone na myszach sugerują, że bakterie mlekowe mogą poprawiać wrażliwość na insulinę oraz obkurczać akumulację tłuszczu. opłaca się zauważyć dodatkowo, że wczesna modulacja mikroflory jelitowej za pomocą bakterii probiotycznych może zapobiegać nadmiernej masie ciała w ciągu pierwszych lat życia dziecka, w przypadku gdy mama przyjmowała probiotyk w czasie ciąży. Dodatkowo u pań tych zredukowało się o 13 proc. ryzyko zachorowania na cukrzycę ciążową. 3. Zmniejszają częstotliwość występowania i łagodzą przebieg biegunek Wykazano korzystny wpływ probiotyków w profilaktyce biegunki rotawirusowej. Zdolność zapobiegania oraz zwalczania różnych rodzajów biegunki wykazano zarówno u pociechy, i u dorosłych. Ponadto poprawiają ruchy robaczkowe jelit, a w rezultacie polepszają przemianę materii. Ich regularne spożywanie zapobiega dodatkowo tzw. biegunkom podróżnym. Zatem przed wyjazdem do Indii czy Tajlandii dobrze zaaplikować sobie dwutygodniową zabieg synbiotykiem. Ponadto bakterie probiotyczne pomagają w zwalczaniu wrzodów żołądka, używa się je w leczeniu zaparć. 4. Zapobiegają atopowemu zapaleniu naskórka Bakterie probiotyczne mają ogromny potencjał w profilaktyce oraz leczeniu pierwotnego atopowego stanu zapalnego naskórka, choć wyniki analiz interwencyjnych nie okazują się jednoznaczne. Badanie kliniczne trwające 7 lat wykazało, że probiotyki okazują się przydatne w zapobieganiu atopowemu zapaleniu naskórka u pociechy w grupie najmocniejszego niebezpieczeństwa uczulenia. 5. Zmniejszają tzw. przepuszczalność jelitową Bakterie mlekowe poprzez zdolność syntetyzowania składniku odżywczych ułatwiających ich biodostępność poprawiają funkcjonowanie śluzówki układu pokarmowego, zmniejszają przepuszczalność jelitową u pociechy, które chorują na zespół jelita drażliwego, oraz przeciwdziałają przepuszczalności jelitowej wywołanej u dorosłych poprzez alkohol. Zażywane antybiotyki niszczą te bakterie, dlatego też zalecane okazuje się podczas zabiegu antybiotykowej korzystanie z leków osłonowych (zwanych zwanych inaczej: probiotyków). Te nie pomogą jednak, jeśli nie będą wyprodukowane ku temu odpowiednie zasady. Dlatego dużo

z probiotyków „przelatuje” poprzez jelita, nie mając szansy zagnieżdżenia się w nich.

Doustne podawanie antybiotyków sprawia zanik albo zaburzenia w zawartości mikroflory jelitowej oraz prowadzić może do niedoboru witamin, dlatego specjaliści zalecają pobieranie dobrych specyfików probiotycznych po dłuższej zabiegu antybiotykowej. Co bardzo kluczowe, leku osłonowego trzeba brać alt3 razem z antybiotykiem. Przyjazne bakterie przyjęte jednocześnie z antybiotykiem będą najzwyczajniej unieszkodliwione oraz nie będą posiadać szansy wykazania pozytywnego, osłaniającego oddziaływania. Dlatego leki osłonowe zawsze należy brać w pewnym odstępie okresu od przyjmowanego antybiotyku (dobrze 2–3 60 minut po leku). 6. Redukują niepokój oraz stres analiz z 2011 w Proceedings of the National Academy of Sciences wykazały, że bakterie probiotyczne mogą posiadać wpływ na receptory neuroprzekaźników GABA. Myszy, które karmione były tym szczepem, odczuwały mniej niepokoju oraz miały inny pułap hormonów nerwów niż myszy, których pokarm nie zawierał tego szczepu. Według ostatnio przeprowadzonych analiz bakterie probiotyczne mogą zmienić neurochemię mózgu dzięki komunikacji, jaka występuje między ośrodkowym układem nerwowym a jelitami. Fakt, że flora jelitowa wywiera wpływ na pracę mózgu, może okazać się zbawienny w zwalczaniu niepokoju, stanów depresyjnych oraz odrębnych zaburzeń psychosomatycznych. Nasz humor zmienia się w jelitach! 7. Kontrolują wzrost grzybów Obecność owej bakterii w pochwie u pań poprzez produkcję kwasu służy kontrolować niepożądany wzrost grzyba Candida. Probiotyki stosowane w czasie zakażeń wykazują dodatkowo oddziaływanie uśmierzające ból. 8. Łagodzą kolkę niemowlęcą Nie wiadomo, co sprawia kolkę. Kilka przeprowadzonych analiz wykazało jednak, że „dobre bakterie” w mleku mamy lub suplementach mogą ograniczyć wywołane nią cierpienie. W „JAMA Pediatrics” ukazał się raport z najnowszego analiz, w którym diagnozuje się, że probiotyki to najmocniejszy środek na zapobieganie kolkom. „Odkryliśmy, że u pociechy, którym od pierwszego tygodnia życia podaje się probiotyki, kolka oraz obstrukcje są znacznie rzadziej. Probiotyki pomagają więc co najmniej na symptomy” – mówi dr Flavia Indrio z Uniwersytetu w Bari, która kierowała badaniem. Przeczytaj: Mleko kobiece to wzorzec idealnego pożywienia 9. Zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów Bakterie gnilne oraz fekalne znajdujące się w jelicie grubym wytwarzają substancje toksyczne, w tym kancerogenne. analiz wykazały, że podczas regularnego korzystania z probiotyków rakotwórcze oddziaływanie tych złych bakterii w jelicie grubym może zostać zahamowane. 10. Łagodzą symptomy nietolerancji laktozy i pomagają w walce z alergią Szczelna bariera jelitowa utrudnia także wnikanie czynników uczulających pokarmowych do krwi. Bakterie probiotyczne redukują ryzyko pojawienia się uczulenia u obciążonych nią ludzi, wytwarzają tolerancję na alergeny – poprawiają markery uczulenia. Dzięki wczesnemu kontaktowi z alergenami w czasie niemowlęcym oraz wczesnodziecięcym układ odpornościowy wspomagany pożywieniem probiotyczną może je świetnie rozpoznawać, jako obojętne, i tworzyć swój unikalny automatyzm odpowiedzi. W wieku późniejszym okazuje się to coraz trudniejsze oraz nagminne stają się pomyłki oznaczające uczulenie oraz chorobę zwaną alergią. Ponadto potwierdzono skuteczność probiotyków w zapobieganiu wysypkom alergicznym. Na koniec dobrze wybudować rachunek sumienia oraz zastanowić się, co niszczy oraz wpływa na niedobór pożytecznych bakterii. To przede wszystkim niedobory dietetyczne i codzienny dopływ rozmaitego rodzaju toksyn. W szczególności okazują się to: Czy wiesz, że w twoim organizmie żyje więcej bakterii niż posiadasz komórek ciała? Ich masa może wynosić nawet do 2 kg! Trudno to sobie wyobrazić, ale w naszym alt4 ciele dosłownie roi się od bakterii. Niestety nie wszystkie przynoszą nam korzyści tak jak probiotyki. Od składu naszej flory bakteryjnej w jelitach jest zależna prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i odpornościowego. Od

tego ile mamy bakterii probiotycznych, a ile patogennych jest zależna więc nasze zdrowie. Dlatego obecność bakterii probiotycznych w organizmie jest niezwykle ważna – niszczą one rozwijanie się bakterii patogennych, a także potrafią je zabijać. Uwaga, nie należy mylić probiotyków z prebiotykami! Prebiotyki także maja pozytywny wpływ na florę jelitową. Nie są to mimo wszystko żywe organizmy, jak w przypadku probiotyków, a jedynie substancje innych pokarmów np. błonnik, które stanowią podłoże dla rozwoju dobroczynnych mikroorganizmów i stymulują ich rozwijanie się. Jak oddziałują na nasz organizm? Probiotyki mają szerokie spektrum oddziaływania na nasz organizm. Ich głównym zadaniem jest wzmocnienie odporności i poprawa stanu przewodu pokarmowego. dzieje się tak, ze względu na to że mikroorganizmy wytwarzają bezpieczne przeciwciała, także stanowią swoistą barierę chroniącą, która nie dopuszcza do naszego jelita czynników sprzyjających zakażeniu. Probiotyki oddziałują pozytywnie przede wszystkim na florę jelitową. Przyspieszają przemianę materii i obniżają zły cholesterol (LDL). Żywe kultury bakterii chronią nasz układ pokarmowy. Usprawniają trawienie, regulują ruchy jelit i zapobiegają biegunkom.   W naszych jelitach żyją miliony pożytecznych dla ludzkiego ustroju bakterii. Zwiększają też wartość odżywczą substancji- ułatwiają przyswajanie związków mineralnych jak na przykład magnez i żelazo oraz witamin z zespoły B i K. Dodatkowo probiotyki wzmacniają odporność i chronią nas przed zakażeniami wywoływanymi bakteriami chorobotwórczymi. Dlatego szczególnie istotne jest, by przyjmować jak najwięcej probiotyków w trakcie i po zabiegu antybiotykowej. Zregenerują one wtedy nadszarpniętą poprzez antybiotykoterapię florę jelitową i zredukują zapalenia. Probiotyki ułatwiają przyswajanie ważnego dla naszych kości wapnia, dzięki czemu zapobiegają osteoporozie i innych schorzeniom kośćca. Powinny je przyjmować szczególnie osoby starsze i z nietolerancją laktozy, czyli cukru mlecznego. jest on właśnie niezbędny w procesie absorpcji wapnia i takie osoby są zagrożone występowaniem niedoborów tego pierwiastka w organizmie. Najkorzystniej jest przyjmować probiotyki razem z jogurtem, maślanką albo kefirem, mimo wszystko chorzy cierpiący na nietolerancję laktozy mogą stosować jedynie preparaty doustne. Probiotyki są niezwykle istotne. Jeśli chcesz zachować zdrowie na dłużej musisz zwrócić na nie szczególną uwagę. Najnowsze badania wykazują, że probiotyki wyłącznie wpływają zbawiennie na nasz układ immunologiczny, ale również zmniejszają zagrożenie wystąpienia uczulenia u najmłodszych i ludzi ze skłonnością do niej. Naukowcy twierdzą także, że regularna dawka probiotyków zapobiega powstawaniu nowotworów. dzieje się tak, ze względu na to że bakterie degradują i rozkładają związki rakotwórcze. Gdzie ich szukać? zazwyczaj spotykanymi i sprawdzonymi probiotykami są bakterie z rodzaju  Bifidobacterium i  Lactobacillus. okazują się one dostępne w specjalnych jogurtach, kefirach, wszystkich fermentowanych produktach mlecznych, maśle i w nektarach owocowo-warzywnych. będą też dostarczane naszemu organizmowi w postaci kapsułek suplementacyjnych, których jest w aptekach dużo. Ich korzystanie z jest szczególnie zalecane podczas terapii antybiotykowej.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness