Dlaczego warto jeść ryby? Oto 6 powodów!

Dlaczego warto jeść ryby? Oto 6 powodów!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Ryby coraz rzadziej goszczą na naszych talerzach.czy  warto  jeść  ryby

Powoli znika tradycja rybnych postnych piątków, a jeżeli już wybieramy się do sklepu rybnego to decydujemy się na paluszki, które z prawdziwą rybą nie mają nadto dużo wspólnego. Jeżeli chcemy zachować zdrowie na długie dekady, musimy koniecznie jeść ryby – oraz to świetnie w proporcjach hurtowych! poniżej 10 powodów, dla których opłaca się jeść ryby: 1. Poprawiają pracę mózgu Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rybach (DHA oraz EPA) mają zdolność wbudowywania się do błon wszystkich komórek w organizmie oraz wspomagania ich odnowy oraz rozwoju. Mają fundamentalne znaczenie w tworzeniu się tak ważnych kwestii układu nerwowego, jak mózg oraz oczy. Z tego względu niedobory DHA u pań w ciąży mają negatywny wpływ na rozwijanie się płodu. Udowodniono naukowo, iż spożywanie ryb przez kobiety ciężarne oraz karmiące mamy poprawia rozwijanie się intelektualny ich dzieci. Udowodniono również, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wywierać dobre oddziaływanie na dzieci z zaburzeniami zachowania, np. z zespołem nadpobudliwości nerwowej ADHD. 2. Zapobiegają stanów depresyjnych Naukowcy uważają, że osoby spożywające niedostateczną dawka kwasów tłuszczowych omega-3 lub utrzymujący   ile  można  jeść  rybniewłaściwy stosunek płciowy płciowy kwasów omega-6 do omega-3 w diecie okazują się bardziej narażeni na niebezpieczeństwo wystąpienia stanów depresyjnych. Zjawisko to tłumaczy się tym, iż kwasy omega-3 (szczególnie DHA) stanowią istotny komponent fosfolipidów błon komórek nerwowych odpowiedzialnych za syntezę dopaminy oraz serotoniny. Koreluje to ze 6 powodów, dla których warto jeść ryby! wzrostem zachorowań na depresję i nasileniem jej objawów. 3. Zmniejszają niebezpieczeństwo zawału serca oraz przypadłości niedokrwiennej serca Spożywanie ryb 2 razy w tyg. maleje niebezpieczeństwo przypadłości niedokrwiennej serca! Nienasycone kwasy tłuszczowe mają zdolność hamowania agregacji płytek krwi, dzięki czemu  zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, będących jedną z głównych czynników przyczyniających się do zawałów serca. Potwierdzono naukowo, że spożywanie ryb 2 razy w tyg. maleje niebezpieczeństwo przypadłości niedokrwiennej serca. DHA oraz EPA pomagają również utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze tętnicze krwi. 4. Korzystnie wpływają na profil lipidowy oraz zapobiegają miażdżycy Kwasy tłuszczowe zawarte w rybach obniżąją zakres triglicerydów oraz podwyższają zakres “dobrego” HDL-cholesterolu we krwi. 5. Zapobiegają dyslekcji Ostatnie badania naukowe dowodzą,  że niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie może być jednym z czynników etiopatogennych dyslekcji. DHA oraz EPA wbudowują się niejako do

komórek nerwowych mózgu, usprawniając ich rozwijanie się oraz odnowę  jakie  ryby  najlepiej  jeść

. Dawniej rybim tłuszczem, czyli tranem uzupełniano braki witaminy D (zapobiegając w taki sposób krzywicy). Przypuszcza się, że dzięki temu kiedyś nie słyszano o dyslekcji. 6. Chronią przed nowotworami  Według danych WHO zwiększenie spożycia ryb obniża u panów umieralność ze względu raka płuc aż o 8,4% ! Nienasycone kwasy tłuszczowe zwalczają rozwijanie się komórek nowotworowych. W badaniach na zwierzętach udowodniono, że po podaniu oleju rybiego myszom nastąpiło zastopowanie rozwoju raka sutka. Przypuszcza się, że kwasy tłuszczowe zmniejszają produkcję niektórych typów prostaglandyn sprzyjających powstawaniu ;. 7. Wygładzają zmarszczki Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości alt2 wyrównujące skórę. Poza tym ryby zawierają witaminy A oraz E, które pozytywnie wpływają na zdrowie ciała. 8. Wpływają pozytywnie na wzrok Kwasy omega-3 korzystnie wpływają na siatkówkę oka oraz zapobiegają chorobom oczu. Odgrywają znaczącą rolę jako składnik budowy błon komórkowych w układzie nerwowym oka. 9. są źródłem pełnowartościowego białka Białka zawarte w rybach zawierają mnóstwo nieodzownych białek egzogennych oraz mają dość wysoką wartość odżywczą. Posiadają niewielką dawka tkanki łącznej, dzięki czemu mają lepszą strawność oraz przyswajalność. 10. są źródłem wapnia małe ryby (zjadane wraz ze szkieletem) zawierają dużo wapnia. Mogą uzupełniać w taki pierwiastek jadłospis ludzi, uczulonych na mleko krowie oraz jego przetwory. Porcja sardynek w oleju (100 g)  dostarcza aż 330 mg wapnia, co pozwala pokryć 1/3 dziennego zapotrzebowania na taki składnik mineralny. specjaliści od diety zalecają spożywanie ryb 2-3 razy w tyg.. mimo wszystko w Polsce nadal dość dużo ludzi wybiera mięso w miejsce ryb. Ryby pod względem składniki odżywczych dość przewyższają drób, wieprzowinę oraz wołowinę. Co więcej białko trwające w rybach bywa świetnie absorbowane przez nasz organizm.  Dlaczego świetnie częściej sięgać po RYBY? -> po pierwsze zawierają dużo cennych kwasów omega-3, o tym dlaczego okazują się cenne przeczytasz tu -> Wspaniałe oddziaływanie kwasów omega-3 -> Ryby tłuste zasobne okazują się w wit.: A (poprawia kondycję ciała), D (wzmacnia kości oraz zęby), E (usuwa z ludzkiego ustroju wolne rodniki), a ryby chude zawierają dużo witamin z zespołu B, zwłaszcza B12 -> 4 razy więcej niż w wołowinie oraz 5 razy alt3 więcej niż w wieprzowinie !! -> Mięso ryb posiada substancje mineralne takie jak: fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, chlor, siarka, również mikroelementy: cynk, miedź, mangan oraz jod -> Po ryby powinny sięgać kobiety spodziewające się narodzenia potomka, ze względu na to że analiz wykazały, że dzieci po narodzinach okazują się mniej narażone na alergie; ponadto dzieci mam, które zazwyczaj jadły ryby w ciąży dość świetnie się rozwijają, a trwające w rybach kwasy omega-3 pozytywnie wpływają na kształtowanie się oraz rozwijanie się mózgu oraz układu nerwowego potomka, w późniejszym czasie doskonale wpływa to na jego intelekt, twórczość oraz pomysłowość -> Ryby zapobiegają cukrzycy takie jak 2 oraz podwyższają zakres dobrego cholesterolu; spożywając co najmniej 2 posiłki tygodniowo chronią oraz zapobiegają przed dolegliwościami sercowo-naczyniowymi -> jadłospis ryb spowalnia również procesy starzenia się ludzkiego ustroju, a chude ryby słodkowodne zwiększają zakres serotoniny, dzięki czemu spożywanie ryb zapobiega stanom depresyjnym -> Pieczone, duszone lub ugotowane okazują się

lekkostrawne oraz mogą je jeść osoby w kolejnymi wieku, również okazują się niskokaloryczne oraz wpływają na zrzucanie nadwagi -> 

zawarty w nich potas upraszcza usuwanie nadmiaru płynu mineralnej z ludzkiego ustroju, a omega-3 zapobiega wytwarzaniu hormonu odpowiedzialnego za kumulowanie się tkanki tłuszczowe Niestety statystyczny Polak spożywa dość mało ryb. nazbyt rzadko po nie sięgamy, nie wiedząc jak mnóstwo tracimy. Co ciekawe ludzie, którzy zazwyczaj jedzą ryby (np. mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, Eskimosi) o mnóstwo rzadziej zapadają na przypadłości układu krążenia -> śmiertelność u Eskimosów wynosi 5%, a w Europie oraz alt4 USA aż 45% !!! Wytyczne dietetyczne w Stanach Zjednoczonych skłaniają osoby dorosłe do spożywania 225 g różnych ryb i owoców morza w tygodniu - to mniej więcej 2 posiłki - ze względu na składniki jakie w sobie zawierają, w tym chude białko, wit. A i D oraz wit. z zespołu B, a dodatkowo minerały: żelazo, jod, selen i cynk. Ryby będą szczuplejszym mniej kalorycznym źródłem białka niż mięso, dorzuca McDaniel. Na przykład gotowana 120 gramowa porcja dorsza posiada w zawartości 26 g białka i wyłącznie 1 gram tłuszczu, oraz 120 kalorii. Porównajmy to z grillowanym stekiem t-bone, który posiada w zawartości 28 g białka, 18  g tłuszczu, i 278 kalorii. Wartość odżywcza bywa zależna gatunku ryby. Owoce morza zawierają szczególnie dużo selenu, ryby morskie zawierają jod, dorzuca McDaniel. Ryby i owoce morza zawierają dodatkowo żelazo hemowe, o dużo skuteczniej przyswajalne niż żelazo rodowodu roślinnego, a ości sardynek to doskonałe kopalnia wapnia. mnóstwo badań potwierdza, że u ludzi, którzy regularnie jedzą ryby, niebezpieczeństwo śmierci z względu zawału serca okazuje się mniejsze niż u tych, którzy nie jedzą ich wcale lub jedzą mniej niż raz w m-cu, a spożywanie ryb bogatych w kwasy omega 3 raz, 2 razy w tygodniu obniża niebezpieczeństwo śmierci z względu zawału serca o jedną trzecią. Wytyczne dietetyczne zalecają osobom dorosłym spożywanie dziennie 250 miligramów kwasów omega 3: zarówno EPA oraz DHA. Aby to osiągnąć należy w ciągu tygodnia zjeść np., 225g łososia lub tuńczyka długopłetwego (tuńczyka skuteczniej wystrzegać się ze względu na obecność rtęci). Inne dobre źródła kwasów omega 3 to: anchovies, śledzie, sardynki, aloza, pstrąg, małże.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness