Dlaczego warto jeść winogron? 5 powodów!

Dlaczego warto jeść winogron? 5 powodów!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

okazują się pysznym dodatkiem do deserów, możemy zajadać się nimi też „samodzielnie”właściwości  zdrowotne  winogrona

albo przygotować z nich przepyszny sok. Co najistotniejsze – winogrona okazują się prawdziwą skarbnicą ludzkiego ustroju i urody, docenianą niemal od tys. lat. Sprawdźcie, dlaczego opłacalne jest docenić ich funkcję ; w kuchni, ale i w pielęgnacji skóry.   Już kilka tys. lat temu winogrona cenione były za swoje właściwości lecznicze – wykorzystywano je do zwalczania różnych stanów zapalnych, a też do niwelowania choroby trawiennych. Z czasem zauważano coraz to nowsze korzyści ze spożywania tych wyjątkowych owoców, lecząc chorych za pomocą soku z winogron, a nawet wina. Winogrona – skarbnica witamin Winogrona zawierają ogrom witamin i flawonoidy – ekologiczne antyutleniacze działające zbawiennie na organizm. W pysznych owocach trwające okazują się znaczne ilości witamin A, C i witamin z  grupy B. znajdują się w nich fosfor, potas i żelazo, a też jod, co czyni winogrona jednym z niewielu, owocowych wyjątków posiadających taki pierwiastek. Z tego względu, poleca się spożywanie winogron osobom cierpiącym na schorzenia tarczycy. Wróg komórek rakowych i schorzeń serca Udowodniono, że duża zawartość flawonoidów zawartych w winogronach przyczynia się do zwalczania komórek nowotworowych odpowiedzialnych m.in. za białaczkę. Jako, że te same związki podwyższają zawartość tzw. dobrego cholesterolu, spożywanie winogron może zmniejszyć niebezpieczeństwo powstawania krwioobiegu. obfite ilości dobroczynnych pierwiastków i wit. C sprawiają, że wyciąg z winogron często bywa składnik kosmetyków dedykowanych powierzchni tłustej i mieszanej. Winogrona skutecznie łagodzą zapalenia, zmniejszają wydzielanie sebum, a też oddziałują detoksykująco.   O takiej porze roku smakują podobno prawidłowo i ; ich zabraknąć na naszych stołach ze względu na właściwości zdrowotne. W sklepach znajdują się białe Winogrona - dlaczego warto je docenić? i czerwone rodzaje takiej rośliny. Które wybrać? Właśnie jesienią powinniśmy docenić ich niezwykłe walory zdrowotne, ze względu na to że winogrona okazują się prawdziwą skarbnicą cennych składników. Wzmacniają  czy  trzeba  jeść  winogron odporność, łagodzą stres, korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny i regulują pracę przewodu pokarmowego. Pnącze, którego owocem okazują się kiście kulistych jagód, to jedna z najstarszych roślin uprawianych poprzez człowieka. Świadczą o tym rysunki przedstawiające winorośl, odnajdywane poprzez archeologów na ścianach egipskich grobowców sprzed 4 tys. lat. światczy  winogrona  okazują  się  zdrowe szczególnie prędko odkryła także
 

lecznicze właściwości winogron. Zachwycał się nimi m.in. Hipokrates. „ojciec medycyny” zalecał zarówno spożywanie surowych owoców, ;

picie najsłynniejszego preparatu wytwarzanego z takiej rośliny, czyli wina. Słynny grecki medyk leczył nim biegunki i obstrukcje, wykorzystywał także antybakteryjne właściwości owoców w walce z zakażeniami dróg moczowych. W starożytności popularna była kuracja polegająca na regularnym spożywaniu soku z winogron. Wykorzystywano także liście winorośli – okłady z nich przyspieszały gojenie ran i wrzodów, a nalewki stosowano w czasie przeziębień. Dzisiaj większość globalnej wytwarzaniu winogron bywa przerabiana na wino. Na powodzenie w sklepach bez trudu kupimy także świeże owoce: białe, różowe czy czerwone. jesienną porą ; zabraknąć ich na naszych stołach. Moc cennych składników Choć miąższ winogron to w trzech czwartych woda, owoce okazują się prawdziwą skarbnicą cennych alt2 składników. Wśród nich znajdują się szczególnie dużo łatwo przyswajalnych węglowodanów (zwłaszcza glukozy i fruktozy), też organicznych kwasów owocowych: winowego, jabłkowego, cytrynowego i mrówkowego, wykazujących właściwości diuretyczne. Winogrona okazują się świetnym dostawcą miedzi, która służy łagodzić efekty przesilenia jesienno-zimowego. Wykazuje także właściwości antybakteryjne, podnosi odporność i bywa odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu krążenia i nerwowego. Owoce zawierają dużo potasu, który obniża ciśnienie tętnicze krwi, dlatego smakołyk powinien trafić do jadłospisu ludzi zmagających się z nadciśnieniem. Potas bywa niezbędny w procesie dotleniania mózgu, dzięki czemu nie mamy przypadłości z pamięcią i koncentracją. Winogrona, zwłaszcza ich ciemne rodzaje, okazują się zasobne w żelazo – podstawowy składnik hemoglobiny, odpowiadający m.in. za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach. Należy mimo wszystko pamiętać, że – jak wykazały ostatnie analiz naukowe – notoryczne picie sporych ilości soku z czerwonych winogron szczególnie zakłóca przyswajanie żelaza z pożywienia (nawet o 60-70 procentach!). Sok z jasnych winogron oddziałuje dokładnie na odwrót. Owoc z jodem Winogrona przynależą do wąskiego grona owoców, w których znajdują się jod – niezbędny mikroelement normujący pracę tarczycy i stanowiący składnik wytwarzanych poprzez taki gruczoł hormonów: tyroksyny i trójjodotyroniny.     Większość z nas, mam tutaj na fantazje oczywiście ludzi dorosłych, lubi i docenia dobre wino. taki trunek znany ludzkości od niepamiętnych czasów ma mnóstwo zastosowań.       Pijemy wino w trakcie spotkań towarzyskich, alt3 do pokarmów i przy mnóstwo odrębnych okazjach. Istnieje mnóstwo odmian wina od najsłodszych rodzajów wina, aż po w szczególności wytrawne zaś łączy je wszystkie fakt iż okazują się wydzielane z winogron. Niestety winogrona nie we wszystkich domach okazują się już tak stałym bywalcem jak czerwony trunek z nich wytwarzany, a szkoda ze względu na to że owoc wykazuje ogromne składników zdrowotne i bywa szczególnie korzystny dla naszego ludzkiego ustroju. A na co konkretnie okazują się dobre winogrona? Postaramy się wam to w tym tekście przybliżyć. Co zawierają winogrona? okazują się skarbnicą witamin między innymi: C, A i witamin z grupy B zawierają potas, fosfor i wapń jako nieliczne owoce mają także jod, który bywa niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy okazują się zasadotwórcze, dzięki czemu mają istotny wpływ na odkwaszanie ludzkiego ustroju Winogrona, a komórki rakowe Winogrona wykazują właściwości zapobiegający rakowe, co jest udowodnione naukowo, ze względu na to że zawierają flawonoidy i wit. C i A, które okazują się naturalnymi przeciwutleniaczami, a więc niszczą i usuwają z ludzkiego ustroju wolne rodniki, które okazują się odpowiedzialne na powstawanie komórek nowotworowych przy raku płuc, żołądka, jelita czy ciała.

Ponadto naukowcy ze usa przeprowadzili doświadczenie polegający na dodaniu do komórek białaczki wyciągu z winogron.

zaobserwowano śmierć mniej więcej 70 % tych komórek przy jednoczesnym braku nadwyrężenia poprawnych komórek ciała! Zespół metaboliczny Wykazano, że regularne alt4 menu winogron ma widoczne oddziaływanie na narządy podczas rozwoju grupy metabolicznego. Zmniejszają porcję markerów stanu zapalnego i jednocześnie zwiększają obronę antyoksydacyjną. trzeba przyswoić, że szczególnie zdrowe okazują się ciemnofioletowe winogrona, ze względu na to że zawierają najsilniejszą porcję naturalnych przeciwutleniaczy. przypadłości serca i cukrzyca Zielone i czerwone zmniejszają ciśnienie tętnicze tętnicze krwi i zmniejszają odporność na insulinę dzięki czemu zmniejszają niebezpieczeństwo schorzeń serca i cukrzycy. Czerwone winogrona zawierają substancje, które podwyższają ilość „dobrego” cholesterolu HDL, jednocześnie zmniejszając utlenianie „niedobrego” zapobiegając jednakowym miażdżycy, a co za tym idzie schorzeń takich jak udar mózgu, czy zawał serca. Z drugiej strony cukrzycy powinni uważać na porcję spożywanych winogron, ze względu na to że zawierają dużo łatwo przyswajalnej fruktozy i glukozy. Obrazowo kiść winogron to w przeliczeniu mniej więcej sześciu kostek cukru! Winogrona, a skóra trzeba także przyswoić, że w winogronach bywa dużo miedzi i cynku, czyli pierwiastków które sprawiają że nasza skóra bywa elastyczna. tymczasem żelazo i mangan, które także zawierają sprawiają, że nasza cera ma ładny, zdrowy koloryt. trzeba zatem rozejrzeć się za kosmetykami, które mają w składzie winogrona! Podsumowując ciężko bywa znaleźć złe strony jedzenia winogron, zarówno w formie wina, dodatkowo przede wszystkim w naturalnej formie. oraz choć winogrona okazują się owocami całorocznymi, to trzeba czasem uregulować nawet trochę większą cenę mając na uwadze, iż działamy sobie na zdrowie!  


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness