Dna moczanowa – wszystko co musisz wiedzieć na temat tej choroby!

Dna moczanowa – wszystko co musisz wiedzieć na temat tej choroby!

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

W tym artykule znajdziesz informacje jak się odżywiać przy dnie moczanowej co jeść oraz czego wystrzegać się. Dna moczanowa czyli w innym przypadku – podagra lub skaza moczanowa (diathesis urica), bywa chorobą dotykającą cały organizm. Jej czynnikiem sprawczym bywa za bardzo wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi czyli tzw. hiperurykemia, spowodowana zaburzeniami przemiany metabolicznej. Nadmierne stężenie kwasu moczowego sprzyja wytrącaniu się kryształków moczanu sodu w płynie stawowym oraz pozostałych tkankach oraz narządach. Odkładaniu się tych kryształków towarzyszą reakcje zapalne, powodujące szczególnie uciążliwe skutki takie jak: opuchlizna, zaczerwienienie, rozgrzanie, ból również upośledzenie oddziaływania ruchowych.

Czynniki, które predysponują do pojawienia się dny moczanowej możemy rozpisać na dwie grupydna  moczowa  a  bieganie

: Czynniki niemodyfikowalne czyli takie, na które osoby nie mają wpływu: są to czynniki genetyczne, wiek (częściej występuje u ludzi starszych) oraz płeć (tu znacznie większą grupę stanowią mężczyźni). Czynniki  modyfikowalne: • Hiperlipidemia – podwyższony ilość tłuszczów we krwi czyli cholesterolu oraz trójglicerydów, • Spożywanie pokarmów bogatopurynowych – to one właśnie rozkładają się do kwasu moczowego (piwo), • nadwaga oraz nadwaga. Istnieje szczególnie wielki korelację pomiędzy wagą ciała a stężeniem kwasu moczowego. J. Zalokar wykazała korelację pomiędzy stężeniem kwasu moczowego w surowicy krwi a ciężarem warstwy tłuszczowej, nie a jak przypuszczano z beztłuszczową masą ciała. Chodzi tu zwłaszcza o nadwaga trzewną. • Alkoholizm – alkohol etylowy przynosi niekorzystne modyfikacje w układzie moczowym. zwłaszcza szkodliwe bywa piwo ; obecności guanozy, która bywa prawdopodobnie zwłaszcza przyswajalną przez organizm zasadą purynową. Dna moczanowa bywa przewlekłą chorobą ogólnoustrojową. głównym celem jej zwalczania bywa zminimalizowanie ryzyka wystąpienia ostrych napadów oraz zapobieganie powikłaniom dny.  doprowadzają do tego dwie drogi. pierwsza bezsprzeczna, czyli kurację z użyciem sposobów farmaceutycznych oraz wizyta kontrolna wyników zwalczania oraz druga szczególnie istotna a mianowicie zmiana stylu życia poprzez wprowadzenie nowoczesnego sposobu odżywiania się oraz aktywności. używanie odpowiedniej diety umożliwia niejednokrotnie Dna moczanowa – najpopularniejsze mity na temat tej choroby skuteczną profilaktykę w  zabiegu kamicy oraz umożliwia na zmniejszenie zwalczania farmakologicznego. posiadasz pytania oraz wątpliwości? Zadaj pytanie tutaj   ZASADY ŻYWIENIA PRZY DNIE MOCZANOWEJ (opracowanie cytowane za: adrian Kokurewicz, Dna moczanowa. Poradnik dla pacjenta, s. 21)   kuracja dietetyczna liczna w węglowodany wzmaga wydalanie moczanów z moczem, a menu liczna w tłuszcze – wchłanianie zwrotne tych związków w kanalikach nerkowych. W związku z tym menu w dnie musi zawierać mało tłuszczu, a więcej węglowodanów. potrawy powinny być  łagodne, niepikantne. zwłaszcza: ugotowane, duszone bez obsmażania oraz palenie. Mięso powinno gotować się w dużej ilości płynu. Aby nie doprowadzić do niedoborów składników odżywczych, pomimo ogromnych ograniczeń ;, pożywienie powinno być pełnowartościowe, wzbogacone oraz różnorodne. Napoje alkoholowe dozwolone są wyłącznie w niewielkich proporcjach oraz wyłącznie okazjonalnie, po uzgodnieniu z lekarzem prowadzącym. picie soków powinno być ograniczone. Należy przyjmować jedynie dodatki do pieczywa o niskiej kaloryczności oraz niewielkiej zawartości puryn. Zaleca się korzystanie z: warzyw, ziół,  owoców, twarogu z chrzanem. polecane bywa pełnoziarnisty chleb z różnymi rodzajami masła (z ziołami, czosnkiem, papryką, z ogórkami, z pietruszką, z koperkiem, cebulą). Należy wyłączyć z diety kiełbasę. Należy nie przekraczać  100g mięsa dziennie (w tym jego przetworów). w miejsce wywaru z mięsa przyjmować bulion jarzynowy, który praktycznie wcale nie posiada puryn. Ostatni posiłek powinien być spożyty na 4-6 godzin przed snem, gdyż zatrzymywanie kwasu moczowego zwiększa się w porach nocnych.dna  moczowa  dieta

Dopuszcza się menu grzybów kurek

gdyż przynależą czyli niż pozostałych grzybów, do części diety ubogich w puryny. 60% pacjentów z dną to osoby grubsze, ich menu musi być niskoenergetyczna. spalenie tłuszczu chorych na dnę musi być przeprowadzone ostrożnie, niejako głodzenie może być czynnikiem sprawczym napadu dny. kuracja dietetyczna musi być zbilansowana, liczna we wszystkie substancje pokarmowe. Naukowcy z Warwic Medical School jednoznacznie uznali, że spożywanie dwóch porcji dziennie słodzonych napojów bezalkoholowych alt2 oraz soków owocowych bogatych w fruktozę, przynosi zwiększenie ryzyka rozwoju dny moczanowej aż o 85%! Należy ich bezwzględnie wystrzegać się. Zaleca się picie płynu, osłabionych naparów herbat, kompotów, a w czasie napadów picie wód alkalicznych. Picie płynu przynosi wzrost wydalania kwasu moczowego z moczem oraz przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach. czynnikiem sprawczym powstawania kamieni moczanowych – poza dużym wytwarzaniem kwasu moczowego bywa nadmierne zagęszczenie moczu oraz jego kwasowe pH (mniej więcej 5,0). Dlatego istotne bywa, szczególnie u ludzi z kamicą moczową, spożywanie dużej ilości płynów, równomiernie w ciągu dnia (mniej więcej 3l/dobę), z czego mniej więcej 1l przypadałby na wypicie wprost przed snem oraz w ciągu nocy. kuracjuszom zaleca się często picie: • płynu niskomineralnej (poniżej 150mg/dl wartość podana na etykiecie lub na butelce), • mleka – jeśli świetnie je tolerują, • niesłodzonych kompotów z jabłek, wiśni, czereśni. • Odwodnienie sprzyja wytrącaniu się kryształków moczanu sodu! zawartość płynu, którą należy wypijać dziennie da się oszacować na podstawie wzoru: Na dnę częściej chorują faceci, więc kobiety po przekwitaniu.

Epidemiologia dny w Polsce jest niepełna oraz jest oparty o dane ZUS o

świadczeniach rentowych oraz absencji chorobowej. W Europie mniej więcej 1 – 2 procent populacji choruje na dnę (odpowiednio 380 do 760 tys. ludzi w Polsce). Według ZUS w 2013 r. dna moczanowa odpowiadała za 30 tys. zwolnień lekarskich na łącznie 280 tys. dni. wydatki samej absencji chorobowej to niedaleko 52 mln zł. zawartość zachorowań systematycznie wzrasta, co wynika ze zwiększenia częstości, w starzejącej się populacji, schorzeń metabolicznych powiązanych z hyperurykemią. W ostatniej dekadzie w krajach wysoko rozwiniętych zachorowalność na dnę moczanową urosła o ponad 200 procent! W dnie dochodzi do ostrego stany zapalne przeważnie jednego stawu, przeważnie śródstopno-paliczkowego dużego palca (tzw. podagra). Typowy atak dny rozpoczyna się nocą bardzo intentywnym bólem, opuchlizną z zaczerwienieniem oraz zwiększeniem ucieplenia stawu. wielokrotnie alt3 chory wiąże go z niedawnym spożyciem wysokoprocentowych napojów, tłustym oraz za bardzo obfitym daniem, urazem, przebytą operacją, zmianą czy zwiększeniem porcji leków hipotensyjnych, ale też rozpoczętym właśnie leczeniem obniżającym stężenie KM. Początkowo schorzenia bólowe oraz etap zapalny zmniejszają się oraz ustępują po lekach niesterydowych przeciwzapalnych czy kolchicynie (dobra reakcja na nią jest jednym z produktów potwierdzających rozpoznanie). Napady rozdzielają okresy wyciszenia. Po latach przypadłości zwiększa się częstotliwość napadów, zwłaszcza przy braku właściwego postępowania pacjenta (nawyki żywieniowe, zła kontrola schorzeń współistniejących) albo złym leczeniu (za niskie porcji leków, leki zwiększające stężenie KM.) Dochodzi do długotrwałego dnawego stany zapalne stawów zajmującego jeden albo kilka stawów. W dnie moczanowej może dojść do rozwoju kamicy nerkowej, nierzadko u ludzi otyłych, z współistniejącą cukrzycą rodzaju 2. Kamica jest często bezobjawowa oraz wyłącznie określone warunki (np. odwodnienie, infekcja) wywołują napad kolki nerkowej. Rzadziej – w chronicznym oraz ciężkim przebiegu przypadłości – dochodzi do nefropatii dnawej oraz przewlekłej niewydolności nerek.

Ostra nefropatia dnawa dotyczy chorych z zespołem rozpadu guza

w trakcie kuracji onkologicznego. W rozpoznaniu dny moczanowej należy przeprowadzić identyfikację kryształów KM; jeśli jest to niemożliwe, diagnoza jest oparty na objawach laboratoryjnych: zapaleniu stawu w typowej lokalizacji oraz przebiegu napadu (podagra), tophi, błyskawiczną odpowiedzią na kolchicynę oraz wykazaniu charakterystycznych zmian w badaniach obrazowych. Kryształy KM wykazać trzeba w pobranym płynie stawowym, więc w materiale z guzka dnawego. W świetle spolaryzowanym mają one kształt igieł oraz wykazują silną ujemną dwójłomność.dna  moczowa  a  sport W razie podejrzenia infekcyjnego stany zapalne stawów należy również zrobić posiew płynu stawowego. Z analiz medycznych znaczy się stężenie KM w surowicy, mimo wszystko w czasie napadu może być ono prawidłowe. W zamiarze oceny ryzyko kamicy nerkowej oraz wykazania nadprodukcji kwasu moczowego albo zwiększenia jego wydalania wykonuje się dobową zbiórkę moczu. analiz tłuszczów, glukozy, enzymów wątrobowych, morfologii – powinny być wykonane alt4 dla oceny schorzeń współistniejących, więc powikłań dny. modyfikacje w badaniu radiologicznym (RTG) układu kostnego pojawiają się – w czasie zdecydowanego doświadczenia przypadłości – w postaci deformacji stawów, przykurczów, podwichnięć w stawach, nadżerek czy geod; widoczne są złogi w tkankach miękkich okołostawowych. Wśród nowych metod obrazowania szczególnie przydatna jest ultrasonografia, w której widoczne jest podwójne okonturowanie złogów kwasu moczowego. Obiecującym badaniem jest tomografia komputerowa o podwójnej energii (DECT – dual energy computed tomography). Dna moczanowa to schorzenie, które polega na nadmiernym produkowaniu się kwasu moczowego.

Choć chorują zwłaszcza mężczyźni,

mimo wszystko najwięcej pań zaczyna chorować podczas menopauzy. Jakie są pierwsze skutki dny moczanowej oraz jak możemy sobie pomóc dietą? Skaza moczanowa, podagra, dna To wszystko są nazwy szczególnej przypadłości, która dotyka kobiety zwłaszcza podczas menopauzy – wcześniej zabezpieczane są dobroczynnym działaniem estrogenów. Organizm produkuje więcej kwasu moczowego, niż okazuje się przetworzyć oraz wydalić. nadmiar kwasu składa się w stawach, chrzastkach, nerkach, uszkadzając je oraz utrudniając prawidłowe funkcjonowanie. Niestety, dna moczowa jest nieuleczalna, jedynie możemy zahamować postęp przypadłości – albo nie dopuścić do jej wystąpienia. W profilaktyce dny moczanowej szczególną rolę odgrywa kuracja dietetyczna oraz zdrowy, aktywny tryb życia. pierwszym objawem, który powinien budzić w nas niepokój, jest zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi (dlatego należy regularnie przeprowadzać badania profilaktyczne!). menu niskopurynowa oraz pierwsze skutki dny moczanowej Podwyższenie stężenia kwasu moczowego może być wywołane naszą dietą oraz niekoniecznie prowadzić do wystąpienia dny. Z drugiej strony, dna może być wywołana niesprawnością naszych narządów. Niezależnie od przyczyny, świetnie skosztować się przestawić na menu niskopurynowe. Czym są puryny? To związki zasadowe, które znajdują się w wielu pokarmach, zwłaszcza mięsach (czerwonym oraz białym), rybach, podrobach. menu niskopurynowa z konieczności okaże się dysponowała dość mało białka zwierzęcego. Sardele, boczek, fasola, soczewica, wątroba, łosoś, szprotki, małże, pstrąg, indyk, cielęcina, dziczyzna – niestety muszą iść w odstawkę.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness