Etykiety produktów - jak najlepiej je czytać?

Etykiety produktów - jak najlepiej je czytać?

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

Rynek spożywczy w Polsce staje się coraz więcej urozmaicony. Niestety często na pułkach sklepowych półkach spotykamy wysoko przetworzone artykuły żywieniowe. trzeba więc, zastanowić się, co ukrywa się pod tajemniczymi nazwami i symbolami zawartymi na etykietach kwestii diety konsumpcyjnych. Na podstawie tych informacji przecież możemy świadomie wybrać najlepsze artykuły, które pozwolą nam cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem. czy  warto  czytać  etykiety  Zgodnie z Ustawą o Bezpieczeństwie Żywności i odżywianiu człowieka - etykieta artykułów konsumpcyjnych może zawierać wiadomości i oznaczenia (w tym znaki towarowe, nazwy handlowe, elementy graficzne i symbole dotyczące artykułu) charakteryzujące dany artykuł spożywczy. Informacja ta może zawierać: nazwę artykułu, nazwę i adres wytwórcę, liste składniku, masę netto artykułu, datę minimalnej trwałości, zawartość składniku odżywczych w 100g artykułu, obecność dozwolonych składniku dodatkowych albo pozostałych dodatków, sposób użycia, nazwę kraju pochodzenia dla kwestii diety importowanych, a także warunki magazynowania [1].

  Data minimalnej trwałości i przydatności do spożycia

Na pudełkach kwestii diety mogą znajdować się 2 rodzaje terminów - data minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia. Pod pojęciem „data minimalnej trwałości” rozumiemy termin do którego magazynowany artykuł zachowuje swoje właściwości. przeważnie informacja ta poprzedzona bywa pojęciem „najdogodniej spożyć przed…” albo „najdogodniej spożyć przed końcem…”. wyrobami oznaczanymi w taki sposób okazują się zupy w proszku albo konserwy.  „termin przydatności do spożycia” to pora, po upływie którego artykuł nie nadaje się do spożycia. ta informacja podawana bywa na produktach nietrwałych mikrobiologicznie - produktach mleczarskich albo niektórych przetworach mięsnych. Data poprzedzona bywa pojęciem „należy spożyć do…”. [2]. Skład kwestii diety spożywczych całościową zasadą dawania składu kwestii diety spożywczych bywa wymienianie poszczególnych składniku według części malejącej. znaczy to, że na samej górze składu artykułu znajdują się artykuły, których bywa najwięcej, a na dole te, których bywa najmniej. Ze względu na coraz częstsze występowanie Etykiety produktów - co jest najważniejsze? uczulenia wśród konsumentów, ważne bywa zamieszczanie wiadomości o skalnikach alergennych w zawartości artykułu. Do takich składniku zaliczamy: zboża posiadające gluten, skorupiaki i mięczaki, jaja, ryby, orzechy, soja, mleko, seler, gorczyca, nasiona sezamu, łubin i dwutlenek siarki i siarczyny [2].   Wartość odżywcza artykułu artykuł spożywczy może być oznaczony wartością odżywczą w dwóch grupach oznaczeń. pierwsza grupa to: wartość energii i zawartość białka, węglowodanów i tłuszczu. W drugiej grupie znajdują się: wartość energii, zawartość białka, węglowodanów, cukrów, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, błonnika pokarmowego i sodu [1]. Zwykle wartość energii i wartość odżywcza dotyczy 100g albo 100ml artykułu, w wyznaczonych jednostkach (kJ/kcal, g, mg), dlatego zaleca się zwracać uwagę na masę naszego artykułu, aby poprawnie przełożyć wartość. Informację żywieniową przeważnie przedstawia się w postaci tabeli.

  Tab.1. Przeliczniki substancje energetycznej wybranych składniku odżywczych [3].

Kimera Opinie

  Dodatki do żywności Substancje chemiczne dokładane do żywności w zamiarze poprawienia jej walorów określane okazują się symbolem E. Substancje „E” poszatkowane okazują się według ich funkcji. Wśród nich okazują się m.in. konserwanty, barwniki, emulgatory i antyutleniacze. Część kodu określona liczbą bywa odniesieniem do zespołu, w której znajduje się dana substancja. Wszystkie z dopuszczonych do użytku dodatków określane okazują się jako bezpieczne, mimo wszystko wśród nich spotkamy substancje mniej i więcej bezpieczne. GDA GDA bywa dobrowolnym rodzajem informacji podawanym poprzez producentów żywności. System taki uwzględnia procentową realizację Wskazanego Dziennego Spożycia (Guideline Daily Amounts – GDA) dla dorosłego, przeciętnego i zdrowego konsumenta i bywa uzupełnieniem i rozszerzeniem informacji o substancje odżywczej artykułu.   pojemnik 250ml zawier:   składników GDA składniku okazują się określone w oparciu o najnowsze analiz dotyczące zaleceń żywieniowych i o międzynarodowe i europejskie normy żywienia. Na pudełkach umieszczane okazują się wiadomości dotyczące energii i 4 składniku odżywczych- tłuszczów, kwasów tłuszczowych nasyconych, cukrów prostych, sodu albo soli, które w największym nasileniu mogą alt2 rzutować na zagrożenie występowania licznych chorób [1].  

rekomendacje żywieniowe dla dorosłych ludzi opierajak  czytać  etykiety

się na ocenie średniego zapotrzebowania dla prawidłowych pań i facetów powyżej 18 roku życia, o prawidłowej masie ciała. Wartość energetyczną podaje się zwykle w kilokaloriach albo kaloriach. Przeciętne dzienna zapotrzebowanie na energię dla pań wynosi 2000 kcal, a dla facetów 2500 kcal [4]. Zapoznanie się z informacjami widocznymi na etykietach pomaga na świadomy wybór kwestii diety, które okazują się odpowiednie dla naszej diety, dlatego starajmy się zwracać uwagę na skład kwestii diety i ich wartość odżywczą, a także występowanie licznych dodatków, które mogą negatywnie rzutować na jakość danego artykułu. Producenci zazwyczaj chowają niechciane wiadomości pod różnymi nazwami, co powinniśmy sumiennie kontrolować i nie wierzyć bezgranicznie ich zapewnieniom.      fundamentalną zasadą etykiet bywa informowanie konsumenta. etykiety powinny zawierać podstawowe informacje o produkcie, mogą reklamować i zachęcać do kupna, ale nie okazują się w stanie wprowadzać w błąd co do specyfiki, stosowania, czy zalet danego artykułu, Żywność nie może być oznakowana w sposób dający do zrozumienia, że bywa to artykuł inny niż przeznaczony do spożywania. Opakowania muszą być zrozumiałe, umożliwiajace konsumentom dokonanie świadomego wyboru. Prawo Unii Europejskiej zobowiązuje producentów do umieszczania specyficznych informacji na etykietach kwestii konsumpcyjnych, jak na przykład: 1.Nazwa, pod którą artykuł bywa sprzedawany. Informacja może obejmować także ogólny opis artykułu. 2.Nazwa i adres wytwórcę, lub importera 3.Informacja do kiedy da się spożywać artykuł. Zwykle okazują się tu 2 rodzaje oznaczeń: „najrozsądniej spożyć przed:” – powiadamia o dacie minimalnej trwałości, czyli mówiąc o dacie, do której prawidłowo przechowywana żywność zachowuje swoje pełne właściwości. Tak znakuje się wszystkie stałe produkty spożywcze, np. wyroby cukiernicze, napoje, konserwy itd „Należy spożyć do:” – powiadamia o tzw. terminie przydatności do spożycia, czyli terminie, po upływie którego żywność już nie nadaje się już do spożywania. Tak alt3 właśnie znakuje się wszystkie nietrwałe produkty spożywcze, czyli np. świeżo tłoczony sok z owoców, produkty mięsne, śmietanę, mleko 4.Informacja jak należy przechowywać artykuł, czyli np. w jakiej temperaturze 5.

Waga artykułu netto wyrażona w odpowiednich jednostkachco  bywa  na  etykietach

(wagi dla składniku stałych i objętości dla płynu) 6.Skład – muszą być wymienione wszystkie artykuły, nawet woda i artykuły nadprogramowe takie jak barwniki, czy konserwanty.substancje muszą być podane według wagi, w kolejności malejącej 7.Informacja żywieniowa – okazują się to dane na temat substancje energetycznej artykułu i zawartości poszczególnych składniku odżywczych, jak na przykład białka, tłuszcze i węglowodany. Wyroby przeznaczone do ogólnego spożycia nie muszą być zaznaczane, ich branie poprzez wytwórcę bywa dobrowolne 8.Opcjonalne przeznaczenie artykułu i sposób jego przygotowania – ta informacja ta może zostać podana na etykietach kwestii, w przypadku których nieodpowiednie rozwój konsumenta może stanowić dla niego jakieś zagrożenie, np. spożywanie bez wcześniejszego przyrządzania składników. 9.Miejsce wytwarzaniu lub rodowodu artykułu. 10. informacje nadprogramowe jak ostrzeżenia o zawartości składniku uczulajączch , lub niebezpiecznych dla organizmu, informacja o zawartości i potencjalnym wpływie piwa w napojach alkoholowych.     (de) Translate: Was sollte ja eigentlich ein Lebensmitteletikett beinhalten?   Co może zawierać etykieta kwestii spożywczych? Branżowy Blog EtykietyPiorunem.pl ! Producenci kuszą konsumentów kolorowymi etykietami, ciekawymi opakowaniami czy chwytliwymi hasłami reklamowymi. Należy mimo wszystko pamietać, że w produkcie żywnościowym najważniejsza bywa jakość i to, co dany artykuł posiada w składzie, a nie walory estetyczne. zazwyczaj, kiedy wybieramy jakiś artykuł, to w pierwszej kolejności przykuwają uwagę atrakcyjne nazwy handlowe i chwytliwe hasła reklamowe. wiadomości obligatoryjne i ważne dla konsumenta w licznych przypadkach zapisywane okazują się mniejszą czcionką i w mniej widocznym miejscu. Dlatego tak kluczowe bywa, by dokładnie czytać całą etykietę i sprawdzać umieszczone na niej dane. Jakie ważne informacje i w jakim miejscu konsument znajdzie dla siebie na etykiecie leków spożywczego? Co bywa podstawowe alt4 z punktu żywieniowego? najważniejsze dla konsumenta z punktu żywienia okazują się skład, wartość odżywcza,

data, do której trzeba bezpiecznie spożyć artykuł,

sposób przygotowania i magazynowania. substancje zwyczajowo podaje się w kolejności od najwyższej do najniższej zawartości w produkcie. Jeśli chodzi o wartość odżywczą, podaje się ją w jednej z grup oznaczeń. W pierwszej wymagane okazują się wartość energii, zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów. W drugiej grupie z wyjątkiem powyżej wymienionych należy podać porcję kwasów tłuszczowych nasyconych, błonnika, sodu. Należy zatem zapoznać się z wartością odżywczą leków ; w zakresie zazwyczaj nas interesującej kaloryczności, ale także z pozostałymi składnikami. Alergia? wiele osób cierpi na różnego rodzaju alergie i nietolerancje. Podstawą ich bezpieczeństwa bywa zatem prawidłowe oznaczenie specyfików, które kupują. Producenci muszą zawsze informować konsumenta o zawartości w produkcie, nawet śladowych ilości albo zanieczyszczeń w postaci: jaj, ryb, skorupiaków, mięczaków, mleka, glutenu, orzechów, soi, selera, gorczycy, sezamu, łubinu, dwutlenku siarki i siarczynów. artykuły te to najczęstsze alergeny, wywołujące najostrzejsze skutki uczulenia, które wielokrotnie stanowią bezpośrednie zagrożenie dla życia konsumenta. Lodówka czy szafka? ważne bywa także zwrócenie uwagi na to, jak mamy przechowywać artykuł. Co z tego, że jogurt okaże się zgodnie z datą przydatny do spożycia, ale będziemy go trzymać poprzez kilka dni w ciepłym pomieszczenia? zagrożenie skażeń mikrobiologicznych w przypadku specyfików nietrwałych bywa nazbyt wysokie, dlatego dobrze zwrócić uwagę na to, jak producent sugeruje przechowywać artykuł. Producent bywa także zobligowany do poinformowania o tym, jak przygotować artykuł przed spożyciem. tyczy się to wyrobów takich jak zupy w proszku, budynie czy dania instant. Dzięki tej instrukcji konsument może przygotować artykuł w sposób smaczny i co ważniejsze bezpieczny dla sprawności! dobrze zatem zawsze czytać opisy specyfików albo też prosić obsługę sklepu albo lokalu, którego gośćmi jesteśmy, o ich udostępnienie. Wiedza zagwarantuje nam bezpieczeństwo!

 

FormExplode Opinioni


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness