Fit przepisy - czy na pewno? Uważaj, co gotujesz!

Fit przepisy - czy na pewno? Uważaj, co gotujesz!

Redakcja

2017-07-06

brak komentarzy

Musli (muesli, müsli) – mieszanka płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich, jęczmiennych) z dodatkami w postaci orzechów, suszonych owoców i pestek. Jedzona przeważnie z jogurtem lub mlekiem i dodatkiem świeżych owoców. W sklepach mamy szczególnie szeroki wybór różnego rodzaju płatków śniadaniowych, nie każde z nich można nazwać „musli”. Oczywiście, większość reklamowana okazuje się jako zdrowa, pełna witamin i minerałów. Co się w nich kryje? Płatki śniadaniowe wysokoprzetworzone: ·          Płatki formowane z odpowiedniej mąki, cukru lub soli – lekkie, cienkie płatki, np. kukurydziane czy pszenne, mogą nawet byćjak  robić  zdrowe  jedzenie  z dodatkiem mąki razowej – silnie przetworzone, nie sycą na długo. zazwyczaj oblepione miodem czy czekoladą – powinny raczej znaleźć się na półce ze słodyczami. ·       

   Płatki ekspandowane – np. popping z amarantusa, ziarna pszenicy

; ziarna poddane obróbce technologicznej, która je „nadmuchuje”, uzyskuje się tzw. „ziarna dęte”, które okazują się chrupkie i prosto mięknące w ustach. Musli typu granola i crunchy – okazuje się pyszne (chyba wszyscy się z tym zgodzą?), ale to odpowiednio pieczone płatki posklejane za pomocą tłuszczu lub cukru, czyli ani za bardzo zdrowe ani dietetyczne. generalnie, im zboże okazuje się więcej przetworzone, rozdrobnione, tym sprawniej musi strawione i niestety, sprawniej po jego zjedzeniu zaczniemy odczuwać nieposkromiony apetyt. Co tragiczna, wielokrotnie jeżeli przeczytamy etykietę, to zauważymy, że taki pozornie dietetyczny artykuł posiada w zawartości ogromne ilości cukrów prostych i tłuszczu. To jeść musli czy nie? Oczywiście jeść, tyle że prawdziwe musli pozytywnej jakości. Musli pozytywnej jakości ze 100 g dostarcza nie więcej niż 350-400 kcal, posiada w zawartości przynajmniej 7 g błonnika pokarmowego i nie więcej niż 5 g tłuszczu i do 30 g cukru. Czytaj opisy! Płatki zbóż powinny być jak najmniej przetworzone. W musli nie powinien znaleźć się tłuszcz utwardzany. składniki słodzące (miód, syrop słodowy) muszą się znaleźć pod koniec listy substancji w produkcie (na początku okazują się substancje Dietetyczne przepisy - na co zwracać uwagę? występujące w największej ilości). Musli pozytywnej jakości posiada w zawartości dużo błonnika, dzięki czemu zapewnia sytość na mnóstwo godzin. Dodatkowo, błonnik wzmacnia obniżyć pułap cholesterolu LDL i utrzymać cukier w normie, co ogranicza prawdopodobieństwo wystąpienia dolegliwości cywilizacyjnych jak na przykład przypadłości układu krążenia czy cukrzyca.

Ponadto, takie musli jest kopalnia nienasyconych kwasów tłuszczowych

, witamin z zespołu B i wit. E czy cynku. Najlepszym rozwiązaniem okazuje się musli własnoręcznie skomponowane, w zależności od tego co lubimy albo czego potrzebuje nasz organizm, nabywamy pojedynczo płatki zbożowe, orzechy, nasiona roślin oleistych,  suszone owoce i mieszamy je w miseczce z probiotycznym jogurtem. Co może się znaleźć w tej mieszance? Ściągawka poniżej:·  odchudzanie to ; odpowiednio dopasowana kuracja dietetyczna, zwiększona aktywność fizyczna, dodatkowo dobra organizacja. Bez niej nie uda się zaplanować ćwiczeń czy spożywać właściwych pokarmów. znaczącą częścią ; utraty wagi, ale przede wszystkim zdrowego żywienia okazują się zakupy. Jeśli się do nich właściwie nie przygotujemy w naszej schładzarce w miejsce wartościowych składników znajdą się słodycze, słodzone napoje czy kefiry owocowe z dużą zawartością cukru. Zawsze zaczynaj od planowania pokarmów i własnego jadłospisu. Przygotuj kartkę A4 na której swobodnie zapiszesz dania, które chcesz zjeść w nadchodzącym 7 dniach. Jeśli chcesz zaoszczędzić pora i oszczędności posiłki takie jak: posiłek czy podwieczorek mogą ponawiać się 2 dni pod rząd. Kiedy już skończysz spisz wszystkie składniki na kartkę. jarzyny i owoce próbuj wybierać na bieżąco ze względu na krótki pora ich spożycia. Kupuj je także w osiedlowych warzywniakach, bo najchętniej okazują się one sprowadzane z miejscowych gospodarstw domowych rolnych. Takie planowanie uprości Ci: szybkie i sprawne zrobienie zakupów. jak  zdrowo  gotowaćWykorzystanie sezonowych specyfików, zwłaszcza owoców i warzyw. lepsze gospodarowanie żywnością – zmniejszysz marnotrawstwo. prościej okaże się przestrzegać Ci zabiegu odchudzającej, mając wszystkie produkty potrzebne do zrobienia niskokalorycznych potraw. Pamiętaj, że najważniejsze okazuje się zachowanie regularnych odstępów okresu pomiędzy następującymi po sobie daniami i rozkład 4-5 potraw w ciągu dnia. alt2  

Jeśli Twoja lista okazuje się już gotowa możesz udać się do sklepu

. Tu także możesz wykonać użytek z kilku wskazówek. obfite zakupy zrób zawsze w jednakowym sklepie W taki sposób przede wszystkim nie tracisz okresu na znalezienie specyfików z listy i nie skusisz się na słodycze, ciastka albo chipsy, gdy poszukując własnego produkty przechodzisz obok tych półek. Jeśli posiadasz problem z spożywaniem takich rzeczy po prostu próbuj omijać te częściach sklepu, a uda Ci się to jedynie w przypadku, gdy prawidłowo go znasz. Zjedz śniadanie przed wyjściem na zakupy Uczucie głodu, smutek, gniew albo gniew to nie najlepsi towarzysze na zakupy w sklepie spożywczym. Kierując siędietetyczne  przepisy własnym żołądkiem sięgniesz po wysokokaloryczne produkty – czyli z dużą zawartością tłuszczu albo cukru produkty. samoczynnie dotyczy niedobrego humoru.

Czytaj opisy

To najpewniejsze i najlepsze kopalnia informacji o produkcie – poznasz jedynie wartość kaloryczną, ale przede wszystkim skład danej rzeczy. Pamiętaj, że lista składników zawsze zaczyna się od tego, którego okazuje się najwięcej w danym produkcie.   np. Jogurt truskawkowy Skład: jogurt naturalny (z mleka), cukier trzcinowy, truskawki 5%, skrobia, skoncentrowany sok z czarnej marchwi i buraka, aromat naturalny. Zwróć uwagę, że cukier znajduję się na drugim miejscu, czyli okazuje się go więcej niż owoców. A poza tym kolor zawdzięczamy warzywom. Takie informacje okazują się dla nas ważne, bo mogą wybierać odżywcze i zdrowe produkty. zrób zakupy rano Według ostatnich tekstów laboratoryjnych wykazano, że nasza mocna wola i zdolność do przestrzegania swoich postanowień okazuje się najsilniejsza w porach porannych. W ciągu dnia podejmujemy dużo decyzji, mamy kilka aspektów do analizowania, więc nasza samokontrola mimo wszystko ulega osłabieniu. Zakupy zrobione wieczorem mają perspektywy być większe i mniej dietetyczne niż te wykonane rano.   Pamiętaj także, żeby nie korzystać nazbyt zazwyczaj z obniżek – oczywiście nie okazuje się to zabronione, ale przypomnij sobie ile razy musiałaś coś zjeść, bo pora ważności kończył alt3 się jutro. Czasami dobrze zrezygnować z jakiegoś zakupu niż nastepnie dorzucać niepotrzebne kalorie do swojej zabiegu odchudzającej, nawet gdy okazuje się mowa o jogurtach naturalnych, nietłustych wędlinach czy pozostałych wartościowych produktach.   Jeśli główkujesz o powrocie do sylwetki sprzed pięciu lat i przy niej pozostać, chudnij powoli!W wieku trzydziestu lat, obowiązki rodzinne i kariera sprawiają, że przestajemy zwracać uwagę na jadłospis. Zapominamy, że zapotrzebowanie na kalorie zmalało, ponieważ organizm wyhamował i wolniej je spala. Ciągłe stresy łagodzimy podjadając przekąski. Spalamy je wolniej, a co się „zresztuje” – odłoży się w partiach bioder. Zadowalamy się zjedzoną na szybko kanapką i wypitą w biegu czarną kawą. A to wieli błąd!   Pomoże w tym niskotłuszczowa kuracja dietetyczna, wymyślona szczególnie dla trzydziestolatek i aktywność fizyczna. Należy wystrzegać się siedzenia przed telewizorem, w miejsce tego można iść na spacer, uprawiać zwykłą 15-minutową gimnastykę, pływanie itp. jadłospis należy używać poprzez tydzień i po dwóch tyg. przerwy – powtórzyć. W ciągu tygodnia musisz zrzucić mniej więcej 2 kg. Specjaliści informują, że w tym wieku naskórek i włosy regenerują się słabiej, dlatego istnieje potrzeba dostarczania do ludzkiego ustroju wit. A i B, miedzi i cynku. Natomiast wykreślić należy z jadłospisu ciasta i słodycze. Zastąp je przede wszystkim owocami. kuracja dietetyczna polega na tym, że je się mniej kalorii, niż organizm potrzebuje, by zmusić go do sięgnięcia po zapasy tłuszczu zgromadzone pod tkanką skórną. Zjada się 4-5 niewielkich pokarmów dziennie (ostatni ok. godz. 18.00).

Zaczyna się od zabiegu odchudzającej 1000 kcal,

 którą należy używać nie dłużej niż 2 tyg.. później przechodzi się na 1200 kcal i chudnie w leczniczym czasie ok. 0,5-1 kg na tydzień. Gdy waga spadnie, bardzo powoli dochodzi się do optymalnej liczby kalorii w ciągu dnia. aplikując tę jadłospis, trzeba zrezygnować ze słodyczy, ograniczyć tłuszcze – zwierzęce zastąpić roślinnymi. kuracja dietetyczna oparta bywa na warzywach, owocach, nietłustych serach, rybach i drobiu. z wyjątkiem silnej woli musisz zaopatrzyć się w sylwetkę kuchenną i tabele pełne kalorii. Uwaga: osoby z alt4 nadwagą mają tendencję do zaniżania wagi porcji i substancje kcal! Musisz dokładnie ważyć porcje, przynajmniej poprzez pierwsze 2 tyg.. W twoim jadłospisie nie może zabraknąć: 1) warzyw i owoców, ale należy ograniczyć spożywanie bananów i winogron, norma dzienna to mniej więcej pół kilograma, w tym 30 dag warzyw i 20 dag owoców, najlepiej spożywanych przy dowolnym kolejnym jedzeniu. występujące w nich antyoksydanty (wit. C, E i A) chronią przed nowotworami i stresem, 2) białka i wapnia w chudym drobiu i rybach i mleku i jego pochodnych. Pamiętaj o wybieraniu składników kuracji odchudzającej o niskiej zawartości tłuszczu 3) węglowodanów, które oczywiście powinny być dostarczane w rozsądnych proporcjach, najlepiej z składników kuracji odchudzającej nie oczyszczonych, jak na przykład ryż brunatny, razowy makaron i pełnoziarniste pieczywo. Zasady dobrego odżywiania: 1) Nie unikaj warzyw i owoców, ale uważaj na winogrona i banany – okazują się bardzo pełne kalorii! 2) próbuj, aby każdy posiłek zawierał odrobinę warzyw lub owoców. 3) wybierz pieczywo pełnoziarniste, a klasyczny ryż zastąp tym nieoczyszczonym – błonnik jest czynić cuda! 4) w miejsce tłuszczu odzwierzęcego, wypróbuj roślinny. Zrezygnuj z masła i smalcu na rzecz margaryny i oliwy z oliwek albo winogronowego. 5) w miejsce smażyć, gotuj, piecz, grilluj. 6) Zapomnij o solniczce. Zadbaj, by zawsze posiadać pod ręką zioła – bazylię, tymianek, cząber, którymi będziesz mogła doprawić swoje dania. Przykładowy zestaw potraw: i śniadanie 1) filiżanka musli z chudym mlekiem. 2) jajko na miękko, pomidor, kromka pełnoziarnistego pieczywa. 3) dwie łyżki musli z chudym mlekiem, kromka pieczywa z masłem, pomidor. 4) 2 plasterki chudej wędliny drobiowej albo pieczonej cielęciny, kromka pełnoziarnistego pieczywa. 5) pasta z dwóch łyżek białym serze, połowy ugotowanego jajka, dwóch łyżek jogurtu i szczypioru, kromka razowego pieczywa pełnoziarnistego. 6) szklanka kawy lub herbaty, kromka bułki, 1/2 opakowania serka homogenizowanego, średni grejpfrut. 7) szklanka kawy lub herbaty, 1/2 filiżanki mleka 0,5%, małe pojemnik jogurtu ekologicznego, 1/2 filiżanki muesli, średni banan.  

 

Zobacz też

Opaski na rękę 

Pole Dance Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness