Gdzie jest najwięcej witamin? Oto 3 najlepsze źródła!

Gdzie jest najwięcej witamin? Oto 3 najlepsze źródła!

Redakcja

2017-08-02

brak komentarzy

Reguluje tak mnóstwo procesów życiowych, że nazywa się ją hormonem witaminowym. Każda komórka naszego ciała wyposażona okazuje się w receptor wit. D. Człowiek umie wytworzyć witaminę D sam - w cerze pod oddziaływaniem promieni słonecznych. Ale jesienią oraz zimą na taki organiczny przebieg nie ma co w Polsce liczyć. Zjeść dużo wit. D też okazuje się trudno (najlepszym jej źródłem są ryby morskie). Jeśli nie zapewniamy sobie odpowiedniej porcji tej wit., opłaca się stosować suplementy, gdyż ma ona ogromny wpływ na nasz dobrostan. poniżej przykłady. 1. Poprawia odporność. Niedobór wit.źródła  witamin D polepsza zapadalność na infekcje. wzrasta dodatkowo zagrożenie schorzeń o podłożu autoimmunologicznym, czyli tych, w których układ odpornościowy zwraca się przeciwko komórkom ciała. Witamina D ma zdolność do kształtowania zarówno genetycznej, oraz nabytej odporności - rozbudza do aktywności białe ciałka krwi zwane makrofagami, wspomaga dojrzewanie innych części naszej odporności, m.in. limfocytów T. O wpływie słońca (a więc oraz wit. D) na odporność wiedziano już w Witamina ta została odkryta w XIX wieku poprzez holenderskiego lekarza oraz badacza Eijkmana, który zauważył, że chorobę beri-beri da się wywołać eksperymentalnie. spostrzegł, że zwierzęta karmione ryżem poddanym łuszczeniu oraz polerowaniu mają takie same symptomy chorobowe, jak ludzie chorujący na beri-beri. Zasugerował, iż tak spreparowany ryż musiał być pozbawiony potrzebnych dla człowieczego ustroju składników. tylko w 1912 roku polski biochemik Funk wyizolował z otrąb ryżu korelację, który okazał się lekiem na tę chorobę. Nazwał go witaminą, czyli aminą niezbędną do życia. W latach trzydziestych XX wieku przeprowadzono analizy, mające w zamiarze wyodrębnienie analizy przeprowadzane na zwierzakach wykazały, iż istnieje zależność pomiędzy niedoborem wit. a kancerogenezą okrężnicy. Stężenie tiaminy w organizmie zwykle ocenia się na podstawie jej zawartości w osoczu albo na podstawie aktywności transketolazy erytrocytów. Nie zawsze aktywność transketolazy powiązana okazuje się z wchłanianiem 8 źródeł witamin, które uchronią przed chorobą! wit. poprzez organizm, choć enzym ten uważany okazuje się za marker biochemicznej zawartości tiaminy. Inhibicja tego oraz pozostałych enzymów, zależnych od zawartości tiaminy, sygnalizuje awitaminozę B1 (8, 9). Dowiedziono, iż dietę uboga w witaminę B1 dysponowała bezpośredni wpływ na zniszczenie ośrodkowego układu nerwowego u zwierząt z marginalną długotrwałą awitaminozą (8, 10). zakłócony stan równowagi utleniania oraz redukcji, awitaminoza i nieprawidłowe stężenie glukozy w organizmie, może wywołać zmiany natury neurologicznej, podobne do tych specyficznych dla takich kłopoty, jak Alzheimera,

Parkinsona, Huntingtona albo Wernicke-Korsakoffa

(8, 11). Dowiedziono również, iż tiamina wykazuje właściwości antyoksydacyjne. W stężeniu 100 mM chroni przed mikrosomalną oksydacją tłuszczów (np. kwasu oleinowego). W procesie tym tiamina utleniana okazuje się do Thiochrome (postać tricykliczna tiaminy) i siarczku tiaminy (otwarcie pierścienia tiazolowego). Zdolność antyoksydacyjna tiaminy prawdopodobnie wynika z przeniesienia protonów z zespołu NH2 pirymidyny oraz pierścienia tiazolowego (8, 12). Tiamina może być utleniana poprzez peroksydazę nadtlenkową albo askorbinian miedzi (8, 13). W medycynie wykorzystywana okazuje się do leczeniu zaburzeń ośrodkowego oraz obwodowego układu nerwowego, wtórnych zapowiedzi alkoholizmu Odkrywcą ryboflawiny okazuje się Kuhn, który w 1933 roku wyodrębnił ją z drożdży, białka jaja kurzego oraz serwatki mlecznej. Witamina ta okazuje się szeroko stosowana w przemyśle farmaceutycznym i do wzbogacania suplementów konsumpcyjnych oraz pasz (4). Niedobór tej wit. może prowadzić do zapalenia kącików ust, pękania oraz złuszczenia ust, zapalenia języczka, łojotoku oraz światłowstrętu (2). Obserwowane okazują się również łojotokowe zmiany w nosie oraz uszach, uszkodzenie rogówki (zapalenie), zmiany przewodu pokarmowego, odbytu, moszny oraz żeńskich zewnętrznych organów płciowych. praktyki mające w zamiarze doprowadzenie do awitaminozy B2 u ludzi powodowały zaburzenia wytwarzania krwinek czerwonych, prowadząc do skrócenia okresu ich życia. uważa się że ryboflawina bierze udział w procesie tworzenia erytrocytów oraz krwi (4). dość niskie stężenie

 

FMN/FAD powoduje zmniejszenie syntezy żelaza oraz hemu

, obniżenie zawartości wolnego żelaza oraz kumulację H2O2 w alt2 cytozolu, obniżenie poziomu glutationu (8, 18). Niedobór ryboflawiny może posiadać wpływ źle na przemianę materii żelaza, szczególnie na powstawanie hemu w krwinkach czerwonych, wywołując niedokrwistość normobarwliwną oraz normocytową (8, 19). Perumal oraz wsp. (20) zaobserwowali, że suplementacja ryboflawiną w obecności pozostałych, regulujących procesy życiowe witamin, wpływa korzystnie na procesy zachodzące w mitochondriach (łańcuchowe przenoszenie elektronów). Terapia witaminą B2 powoduje wzrost chemoterapeutycznego efektu Tamoxifenu u szczurów chorych na klementynki, pomarańcze, cytryny czy limonki - to owoce dostępne poprzez cały rok. To one m.in. wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz służą w uniknięciu wirusowych zakażeń. REKLAMA Dla człowieka pierwotnego, owoce dzikich roślin stanowiły pokarm prosto osiągalny. analizy archeologiczne wykazują, że już ok. wit.  produkty  8 tys. lat temu ludzie uprawiali rośliny dostarczające owoców. Obecnie najsilniejszą światową produkcję owoców uzyskuje się z upraw winorośli, owoców cytrusowych oraz jabłek, które dostaniemy poprzez cały rok. Owoce dostarczają licznych składników - witamin, soli mineralnych oraz enzymów - regulujących procesy życiowe. Z badań CBOS-u wynika, że w Polsce konsumowanie owoców wynosi ok. 100 g dziennie. To 20 do 30 proc. ilości zaleceń żywieniowych.   Wiadomo, że cytrusy okazują się zdrowe, ale które najlepsze dla ciebie? Sprawdź! Pomarańczowy zawrót głowy... W licznych sklepach czy marketach dostaniemy owoce cytrusowe, które zawierają drogocenne dla ludzkiego ustroju wit. oraz jednocześnie wzmacniają układ odpornościowy. zasobne w wit. C okazują się pomarańcze. Dzięki odporności na transport oraz przechowanie okazują się dość świetnym owocem handlowym dostępnym poprzez cały rok. Jadane okazują się na surowo albo w postaci przetworów (soki, dżemy) oraz używane do wytwarzania napojów orzeźwiających, likierów (np. Curacao), i marmolady pomarańczowej. Innym owocem dostępnym zimą, bogatym m.in. w wit. C, A, B, i błonnik, cukry oraz kwasy organiczne bywa mandarynka. W USA popularne okazują się tangerynki o zielonej skórce. W Hiszpanii klementynki, powstałe ze alt3 skrzyżowania słodkiej pomarańczy z gorzką, ciemnoczerwone owoce z różowoczerwonym miąższem. Smaczne oraz słodkie. ... oraz nie jedynie Znanym oraz dość leczniczym owocem bywa grejpfrut. Dostaniemy go niemal w dowolnym kolejnym supermarkecie, warzywniaku czy na straganie. Drzewo grejpfruta odkryto w połowie XVIII w. na wyspie Barbados. Powstało prawdopodobnie ze skrzyżowania pomarańczy słodkiej z pompelą. Uprawiane na terytoriach subtropikalnych Ameryki oraz Azji. Od zebranych w gronach owoców pochodzi nazwa - grejpfrut, wywodząc się od wyrazów, grape - grono oraz fruit - owoc. Owoce kuliste, żółte albo żółtopomarańczowe, zdobywają średnicę ok.15 cm oraz wagę ponad 500 g. Soczysty, słodko-kwaśny, lekko gorzkawy miąższ konsumowany bywa na surowo albo w postaci soków. - Świetnie pokrywa pragnienie oraz funkcjonuje odświeżająco podczas upałów - informują w jednym ze sklepach. Chyba najpopularniejszym owocem cytrusowym w Polsce bywa cytryna. zazwyczaj służy jako do tego (np. do herbaty), ale trzeba z niej przygotować samodzielne dania. Przypuszcza się, że pochodzi z Chin albo Indii. Według niektórych przypowieści, to nie jabłko, lecz właśnie cytryna zerwana z

Drzewa Wiadomości Dobrego oraz niedobrego spowodowała wypędzenie z raju   produkty  z  dużą  ilością  witamin

Adama oraz Ewy. "Złote owoce" rosły w mitologicznych ogrodach Hesperyd oraz były symbolem radości życia oraz sprawności. W sklepach dostępne okazują się też limonki (owoce o średnicy 3-5 cm), w krajach arabskich okazują się dodatkiem do herbaty, w Polsce stosuje się ich przede wszystkim do przyrządzania napojów, otrzymywania soku oraz olejków eterycznych. Zimową porą w sklepach dostaniemy również banany czy kiwi. Owoce te również zawierają dużo wit. C oraz wit. A, B1, B2, E oraz PP, i potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor oraz sod. Dawniej bananami żywili się mędrcy - miały rzutować na ich inteligencję oraz spokój wewnętrzny. zazwyczaj spożywane na surowo, ale okazują się też plantany - banany skrobiowe - na przetwory. alt4 są większe niż deserowe oraz mają mniej cukru. Kiwi natomiast trzeba trzymać w schładzarce w pojemniku na jarzyny nawet 2 tyg.. Jeśli chcemy, aby szybko dojrzały - umieszczamy je w zamkniętej torebce razem z jabłkiem oraz będą miękkie w ciągu dwóch dni. dobrze przechowują się tylko kiwi twarde oraz nie uszkodzone. Gdy nieznacznie uginają się pod dotknięciem palca, to znak, że okazują się dojrzałe. Witaminki, witaminki W myśl raportów globalnej Organizacji ludzkiego ustroju, dziennie powinna jeść przynajmniej 5 porcji różnych owoców. ta porcja powinna się składać z pomarańczy albo filiżanki soku np. z grejpfruta. Owoce okazują się cennym źródłem przeciwutleniaczy, jak na przykład bioflawonoidy oraz witamina C,

Antispur Duo Forte Działanie

które pomagają ochraniać przed dolegliwościami zwyrodnieniowymi.

Ze względu na swoją niskokaloryczność, owoce okazują się doskonałe dla ludzi odchudzających się. Świeże owoce, jak również przygotowane z nich soki, pokrywają w dużym nasileniu każdego dnia zapotrzebowanie ludzi dorosłych na witaminę C. Właśnie owoce cytrusowe okazują się najważniejszym jej źródłem. szczególnie dużo wit. C bywa również w kiwi. Jej niedobór sprawia trudności w gojeniu się ran, zmniejszoną odporność na infekcje. Witamina A rozbudza produkcję śluzu, utrzymującego odpowiednią wilgotność śluzówek. Amerykański biochemik George Wald otrzymał w 1967 nagrodę Nobla za wyniki swoich badań, dotyczących roli wit. A dla naszego oka oraz sprawnego funkcjonowania naszego wzroku. gdyż owoce cytrusowe zawierają zarówno rozpuszczalny, a także nierozpuszczalny błonnik, dlatego tak istotne bywa, aby znalazły się w jadłospisie. Rozpuszczalny błonnik może obniżać ilość cholesterolu we krwi. Prawdopodobnie różnica wartości odżywczej między owocami ekologicznymi a produkowanymi z użyciem chemikaliów bywa raczej niewielka. zauważono, iż owoce ekologiczne mogą posiadać mniejszą zawartość h2o, a co za tym idzie, więcej skondensowaną zawartość witamin oraz składników mineralnych oraz prawdopodobnie więcej żywotny smak oraz zapach. mimo wszystko niska zawartość h2o w owocach może też być wynikiem sposobu ich składowania oraz transportu.

 

Zobacz też 

Dr Farin Opinion


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness