Jagody Goji i ich właściwości - jedz je codziennie!

Jagody Goji i ich właściwości - jedz je codziennie!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Jagody goji to prawdziwy superprodukt - prawidłowo wyglądają, smakują i pachną,czy  warto  jeść  jagody

a co najistotniejsze mają wspaniały wpływ na zdrowie. W Azji, skąd pochodzą, odczuwa się je jak lekarstwo, szczególnie na problemy oczu, wątroby i nerek. Jagody goji zaleca się włączyć do codziennej leczeniu odchudzającej, choćby jako do tego do koktajlu albo owsianki. Przekonajcie się dlaczego. Zawartość wit. A, C i zeaksantyny w jagodach goji jest imponująca. analiz naukowe przeprowadzane w Konolfingen w Szwajcarii potwierdzają, że obecność tych związków w jagodach goji nadaje im ogromną moc przeciwutleniającą. Antyoksydanty chronią komórki przed naruszeniem, kiedy te narażone okazują się na oddziaływanie destrukcyjnych części – np. dymu czy promieniowania. trzeba także dodać, że zeaksantyna, poprzez wpływ na filtrowanie promieni UV, ochrania oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Jest to ważny składnik w profilaktyce sprawności ludzi starszych. Zawarta w jagodach goji witamina C w pewnym nasileniu spowalnia także przebieg starzenia się komórek. jak? Nie dość że ochrania przed działaniem wolnych rodników, to także wykorzystywana jest w organizmie do wytwarzania kolagenu. To właśnie dzięki niemu skóra jest jędrna i elastyczna, a ścięgna, chrzą  z  czym  jeść  jagody  gojistki i więzadła i naczynia – mocne. Witamina C pomaga także odżywić kości i zęby. Jagody goji zawierają spore ilości miedzi, żelaza i selenu, przy czym jeden mojak  jeść    jagody  goji  że wspierać przyswajalność drugiego – na przykład miedź bierze udział we wchłanianiu żelaza, oba pierwiastki pełnią także istotną rolę prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia, w tym w powstawaniu się komórek krwi. Selen a bywa za prawidłowy przebieg licznych procesów fizjologicznych i biochemicznych zachodzących w organizmie. tylko to składnik zespołu enzymów odpowiedzialnych za ochronę błon komórkowych przed szkodliwym działaniem nadtlenków, więc jest niezbędny do prawidłowej syntezy, aktywacji i Jagody Goji i ich właściwości metabolizmu hormonów tarczycowych. Ilu z nas boryka się z niedoczynnością tarczycy? Zwróćmy uwagę, czy wynika ona z niedoborów makro i mikroskładników. Selen w odpowiednio dobranych dawkach może wspomóc regulację hormonów tarczycy. trzeba wspomnieć, że selen ogranicza toksyczne oddziaływanie ksenobiotyków (okazują się to między innymi metale poważne, które obecnie często pojawiają się w naszym środowisku). Jagody goji pomagają zrzucić? prosto nie, mimo wszystko mogą z powodzeniem stanowić część leczeniu odchudzającej w założonym planie utraty wagi. zasobny skład i smak i błonnik, które zawierają jagody goji mogą zapewnić większe uczucie sytości bez wyższych wyrzeczeń. Po ich zjedzeniu dawka cukru nie wzrasta gwałtownie, co się zdarza w przypadku odrębnych owoców. Jagody goji mogą być stosowane jako przegryzka między posiłkami albo ćwiczeniach. Jest to na pewno świetna alternatywa dla odrębnych przekąsek opartych o rafinowany cukier czy tłuszcze. W jakiej formie najrozsądniej spożywać jagody goji Suszone jagody goji da się jadać jak rodzynki – prosto, jako do tego do musli, jogurtów, szejków czy nawet z kaszą albo ryżem. dość dobre kombinacja to także mieszanka jagód goji z chrupiącymi orzechami i nasionami. Niektórzy dodają suszone jagody do mieszanki herbacianej i popijają napar z nich. Wśród ludzi, które lubią wytrawne dania mięsne, także znajdzie się miejsce na jagody goji - smakują przecież wyśmienicie w kombinacji z gotowanym albo pieczonym chudym mięsem wieprzowym albo drobiem. Po dodaniu pikantnych przypraw danie wręcz eksploduje smakiem. Przeciwwskazania do spożywania jagód goji Zaleca się, by przed uzupełnieniem leczeniu odchudzającej o jagody goji skonsultować się z lekarzem, ze względu

na to że substancje występujące w tych owocach mogą wchodzić w interakcję z niektórymi

lekami przeciwzakrzepowymi, prowadząc do niechciane efekty uboczne. Popularne ostatnio jagody goji to jeden z najnowszych przebojów na półkach ze zdrową pożywieniem. opłacalne jest przyswoić, jakie mają właściwości, jak oddziałują na organizm i jak alt2 je używać w kuchni. Goji to popularna nazwa owoców kolcowoju chińskiego (Lycium chinense). W Polsce takiej był on zwłaszcza znany jako roślina ozdobna. Pochodzi z południowo-wschodniej Europy i Azji. Jagody goji używane są od dawna w medycynie chińskiej, a o ich znaczeniu świadczy fakt, że prawie każdy chiński ziołowy preparat ma je w swoim zawartości. Sami Chińczycy oddają hołd takiej roślinie podczas kilkudniowego corocznego festiwalu. Na naszym rynku dostępne są zwłaszcza suszone owoce goji, ale nawet w takiej postaci zawierają wiele cennych substancji. Co zawierają owoce goji i jak pomagają organizm? Małe czerwone owoce goji są zasobne w witaminę C, żelazo, selen, cynk i wit. z zespołu B (B1, B2, B6). Dzięki wysokiej dawce wit. C jagody goji wzmacniają odporność człowieczego ustroju. Żelazo występujące w goji wzmacnia utrzymać prawidłowy zakres hemoglobiny we krwi. Goji zawierają ponadto wiele beta-karotenu i zeaksantynę i luteinę, które pomagają wzrok. Jagody goji to także dobre źródło błonnika, który usprawnia pracę układu trawiennego, dlatego owoce kolcowoju są polecaną przekąską dla ludzi chorujących na obstrukcje i odchudzających się. Jagody goji mogą mieć udział we wspomaganiu systemu odpornościowego, co jest zasługą polisacharydów, które ułatwiają zasiedlanie jelit poprzez korzystną dla odporności florę bakteryjną. Właściwości jagód goji Owoce goji ze względu na własny skład mają wyjątkowo silne właściwości antyoksydacyjne - ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek człowieczego ustroju, ochraniać DNA przed uszkodzeniami wywołanymi poprzez wolne rodniki i spowalniać procesy starzenia. Dlatego nazywane są także owocami młodości albo długowieczności. Entuzjaści prawidłowej żywności twierdzą, że owoce goji mają zdolność regenerowania wątroby i nerek, łagodzenia problemy ze strony układu oddechowego, ; zwalczania niepłodności. analiz na zwierzakach wykazały ponadto właściwości obniżające ciśnienie tętnicze tętnicze i stężenie cukru we krwi. Obecnie bada się także właściwości przeciwrakowe rośliny. Zażywasz leki? uważaj na jagody goji Aby pozyskać korzystny efekt, zaleca się regularne spożywanie 5–15 g suszonych jagód goji dziennie – z zastrzeżeniem, że osoby przyjmujące na stałe leki powinny zachować ostrożność, aby uniknąć alt3 potencjalnych interakcji między składnikami aktywnymi leków a składnikami zawartymi w jagodach goji. Panuje opinia, że po owoce goji nie powinny sięgać osoby przyjmujące warfarynę stosowaną m.in. do zwalczania zakrzepicy żył głębokich i przy wtórnym zapobieganiu zawałowi serca. także osoby leczące cukrzycę i nadciśnienie krwi powinny skonsultować jadłospis jagód goji z lekarzem, ze względu na to że substancje w nich występujące mogą mieć wpływ na oddziaływanie niektórych leków stosowanych w tych chorobach. Jak jeść owoce goji? Zastosowanie kuchenne Jagody goji da się jeść w postaci świeżej, ale suszone smakują równie prawidłowo. da się je dodawać do musli, kompotów, sałatek, zup, potraw z ryżu, ciast i odrębnych deserów. Owoce te są składnikami z ziół i owocowych herbat. godny polecenia jest także sok z owoców goji, zazwyczaj  wytwarzany bez co więcej cukru i konserwantów. Goji da się także używać jako jeden ze substancji domowego wina z owoców. Wyjątkowo mocny przeciwutleniacz. Ze względu na substancje, które posiada w zawartości, funkcjonuje zapobiegający starzeniu się. posiada 18 rodzajów aminokwasów, 21 kwestii minimalnych, witaminę C, wit. z zespołu B,

substancje mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, f

lawonoidy i wiele pozostałych. Pod względem składników odżywczych zaszeregowany jest między zwłaszcza odżywcze owoce naszej planety. Odkryto, że jagody goji zawierają substancje pokarmowe wymienione poniżej: 6 podstawowych witamin 11 podstawowych mikroelementów 22 dietetyczne pierwiastki śladowe 18 aminokwasów 8 polisacharydów 6 monosacharydów 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol i inne sterole roślinne). 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil wiele pigmentów fenolowych Ponadto odkryto, że jagody Goji zawierają Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g), Witaminę C (148mg/100g). Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych: Beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców. Zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji. Do 77% wszystkich karotenoidów teraźniejszych w wilczej jagodzie to zeaksantyna. Polisacharydy: do 31% wagi pulpy. Podane alt4 składników różnią się oczywiście ze względu na naturSą zwłaszcza obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe  i tradycyjną medycynę na obszarze 21 wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie oddziaływanie jagód Lycium jako środka skutecznego w kuracji patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek. Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (przede wszystkim C) i okazują się niskokaloryczne. Suszone owoce propagowane okazują się na Zachodze jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość wit. C.  Zlecane okazują się one też w kuracji reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale używanie zapewnia zwiększenie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, spowalnia procesy starzenia, poprawia także energię, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały analizy, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne oddziaływanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein odpornościowych, których zakres obniża się wraz wiekiem. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z mniejszą odpornością i osobom żyjącym w dużym stresie. jadłospis wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie tętnicze tętnicze krwi i hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie Goji na męską płodność i popęd seksualny.Zdaniem prof. dr hab. Bożeny Waszkiewicz-Robak, kierującej Katedrą Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa na SGGW jagody Goji stosowane okazują się w klasycznej sztuce lekarskiej Wschodu jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc i przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na zwiększenie oczu, mięśni i kości. Spożywanie Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiającą popęd seksualny, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną człowieczego ustroju i opóźniającą procesy starzenia. 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness