Jak czytać etykiety produktów spożywczych? - to ważne na diecie!

Jak czytać etykiety produktów spożywczych? - to ważne na diecie!

Redakcja

2017-07-04

brak komentarzy

  Nazwa żywności. Wykaz składników (wszystkie substancje, w tym dodatki do żywności, są umiejscawiane w malejącej części ich masy w punkcie użycia ich przy wytwarzaniu danego leków w aktu seksualnego do masy netto, w tym występujących składników nadprogramowych w produkcie).

Dopuszczone bywa pominięcie wykazu składników w następujących środkach konsumpcyjnych:etykiety  preparatów

a) świeże owoce oraz warzywa, w tym ziemniaki, które nie są obrane, pokrojone ani podobnie przygotowane; b) woda gazowana, której opis wskazuje, że została nasycona dwutlenkiem węgla; c) ocet uzyskany wyłącznie z jednego podstawowego leków metodą fermentacyjną, pod warunkiem że nie są dodane żadne inne substancje; d) ser, masło, fermentowane mleko oraz śmietana/śmietanka, do których nie są dodane substancje inne niż przetwory mleczne, enzymy spożywcze oraz kultury drobnoustrojów niezbędne do produkcji lub, w przypadku sera innego niż ser świeży oraz ser topiony, sól potrzebna do jego produkcji; e) środki spożywcze posiadające jeden składnik, gdy: nazwa środka spożywczego bywa identyczna Co producent żywności musi umieścić na etykiecie? z nazwą składnika; lub nazwa środka spożywczego umożliwia wyraźne zidentyfikowanie charakteru składnika.

W wykazie składników nie muszą być uwzględniane komponenty żywności

: a) komponenty składnika, które są tymczasowo oddzielone podczas procesu produk­cyjnego oraz później ponownie dodane w ilości nieprzekraczającej ich pierwotnej zawartości; b) dodatki do żywności oraz enzymy spożywcze:   kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy tłuszczowe wielonienasycone, alkohole wielowodorotlenowe, skrobia, błonnik, każda z witamin lub każdy ze składników mineralnych wymienionych wczy  warto  czytać  etykiety  preparatów  spozywczych   załączniku XIII część A pkt 1 omawianego rozporządzenia oraz zawartych w znaczącej ilości zgodnie z jej definicją w załączniku XIII część A pkt 2. Przepisy unijne ściśle określają, co producent żywności powinien umieścić na etykiecie.

Czy wiesz, co jesz?

EcoSlim opinie

Sprawdź, co musi być umieszczone na etykiecie leków spożywczego. zobacz, jakie oznaczenia powinna posiadać żywność oraz naucz się poprawnie je odczytywać.   Co musi znaleźć się na etykiecie leków? alt2 Jeśli producent żywności nie zamierza niczego utrzymać w sekrecie przed konsumentem, bywa starał się, aby poniższe wiadomości znalazły się na etykiecie jego leków. poniżej lista informacji, które powinny znaleźć się na etykiecie leków spożywczego: właściwa nazwa leków, czyli nazwa określająca środek spożywczy (np. jogurt naturalny) nazwa oraz adres wytwórcę oraz importera moment przydatności: świetnie spożyć przed/świetnie spożyć do gramatura leków lub liczba sztuk w opakowaniu sposób magazynowania leków: miejsce, temperatura sposób wykonania leków lista składników (w części ilościowej: im więcej danego składnika posiada w zawartości preparat, tym powyżej w spisie się on znajduje) produkty partia produkcyjna: zazwyczaj kod kreskowy ewentualnie: nadprogramowe oznaczenia określające m.in. posiadane certyfikaty, zawartość glutenu, możliwość spożycia leków poprzez chorujących na cukrzycę oraz wegetarian wskazane dzienne konsumowanie (GDA) zwartość orzechów/lukrecji Przed zakupem trzeba więc przeczytać alt3 etykietę.

Producent ma obowiązek umieszczać na niej wiadomości w sposób zrozumiały, wyraźny oraz czytelny.  

  Prawo o etykietach - dlaczego   Każdy producent bywa zobowiązany podać nazwy preparatów, które pochodzą z zwłaszcza popularnych czynników uczulających (np. zboża posiadające gluten, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, sezam, siarczyny) z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego. Stąd w oznakowaniu artykułu możemy znaleźć takie zapisy jak „lecytyna z soi”, „laktoza z mleka”co  bywa  na  etykietach  preparatów, „skrobia pszenna”. Dodatkowo, niektórzy producenci – mając świadomość, że alergen bywa wykorzystywany w ich fabryce oraz jego znikome ilości mogły zanieczyścić nawet składniki, które nie zawierają go w recepturze – informują o tym konsumentów poprzez specjalne oznaczenia.   i dodatkowo kilka wskazówek: musi spożywać się więcej niż 5 g soli na 24 h (6 g soli to 2,3 gramy chlorku sodu!).

Oświadczenia typu alt4 „niskotłuszczowy” albo „treściwy w błonnik”

muszą być zgodne ze zharmonizowanymi definicjami, dzięki czemu określenia te mają samoistnie wartość we wszystkich krajach UE. na przykład, jako zasobne w błonnik można zdefiniować jedynie składniki posiadające, co najmniej 6 g błonnika na 100 g. Na produktach spożywczych zawierających dużo tłuszczu albo cukru da się umieszczać informacji typu składa się z witaminę C. Zamieszczenie na etykiecie informacji o GMO bywa wymagane w przypadku suplementów zawierających ponad 0,9% tych organizmów.

Trening Personalny Warszawa

Wszystkie substancje pochodzące z GMO muszą być przytaczane na liście preparatów jako genetycznie zmnienione. Nie należy obawiać się składników umacniających odczucie smakowe oraz zapach, np.: glutaminianu sodu (czytając o nim zaleca się sprawdzić, ; odczucie smakowe umami), guanylanu disodowego (uzyskiwany z suszonych ryb oraz glonów morskich), inozynianu disodowego (chociaż powinny wystrzegać się go osoby cierpiące na kamicę nerkową, prosto go też przedawkować, gdyż nie bywa wyczuwalny podczas spożywania).  

 

Zobacz też 

Opaski Winylowe


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness