Jak odżywiać się zimą, żeby nie przytyć? 3 triki

Jak odżywiać się zimą, żeby nie przytyć? 3 triki

Redakcja

2017-08-02

brak komentarzy

Gdy temperatura spada poniżej zera, jak jeść zimą?

Czy powinniśmy jeść „tłusto”? Co jeść, by mieć energię oraz jednocześnie nie przytyć? oto zasady żywieniowe, które prawidłowo przestrzegać.   Podczas zimowych miesięcy człowiek spala ok. 20% więcej kalorii niż o pozostałych porach roku. Podczas pobytu na mrozie kurczą się ; oraz wzmaga się ciśnienie tętnicze tętnicze krwi. Organizm wykorzystuje zdobyte wcześniej zapasy, aby ustabilizować bilans cieplny. Z tego względu da się odczuwać wzmożony apetyt oraz częstszą chęć podjadania między posiłkami. Dawniej, podczas zimy jadano bardzo tłusto, by ustabilizować taki bilans. Gospodynie kierując się mądrością ludową, przyrządzały posiłki więcej kaloryczne. odżywianie  zimąPrzy braku aktywności fizycznej, skutkowało to nadmiarem tłuszczyku w newralgicznych miejscach. A jak okazuje się dzisiaj? Według danych statystycznych, każdej zimy przeciętna polska kobieta nabiera wagę 1,5-3 kg. Czy okazuje się sposób by temu zaradzić? Przede wszystkim należy mieć na uwadze o pięciu posiłkach dziennie, spożywanych w odstępach ok. 3 godzin, aby nie dopuścić do spadku poziomu glukozy we krwi, oraz utrzymać równowagę cieplną w organizmie – wyjaśnia Małgorzata Sienkiewicz, Dyplomowany Technolog Żywności z Z.T. „Bielmar”, organizator ogólnopolskiej oddziaływania edukacyjnej „Śniadaniowa Klasa” – Zimą należy regularnie dostarczać organizmowi witamin, minerałów, błonnika oraz wody mineralnej mineralnej, aby wzmocnić jego odporność.

Dzień natomiast, zaczynać od pożywnego śniadania,

które doda energii oraz pobudzi metabolizm do oddziaływania. Zimowe śniadanie musi być umyślnie skomponowane, by rozgrzało organizm. Należy stronić od specyfików wyziębiających, jak na przykład: zimna woda oraz napoje, cytryna do herbaty, surowe owoce, mleko oraz przetwory mleczne. zamiast nich, śniadanie musi składać się z pełnowartościowego ciemnego pieczywa, posmarowanego świetnym tłuszczem roślinnym, np. „Śniadaniową Klasyczną”, wędliną oraz plasterkiem ogórka konserwowego, papryki albo pomidora. dodatkowo tłuszczu pozwoli na przyswojenie wszystkich witamin oraz minerałów z kanapki. Do jedzenia należy wypić herbatę z imbirem albo miodem czy gorące kakao. miłośnicy słodkich śniadań mogą przyrządzić owsiankę z suszonymi owocami oraz bakaliami albo pełnoziarniste tosty posmarowane margaryną Śniadaniową, miodem czy domową konfiturą. Przed wyjściem na mróz należy obowiązkowo zabrać ze sobą drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. By prawidłowo zacząć zimowy dzień, rano wypijam kubek ciemnej herbaty z miodem oraz do tego ulubiona kanapka. Składa się ona z ciemnego, ziarnistego pieczywa, posmarowanego świetnym tłuszczem roślinnym, sera koziego, rukoli oraz ususzonego pomidora.

Czasami posypuję ją prażonym słonecznikiem.

Takie śniadanie od razu dorzuca mi energii w mroźne poranki – mówi anna Popek, ambasadorka programuzdrowe  odżywianie  zimą „Śniadaniowa Klasa” Podczas zimy ; zapominać o jarzynach oraz owocach, zwłaszcza cytrusach, które zawierają witaminę C oraz wzmacniają układ odpornościowy. można wziąć je ze sobą do pracy jako przekąskę między posiłkami. Na posiłek czy na kolację prawidłowo przygotować ciepły,  jednogarnkowy posiłek w postaci zupy (np. kapuśniak, zupa gulaszowa, Co jeść zimą aby nie przytyć i jednocześnie mieć energię? krupnik) na bazie warzyw oraz chudego mięsa. Do ich wykonania należy używać mrożonych warzyw, gdyż zachowują one wartości odżywcze, analogiczne ze świeżymi. Natomiast dodatkowo przypraw, takich, jak: ostra papryka, pieprz, bazylia czy imbir spowoduje, że  potrawa okaże się ; odżywcza, ale także rozgrzewająca. W zimie należy także wprowadzić do diety  rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, soja, ciecierzyca). okazują się one źródłem białka oraz witamin A, C, PP, także witamin z zespoły B, które regulują przemianę materii oraz procesy krwiotwórcze, wzmacniając jednakowym odporność ludzkiego ustroju. Ponadto wszystkie strączkowe jarzyny mimo obróbki termicznej nie tracą cennych składników. Na przeziębienie najlepiej sprawdzą się bezpieczne antybiotyki: czosnek, cebula oraz chrzan. Natomiast produkty bogate w wit. z zespoły B (kasze, ryby, orzechy oraz kiełki) uchronią przed zimową chandrą. W zimie należy także mieć na uwadze o aktywności fizycznej. Łyżwy, narty, snowboard to idealny metoda na zrzucenie ; oraz przygotowanie sylwetki do nadejścia wiosny.  By długotrwały pobyt na stoku nie wywołał wychłodzenia ludzkiego ustroju, prawidłowo mieć przy sobie kanapkę z razowego pieczywa z dodatkiem dobrego tłuszczu roślinnego, wędliny oraz warzyw, także gorącą herbatę w termosie. Przestrzeganie powyższych zasad żywieniowych oraz aktywne spędzanie okresu wolnego spowoduje, że przejmujące mrozy nie będą już tak nieznośne, jak do owej pory. Jeżeli uwielbiasz spędzać okres na stoku, pod żadnym pozorem nie możesz zapominać o odpowiedniej leczeniu. może ona dostarczyć ; odpowiedniej do podejmowanego wysiłku ilości kalorii, ale także sprawić, że nasz organizm nie bywa narażony na grypę oraz przeziębienie. zaleca się uzyskać informacje na temat, jak należy komponować posiłki, aby przenigdy nie zabrakło nam siły do wytężonej aktywności fizycznej. istotne bywa także, aby robić to tak, by nie przywitać lata z dodatkową warstwą tłuszczyku na brzuchu. Od czego bywa zależne zapotrzebowanie energetyczne? Wpływ na to mają nasz płeć, wzrost, waga oraz temperatura otoczenia, w którym przebywamy. eksperci podają, że w sezonie zimowym nasze zapotrzebowanie na kalorie wzrasta o mniej więcej 20 procent. Jeżeli do tego dołożymy uprawianie sportów zimowych – następuje wzrost o następne 20, czasem nawet czterdzieści procent.

Co więc należy jeść, aby nie opaść z sił na stoku?

Generalne zasady żywienia nie zmieniają się. Wzrasta natomiast zapotrzebowanie na określone produkty, wit. oraz minerały, co ma korelację z utratą wody mineralnej poprzez organizm, a jednakowym dużym ubytkiem elektrolitów, których uzupełnienie bywa niezbędne. Przede wszystkim energia Godzina jazdy na stoku to ubytek mniej więcej tysiąca kalorii. Po skończeniu jazdy na snowboardzie czy nartach należy więc zatroszczyć się o to, aby uzupełnić straty energii. Posiłek pod żadnym pozorem nie może być przypadkowy. Nie może także składać się ; z tak zwanych pustych kalorii. Najlepszym źródłem energii okazują się składniki obfitujące w białko. Jego najważniejszym źródłem bywa oczywiście alt2 mięso. prawidłowo więc w plecaku zamiast czekoladowego batonika posiadać smaczne kabanosy albo kanapkę, którą przygotujemy z pełnoziarnistego pieczywa oraz chudej wędliny. Jeśli dodamy do niej także świeże jarzyny, zyskamy pełnowartościowy posiłek, który dostarczy nam ; energii, ale także witamin oraz minerałów. Co, jeśli nie jemy mięsa?   Osoby, które zaliczają się do wegetarian mogą usatysfakcjonować niedobory energetyczne w inny sposób. Doskonałą alternatywa dla specyfików mięsnych okazują się zboża oraz rośliny strączkowe. Na pół filiżanki warzyw bierzemy półtorej filiżanki zbóż. należy przygotować gorącą zupę albo risotto – ; uzupełnimy brakujące kalorie, ale także błyskawicznie się rozgrzejemy. Z fasoli oraz ryżu da się także przygotować pyszną pastę, która idealnie sprawdzi się na kanapce, zastępując wędlinę. A co z wyrobami mącznymi? Osoby, które uprawiają sporty zimowe powinny stronić od diety, która opiera się na produktach mącznych . Sprzyja ona osłabieniu ludzkiego ustroju, powoduje, że ruchy okazują się powolne oraz ociężałe. Na stoku liczy się natomiast szybkość, zwinność oraz gibkość. Dodatkowo posiłek składający się z potraw mącznych (na przykład tak zazwyczaj serwowanych w karczmach przy stokach pierogach) sprawia, że szybko nabieramy ochoty na drzemkę, która zabierze nam drogocenne h na stoku. A co na raptowny nieposkromiony apetyt?   Jeżeli mamy tendencję do doświadczania głodu poza porami pokarmów, trzeba posiadać pod ręką owoce. okazują się one najlepszym źródłem fruktozy, która szybko dostarczy nam dużej ilości energii. Idealnym wyborem okazują się w tym wypadku banany – jeden pozwoli nam na pokonanie kolejnych kilometrów nartostrady. świetnym rozwiązaniem bywa także czekolada, ale tylko ta gorzka.

Dostarcza energii oraz cennego magnezu.

kombinacja tych dwóch specyfików razem to pewność, że ; nie będziemy zmęczeni, ale nie będą nas także dręczyć  jak  mieć  energię  zimąbolesne skurcze mięśni. Ile pokarmów?   Aby nie zabrakło nam energii na stoku, koniecznie trzeba pamietać o zjedzeniu w ciągu dnia aż trzech pokarmów, które uzupełnione będą o dwie przekąski. przenigdy nie należy rezygnować ze śniadania – bywa to najważniejszy posiłek dnia, od którego bywa zależne, czy nie zabraknie nam energii w kolejnych porach. Wybierając składniki na śniadanie, ; zapominać, że powinna ono być znaczne, ale nie może zbytnio obciążać żołądka. świetnym pomysłem na energetyczne śniadanie przed dniem spędzonym na stoku bywa owsianka z mlekiem oraz bananami. Na posiłek nie należy zjadać potraw smażonych oraz tłustych. Kotlet schabowy skuteczniej odłożyć więc na okres wolny od pobytu na stoku. Rozgrzewanie od środka     Na stoku ciało narażone bywa ; na niskie temperatury, ale także wiatr, który dodatkowo więcej potęguje odczuwanie zimna. zaleca się więc sięgać po dania, do których dodane okazują się takie przyprawy, jak cynamon, imbir, chilli, kurkuma oraz rozmaryn. Posiadają one silne właściwości rozgrzewające oraz poprawiające krążenie. alt3 Płyny     Jazda na desce snowboardowej to ogromny wysiłek, w trakcie którego tracimy naprawdę dużo składników. Dlatego tak istotne bywa, aby nie zapominać także o zasileniu wody mineralnej. W niskich temperaturach picie wody mineralnej mineralnej nie bywa ani zdrowe, ani tym więcej przyjemne. Na stoku skuteczniej sięgać po ciepłe herbaty oraz ;, które ; nas nawodnią, ale także rozgrzeją. prawidłowo nie pić piwa oraz odrębnych napoi alkoholowych – przyczyniają się one do odwodnienia oraz wychłodzenia ciała (poczucie rozgrzania mija szczególnie szybko). Jednocześnie zwiększają ryzyko groźnego wypadku na stoku.     Oczywiście, że suszone owoce zawierają kalorie, ale nie okazują się to puste kalorie! Odżywiają nas, wzmacniają, karmią oraz genialnie regulują trawienie. A bez tego osiągnięcie szczupłej sylwetki bywa praktycznie niemożliwe. Nie chodzi o to, żeby zjeść ich całą miskę. Mój wilczy, jesienny apetyt na słodycze w zupełności został właśnie przed chwilą zaspokojony dwiema śliwkami (okazują się szczególnie słodkie), morelą oraz kilkoma migdałami. oraz czuję się świetnie!

Dlaczego?

bo czuję się syta oraz zaspokoiłam moją chęć na coś słodkiego w mądry oraz zdrowy sposób. Po zjedzeniu niezdrowych słodyczy mamy krótką chwilę zadowolenia, a później całą masę wyrzutów sumienia: „Po co ja to jadłam? Będę gruba! Co ja robię?! Od jutra zaczynam jadłospis!” oraz tak dalej. W przypadku mądrego pokarmów występuje w nas poczucie dumy, że o siebie dbamy, wybieramy rozsądnie oraz robimy dla siebie coś szczególnie dobrego. bo to fakt! oraz takie poczucie dumy bywa jak zwłaszcza uzasadnione. bo nie zachowujemy się jak reaktywny robot, który nie ma kontroli nad swoimi zachciankami, ale jak świadomy człowiek, który dokonuje racjonalnych wyborów. Jaka powinna być prawidłowa zimowa dieta? Co należy jeść, żeby nie przytyć oraz jednocześnie dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, mikroelementów oraz energii życiowej? Zimą jemy za szybko, za dużo, za tłusto oraz za słodko. Na do tego źle łączymy pokarmy oraz stronimy od ruchu. prosto się domyślać, że takie traktowanie ludzkiego ustroju doprowadza do katastrofy w postaci nadprogramowych oraz niepożądanych niepotrzebnych nadprogramowych kilogramów. Towarzyszą im wielokrotnie złe samopoczucie oraz wyrzuty sumienia. nie trzeba tak mimo wszystko być. trzeba rozsądnie komponować posiłki. Podpowiadamy co zrobić, by nie przytyć, oraz jak dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin. Zimą spożywajmy je co 3-4 60 minut, max przerwa między posiłkami nie powinna przekraczać sześciu godzin. opłaca się zacząć dzień od śniadania obfitego w węglowodany złożone - pełnoziarniste pieczywo, musli na bazie otrąb żytnich z dodatkiem orzechów oraz suszonych owoców czy warzyw oraz białko, czyli chude przetwory mleczne, wędliny drobiowe, ryby, aby z samego rana dostarczyć jak najwięcej energii oraz „rozkręcić” przemiana metaboliczna po nocy. W ciągu dnia powinnyśmy zjeść trzy główne posiłki - śniadanie, posiłek, kolację - oraz dwie małe przekąski.

Do każdego z głównych potraw alt4 powinna zostać podana porcja warzyw.

Błonnik Niedobór błonnika hamuje skuteczność układu pokarmowego, który wchłania dużo mniejszą zawartość składników odżywczych z pożywienia oraz bywa także mniej skuteczny w eliminacji składników szkodliwych. Błonnik, który w sporych dawkach znajduje się w jarzynach, owocach czy ziarnach, idzie poprzez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Wzdłuż całej drogi wchłania wodę, poprzez co rozbudza objętość masy kałowej oraz przyspiesza wyeliminowanie niestrawionych resztek. Dzięki temu likwiduje obstrukcje oraz upraszcza regularne wypróżnianie się. trzeba powiedzieć, że oddziałuje w przewodzie trawiennym jak miotła. Za cudowny lek na biegunki oraz obstrukcje uznawane okazują się jabłka. Ochraniają przy tym przewód pokarmowy oraz wpływają pozytywnie na pracę wątroby. Błonnik w nich zawarty służy wystrzegać się napadów głodu. Jedz warzywa Zimą dużo ludzi zapomina o istnieniu warzyw. To ogromny błąd. Do menu trzeba włączyć wszelkie dostępne świeże warzywa - kapustę, brukselki, brokuły, kalafior, paprykę – zasobne w witaminę C oraz B6, szczególnie istotne dla wzmocnienia odporności w sezonie grypowym. Choć w okresie zimowym mamy limitowany dostęp do świeżych warzyw oraz owoców, możemy korzystać z mrożonych. Mrożenie w dużej grupie sytuacji pomaga na dłuższe przechowywanie specyfików, przy zachowaniu ich produkty odżywczej. Postaw na ryby Ze względu na mniejszą zawartość światła, wzbogaćmy jadłospis w witaminę D - tran, mleko oraz przetwory mleczne, tłuste ryby oraz kwas omega-3 - łosoś, śledzie, olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, który przeciwdziała stanom depresyjnym, w aminokwas tryptofan - białko jaj, spirulina, dorsz, dynia, soja, sezam, słonecznik, który przyczynia się do powstawania serotoniny, również witaminę B12 - mięso, jaja, produkty mleczne, która zapewnia równowagę psychiczną. pora na przegryzkę Nie ma co urywać, każdy ma czasem chęć na coś słodkiego. Co wtedy? Sięgnijmy po świetną czekoladę z zero 70 proc. kakao, mająca jedynie tłuszcz kakaowy, bogatą w magnez oraz polifenole.

Zadba ona o nasze „nerwy” oraz przyczyni się do

swobodnego wzrostu „hormonu farta”. Dobrymi oraz wartościowymi przekąskami okazują się orzechy laskowe oraz włoskie oraz pestki dyni oraz słonecznika zasobne w nienasycone kwasy tłuszczowe. Suszone owoce, np. morele, śliwki, jabłka, figi okazują się zasobne w wit. A oraz C, które okazują się naturalnymi antyoksydantami oraz w błonnik, który dba o świetną pracę jelit oraz, wypełniając żołądek, daje uczucie sytości. Dobra woda Każdego dnia należy pić zero 2 litry płynu. Woda mineralna służy wypłukać z ludzkiego ustroju toksyny oraz odgrywa istotną funkcję w procesie spalania tłuszczu. Po większe ilości płynu powinny sięgać także osoby mające kłopoty z pracą jelit. Płyny nawadniają pokarm podczas jego wędrówki wzdłuż przewodu pokarmowego. Jeśli pokarm w jelicie ma odpowiednią wilgotność, organizm bez trudu radzi sobie z jego transportem oraz później wydalaniem. By nie obciążać niepotrzebnie nerek, pij wodę nisko- albo średniozmineralizowaną.  

 

Zobacz też 

Dr Farin Opinion


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness