
Jak suplementować witaminę D? Praktyczne porady
Osoby starsze oraz kobiety w czasie menopauzy powinny szczególnie dbać o dostarczanie odpowiednich dawek witaminy D. wraz z wiekiem dochodzi u nich do utraty masy kostnej, co przynosi osłabienie kości. Synteza skórna staje się coraz mniej efektywna, a unikanie słońca dodatkowo zaburza wytwarzanie witaminy D. każdego dnia zapotrzebowanie na witaminę D - dawkowanie rekomendowane poprzez ekspertów noworodki oraz niemowlęta: •
w wieku 0-6 miesięcy: 400 j.m./24 h (10 μg/24 h);
suplementacja może rozpocząć się od pierwszych dni życia, • w wieku 6-12 miesięcy: 400-600 j.m./24 h (10- 15 μg/24 h), zależnie od podaży witaminy D w jadłospisie. pociech oraz młodzież: 600-1000 j.m./24 h (15-25 μg/24 h) zależnie od masy ciała, w miesiącach wrzesień-kwiecień albo poprzez cały rok, jeśli nie okazuje się zapewniona synteza skórna Głównym przyczyną niedoborów wit. D w Polsce w skali całego roku okazuje się za szczególnie małe nasłonecznie ze względu na niekorzystne położenie geograficzno-klimatycznego naszego kraju. Witamina D w aż 80 procent syntetyzowana okazuje się w cerze, tymczasem promienie słoneczne na terenie Polski padają pod odpowiednim kątem jedynie od zakończenia maja do września. W pozostałych miesiącach wytwarzanie wit. D w cerze okazuje się niewystarczające, konieczna okazuje się jej suplementacja – przekonywali eksperci. Prof. Lorenc powiedział, że część ludzi nawet w porze letniej nie w pełni używa ze słońca. Syntezę wit. D utrudnia albo wręcz uniemożliwia stosowanie za szczególnie silnych kremów chroniących pzed promieniowanie ultrafioletowym. Gorzej okazuje się ona syntetyzowana u ludzi otyłych oraz z ciemną karnacją naskórka. Z tekstów laboratoryjnych w Bostonie wynika, że nawet latem u dorosłych, którzy nie stosują kremów osłonowych, stężenie wit. D okazuje się, co najmniej o połowę za szczególnie niskie. jesienną porą ilość wit. D
spada u nich niemal do zera, a zimą okazuje się już zerowy.
Jedynie wiosną nieco wrasta, ale nadal bywa zaledwie jedną trzecią zalecanego poziomu. Prof. Łukaszkiewicz twierdzi, że da się z tego wnosić, że u nas okazuje się jeszcze gorzej, ze względu na to że nasz kraj okazuje się usytuowana nieco bardziej na północ niż Boston, a zatem nasłonecznie okazuje się u nas mniejsze. Nawet latem w pochmurne dni nie dochodzi do odpowiedniej syntezy wit. D. Nie okaże się jej także w dni słoneczne, gdy przebywamy na dworze za szczególnie krótko oraz mamy dokładnie zakryte całe ciało. Specjalista podał przykład najmłodszych, które większość okresu spędzają przed komputerem, a nie na boisku. W Wielkiej Brytanii intensywnej suplementacji witaminą D wymagają nawet nastolatki zamieszkujące w szczególności słoneczne regiony tego kraju – dodał. „Nie ma sensu dyskutowanie o tym, czy suplementacja wit. D okazuje się uzasadniona. To oczywiste. Może jedynie rozważać, kiedy oraz w jakich dawkach należy ją przyjmować u poszczególnych ludzi” - alarmował prof. Lorenc. Przekonywał, że może być ona stosowana nawet w wysokich dawkach, ze względu na to że szczególnie trudno ją przedawkować. Wszyscy Polacy powinni zażywać witaminę D od października do co najmniej marca, a najrozsądniej do maja – twierdzą eksperci. Osoby starsze po 60. roku życia powinny przyjmować ją poprzez cały 2.
Czy latem samoczynnie przebywanie na słońcu będzie maksymalna, by zapewnić sobie odpowiedni zakres wit. D? Nie do zakończenia. W czasie letnim warunkiem zapewnienia odpowiedniego poziomu wit. D w organizmie bywa codzienna, zero 15-minutowa ekspozycja na słońce 18% powierzchni ciała (odsłonięte przedramiona oraz częściowo nogi) w porach 10.00-15.00, bez korzystania z filtrów przeciwsłonecznych. Dodatkowo czynniki takie, jak zachmurzenie, zanieczyszczenia powietrza, mgła, ciemna karnacja ciała, czy opalenizna zmniejszają szanse na efektywną syntezę skórną wit. D. 3. Czy niezbędną porcję wit. D da się zapewnić sobie z pożywieniem? Najwięcej wit. D zawierają tłuste ryby morskie, takie jak węgorz, łosoś, czy makrela. Żeby zapewnić sobie niezbędną porcję 1000 j.m. wit. D trzeba byłoby codziennie zjadać 100g
świeżego węgorza, 200g łososia, albo 660 g makreli. Witamina D znajduje się także w pozostałych produktach spożywczych, mimo wszystko aby zapewnić sobie niezbędną porcję 1000 j.m. wit. D trzeba byłoby codziennie zjadać np. 20 jajek, kilka nadprogramowych kilogramów żółtego sera albo wypijać aż 80 litrów mleka. 4.
Dlaczego witamina D bywa tak ważna?
- Witamina D wzmacnia w utrzymaniu dobrych kości oraz zębów, upraszcza wchłanianie wapnia oraz fosforu z przewodu pokarmowego oraz utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi. umożliwia zmniejszyć niebezpieczeństwo upadku związane z niestabilnością postawy oraz osłabieniem mięśni (upadki stanowią czynnik ryzyko złamań kości u ludzi obojga płci w wieku 60 lat oraz starszych). - Witamina D wzmacnia też poprawnym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz mięśni. Istnieje mimo wszystko dość dużo prac, które podkreślają na to, że niedobór wit. D leży u podłoża różnych kłopotów natury zdrowotnej, a wachlarzu oddziaływania wit. D może być o wiele szersze! 5. Czy korzystanie z solarium wzmacnia uzupełnić niedobór wit. D w czasie jesienno – zimowym?
Regularne korzystanie ze specjalnych lamp UV emitujących promieniowanie UVB w zakresie 290–315
nm przeciwdziała spadkowi poziomu 25(OH)D w surowicy w czasie jesienno-zimowym, kiedy naturalne promieniowanie słoneczne nie bywa wystarczające do zainicjowania endogennej syntezy wit. D. jednak dostępne w Polsce solaria posiadają zazwyczaj lampy wytwarzające promieniowanie powyżej zakresu 290–315 nm, a więc promieniowanie UVA, które w miejsce syntezy wywołują rozkład strojowych zasobów wit. D. 6. Czy częste przebywanie na słońcu w czasie letnim powoduje, że witamina D magazynuje się w organizmie oraz suplementacja w czasie zimowym nie bywa już potrzebna? Wykazano, że nawet wysoka synteza skórna w czasie letnim (ekspozycja na promieniowanie słoneczne latem mniej więcej 35% powierzchni ciała zero 90 minut dziennie) stale potrzebuje suplementacji witaminą D w czasie zimowym w dawce dobowej 1300 j.m. dla utrzymania zbudowanego latem poziomu 25(OH)D w surowicy >30 ng/ml w populacji europejskiej rasy białej. Niska synteza skórna latem (ekspozycja na promieniowanie słoneczne latem mniej więcej 18% powierzchni ciała zero 20 minut dziennie) potrzebuje suplementacji całorocznej od 1000 do 2500 j.m./dzień. Najnowsze analiz rodzime wykazały, że położenie geograficzne Polski praktycznie wyklucza możliwość efektywnej fotosyntezy wit. D nawet w miesiącach letnich, dlatego też uzyskanie oraz utrzymanie odpowiedniego stężenia 25(OH)D, przynajmniej u ludzi dorosłych, musi opierać się o całoroczną suplementację wzmacnianą dietą zasobną w witaminę D. 7. Czy witamina D może być toksyczna oraz może kumulować się w organizmie? Nie. Aktywną biologicznie formą wit. D w organizmie bywa jej metabolit 1,25(OH)2D3, czyli kalcytriol. Kalcytriol dość szybko eliminowany bywa z człowieczego ustroju – jego okres
Dodaj komentarz
Brak komentarzy
Bądź pierwszy i zostaw komentarz !