Jak wybrać kakao? - Tych marek unikaj!

Jak wybrać kakao? - Tych marek unikaj!

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

Ziarno kakaowca okazuje się nazywane „jedzeniem bogów”.

Może tobie się tak nie wydawać, ze względu na to że zazwyczaj wykorzystuje się go do wyrobu przetworzonych czekolad i pozostałych suplementów. Niestety one nie zawierają nawet częściach właściwości prawdziwego, surowego ziarna kakaowca. Chociaż badania wykazują, że osoby jedzące nawet przetworzoną czekoladę żyją średnio rok dłużej. Więc trzeba wyobrazić sobie jakie korzyści może przynieść prawdziwe kakao. Ziarno kakaowca pochodzi z owocu kakaowca – niewielkiego drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie uprawy, trzeba napotkać, też w pozostałych częściach świata, np. w Afryce. Kakaowce rozpoczęto uprawiać już mniej więcej 1500 roku p.n.e. Majowie i Aztekowie cenili nasiona kakaowca więcej niż złoto i wykorzystywali jako pieniądze. Kakao do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb. Szybko zdobyło ono swoją sława na dworach Hiszpańskich, a później w całej Europie. Co interesujące kakaowiec okazuje się ciągle zielony i produkuje owoce przez cały rok. przenigdy nie okazuje się poza sezonem. Kakao ma szczególnie pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, kakao  właściwościktóra okazuje się flawonoidem. Niestety przez to, że flawonoidy mają gorzki odczucie smakowe okazują się usuwane z suplementów zawierających kakao. Mleko i cukier dodatkowo dodatkowo obniżają ich oddziaływanie. Więc to przemawia za korzyściami surowych ziaren kakaowca. Ewentualnie trzeba spożywać gorzką czekoladę, która też zachowuje flawonoidy. Według badań flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć krótkoterminową i przepływ krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze. Zespół Briana Buijsse’a z Instytutu sprawności Publicznego w Holandii udowodnił, że osoby spożywające kakao okazują się o połowę mniej narażone na zgon ze względu przypadłości serca. Kakao okazuje się najbogatszym źródłem wielu preparatów odżywczych. posiada w składzie ono najsilniejszą koncentrację antyoksydantów, więcej niż każde inne menu. Chronią one nas przed wolnymi rodnikami, które atakują nasze DNA, wywołują różne przypadłości i okazują się czynnikiem sprawczym starzenia się ludzkiego ustroju. Kolejnym składnikiem, którego najbogatszym źródłem okazują się nasiona kakaowca to magnez. okazuje się on szczególnie efektywną bronią przed Kakao - które kakao jest zdrowe i pełnowartościowe? stresem. ochrania on też  serce, przynosi lepszy przepływ krwi, korzystniejsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i wzmacnia budować mocne kości. Wśród dużej częściach społeczeństwa magnez występuje w deficycie, więc zaleca się go uzupełnić. Kakao zwiera, też duże ilości żelaza i pokrywa bez trudu jego każdego dnia zapotrzebowanie. Żelazo okazuje się częścią hemoglobiny, która łączy się z tlenem i rozprowadza go po organizmie. okazuje się to skuteczna armatę przeciwko anemii. Ziarna kakaowca zawierają wystarczająco dużo chromu, aby uzupełnić jego niedobry. okazuje się on istotnym minerałem, który wzmacnia utrzymać odpowiedni zakres cukru we krwi. Kakao podnosi zakres serotoniny (tzw. hormon farta) w mózgu. okazuje się to jeden z głównych neuroprzekaźników występujących w ludzkim organizmie. pozwala ona w bitwie ze stresem i depresją. Anandamid okazuje się neuroprzekaźnikiem, który okazuje się naturalnie wytwarzany po wysiłku fizycznym. Kakao to jedyna roślina, która go zawiera. Anandamid okazuje się uwalniany, gdy mamy dobre samopoczucie. Dzięki kakao możemy przez dłuższy czas czuć się skuteczniej. mimo powszechnej opinii ziarna kakaowca nie zawierają za dużo kofeiny. Wiadomo, że kakao zawiera teobrominę, substancję zbliżoną do kofeiny. Ale nie uaktywnia ona układu nerwowego. wzmacnia za to układ sercowo-naczyniowy.

 

Surowe kakao zawiera, też kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C i Fenyloetyloaminę (PEA)

– okazuje się ona wytwarzana w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani, wzmacnia też podkręcić czujność i poprawić skupienie. dodatkowo inne produkty występujące w kakao to pierwiastki znikome: mangan – razem z żelazem bierze udział w powstawaniu hemoglobin, cynk – okazuje się częścią wielu enzymów w ciele człowieka i wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego, miedź – potrzebna w konstrukcji erytrocytów analizy naukowe Dr Gabriela Cousensa pokazały, że kakao nie podnosi poziomu cukru we krwi tak jak artykuły posiadające kofeinę. zawartość podnosi się o zaledwie 6-10%. spożywanie posiadające różne stymulanty podnosi go o więcej niż 30%. Mówi się, że kakao zawiera szkodliwy kwas szczawiowy. Tak naprawdę jego zawartość okazuje się dość mała w porównaniu, np. alt2 do szpinaku który zawiera rozpocznie więcej tego kwasu. Trzeba przyswoić, że tylko po przegotowaniu kwas szczawiowy łączy się z wapnem i osiada w nerkach. Kolejny plus w stronę surowego kakao. W sklepach szukaj najlepiej ziaren kakao lub nieprzetworzonego proszku z ziaren. okazuje się to prawdziwe super menu. Dzięki własnym cennym właściwościom leczniczym kakao nie bez powodu nazywane bywa „napojem bogów”. Dla mnie to prawdziwie cudowny napój, po którym mijają wszelkie smutki. Choć bywa ono dosyć gorzkie. Zawsze możemy je posłodzić, dodawać do gotowych potraw rodzaju owsianka czy musli albo podrasować przyprawami np. wanilią czy cynamonem :-) Kto z was nie lubi czekoladowych przysmaków? Produkuje się ją właśnie z ziaren kakaowca, które poddaje się obróbce. Im obszerniejsza zawartość procentowa masy kakaowej, tym czekolada bywa bardziej cenna, wyrafinowana w smaku, no i rzecz jasna zdrowsza.    Kakao bywa jednym z najwartościowszych napojów na świecie. tylko wybornie smakuje ale i też korzystnie wpływa na zdrowie. oddziałuje ogólnie wzmacniająco, regenerująco i odmładzająco na organizm. Polecane bywa przy dużym wysiłku, zarówno fizycznym i umysłowym. Dzięki dużej zawartości magnezu, redukuje stres i poprawia koncentrację. Skutecznie potrafi wprawić nas w pozytywny humor!    Drzewo kakaowca (Theobroma cacao) wzrasta w rejonach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej (Brazylia, Peru, Trynidad i Tobago) i w Afryki (Ghana, Nigeria, Wybrzeże Kości Słoniowej). jest znane już w czasach Majów i Azteków. Ziarna kakaowca były na tyle drogocenne, że stanowiły środek płatniczy. Źródła podają, iż jako pierwsi uprawiali je Olmekowie ok.1500 lat p.n.e Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb. Wspomnianijak  wybrać  dobre  kakao  Aztekowie spożywali napój kakaowy o nazwie Xocolatl, który przyrządzali na bazie płynu mineralnej, mąki kukurydzianej i przypraw (np. chili, annato, wanilia). Uchodził za afrodyzjak.      

  Właściwości zdrowotne KAKAO zasobne kopalnia magnezu

Strefa trenera

(420mg/100g), zawiera dodatkowo mangan, żelazo, chrom i cynk, selen i potas poprawia koncentrację i pamięć bywa silnym antyoksydantem (usuwa wolne rodniki) funkcjonuje przeciwmiażdżycowo (obniża zakres cholesterolu i ciśnienia) redukuje alt3 stres, łagodzi stany depresyjne, funkcjonuje regenerująco na układ nerwowy ochrania przed anemią i przemęczeniem poprawia samopoczucie (podnosi zakres serotoniny we krwi – hormonu farta; zawiera też anandamid – endorfinę) funkcjonuje jak afrodyzjak (podnosi zakres libido) dzięki przeciwutleniaczom wzmacnia organizm (funkcjonuje antynowotworowo, przeciwwirusowo). posiada dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż wino i trzy razy więcej niż zielona herbata! zawiera znikome ilości kofeiny (max.0,12%), bywa bezpiecznym napojem zarówno dla najmłodszych i dorosłych.     Indianie - rdzenni Amerykanie spożywali napoje wykonane z drzewa kakaowego Theobroma od tysięcy lat. antyczni uzdrowicieli stosowali owoców tego drzewa w kuracji różnych przypadłości zdrowotnych. Zgodnie artykułem z 2011 umieszczonym w "Chemistry Central Journal" kakao należy do "super owoców" wykazujących mocne działanie przeciwutleniające i mający wysoką zawartość składników odżywczych. Nowoczesne badania stopniowo udowadniają następne właściwości zdrowotne ekstraktów Theobroma.   Reguluje ciśnienie tętnicze krwi Jeden na 4 Polaków ma wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Chirurgia i leki mogą rozwiązać taki problem, ale takie zabiegi mogą posiadać poważne rezultaty uboczne. składniki zdrowe takie jak ekstrakty z kakao mogą zastąpić te tradycyjne metody. Badanie kliniczne przedstawione w "British Journal of Nutrition" w 2010 sprawdzało wpływ kakao na ciśnienie tętnicze krwi u dobrych, dorosłych ludzi. uczestnicy otrzymali dwie różne porcji, kryjącej wysoki proc. kakao, gorzkiej słodyczy. W stosunku płciowego do produkty pierwszych w obu przypadkach nastąpiło podobne obniżone rozkurczowego i skurczowego ciśnienia krwi. Naukowcy zaobserwowali identyczną odpowiedź u ludzi otyłych i z normalną wagą. Badani nie doświadczyli efektów niepożądanych.

  Może udzielić pomocy w bitwie z rakiem  

Co najmniej 20 proc. amerykańskich mężczyzn powyżej 80 roku życia ma raka prostaty według analizy "Prostate" z 2011 roku. podatność na występowanie tego nowotworu wzrasta w niektórych populacjach. Ćwiczenia i zmiana kuracji odchudzającej może udzielić pomocy odwrócić te tendencje, a przyjmowaniem kakao może polepszyć ich efekty działania. test opisany w "European Journal of Cancer" z 2008 oceniał wpływ kakao na raka prostaty u zwierząt. poprzez 9 miesięcy zwierzęta otrzymywały substancje wywołujące alt4 powstawanie nowotworów. Leczone zwierzęta otrzymywały te substancje i proszek kakaowy. Szczury którym podane były ekstrakty z kakao miały mniej nowotworów prostaty i żyły dłużej niż grupa nie otrzymująca kakao. W rzeczywistości dużo zwierząt leczonych kakao nie rozwijało żadnych zmian nowotworowych.   Może udzielić pomocy w bitwie z cukrzycą   Cukrzyca dotyka ponad 3 milionów Polaków według raportu z 2014 roku "Cukrzyca, Ukryta Pandemia" wielka częstotliwość występowania tej przypadłości mocno obciąża system opieki zdrowotnej. Lekarze podkreślają że dość ważne jest zapobieganie cukrzycy ; walczenie z jej symptomami. Kakao posiada w składzie substancje które mogą udzielić pomocy w łagodzeniu objawów cukrzycy. W doświadczeniu z "Nutrition" opublikowanego w 2007 roku badali efekty używania proantocyjanidyn w doświadczalnym kuracji cukrzycy. Substancja ta pochodzi z ekstraktów kakao. Zwierzęta cierpiące na nadwagę i cukrzyce otrzymywały sól fizjologiczną lub proantocyjanidyny poprzez trzy tyg.. Zwierzęta którym dawano ekstrakt miały niższy zakres cukru we krwi do zakończenia badania. Ekstrakt nie wpływał na apetyt i masę, nie udowodniono żadnych efektów ubocznych   Poprawia zdrowie psychiczne Zaburzenia nastroju, takie jak depresja występuje u mniej więcej 8 proc. Polaków, zgodnie wypowiedzią prof. dr. hab. Marka Jaremy,wartości  odżywcze  kakaa kierownika III Kliniki Psychiatrycznej Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie.

Długotrwałe korzystanie z leków przeciwdepresyjnych wpływa źle za zdrowie całego ludzkiego ustroju i skraca długość życia. W przyszłości dietetyczne środki pomocnicze takie jak kakao mogą wykreślić te leki. Raport opublikowany w "Nutritional Neuroscience" z 2008 sprawdzał właściwości poprawiające ludzkiego ustroju psychicznego poprzez kakao. Autorzy testowali zwierzęta wykorzystując wymuszone utrzymywanie się na wodzie. Ta procedura wywołuje rezultaty stanom depresyjnym. Zwierzęta otrzymywały ekstrakt kakaowy, grupa kontrolna nie otrzymywała żadnych dodatków. Zwierzęta którym podano kakao udowadniały mniejszą rozpacz i większą " preferuję zmagania się" niż te którym nie podano ekstraktu. Ludzie biorąc kakao także mają zastrzyk energii i dość rzadko doświadczają dowolnych skutków ubocznych. Oczywiście kakao może powodować reakcje alergiczne więc trzeba być ostrożni przy jego stosowaniu.

 

Zobacz też 

EcoSlim


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness