Jak dobrać wino do potrawy? Tego nie wiedziałaś!

Jak dobrać wino do potrawy? Tego nie wiedziałaś!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Nie ulega wątpliwości, że różne wina odmiennie komponują się z daniami.wino  do  potraw

zazwyczaj wiadomo, że białe mięsa wymagają podania win białych, a mięsa czerwone – win czerwonych. W ostatnich latach zasady te są dość mocno kwestionowane, przeprowadza się różne analizy, co odbywa się niejednokrotnie na zasadzie przekory. Skoro wszyscy twierdzą, że powinienem zamówić do danej dania wino białe, to ja zamówię sobie wino czerwone. Z tego też względu nikt się już nie dziwi, gdy do ryby pewien człowiek prosi o lekkie wino czerwone, choćby beaujolais. więc kuchnie lokalne nierzadko zaprzeczają tym regułom. Naczelna zasada niejako głosi, że zawsze (bez wyjątków!) do lokalnej kuchni podaje się miejscowe wina. Tak więc mnóstwo krajach śródziemnomorskich do owoców morza podaje się od wieków wina czerwone, ze względu na to że akurat takie się tam robi, a np. w Alzacji, gdzie kuchnia okazuje Zasady doboru wina do potraw się dość ciężka, całkowita kiszonej kapusty oraz tłustych mięs, dostaniemy do takich potraw wina białe. ponieważ z nich właśnie słynie taki region na cały świat. Niezależnie mimo wszystko od wszystkich zasad oraz opinii autorytetów, opłaca się mieć na uwadze, że rzeczą najważniejszą przy doborze wina okazuje się nasz gust oraz ogólne zadowolenie, nawet jeśli nasz wybór przeczy wszelkim regułom sztuki (tu inna słynna zasada głosi – nie ma żadnych zasad). Kolejna kategoria doboru win do potraw stanowi, że wino musi kontrastować z daniem, nie zagłuszać jej (ciężka, aromatyczna potrawa – lekkie wino) albo wręcz przeciwnie, może w pełni harmonizować z winem (ciężka potrawa – poważne wino). Czyli – mówiąc krótko – wiemy, że nic nie wiemy, a doświadczony sommelier powinien jedynie pochwalić nasz wybór, skłonić się oraz podążyć w kierunku piwniczki po butelkę porto, którą właśnie zamówiliśmy do jajek po wiedeńsku. Zgłębiając alt2 tajniki komponowania win z daniami oraz kolejności ich podawania, zapomina się   jak  dobierać  winododatkowo niejednokrotnie, że do codziennego jedzeniu z zasady na całym świecie podaje się jedno wino, a jedynie przy szczególnych okazjach – 2 albo kilka win. Podając a jedno wino, dobieramy je do środkowej dania, a ; powinniśmy się starać, aby pogodzić z nim wszystkie dania zamówione poprzez gości. To okazuje się zaledwie wyzwanie! połączenia win z potrawam● Białe wina, zwłaszcza te kwaśniejsze oraz wytrawniejsze, podaje się tradycyjnie jako aperitify (przed jedzeniem), a białe oraz różowe – do ryb, sardynek, białych mięs, wędlin oraz delikatnych serów. Podaje się je ostrożnie schłodzone, przeważnie w temperaturze 8–12°C. W lepszej temperaturze wina te tracą swoją świeżość oraz orzeźwiający charakter, a w ich

bukiecie dominujący może zostać zapach wysokoprocentowych napojów.dobór  wina  do  potraw

Do ich podania najlepiej są odpowiednie kieliszki alt3 o prostych, a dodatkowo zwężających albo rozszerzających się ku górze Utarło się, że wino białe podajemy do drobiu oraz ryb, wino czerwone – do czerwonego mięsa. Nie ograniczaj mimo wszystko swej kulinarnej myślach. Ale zanim będziesz stosowac nowe warianty połączeń wino - potrawa, zobacz klasyczne połączenia. Wino gości na naszych stołach od tysięcy lat. niedawna stanowiło centralny trunek ludzkości oraz nikt nie przejmował się zbytnio, że popełni kuchenne faux pas, serwując nieodpowiedni gatunek wina do ciasta, potrawki czy zawiesistej zupy. Zasady okazują się po to, żeby je łamać, ale anarchia szczególnie przydaje się domu – odczucie smakowe potraw bywa ponieważ kwestią indywidualną. również oraz dziś najwięksi szefowie kuchni dają niejednokrotnie czerwone wino do ryb – zwłaszcza, jeśli to nie ona ma grać w potrawie pierwsze skrzypce, a sos, z którym bywa serwowana. Zanim mimo wszystko będziesz eksperymenty, wypróbuj klasyczne połączenia poszczególnych dań oraz alt4 rodzajów win. Wino różowe odpowiada doskonale zwłaszcza do dań z drobiu, lekkich przystawek oraz letnich sałatek owocowo-warzywnych, ale też zupy rybnej. Lekkie białe wino świetnie nadaje się do potraw kuchni azjatyckich,

zwłaszcza sushi, oraz tych z owocami morza. Lekkie wina białe idealnie komponują się też z…

bigosem oraz pierogami z kapustą. ciężkie białe wino najrozsądniej łączyć ze spaghetti, a już szczególnie, gdy makaron występuje z owocami morza, dodatkowo z grillowaną rybą. Lekkie czerwone wino smakuje wybornie z wołowiną oraz jagnięciną, ale też drobiem oraz rybami o ciemniejszym mięsie, dodatkowo makaronami z sosem pomidorowym. ciężkie czerwone wino szczególnie polecane bywa do wołowiny oraz jagnięciny w ostrych sosach, ale klasyczna kombinacja to także poważne czerwone wino oraz makaron pesto.   Światem doboru wina do potraw rządzą dwie naczelne zasady. dorzućmy natychmiast – wzajemnie sprzeczne oraz wykluczające się. pierwotna mówi, że wino musi wyraź­nie kontrastować z daniem, nie zagłuszać go (c


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness