Jak jeść by być zdrowym? 5 porad!

Jak jeść by być zdrowym? 5 porad!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Właściwa menu to ta, która w pełni pokrywa wymogu żywieniowe człowieka,jak  być  zdrowym

dostarczając odpowiedniej ilości energii i wszystkich suplementów pokarmowych, a więc h2o, białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów. wymogi żywieniowe nie okazują się takie same dla wszystkich ludzi, ze względu na to że różnią się oni między sobą (płcią, wiekiem, masą ciała, aktywnością fizyczną, stanem zdrowia). Co jeść? W skrócie najnowsze zalecenia dietetyczne dotyczące codziennych porcji żywieniowych da się ująć następująco: - codzienna aktywność fizyczna i wizyta kontrolna masy ciała, - do dużej grupie potraw produkty pełnoziarniste i oleje roślinne, - dla dużej grupie multiwitaminy, - obfite ilości warzyw, - 2-3 porcje owoców, - 1-3 porcje orzechów i roślin strączkowych, - 1-2 porcje nabiału, - 0-2 porcje ryb, drobiu i jaj, - oszczędnie masło i czerwone mięso, biały ryż, białe pieczywo, kartofle i makaron. Sól Sód zawarty w soli bierze udział mnóstwo procesach metabolicznych w organizmie człowieka. jednak jego wysoki zakres leczeniu może przyczynić się do rozwoju wysokiego ciśnienia tętniczego, udaru mózgu, i posiadać korelację z jedzenie  zdrowezapadalnością na nowotwór żołądka. Dlatego należy redukować picie soli do 5-6 g dziennie (1 płaska niewielka łyżka od herbaty). Do zaleceń tych powinny w szczególności dopasować się osoby z nadciśnieniem tętniczym. Aby zmniejszyć picie soli, trzeba redukować jej dodawanie do potraw, nie używać przypraw takie jak kostka rosołowa i zup w proszku, zastępować sól przyprawami ziołowymi, stronić od jedzenia konserw, słonych wędlin, serów żółtych i pleśniowych, solonych chipsów i chipsów. Używki analiz zdrowe  jedzeniepoświadczyły, że umiarkowane picie piwa (kieliszek wina, 30 g wysokoprocentowego trunku albo jedno piwo dziennie) może obniżać zakres cholesterolu, ale alkohol posiada w zawartości mnóstwo kalorii. Po za tym nawet niewielka dawkę piwa konsumowana regularnie może prowadzić do rozwoju uzależnienia. Gdy alkohol pity jest w większej ilości, wzrasta ryzyko wystąpienia niewydolności wątroby i zaburzeń sercowo-naczyniowych. Bilans kalorii Układając menu, należy tak dobrać dawkę zjadanych kalorii, aby dopasować je do trybu życia. Zapotrzebowanie kaloryczne jest uzależnione od wieku, płci, trybu życia i rodzaju aktywności fizycznej. Codzienne menu, przy niewielkiej ilości aktywności, musi zawierać wyłącznie odpowiednią ilość kalorii, przy zwiększeniu ich spożycia, trzeba wydłużyć pora i intensywność ćwiczeń. zwanych w innym przypadku organizm zacznie magazynować zbyt duża ilość energii w postaci warstwy tłuszczowej, co doprowadzi do zwiększenia masy ciała. Proporcje żywieniowe Posiłki muszą zawierać kilka podstawowych suplementów: wodę, białka, tłuszcze, węglowodany, i wit. i produkty mineralne. Podstawą zdrowego odżywiania jest zachowanie proporcji między poszczególnymi składnikami pożywienia. Węglowodany, tłuszcze i białka powinny dostarczać odpowiednio 55-60%, 25-30% i 10-14% produkty energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka. Zaleca się spożywanie około 1,5-2 litrów wody mineralnej każdego dnia, a razem z wodą zawartą w żywności około 3-3,5 l. zawartość h2o musi być obszerniejsza w gorące dni, po wysiłku fizycznym, podczas wymiotów, biegunki, temperatury i w poparzeniach. Przygotowywanie potraw Zasady zdrowego żywienia uwzględniają także sposoby przygotowywania potraw, które mają ochraniać drogocenne substancje, zwłaszcza wit., przed rozpadem. jarzyny i owoce najrozsądniej zjadać surowe. Przed obróbką jarzyny trzeba myć pod bieżącą wodą, a surówki spożywać zaraz po pokrojeniu. Gotować jarzyny najrozsądniej na parze, w szybkowarze albo w niewielkiej ilości h2o, dorzucając je do wrzątku i soląc po ugotowaniu. Do przygotowywania drobiu i ryb nie należy używać kuchenki mikrofalowej i smażyć na tłuszczu, najrozsądniej je piec. jarzyny strączkowe, makaron, ryż, mąkę należy przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2, także mleka i przetworów mlecznych na wolno wystawiać na oddziaływanie promieni słonecznych, które niszczą wit. A, D i B2. „Zdrowa żywność” Zdrowa żywność to produkty wytworzone w możliwie zwłaszcza Jak jeść by zachować zdrowie? naturalny sposób. składniki pożywienia nie powinny posiadać styczności z chemikaliami w okresie wegetacji, ani nie zawierać tzw. składniku nadprogramowych. Tym mianem definiuje związki, których celowe użycie w czasie wytwarzaniu, przetwarzania, paczkowania, transportu i magazynowania spowoduje pewien zamierzony efekt w żywności. okazują się to konserwanty, środki potęgujące odczucie smakowe, stabilizatory, środki przeciwdziałające utlenianiu, barwniki i sztuczne substancje zapachowe. Różne „nadprogramowe” produkty żywności okazują się toksyczne, mogą wywoływać uczulenia i sprzyjają

rozwojowi nowotworów złośliwych. Przy obecnej rozmaitości składników kuracji odchudzającej konsumpcyjnych

da się stronić od takich, które zawierają szkodliwe substancje nadprogramowe, wybierając preparat np. bez konserwantów. Szczególnie niewskazane jest branie małym dzieciom kolorowych napojów, składających się wyłącznie z h2o, cukru, barwników i sztucznych dodatków smakowych. Mrożonki Mrożonki warto jeść poprzez cały rok, ze względu na to że okazują się zdrowe i szczególnie różnorodne. Zamrażanie to najlepsza postać magazynowania żywności, ze względu na to że owoce i jarzyny tracą kilkakrotnie mniej witamin A, C i witamin z zespołu B niż podczas pozostałych rodzajów magazynowania. Straty wit. C podczas mrożenia i magazynowania w niskich temperaturach nie przewyższają 20%, kompoty i dżemy okazują się uboższe o 35% tej wit., jarzyny suszone o 50%, a syropy aż o 75%. Dodatkowo zamrażanie jest jedyną metodą utrwalania żywności, która nie sprawia utraty walorów smakowych i odżywczych składników kuracji odchudzającej, poza tym dużą zaletą mrożonek jest niedociągnięcie dowolnych konserwantów. Z mrożonych warzyw i owoców przede wszystkim należy korzystać zimą i wczesną wiosną. Dla zachowania produkty odżywczych ważne jest prawidłowe przechowywanie mrożonek i przygotowanie ich do spożycia. najdogodniej gotować je od razu po wyjęciu z zamrażalnika albo też rozmrażać prosto przed spożyciem i przenigdy pod ciepłą wodą. Jeśli żywność nie jest poddawana obróbce termicznej, prawidłowo rozmrażać ją w schładzarce niż w temperaturze pokojowej. Po rozmrożeniu, żadnych składników kuracji odchudzającej nie wolno ponownie zamrażać, może to przecież spowodować rozwój bakterii. Konsekwencje zdrowotne związane okazują się z nieprawidłową dietą Nieprawidłowe odżywianie się zagraża istotnymi efektami ze zdrowiem. Udowodniono korelację złych nawyków żywieniowych z rozwojem schorzeń układu krążenia, takich jak nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, zawał serca, miażdżyca i jej powikłania np. udar mózgu i powstaniem niektórych nowotworów, cukrzycą, nadwagą, kamicą żółciową i próchnicą zębów. Zmień swoją dietę zgodnie z nowymi zaleceniami profesjonalistów od żywienia. Dzięki nim posiadasz szansę zachować szczupłą sylwetkę do późnej starości i ustrzec się wysokiego ciśnienia, miażdżycy, cukrzycy i nadwagi. prawidłowa przemiana metaboliczna, obszerniejsza odporność na infekcje, zdrowie fizjologiczne i psychiczne aż do późnego wieku związane okazują się z racjonalnym odżywianiem i codzienną aktywnością fizyczną. W tym roku warszawski Instytut Żywności i Żywienia podzielił się z nami nową „Piramidą Zdrowego Żywienia”. Czy modyfikacje w rekomendacjach Instytutu wprowadzą rewolucję na naszych talerzach? Nowa piramida ; zmieniła własny prezencję, ale także nazwę. Od dziś nosi miano „Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej”. Podkreśla się w taki sposób wagę dynamicznego stylu życia dla zachowania zdrowia i długowieczności. pierwotna zmiana RUCH Ruch jest obecnie podstawę piramidy ukazując nam, że bezwzględnie powinniśmy o nim posiadać na uwadze. Ile wynosi niezbędne zero? Przynajmniej 30 minut dziennie. Aktywność  fizyczna może przybierać dowolną formę, dostosowaną do naszych wymogi. Popularne: Plan jedzenia na którym straci nawet największy leń!Jak obfite okazują się korzyści z aktywności fizycznej? analiz na taki temat przeprowadzane okazują się od lat 50′ ubiegłego wieku, i da się powiedzieć, że znamy już odpowiedź. Aktywność fizyczna u mężczyzn, którzy przez całe życie poświęcają się jej, zwiększając swoje osiągi, maleje ryzyko nagłej śmierci (względu np. przypadłości serca) o ponad połowę! Każde „spalone” 1000 kcal tygodniowo w trakcie uprawiania sportu to zmniejszenie ryzyko o około 20%. Możesz więc prosto policzyć, jak spory jest wpływ Twojej aktywności na alt2 Twoje zdrowie. jednak prawidłowo posiadać na uwadze o niezwykle ważnym fakcie. Nawet jeśli jesteś maratończykiem, a na dyskotekę fitness odwiedzasz co drugi dzień (czy codziennie), odpowiednie odżywianie nadal jest naprawdę istotne. Ma to wpływ na Twoją sprawność fizyczną, podkreślają autorzy publikacji w  Journal of Sports Sciences. tego samego zdania okazują się także osoby uważające sport za coś więcej, niż jedynie formę spędzania wolnego okresu. Natomiast jedząc niezdrowe rzeczy, zwykle dostarczasz sobie ; więcej pustych kalorii, niż możesz spalić w trakcie ćwiczeń… ale też niekorzystnie wpływasz na układ endokrynny,  w ciele powstaje etap zapalny, który sprzyja rozwojowi niektórych schorzeń (jak cukrzyca), i sprawia, że czujemy się zmęczeni i ospali – więc ćwiczymy mniej skutecznie. Po prostu marnujesz własny moment na siłowni, a Twoje osiągi okazują się mniejsze, niż mogłyby być, jeśli wyrobisz w sobie zdrowe nawyki. Druga zmiana OWOCE I jarzyny zaraz nad podstawą piramidy mamy następną zmianę. w miejsce niepodzielnie królujących przez mnóstwo lat składników zbożowych, za podstawę zdrowego żywienia uznano jarzyny i owoce. Jak podaje na własnej stronie WHO, aż 14% sytuacji nowotworu przewodu pokarmowego, 11% zawałów serca, i 9% udarów mózgu ma korelację właśnie ze za bardzo małą zawartością roślinnych pokarmów w jadłospisie.Stawia się szczególny akcent na ich różnorodność i odpowiednie proporcje. 3/4 naszej porcji powinny stanowić jarzyny, szczególnie zielone, a zaledwie 1/4 – owoce. Owszem, oba okazują się świetnym źródłem błonnika pokarmowego, cennych witamin i przeciwutleniaczy, jednak w przypadku owoców należy zachować umiar. Stanowią one kopalnia cukrów, w tym fruktozy. W regule owoce sprawdzają się przede wszystkim  w funkcji przekąski. znaczne jabłko może usatysfakcjonować apetyt praktycznie wszystkich z nas, a posiada około 115 kcal, a przeciętny batonik zbożowy – około 200 kcal. Warzywne sałatki, posiadające zielone jarzyny, jak jarmuż, liście rzepy, kapusta to świetne źródła wit. A, C, K i wapnia, kwasu foliowego i potasu, i jak twierdzą eksperci ze strony WebMD – wszystkie zielone jarzyny mają doskonały wpływ na zdrowie! No… może poza sałatą lodową, która w składa się w praktycznie wszystkich… z wody mineralnej mineralnej. lecz również o niej należy posiadać na uwadze – z boku, obok warzyw umieszczono dzban z wodą, który przypomina nam, jak istotne jest odpowiednie nawodnienie. musi jej pić 1,5 l dziennie – i mowa tu o samej wodzie, nie sokach, czy herbacie i niewielkiej czarnej, które pomagają moczopędnie. Chociaż Cię nie

odwodnią, dr Katherine Zeratsky z Mayo Clinic podkreśla – najrozsądniej nawadnia woda.

Wspinamy się na kolejne piętro piramidy, na którym widzimy znajomą pozycję – produkty zbożowe, z akcentem na produkty pełnoziarniste. Nasze organizmy wyrzeźbione okazują się ze związków węgla, lecz chociaż potrzebujemy źródła węglowodanów w naszej kuracji, na pewno nie powinniśmy się redukować do wyrobów z mąki pszenicznej. IŻiŻ nie wspomina o kaszach, i mniej popularnych w naszym regionie pseudozbożach jak amarantus czy quinoa, które okazują się przecież niesamowicie odżywcze, a mogą nawet być więcej sycące niż zwykły, biały makaron. okazują się też więcej zasobne w żelazo, fosfor czy magnez. Ponadto mnóstwo kasz i pseudozboża nie zawierają glutenu, co dla mnóstwo musi wręcz wymogiem koniecznym prz Piętro powyżej, znajduje się zwłaszcza kontrowersyjny składnik piramidy – nabiał. Oczywiście, wapń jest niezbędny dla utrzymania prawidłowych kości, lecz, jak zastrzegają eksperci – możemy wchłonąć jego ograniczoną dawka z kuracji odchudzającej (do 600 mg dziennie). Ale taki pierwiastek znajdziemy ; w mleku. Już jedna szklanka gotowanej kapusty dostarcza go około 270 mg.  Dodatkowo, analiza wyników wieloletnich analizie opublikowana na łamach Pediatrics nie potwierdza, by regularne spożywanie mleka miało wpływ na wytrzymałość i gęstość kości  u najmłodszych. A jednym z dobrej jakości sposobów zapobiegających osteporozie jest wysiłek fizyczna, korzystniejszym niż używanie samych leczeniu odchudzającej, jak pisze Journal of Bone alt3 and Mineral Research. Ponadto produkty mleczne, jak ostrzega  American Society for Clinical Nutrition mogą posiadać korelację ze powiększonym ryzykiem nowotworów prostaty. Na przedostatnim szczeblu piramidy umiejscowiono mięso, i jarzyny strączkowe. Liczne publikacje naukowe informują o korzyściach, płynących z regularnego spożywania tych warzyw. ulokowanie ich tak wysoko może dawać mylne odczucie, że jednak należy ich wystrzegać się, ale to spory błąd! Mają dużą „gęstość odżywczą”. na przykład, 100 g ugotowanej soczewicy, dostarcza 9 g białka, 20 g węglowodanów, ale aż 8g (niemal połowę!) jest niewchłaniany błonnik. Ponadto obfita jest w kwas foliowy (nasze 100g pokrywa 45% RDA), posiada też dużo innych witamin z zespoły B (tiamina, ryboflawina, B6), i jest świetne kopalnia żelaza – posiada go trzy razy więcej, niż kurczak! jarzyny strączkowe, kiedy okazują się regularnie spożywane, pomagają w bitwie z wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym, i sprzyjają utracie wagi, piszą naukowcy z European Journal of Nutrition i pochodzący zza oceanu Journal of the American College of Nutrition. Dodatkowo sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru, i czynią to skuteczniej niż, posądzane o podobne właściwości, produkty z pełnoziarnistej mąki, a dodatkowo – obniżają ryzyko przypadłości serca. Mimo ich niepodważalnych zalet dla utrzymania zdrowia, IŻiŻ zdecydował się umieścić je w piramidzie powyżej, jakby było dokładnie odwrotnie. IŻiŻ zastrzega też, że w prawidłowej kuracji znajduje się miejsce dla mięsa, jednak w rozsądnych dawkach. Mięso czerwone, i wędliny, dopuszczane okazują się w dawkach do 0,5 kg na tydzień. Na jednakowym piętrze znalazły się jaja i ryby. Już dawno przekonaliśmy się, że mimo wysokiej zawartości cholesterolu w jajach – niekoniecznie sprawia on wzrost jego całkowitego poziomu we krwi. A należy jeść 2 jaja dziennie, by podnieść jego pułap dobrego cholesterolu HDL o 10%. O rybach i ich wpływie na zdrowie chyba nikt nie dyskutuje – zawarte w nich kwasy tłuszczowe okazują się niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu – szczególnie DHA (kwas dokozaheksanowy), i chroni przed problemami z pamięcią i demencją. menu ryb zazwyczaj to klucz do długowieczności. Szósta zmiana ZIOŁA Nowością na tym piętrze jest uwzględnienie ziół. Potęgują odczucie smakowe potraw, ale mnóstwo z nich kryje w sobie mocne substancje. Prawdopodobnie przyprawy mogą ochraniać nas przed rozwojem licznych schorzeń, w tym – nowotworu. Napoje, jak mała czarna i herbata także występują tylko na przedostatnim szczeblu piramidy… Oczywiście – z przekreśloną kostką cukru. Na „cenzurowanym” znalazła się także sól, która zdecydowanie powinna być jedyną stosowaną przyprawą – nawet jeśli decydujemy się na zdrowszą sól himalajską czy morską. Siódma zmiana TŁUSZCZE Ostatni stopień piramidy stanowią tłuszcze. To uproszczona aluzja, do tego, że ich dawka powinniśmy redukować. Nie wprowadza jednak rozgraniczenia między „zdrowymi” i niekorzystnymi. Tymczasem, amerykańska wersja piramidy mówi dodatkowo – „ogranicz dawka tłuszczy tak, by dostarczała maksymalnie 30% dziennie spożywanych kalorii”. Wytyczne zza oceanu mówią jasno, że mowa przede wszystkim o prawidłowych, nienasyconych tłuszczach. Obfitują w nie oliwa z oliwek czy orzechy. menu tych ostatnich umożliwia nam żyć dłużej, ciesząc się świetnym zdrowiem i nastrojem, co udowodnił The New England Journal of Medicine, po 30-letniej analizie ponad 100 000 ludzi. Im częściej sięgali po orzechy, tym rzadziej zapadali na przypadłości serca, cukrzycę czy nowotworu. Naukowcy określają, że świetnym zwyczajem jest spożywanie 42g orzechów albo nasion dziennie – czyli około 3 łyżek stołowych. Orzechy, podobnie jak owoce, powinny nam zastąpić słodkie przekąski. Polecane: Zobacz dlaczego olej z kokosów jest taki zdrowy? Z piwa wg IŻiŻ powinniśmy zrezygnować bez wyjątku… Ale czy do naszych ekspertów przemawiają wiadomości z zachodu, o pozytywnym wpływie

picia wina (do 2 lampek dziennie) w walce z nadwagą, i ochronnym na serce? 

Wieloletnie obserwacje na ponad 115 000 Brytyjek potwierdzają też, że konsumpcja czerwonego maleje ryzyko złamań u kobiet po przekwitaniu. Co istotne – te, które piły wino doświadczały ich alt4 rzadziej niż całkowite abstynentki. Oczywiście, w nadmiarze alkohol jest szkodliwy, i pobudza ryzyko niebezpiecznych schorzeń, jak ostrzega instytucja Cancer Research. wiele jest zależna jednak od umiaru i rodzaju piwa po który sięgamy. Nowa piramida nie jest zdecydowanie rewolucyjna, i z pewnością całkowita jest pewnych uproszczeń, które mogą nas wprowadzać w błąd. Oczywiście może nam udzielić pomocy w dokonywaniu pewnych wyborów, jednak powinniśmy posiadać świadomość, że ostateczna decyzja należy do nas. Na pewno kluczem do zachowania zdrowia jest świetnie zbilansowana dietę – jednak czy nowa piramida rzeczywiście ją przedstawia? To kwestia nieco dyskusyjna. Zdrowie i uroda kobiety zazwyczaj okazują się wynikiem tego, co zjada. dowiedz się, co jeść, by dłużej pozostać nieziemską!   kuracja dietetyczna na lśniące włosy - krzem, cynk, witamina A, wit. z zespoły B By zachować piękne i zdrowe włosy, dostarczaj do człowieczego ustroju: krzem, cynk, witaminę A i wit. z zespoły B. Znajdziesz je w: kaszy, przetworach zbożowych, rzodkiewkach, burakach, ogórkach, czerwonych czerwonych pomidorach, pieczarkach, oliwie, cebuli, czosnku, otrębach, ryżu, pestkach słonecznika i środkach błonnikowych. Bogatym źródłem krzemu jest też skrzyp polny! trzeba zrobić z niego wywar, którym można płukać sobie włosy – działa! Sprawdzałam nie raz!    Cynk jest odpowiedzialny za wszystkie podstawowe procesy życiowe, a jego niedobór objawia się, między innymi zmianami skórnymi, łysieniem i trudnością w gojeniu się ran. Występuje w sporych proporcjach w produktach zbożowych i zwierzęcych. Jeśli masz niedobór cynku, musisz jeść: czerwone mięso, podroby, ryby, żółtko jaja, orzechy, zarodki pszenne, przetwory z pełnego ziarna i otręby). Wybór czynników jest ogromny. symptomy niedoboru wit. A mogą pojawić się nawet po kilku latach, dlatego rozpoznanie awitaminozy jest niełatwe. Należy zwrócić uwagę na wczesne symptomy, jak: przesuszenie i rogowacenie się ciała, upośledzenie obowiązkach spojóweki mnóstwo pozostałych. Niebezpieczne dla sprawności jest mimo wszystko dodatkowo nadmierne spożywanie wit. A, czy to z pożywieniem czy z suplementami. symptomy hiperwitaminozy, to: łysienie, owrzodzenia ciała, obrzmienie powiek, zaburzenia obowiązkach serca, nerek i układu nerwowego. mimo wszystko zwyczajowo konsumowana żywność (z wyjątkiem wątroby ssaków i ryb) nie posiada wit. A w proporcjach powodujących toksyczność. wit. z zespoły B, to wit. rozpuszczalne w wodzie, z tego też względu ciężko doprowadzić do nadmiaru ich w organizmie. W sporych proporcjach powstają w drożdżach, mleku (wit. B2: mleko w proszku 1400 mcg/100g, mleko świeże 150 mcg/100g!!) i produktach mlecznych, rybach, jajach, mięsie, warzywach strączkowych, produktach zbożowych. symptomy niedoboru witamin z zespoły B okazują się mało charakterystyczne i polegają na występowaniu anemii, pękaniu ust, zmianach zapalnych ciała i języka i zaburzeniach w obrębie układu nerwowego. kuracja dietetyczna na ładną cerę - witamina C, E, beta-karoten i woda mineralna    Beta-karoten jest odpowiedzialny za cudowny brzoskwiniowy kolor cery. W sporych proporcjach znajduje się w pomarańczowych i zielonych warzywach, też w owocach. Jedz zatem : marchew, paprykę czerwoną, jarzyny

liściaste - szpinak, sałatkę, brzoskwinie, morele (suszone!), melony, mango, dynię, i jarmuż).

W mniejszych proporcjach znajdziesz go też w produktach mlecznych (masło, jaja, twaróg tłusty), rybach (śledzie, sardynki, tuńczyk) i olejach (tran!). Witamina E nie bez względu jest witaminą młodości, to właśnie ona jest odpowiedzialny za sprężystość ciała. Występowanie: kiełki pszenicy, jaja (żółtko), masło, chleb żytni, soja, słonecznik, płatki owsiane, mięso (mięso wołowe, wieprzowina) i oleje słonecznikowy, sojowy i rzepakowy. Niedobór wit. C sprawia bladość, nadmierne rogowacenie się naskórka i utratę elastyczności. Występowanie: natka pietruszki, papryka, brokuły, kalarepa, owoce dzikiej róży, porzeczki, truskawki, kiwi. Woda mineralna jest głównym składnikiem człowieczego ustroju i jest mniej więcej 60 % jego masy. Przebiegają w niej wszystkie procesy życiowe. Osłabienie, rozdrażnienie, zaczerwienienie ciała i bezsenność, to dalsze, odczuwalne efekty niedoboru h2o w organizmie. Do niezauważalnych zmian należy dodatkowo: niedostateczne wydzielanie czynników przemiany metabolicznej, co doprowadza do zatrucia człowieczego ustroju. w rezultacie prowadzić to może nawet do kamicy nerkowej. Minimalna dawka h2o jakiej potrzebujesz to 1 litr na 24 h, mimo wszystko najrozsądniej pić ok. 2 litrów. Należy pamietać, że zapotrzebowanie na wodę wzrasta w trakcie uprawiania sportu, upałów albo podczas przebywania w klimatyzowanym pomieszczenia!  Pamiętaj także o składniku, którym jest koenzym Q10, który odgrywa istotną funkcję w spowalnianiu procesów starzenia się. Występuje w wołowinie, oleju sojowym i podrobach. Artykuł napisany przez naszą Internautkę: motylka


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness