Jak wyleczyć się dietą? Poznaj sprawdzone triki!

Jak wyleczyć się dietą? Poznaj sprawdzone triki!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

spożywanie w pośpiechu, niedociągnięcie aktywności, stres – tak trzeba scharakteryzować styl życia wielu z nas.dietę  na  chorobę

Niestety odbija się to na naszym zdrowiu. dużo Polaków zmaga się z tak zwanymi dolegliwościami dietozależnymi. Skutecznie zapobiegać takiego rodzaju dolegliwościom możemy zmieniając nawyki żywieniowe, w czym wielokrotnie pomagają eksperci. Za przyczynę wielu chorób uznajemy zwykle uwarunkowania genetyczne oraz winę zrzucamy na fakt, że schorzenie występuje w rodzinie od pokoleń. jednak w licznych przypadkach bywa zupełnie w innym przypadku – do zachorowania przeprowadza ponieważ także niezdrowy tryb życia. Według tekstów laboratoryjnych na różnego rodzaju dolegliwości wynikające z nieracjonalnego sposobu odżywiania się cierpi ponad jedna trzecia Polaków. Jesteś tym, co jesz Naukowcy wyróżnili kilkadziesiąt osób chorobowych, do których rozwoju przyczynia się niewłaściwe odżywianie. niewłaściwa dietę może być odpowiedzialna ; za nadwaga, ale też na przykład za nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, zawał, cukrzycę czy osteoporozę. Skutkami niezdrowego odżywiania okazują się także problemy związane z układem nerwowym – udar mózgu czy choroba Parkinsona. To, co jemy, ma także silny wpływ na nasz nastrój oraz samopoczucie. Może powodować depresję, osłabiać koncentrację oraz pamięć, czy prowadzić do jak  wyleczyć  się  jedzeniem  dolegliwości Alzheimera. Także nowotwory – w szczególności te dotykające układu pokarmowego – rozwijają się pod oddziaływaniem nieodpowiedniej leczeniu odchudzającej. Jeśli więc chcemy zadbać o zdrowie, powinniśmy zacząć od samych siebie. - przypadłości dietozależne okazują się wywołane nieodpowiednim stylem życia. świetną wiadomością bywa to, że możemy z nimi walczyć, a 1 krokiem musi być zmiana złych nawyków - podkreśla Angelika Kargulewicz, dietetyk oraz wykładowca zwiększonej Szkoły Edukacji Integracyjnej oraz Interkulturowej w Poznaniu. Codzienne menu wielu osób bywa ubogie przede wszystkim w jarzyny oraz owoce, które posiadają związki antyoksydacyjne, błonnik pokarmowy, bioflawonoidy, karotenoidy oraz dużo odrębnych cennych składniku odżywczych. w jadłospisie brakuje nam też „dobrych” tłuszczów, czyli tych wielonasyconych, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów we krwi, też doskonale transportują lipidy. tymczasem za dużo spożywamy czynników zawierających węglowodany oraz tłuszcze zwierzęce. Aby uniknąć zachorowania na cywilizacyjne dolegliwości, powinniśmy unikać między innymi tłustych potraw, smażonego posiłków, niezdrowych oraz słonych przekąsek, też czynników takie jak fast food. Pomocna dłoń dietetyka ze względu na to, że problem nadwagi oraz chorób dietozależnych bywa coraz poważniejszy, wzrasta ilość osób, Dieta jak lekarstwo które przywiązują większą sylwetkę do tego, co znajduje się na ich talerzach. Mamy ponieważ świadomość, że sposób odżywiania się wpływa ; na figurę, ale też na etap sprawności, a na dolegliwości dietozależne okazują się narażone także osoby, które nie mają nadwagi. Istotna ponieważ bywa ; waga ciała, ale też pułap tłuszczu w organizmie, który wpływa na otłuszczenie narządów wewnętrznych. Może on być wysoki nawet u osób szczupłych z natury.jedzenie  na  chorobę

Odpowiednio ułożony menu może skutecznie uzupełniać kuracja.

jednak ułożenie go nie bywa zadaniem łatwym. U osoby zmagającej się z dolegliwościami związanymi z niewłaściwym odżywianiem musi on ponieważ uwzględniać ; zapotrzebowanie pełne kalorii oraz być prawidłowo zbilansowany, ale również właściwie posiadać wpływ na pracę ludzkiego ustroju oraz uwzględniać rekomendacje lekarza. Jednocześnie powinien być smaczny. Dlatego wiele z nas używa z porad ekspertów w dziedzinie odżywiania. Zwiększonemu zapotrzebowaniu na ekspertów wychodzą naprzeciw szkoły wyższe, powodując kierunki związane ze leczniczym stylem życia takie jak dietetyka.  Obecnie dolegliwości dietozależne okazują się jednym z najpowszechniejszych kłopotów zdrowotnych, dlatego kształcimy ekspertów, którzy będą potrafili udzielić pomocy chorującym na takiego rodzaju dolegliwości - mówi Angelika Kargulewicz z WSEIiI. - Absolwent dietetyki bywa przygotowany do tego, by ocenić sposób odżywiania chorego oraz jego zapotrzebowanie na substancje pokarmowe. Rozplanuje menu, doradzi, jak przyrządzać konkretne dania czy dobierać zamienniki. Odpowiednio zbilansowane menu i zmiana stylu życia pomoże przywrócić równowagę organizmowi zmagającemu się na przykład z cukrzycą czy dolegliwościami układu krążenia - dorzuca. poprzez 30 lat Alan Hunter cierpiał na alergię pokarmową, która cofnęła się, gdy odkrył lecznicze właściwości diety witariańskiej. taki sposób żywienia może być pomocny w przypadku licznych różnych dolegliwości natury zdrowotnej. W 1905 r. New York Post poinformował o niesamowitej metodzie kuracji gruźlicy, którą rozpoczęto wykonywać w Szpitalu Uniwersyteckim w Nowym Jorku. kuracjuszom w zaawansowanym stadium owej przypadłości dawano sok z surowych warzyw, m.in. ziemniaków, marchwi oraz selera. stan 50 z nich poprawił się, a 11 osób w całości wyzdrowiało. Prasową relację na taki temat wieńczyła informacja, że to niezwykłe lekarstwo okaże się wkrótce dostępne w aptekach. O dziwo, lekarstwo nigdy się nie pojawiło, chociaż kontynuowano prace nad wykorzystaniem surowego pożywienia oraz sokóww kuracji gruźlicy. W latach 50. XX w. w Sanatorium Olive View w Los Angeles doktorowi alt2 H. E. Kirschnerowi przekazano opiekę nad 200 pacjentami z tą chorobą, którzy odżywiali się przede wszystkim makaronu, makaronem oraz innymi gotowanymi wyrobami. Dr Kirschner dodał do ich codziennej diety szklankę zielonego napoju sporządzanego z surowych soków z lucerny, szpinaku oraz pietruszki. Niektórzy osoby zaczęli wracać do ludzkiego ustroju oraz byli w stanie podnieść się po spaniu po raz pierwszy od 9 miesięcy. W własnej prywatnej praktyce do mieszanki zielonych soków przygotowywanych dla pacjentów z gruźlicą Kirschner dodawał surowy sok marchwiowy, co - jak mówił - powodowało szybszy powrót do ludzkiego ustroju w porównaniu do samego zielonego napoju. Informował również, że inne przypadłości przewlekłe, takie jak przypadłości serca oraz gruczołu krokowego, nowotwory, stanu zapalnego nerwów oraz hemoroidy, trzeba leczyć sokami z surowych warzyw, podawanymi czasami w ilości ponad 2 l dziennie. Niezwykłą poprawę stanu ludzkiego ustroju w czasie 21 dni odnotowano również u pacjentów z cukrzycą, u których porcję insuliny zredukowano z 15 do 5 osób na 24 h. FreeImages.com/1876 mimo wszystko prawdopodobnie najwybitniejszym przypadkiem Kirschnera był taki dotyczący pacjentki z ciężką postacią tzw. białaczki śledzionowej. dawano jej sok z surowej marchwi - na początku niewielkie ilości, stopniowo zwiększając je do dość sporych - przez co jej waga ciała urosła z 29 do 65 kg. W ciągu 18 miesięcy w całości wróciła do ludzkiego ustroju, a nawrót przypadłości nigdy nie nastąpił. Choć może się to wydawać niesmaczne, od niedaleko 100 lat znane okazują się również drogocenne właściwości surowej wątroby w terapii anemii złośliwej. Dr William P. Murphy oraz dr George R. Minot leczyli w taki sposób poważne przypadki owej przypadłości już w latach 20. XX wieku. Twierdzili oni, że w surowej wątrobie występował pewien niemożliwy do zidentyfikowania czynnik, który pobudzał u pacjentów wzrost poziomu erytrocytów Na początku obwieszczono go Jeśli zwykły dodatkowo surowego pokarmu do normalnej leczeniu odchudzającej powoduje tak zdumiewające modyfikacje stanu człowieczego sprawności, trzeba spodziewać się, że menu dobrany wyłącznie, albo niemal wyłącznie, z nieprzetworzonej termicznie żywnościbędzie miał o dużo

lepsze oddziaływanie oraz zapewni osiągnięcie szybszych oraz więcej dalekosiężnych rezultatów.

Okazało się to prawdą w Sanatorium Pottenger w kalifornii, gdzie bardzo zróżnicowaną dietę witariańską stosowano w zamiarze kuracji szeregu dolegliwości natury zdrowotnej. Dr Pottenger pisze, że w badaniach laboratoryjnych wykorzystywane okazują się "najlepszej jakości niepasteryzowane mleko, surowe mięso, alt3 warzywa oraz owoce". Zwraca on uwagę na to, że "możliwa okazuje się poprawa fizjologicznej odpowiedzi u pociech, które wcześniej rozwijały się w sposób nieprawidłowy", podobnie jak w przypadku zwierząt doświadczalnych karmionych pożywieniem poddaną obróbce termicznej. W 1897 r. otwarto w Zurychu klinikę oraz sanatorium Birchera-Bennera, gdzie ekstensywnie stosowano surowe jedzenie, a u niektórych pacjentów wdrożono dietę ściśle witariańską. Założyciel owej organów państwowych, dr Maximilian Bircher-Benner, twierdził, że "surowy pokarm roślinny to najskuteczniejszy istniejący stymulator procesu kuracji". Dr Dagmar Liechti-von Brasch, który prowadził klinikę po jego śmierci, powiedział, że surowa żywność mogłaby "w dość zaskakujący sposób spowodować wyzdrowienie bardzo licznych szeroko rozpowszechnionych zaburzeń natury zdrowotnej oraz groźnych chorób, w przypadku których zawiodły wszelkie inne środki terapeutyczne"³. Tak jak zaskakujący był powrót do sprawności pewnego chorego cierpiącego na rzekomo nieuleczalny przypadek dolegliwości Hertera oraz Heubnera (nadwrażliwość na gluten). Chłopiec przyciągnął uwagę szpitala dziecięcego w Zurychu, gdzie w rezultacie surową dietę wdrożono u chorych z celiakią. Ówczesny dyrektor medyczny placówki wydał monografię dokumentującą "oszałamiający sukces", jaki dzięki temu osiągnięto. Inni specjaliści oraz naukowcy, którzy badali kuracje surową dietą, to m.in.: D.C. Hare, J.F. Kinderheilk, W. Heupe, i. Kanai oraz M. Kuratsune4. Dr Hare z ang. szpitala Royal Free Hospital wdrożył u pacjentów z artretyzmem dwutygodniową ściśle witariańską dietę, a później kilkutygodniowy program oparty w przeważającym nasileniu na surowych produktach. Większość chorych zaczęła czuć się lepiej w ciągu 1-4 tygodni, a widoczna poprawa ich stanu występowała również później. Kinderheilk dowiódł, że surowa kuracja dietetyczna wspomagała kuracje pacjentów z awitaminozą (niedoborem witamin), zapaleniem nerek, cukrzycą oraz przewlekłymi obstrukcjami. W przypadkach dolegliwości serca, jak odnotował, pobudzała ona wydalanie płynów. Dr Heupe, pracownik Polikliniki Uniwersytetu Medycznego we Frankfurcie, informował, że kuracja dietetyczna ta pomagała dzieciom z biegunką, dolegliwościami serca oraz nerek, nadwagą oraz cukrzycą. Kanai, naukowiec z Uniwersytetu Berlińskiego, badał wpływ surowych oraz gotowanych pokarmów roślinnych na oksydację (przetwarzanie tlenu poprzez organizm). Zauważył, że żywność poddana obróbce termicznej negatywnie wpływa na utlenianie. W przypadku leczeniu odchudzającej witariańskiej zwiększało się wydalanie azotu z moczem, co wskazuje na korzystniejsze przyswajanie oraz wzrost wagi. Dr Kuratsune z Uniwersytetu Kiusiu w Japonii również testował surowe oraz ugotowane jedzenie roślinne oraz informował, że wyniki były zdecydowanie korzystniejsze w przypadku leczeniu odchudzającej witariańskiej. Podgrzewane warzywa udowadniały tendencję do powodowania anemii, która alt4 ustępowała, kiedy osoby spożywali je na surowo. W 1917 r. amerykański naukowiec dr Alfred F. Hess z Uniwersytetu Columbia opublikował wyniki swoich szeroko zakrojonych badań dotyczących przyczyny szkorbutu oraz stosowanego medykamenty¹. Wskazywały one na to, że chorobę tę trzeba u niemowląt dowolnie wywoływać albo leczyć poprzez modyfikację leczeniu odchudzającej, szczególnie branie surowego albo pasteryzowanego mleka. Niemowlęta, którym podawano wyłącznie pasteryzowane mleko, zazwyczaj udowadniały symptomy szkorbutu w ciągu 6 miesięcy. Te karmione surowym mlekiem nie chorowały.

Kiedy a niepasteryzowane mleko włączono do leczeniu odchudzającej pociech już dotkniętych szkorbutem,

z zasady wracały one do sprawności. W latach 30. XX w. dr Evelyn Sprawson ze Szpitala Londyńskiego badała współczynnik występowania próchnicy zębów wśród mieszkańców sierocińców. Odkryła, że odsetki ubytków u pociech były bezpośrednio uzależnione do ilości pasteryzowanego albo surowego mleka w ich leczeniu². Jak informował dentysta, dr Harold F. Hawkins, odpowiednia kontrola dietetyczna, z którą mamy do czynienia, kiedy połowę pokarmów spożywamy na surowo, to istotny czynnik w terapii stany zapalne tkanek okołowierzchołkowych (ciężkiego stanu zapalnego dziąseł, dolegliwości przyzębia). Według dr. Howkinsa niezbędne okazuje się opracowanie planu żywieniowego z uwzględnieniem pokarmów, które trzeba spożywać na surowo, jak na przykład niepasteryzowane mleko, niegotowane jajka, ostrygi, sałatki warzywne oraz owoce. Dr Hawkins twierdzi, że kiedy osoby stosują się do zasad odpowiedniej leczeniu odchudzającej, "odcień ich dziąseł zazwyczaj ulega wyraźnej polepszeniu po 60-90 dniach, a prześwietlenie wykazuje zwiększenie gęstości kości w ciągu ok. roku"4. poprzez 3 dekady od 1929 r. dr Milton T. Hanke badał setki pociech w wieku szkolnym z miasta Mooseheart w stanie Illinois, aby ustalić wpływ dodawania do konwencjonalnej leczeniu odchudzającej soków z surowych owoców cytrusowych. W ciągu pierwszego roku poddawano je analizie jako grupę kontrolną, drugi rok stanowił właściwy czas badania, w trzecim a ponownie sprawdzono stan jego uczestników. Ok. 500 ml świeżo wyciśniętego surowego soku pomarańczowego oraz sok z jednej srogiej cytryny podawano codziennie 341 dzieciom. zaskutkowało to gwałtowne zwiększenie tempa ich wzrostu, ; zredukowanie o 50% częstości występowania próchnicy zębów oraz niemal całkowite wyeliminowanie stany zapalne dziąseł. W trzecim roku trwania analiz, kiedy ilość soku zmniejszono do ok. 90 ml dziennie, w dalszym ciągu obserwowano u pociech przyspieszony wzrost, chociaż na powrót zwiększyła się częstość występowania u nich próchnicy zębów oraz ponownie pojawiła się większość przypadków stany zapalne dziąseł5.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness