Jak zapobiec zakwaszeniu organizmu? To musisz wiedzieć!

Jak zapobiec zakwaszeniu organizmu? To musisz wiedzieć!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Jesteś stale zmęczona/y i osłabiona?zakwaszenie  organizmu  co  to

Ewidentnie pogorszył się etap Twoich włosów ciała i paznokci? Do tego życie uprzykrza Ci nadto duża ilość nadprogramowych nadprogramowych kilogramów, których nie możesz się pozbyć od dłuższego czasu? objawy te jednoznacznie podkreślają na zakwaszenie organizmu! A przynajmniej taką diagnozę postawiłaby Pani z reklamy specyfiku kuracji odchudzającej, który miałby rzekomo rozwiązać wszystkie Twoje problemy. Mimo, że zakwaszenie organizmu w sztuce lekarskiej to żadna nowość to temat taki został spopularyzowany tylko w ostatnim czasie. Gwiazdy wykorzystują jadłospis alkaliczną, a producenci kuracji odchudzającej podchwycili szybko temat. ponieważ kto nie zauważa u siebie podstawowych objawów zakwaszenia? Co druga kobieta narzeka na etap swoich paznokci i włosów, nie wspominając już o nadmiernej masie ciała. Większość z nas czuje zmęczenie, które swoją drogą może być spowodowane poprzez sto tys. pozostałych schorzeń i czynników, jak choćby zwyczajny niedobór snu. Jak więc uzyskać wiadomości na temat czy przyczyną przywołanych problemy okazuje się rzeczywiście zakwaszenie? Co wykonać jeśli okaże się, że posiadasz zakwaszony organizm? Jakie będą tego konsekwencje dla naszego kondycji? na czym polega zestaw dań alkaliczna? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej. na czym polega zakwaszenie? Zakwaszenie organizmu wynika z zaburzenia równowagi kwasowo – zasadowej. Na czym to polega? Do pomiaru poziomu kwasowości czy zasadowości substancji służy indeks pH. Jak zapewne pamiętasz z lekcji chemii pH może zawierać się w przedziale od 0 – 14, gdzie wartość poniżej 7 znaczy odczyn kwaśny, natomiast wszystko co powyżej 7 ma odczyn zasadowy. Substancje o pH równym 7 mają odczyn obojętny. współczynnik taki wykorzystuje się również do oceny odczynu substancji ustrojowych. Dla przykładu sok żołądkowy ma dość niskie pH (1,35 – 3,5). Największe różnice pH trzeba zaobserwować w moczu – jego odczyn może być zarówno kwaśny, obojętny i lekko zasadowy. Wynika to z faktu, że nerki są jednym z podstawowych miejsc, które panują nad tym, aby nie zaszło Zakwaszenie organizmu – jak temu zapobiec? do groźnego zakwaszenia organizmu i związanych z tym negatywnych konsekwencji. jednak większość substancji ustrojowych ma odczyn lekko zasadowy. i tak w celu zachowania równowagi kwasowo – zasadowej konieczne okazuje się utrzymanie pH krwi na poziomie 7,35 – 7,45. Jeśli wartość ta okazuje się powyżej dochodzi do rozwoju zasadowicy, natomiast jeśli pH okazuje się niższe rozwija się zakłócenia definiowane kwasicą (UWAGA:nie należy mylić jej z zakwaszeniem). Kwasica okazuje się poważnym zaburzeniem wynikającym z dysfunkcji systemów regulacyjnych w ustroju, np. nerek czy płuc. Natomiast w przypadku zakwaszenia, na którym skupiamy się w artykule, działania te funkcjonują sprawnie, dzięki czemu pH krwi pozostaje utrzymane w normie. Niestety przewlekłe zakwaszenie może doprowadzić do rozwoju kwasicy, która okazuje się już stanem niebezpiecznym dla życia człowieka i potrzebuje natychmiastowego kuracji. Skąd biorą się kwasy i zasady? Źródłem kwasów i zasad okazują się przede wszystkim substancje obecne żywności. Spożyte produkty ulegają rozkładowi do najmniejszych cegiełek (białka do białek, tłuszcze do kwasów tłuszczowych, węglowodany do monosacharydów, czyli cukrów prostych). Podczas trawienia z żywności uwalniane okazują się także wit., substancje mineralne czy kwasy organiczne, które później ulegają odpowiednim przemianom. Owe substancje mogą wykazywać właściwości kwaso – albo zasadotwórcze. Jeśli dany pierwiastek okazuje się kwasotwórczy po kompilacji z wodą tworzy kwasy, jeśli okazuje się natomiast zasadotwórczy powinno tworzył zasady. Do pierwiastków kwasotwórczych przynależą przede wszystkim fosfor, siarka i chlor. tymczasem pierwiastki zasadotwórcze to wapń, sód, potas i magnez. W zależności od zawartości tych pierwiastków w danym produkcie można zdefiniować jego potencjalną zdolność do zakwaszania albo alkalizowania. Kolejnym szczególnie istotnym źródłem kwasów okazują się reakcje zachodzące w organizmie. W wyniku przemian białek, tłuszczów i węglowodanów powstaje kwas węglowy, który w zdecydowanej praktycznie wszystkich okazuje się usuwany w postaci dwutlenku węgla poprzez płuca. Zakwaszeniu sprzyja także stres, brzakwaszenie  organizmu  co  to  okazuje  się  ak aktywności, ale również nadmierna aktywność fizyczna, podczas której powstaje kwas mlekowy (gdy przemiana węglowodanów nie przebiega do zakończenia). Do zaburzeń równowagi kwasowo – alt2 zasadowej może doprowadzić także rodzaj kuracji odchudzającej – dieta zawierająca nadto mało węglowodanów (np. kuracji odchudzającej wysokobiałkowe) sprzyja powstawaniu kwasu acetooctowego i betahydroksymasłowego (dzieję się tak na skutek niecałkowitego spalania tłuszczu). ; pozycja ma miejsce podczas długotrwałego głodówki. tymczasem do źródeł zasad w naszym organizmie przynależą jedynie wspomniane wcześniej pierwiastki przyjmowane razem z dietą, też minerały zgromadzone w kościach(wapń). Jak organizm radzi sobie z zakwaszeniem? Każde zakłócenia równowagi kwasowo – zasadowej prowadzi do natychmiastowego włączenia systemów obronnych, dzięki którym możliwe okazuje się przywrócenie stanu prawidłowego. Do systemów tych przynależą przede wszystkim: Układy buforowe krwi i komórek ciała (wodorowęglanowy, białczanowy, hemoglobinianowy, fosforanowy) – wiążą zbyt duża ilość jonów dzięki czemu mogą być  zakwaszenie  organizmu  jak  się  pozbyć

przetransportowane do miejsc wydalania (np. nerek) bez nadmiernej modyfikacje pH krwi.

Usuwanie CO2 (kwasu) poprzez płuca – ma miejsce w wyniku pobudzenia ośrodka oddechowego pod oddziaływaniem spadku pH krwi. Wydalanie kwasów i zasad poprzez nerki, które stanowią kluczowe miejsce utrzymania równowagi kwasowo – zasadowej, gdyż usuwają zbyt duża ilość kwasów i umożliwiają regenerację zasad. Niestety długotrwałe zakwaszenie organizmu może doprowadzić do zaburzeń tych fizjologicznych procesów regulacyjnych, co przejawia się ciągłym wycieńczeniem, brakiem apetytu, sennością, bólami głowy czy problemami z cerą. Organizm szuka źródeł produktów zasadowych, które mogłyby zobojętnić nadmierną ilość kwasu co prowadzi do uwolnienia wapnia z kości. Dlatego też przewlekłe zakwaszenie okazuje się związane ze wzmożonym ryzykiem osteoporozy i złamań kości. tymczasem nadmierne obciążenie nerek, które zmuszone okazują się do stałego usuwania kwaśnych produktów z moczem, może doprowadzić do upośledzenia ich funkcji. Niskie pH moczu i hiperkalciuria (zwiększone wydalanie wapnia z moczem) stanowią czynniki niebezpieczeństwa rozwoju kamicy nerkowej. Przewlekłe zakwaszenie może także powiększyć niebezpieczeństwo rozwoju najwyższego ciśnienia tętniczego, oporności na insulinę i cukrzycy. eksperymenty wykazują, iż częstość występowania cukrzycy i upośledzonej tolerancji glukozy okazuje się zdecydowanie wyższa u ludzi o niewielkim pH moczu. Ponadto najnowsze analizy łączą zakwaszenie organizmu ze zwiększeniem niebezpieczeństwa chorób układu krążenia. Jednym ze sposobów alt3 zneutralizowania jonów wodorowych okazuje się rozpad mięśni w celu uwolnienia glutaminy. Glutamina wiąże – buforuje jony wodorowe (kwas) w wyniku czego powstaje amoniak wydalany z moczem. Stąd też przewlekłe zakwaszenie doprowadza do strat białka mięśniowego (kolejny argument przemawiający za tym, aby faceci dbający o swoją muskulaturę zastanowili się dwa razy przed sięgnięciem po odżywkę białkową). jak można dostrzec zakwaszenie nie okazuje się poważnym zespołem zagrażającym bezpośrednio życiu człowieka. jednak długotrwałe zakłócenia równowagi kwasowo – zasadowej może zdecydowanie pogorszyć jego jakość, począwszy od spadku samopoczucia a skończywszy na rozwoju przewlekłych chorób. Należy także posiadać na uwadze, że stopień zakwaszenia pogłębia się wraz z wiekiem na skutek fizjologicznego spadku funkcji nerek. Dlatego też długotrwałe zakwaszenie organizmu powinno znacząco zwiększać zagrożenie rozwoju osteoporozy i sarkopenii (utrata masy mięśniowej) u ludzi w podeszłym wieku. Jak zbadać zakwaszenie organizmu? Wydawałoby się, że najprostszym rozwiązaniem powinno przebadanie pH krwi. jednak, jak wspomniałam wcześniej, do spadku pH krwi dochodzi tylko w punkcie gdy mamy do czynienia z obfitym stadium którym okazuje się kwasica. Natomiast przy zakwaszeniu nasze fizjologiczne działania skutecznie zapobiegają obniżeniu pH krwi poniżej normy, dlatego też w takiej sytuacji nie powinno to dobre metody. Skutecznym badaniem oceniającym etap równowagi kwasowo – zasadowej okazuje się całodobowy bilans pH moczu, który możemy wykonać samodzielnie we własnej łazience. można zakupić w aptece popularne paski do pomiaru pH i zbadać pH moczu w pięciu różnych porach dnia. Pierwszy pomiar należy wykonać po przebudzeniu, kolejne co kilka godzin. Wykonane pomiary opłacalne jest zanotować i na koniec dnia wykreślić z nich wykres. Jeśli okaże się, że wykreślona krzywa układa się w prostą albo subtelnie unoszącą się linię świadczy to o zakwaszeniu organizmu. Jeśli natomiast z połączenia naniesionych punktów utworzy się zygzak, świadczący o skokach pH w ciągu dnia znaczy to, że z naszą równowagą kwasowo – zasadową okazuje się wszystko w porządku. Takie różnice pH w ciągu dnia wiążą alt4 się ze zmianą składu moczu w zależności od czasu przyjęcia pożywienia. Najniższe pH zauważa się po nocy, natomiast największe po spożyciu ogromnego posiłków. Mój organizm okazuje się zakwaszony! Co robić O ile nie możemy bezpośrednio oddziaływać na fizjologiczne procesy zachodzące wewnątrz ustroju (no może poza wysypianiem się i unikaniem sytuacji stresogennych) o tyle możemy znacząco mienić porcję kwasów i zasad wprowadzanych z zewnątrz. Mowa oczywiście o zmian kuracji odchudzającej, która też może być i wyborem w przypadku zachwiania równowagi kwasowo – zasadowej. Powiem szczerze, że wypatrywanie szczegółowych danych dotyczących właściwości zakwaszających danych składników kuracji odchudzającej okazało się dość niełatwym zadaniem. Na praktycznie wszystkich stron można znaleźć tabele z wartościami pH przypisanymi do przeważnie spożywanych składników kuracji odchudzającej. jednak co strona to inne substancje. i tak według jednej tabeli kartofle mają odczyn

kwaśny, a według drugiej wręcz przeciwnie. Skąd te rozbieżności?

– nie mam zielonego pojęcia. Nie udało mi się znaleźć wiarygodnych źródeł dotyczących pH składników kuracji odchudzającej konsumpcyjnych. PRAL – indeks, który pomoże Ci zbadać swoją zestaw dań W 1995 roku naukowcy przeprowadzili badanie na zdrowych mężczyznach, na podstawie którego sprawdzali wpływ spożycia ponad 100 składników kuracji odchudzającej konsumpcyjnych na odczyn moczu. Na jego podstawie Remer i Manz oznaczyli potencjalną zdolność obciążenia kwasem nerek (PRAL – Potential Renal Acid Load) przez przeważnie spożywane produkty. współczynnik PRAL uwzględnia zawartość białek i pierwiastków, ich średnią biodostępność także przemiana materii siarki i wydalane w moczu kwasy organiczne. Tak więc badanie to uwzględniało jedynie skład białkowy i pierwiastkowy badanych składników kuracji odchudzającej, ale przede wszystkim ich bioprzyswajalność przez organizm. poprzednie analiz – oparte wyłącznie na analizie odczynu popiołu składników kuracji odchudzającej (np. poprzez oznaczenie kwaśności miareczkowej, czy obliczenie akcie płciowym milirównoważników pierwiastków kwasotwórczych do zasadotwórczych) nie uwzględniały faktu, że nie wszystkie pierwiastki wykorzystywane są z pożywienia w jednakowym nasileniu. Przykładem takiego pierwiastka okazuje się wapń, który okazuje się absorbowany z przewodu pokarmowego zaledwie w 25%.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness