Jak zdrowo grillować? 5 sztuczek!

Jak zdrowo grillować? 5 sztuczek!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Mawia się, że grillowanie to obok piłki nożnej jeden z naszych sportów narodowychzdrowe  grillowanie

. W sztuce smażenia mięs jesteśmy mimo wszystko o niebo lepsi, niemal tak dobrzy jak sami mistrzowie z Ameryki. Aby dodatkowo więcej zgłębić tajemnice grillowania, zapoznaj się z naszymi poradami i zostań mistrzem grilla! Większość z nas rozpoczęła już moment grillowy. Nie znaczy to mimo wszystko tylko kolejnych spotkań na otwartej obszarze czy szybkich pokarmów – Nasze grillowanie non stop przypomina model niemiecki, ale coraz częściej wygląda jak w Stanach Zjednoczonych. Grillujemy niejako niejednokrotnie i wyłącznie mięso, a do oddziaływania związanych z przygotowaniem rusztu i obróbką części kuracji odchudzającej przykładamy się z większą skrupulatnością niż dawniej. Dla mnóstwo z nas grillowanie to sztuka, a miarą tego okazuje się fakt, że większość z nas już wie o niej szczególnie dużo – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka”. Jak zatem, fit  grilldodatkowo więcej udoskonalić sztukę grillowania? są na to sposoby – triki praktykowane przez mistrzów grillowania. Zdradzamy kilka z nich: 1.      Przygotuj żar idealny Aby przygotować żar pod ruszt zastosuj się do kilku zasad. Grill najrozsądniej rozpalać metodą tradycyjną i zrezygnować z wszelkiego rodzaju podpałek, które okazują się niezdrowe i zmieniają odczucie 5 sztuczek na zdrowe grillowanie smakowe potraw. Jeżeli posiadasz grill węglowy, użyj węgla w owej ilości, aby pokrył całą powierzchnię dna. Gdy zajmie się ogniem, zadbaj o żar wykorzystując np. miech. Grill z żarzącymi się węgielkami okryj na kilka minut, nie zapominając o otwarciu wszystkich otworów w pokrywie. Poczekaj aż stos węgla pokryje się delikatną warstwą białego popiołu, a nastepnie ponownie rozprowadź je po całej powierzchni grilla. Odczekaj minutę i włóż na grillu ruszt i pozostaw go do momencie nagrzania.   2.      Zaufaj własnym zmysłom Zanim nałożysz mięso i inne przysmaki na rozgrzany ruszt, zadbaj aby miały temperaturę pokojową. – Jeśli chodzi o nacinanie kiełbasek i odrębnych mięs przed smażeniem, to zdania okazują się poszatkowane. Z jednej strony, nacinanie ich przeprowadza do częściowego wyschnięcia, z drugiej służy na zmniejszenie zawartości tłuszczu. świetnym rozwiązaniem będzie użycie tacek do grillowania. Na ruszt opłacalne jest dorzucić dodatkowo kupione – już zamarynowane wyroby, np. z naszej linii „Grillowa uczta” czyli karkówkę, żeberka

czy boczek – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.przepis  na  zdrowego  grilla

Natomiast jeżeli chcemy przygotować mięso do grillowania sami najrozsądniej jak zrobimy to dzień przed smażeniem. Uważajmy mimo wszystko żeby nie przesadzić z sypkimi przyprawami, gdyż mogą przypalić się podczas pieczenia. Pamiętajmy też, by przepisów kuchennych nie traktować jak alt2 instrukcji obsługi. albo kreatywny, łącz smaki i wprowadzaj nowości do jadłospisu. Zaufaj własnym zmysłom – efekty da się przede wszystkim zobaczyć, poczuć i posmakować.   Polacy uwielbiają grillować! Przygotowywanie jedzeniu w taki sposób wszystkim kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem na świeżym powietrzu. Zdawać by się mogło, że potrawy z grilla są niskotłuszczowe i zdrowe. Tymczasem okazuje się, że czasem mogą zaszkodzić. Sprawdź, jakie błędy w trakcie grillowania popełniamy zazwyczaj. Aby przygotować zdrowe i smaczne menu z grilla, nie trzeba wsypać węgiel i ułożyć mięso na ruszcie. Przygotowywanie substancji w taki sposób nie okazuje się tak jasne, jak mogłoby się wydawać. Niestety, większość z nas popełnia kilka błędów, w wyniku których menu może nam dość poważnie zaszkodzić.  1. Właściwe rozpalenie grilla Aby grillowanie jest bezpieczne dla zdrowia, można improwizować. Niektórzy w miejsce specjalnej podpałki używają do rozpalenia grilla benzyny. W taki sposób szkodliwe związki przenikają do mięsa, a razem z nim do naszego ludzkiego ustroju. 2. Solenie Mięso przed grillowaniem należy odpowiednio zamarynować w przyprawach. świetnie mimo wszystko zrezygnować z co więcej soli, ze względu na to że spowoduje ona, że mięso sprawniej puści wodę. W rezultacie w miejsce soczystych kawałków otrzymamy suche i twarde mięso.  3. Brudny alt3 grill W trakcie grillowania na ruszcie osadza się tłuszcz, kurz, sadza i resztki mięsa, które stają się idealną pożywką dla bakterii. Dlatego też grill należy dokładnie czyścić po dowolnym wykorzystaniu. najrozsądniej robić to, gdy okazuje się dodatkowo ciepły - szczególnie prościej go wtedy przepłukać. 4. swędzenie we właściwym punkcie menu powinna trafić na ruszt tylko wtedy, gdy cała podpałka ulotni się, a węgiel będzie pokryty białym popiołem. Jeśli położymy mięso za szybko, może spalić się z zewnątrz, ale non stop być surowe wewnątrz. menu niedopieczonego mięsa może skutkować zatruciem trawiennym.  Pogoda? okazuje się. Węgiel

drzewny? okazuje się. Mięso marynowane na wszelkie sposoby, jarzyny, napoje okazują się?

okazują się. Jeśli okazują się, to nie można utrzymać w sekrecie, że zbliża się kolejny letni weekend, a to znaczy grilla wśród przyjaciół albo rodziny. Niby prosta sprawa, tak rozpalić trochę węgla, ustawić się z wiatrem, rozłożyć leżak i okresu przewrócić karkówkę na ruszcie i siebie do słońca, ale czy wiedzieliście, że, można taki proces nieco polepszyć? nareszcie nic nie smakuje tak, jak mięso, jarzyny, tosty czy burgery z grilla. posiadamy w roku jedynie kilka miesięcy sprzyjających grillowaniu, trzeba więc wycisnąć z dowolnej okazji jak najwięcej. jednak grill to większy wysiłek niż alt4 gotowanie we własnym domu, na patelni, bo trzeba rozpalić węgiel, zamarynować mięso, przygotować szaszłyki, sosy, tosty, dodatki. Ale czego się nie zrobi dla tego niesamowitego odczucie smakowe. Mamy dla Was kilka trików, które sprawią, że grillowanie stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze, albo po prostu wykorzystacie je, żeby błysnąć przed rodziną albo znajomymi. Codziennie dodajemy smaczne przepisyPolub smaczne.to na Facebook 1. Brudny ruszt  Układanie mięsa na nowym grillu to czysta radość, ale już kolejny grill już nie dość; przyklejony tłuszcz, resztki mięsa i popiół. Jak się ich pozbyć? Nic łatwiejszego. będzie wystarczające standardowa cebula! i nie, nie będziecie myć grilla łzami. będzie wystarczające przekroić cebulę na pół, złapać ją szczypcami i przecierać powoli ruszta. Jeśli podobał Ci się taki artykuł , podziel się nim!Udostępnij na Facebooku 2. Co jeśli nie mam cebuli, a ruszta okazują się brudne?  wówczas, wykorzystaj alternatywę cebuli - przygotowując się na grilla na pewno wykorzystałeś folię aluminiową, czyż nie? Więc, urwij skrawek, zgnieć subtelnie w kulę i użyj samo jak cebuli. 3. Burgery z grilla  Kto nie kocha soczystego i pachnącego grillem burgera? Ta sztuczka spowoduje, że będą dodatkowo więcej soczyste! będzie wystarczające na podpieczone mięso ułożyć kawałeczek masła, aby roztopiło się na kotlecie.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness