Jak zrobić grilla na diecie - czy to możliwe?

Jak zrobić grilla na diecie - czy to możliwe?

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

 

razem z majówką oficjalnie rozpoczynamy pora grillowy! razem z nim występuje obawa przedgrill  na  diecie

nadprogramowymi kilogramami spod znaku soczystych kiełbasek i szaszłyków. Okazuje się mimo wszystko, że dania z grilla okazują się również zdrowe i niskokaloryczne. trzeba użyć rady dietetyczki - Patrycji Wołodkowicz z  iedy nadchodzi wiosna normalną praktyką bywa to, że zaczynamy się odchudzać. tylko przechodzimy na dietę, ; udajemy się na siłownię, basen czy zaczynamy biegać, by móc swobodnie zrzucić duże kurtki. Jak wiadomo zimowe, długie wieczory sprzyjają temu, by co chwila sięgać po coś do przekąszenia, ale czy lato nie daje nam równie dużo pretekstów? Gdy tylko nadejdą pierwsze ciepłe dni, chętniej spędzamy okres na świeżym powietrzu. Co za tym idzie posiłki na łonie natury też smakują lepiej, dlatego wyciągamy z piwnicy potrzebny sprzęt i następuje wielkie otwarcie sezonu grillowego. A wtedy nasze silne postanowienie o zrzuceniu kilku niepotrzebnych nadprogramowych kilogramów odchodzi w niepamię o, co dla biesiadujących miłe, nie bywa takim dla organizmu i przede wszystkim dla żołądka. Tradycyjne dania z rusztu okazują się tłuste i ciężkostrawne. można je mimo wszystko zastąpić równie smacznymi i szczególnie lżejszymi przekąskami. Grillowanie w wersji light A okres oczekiwania na trzeba aktywnie spędzić na świeżym powietrzu. Spożywanie potraw na otwartej jak  się  odchudzacobszarze bywa miłym urozmaiceniem dla zwyczajnych, kuchennych zwyczajów. dania przygotowane na grillu smakują zupełnie w innym przypadku niż te przyrządzone ;. Ma na to wpływ również luźniejsza atmosfera powiązana z taką formą spędzania czasu. Coraz większą wagę przykładamy jedynie do tego co jemy, ; jak również z kim jemy. Zacznij od mięsa! Większość z miłośników grilla, gustuje w mięsie wieprzowym - karkówce czy kiełbasie. Tymczasem trzeba zastąpić je warzywami z rusztu czy mięsem drobiowym. Drób świetnie wybrać jedynie ze względu na mniejszą wartość kaloryczną, ale również poprzez wzgląd na mniejszą dawkę szkodliwych składniku, powstających w czasie grillowania, wytwarzanych ze spalonego tłuszczu. specjaliści ds. żywienia podkreślają, że nie bywa on obojętny dla organizmu, świetnie więc nawet na grillu zrezygnować z karkówki czy boczku. Przypraw i marynuj Mięsa z rusztu najdogodniej smakują odpowiednio przyprawione. świetnie dobrany zestaw ziół,

wzbogaca smak mięsa, i nada mu soczystości i kruchości. Dodatkowo niektóre przyprawy wgrillowanie  na  diecie

pływają na przemianę materii. Dlatego oprócz pieprzu i soli, świetnie używać czosnku, bazylii, oregano, alt2 majeranku czy tymianku. Dla tych którzy nie mają czasu, na skomponowanie swojej marynaty albo mieszanki ziół, pomagające mogą się okazać te gotowe, dostępne w sprzedaży. - Przyprawy, pomimo szczególnie niskiej zawartości substancji odżywczych, mają właściwości lecznicze i zdrowotne. świetnie zwrócić uwagę na skład gotowych mieszanek i marynat, ze względu na to że taki szczególnie się rozróżnia. - podsuwała Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności z Z.T.   Zanim wrzucisz karkówkę na grilla, musisz ją zamarynować. Marynaty do tego rodzaju mięsa będą różne, ale świetnie jeśli zawierają 2 substancje – oliwę i ocet, który rozluźnia włókna mięśniowe. Do tego dodaj przyprawy i pachnące jarzyny (czosnek, cebulę) i zioła. Karkówkę marynuj ok. 8 godz. Grilluj ją później pod przykryciem, nad dużym żarem po 5–6 min z każdej strony. Chcesz wybudować charakterystyczną „kratkę” na mięsie? Po ok. 3 min grillowania przesuń karkówkę na ruszcie o 90°. Plastry schabu piecze się na mocnym ogniu. świetnie wrzuć je na ruszt jako ostatnie po karkówce i drobiu i nie przetrzymuj nadto długo. wieprzowina to mięso, które łatwo wysycha, dlatego musi być zamarynowane w mokrej marynacie, w skład której wejdą przyprawy, zioła, oliwa alt3 albo jogurt. Możesz również założyć schab na 2–4 60 minut do zalewy. Jak przygotować zalewę? Na szklankę wody mineralnej daj 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru. Do tego dodaj przyprawy i ewentualnie alkohol. w tym przypadku najdogodniej wypadnie wódka, brandy bądź whisky. Kiełbasy wieprzowe uważa się, że kiełbasy grilluje się prosto nad żarem po ok. 6 minut z każdej strony. często, zanim przepłyną na ruszt, nacinamy je w charakterystyczny sposób. Jeżeli nie posiadasz ochoty, by osłonki kiełbas pękały pod wpływem wysokiej temp., możesz również nakłuć je w kilku miejscach szpikulcem. Przed grillowaniem dobrze potrzymać kiełbasy w zaprawach i zalewach albo smarować wytrawnymi pomadami już w trakcie pieczenia Kurczak To najpopularniejszy przedstawiciel drobiu, który trafia na grillowy ruszt. Wśród wielbicieli grilla popularne okazują się udka, skrzydełka i oczywiście filety z kurczaka. trzeba też wrzucić na ruszt drób zupełnie. W tym zamiarze należy rozciąć kurczaka wzdłuż i rozłożyć płasko na grillu. Swoją kruchość i soczystość zachowa, gdy będzie grillowany pod metalową miską. Nie zapomnij o podlewaniu drobiu marynatą. najdogodniejsza będzie ta przygotowana na kwaśno z jogurtem, sokiem owocowym albo cytryną. Konieczna okazuje się również oliwa, która alt4 spowoduje, że kurczak nie wyschnie.

Możesz również do polewania mięsa wykorzystać pachnące piwo bądź wino.

Na grillowanie kurczaka zupełnie musisz poświęcić ponad 1 godz. Podzielony na porcje (udka, skrzydełka, filety) piecze się prędzej. Szaszłyki Grillując szaszłyki, należy pamietać o kilku zasadach. w pierwszej kolejności paski mięsa nabijaj na szpadkę tak, by przebiła mięso w dwóch miejscach. Mięsne kawałki zbliżone do sześcianów będzie odpowiednia przebić wyłącznie raz. Zadbaj o to, by substancje na szpadce nie były nadto ściśnięte. Wszystkie powinny posiadać mniej więcej taki sam rozmiar. To danie piecze się na przeciętnym ogniu i dopieka na niewielkim żarze. nadto wielki ogień pali jarzyny albo owoce i odymia mięso, które pozostaje surowe w środku. pora grillowania szaszłyków bywa zależna wielkości kawałków na szpadce. Podczas pieczenia możesz posmarować je marynatą Kaszanka Kaszankę grilluj na tacce aluminiowej. Nie może posiadać ona swobodnego kontaktu z ogniem. Wtedy jej osłonka nie pęknie, a zawartość nie wypłynie na żar. Opiekaj ją powoli na mniejszym żarze. Kaszanki nie piecz pod przykryciem, by nie zaparowała. Jeżeli zamiast tacki zechcesz wykorzystać folię aluminiową, koniecznie wysmaruj ją tłuszczem. Pozwoli to uniknąć przywierania kaszanki do folii.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness