Jak zrobić owsiankę? Oto najlepsze przepisy!

Jak zrobić owsiankę? Oto najlepsze przepisy!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

 

Jej zdrowotne właściwości okazują się znane od dawna. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dlaprzepis  na  owsiankę

osób będących na kuracji. Potrawa przygotowywana na mleku bywa doceniana poprzez zawodników jako kopalnia energii, a poprzez specjalistów jako produkt medyczny. Owies ma dodatkowo oddziaływanie odmładzające. Racjonalna dietę nie może obyć się bez składników kuracji odchudzającej owsianych, które okazują się jedynie sycące, i zdrowe. Jakie składniki odżywcze znajdują się w owsiance i jakie dodatkowo właściwości lecznicze okazują się dla niej charakterystyczne? Jeżeli tolerujemy mleko i gluten, to jak najbardziej zaleca się jeść owsiankę. jest to prosta i szybka w przyrządzeniu potrawa na śniadanie. Owsianka bywa odżywczym spożywaniem dostarczającym długotrwale uwalnianej energii, ponadto wpływa korzystnie na układ   owsianka  przepisypokarmowy, przeciwdziała chorobom nowotworowym jelita grubego. Owsianka - właściwości odżywcze Owies bywa jedynie zasobny w białko, ale także posiada zdrowe aminokwasy. Zjadając na śniadanie owsiankę z mlekiem, zapewniamy organizmowi wszystkich potrzebnych mu do funkcjonowania białek. Jedna porcjaprzepisy  na  owsiankę  płatków owsianych zapewnia naszemu organizmowi: witaminę B6 – która poprawia pamięć i koncentrację, przeciwdziała występowaniu anemii, witaminę B1 i kwas pantotenowy – które zapobiegają osłabieniu i rozdrażnieniu, korzystnie wpływają na ciała, włosów i paznokci, substancje przeciwdepresyjne i likwidujące zły etap psychiczny. Porcja owsa to także magnez, żelazo, wit. i kopalnia błonnika. Udowodniono, że zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego, tzw. beta-glukanu. Ma on zdolność tworzenia lepkich żeli, które okazują się odporne na oddziaływanie enzymów trawiennych. Wykazuje właściwości prebiotyczne, co znaczy, że bywa pożywką dla dobrych bakterii bytujących w jelitach. Ponadto bakterie częściowo rozkładają beta-glukan, co doprowadza do powstania kwasów organicznych, które okazują się szczególnie istotne dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego. Owsianka na śniadanie albo kolację dostarcza także kwasów tłuszczowych. Owies, z każdych zbóż ma najwięcej tłuszczu, ponieważ aż 7 Dieta owsiankowa na bazie płatków owsianych + audio-komentarz dietetyka proc. Tłuszcz taki posiada w zawartości szczególnie cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie jest produkować. Zapobiegają powstawaniu zakrzepów, odgrywają dużą rolę w profilaktyce i zabiegu miażdżycy, dbają o nawilżenie skóry, łagodzą podrażnienia, chronią przed nowotworami. Zdrowe odżywianie zaleca się wspomóc poprzez regularne spożywanie owsianki. Udowodniono bowiem, że owsianka zjadana codziennie zapewnia większą kondycję fizyczną i wytrzymałość. jest uwielbiana poprzez zawodowych sportowców, biegaczy, kolarzy. Zajmuje trzecie miejsce w rankingu na najzdrowsze pokarmy świata. Posiada niski indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą. Ma niewiele kalorii, a w jednakowym czasie likwiduje uczucie głodu. Owsianka - ciekawostki Owies uprawiano już w Europie w epoce brązu, czyli ok. 1800-1700 roku p.n.e. W średniowieczu owsianka była podstawą żywienia, dla angielskich wydobywców była spożywaniem, który dawał im siłę i wytrzymałość podczas ciężkiej obowiązkach. Dziś bywa gościem na niewielu stołach. Dlaczego zapomniano o owsiance na rzecz sztucznie słodzonych płatków kukurydzianych? możliwe że uznano, że bywa trudna do przyrządzenia. Nic więcej mylnego, przyrządzenie owsianki zajmuje kilka minut, a korzyści płynące z jej spożywania okazują się bezcenne. najrozsądniej spożywać owsiankę przygotowaną na mleku z dodatkiem bakalii (rodzynek, suszonych moreli, świeżych świeżych śliwek, orzechów) albo świeżych owoców (bananów, truskawek, jagód, jabłek). Płatki z płatków owsianych zalewamy goracym mlekiem, dodajemy bakalie, cynamon, wanilię i czekamy około 5-10 minut, aż zmiękną. Po tym czasie możemy dodać owoce i potrawa bywa gotowa do spożycia. Jeśli chcesz zadbać o zdrowe odżywianie, rozpatrz powrót do tradycyjnych składników kuracji odchudzającej i potraw. Owsianka bywa jedynie łatwa w przygotowaniu, i smaczna. Zjedzona na śniadanie doda ci energii i pozytywnie wpłynie na zdrowie. Pomagają utrzymać wagę, obniżają zakres cholesterolu, dbają o serce. W rankingach najzdrowszego posiłków zawsze mieszczą się w pierwszej dziesiątce. Gorąca owsianka to idealne rozpoczęcie zimnego dnia Artykuł otwarty w ramach alt2 bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej W czasach studenckich, urzeczona jaskiniami (czy raczej kolegami z klubu speleologicznego), spędzałam mnóstwo okresu w Tatrach. Zapału do eksploracji mieliśmy zwykle o mnóstwo więcej niż oszczędności, toteż na wszystkich wyjazdach klubowych następowała chwila, kiedy kończyły się zapasy posiłków. Kanapki traciły warstwę wierzchnią - najpierw wędlinę, potem masło, nareszcie znikał chleb. Życie ratował nam... owies. Podkradaliśmy

zapasy niełuskanego ziarna (koniu, wybacz!), gotowaliśmy je godzinami, żeby choć trochę zmiękło

, i jedliśmy sauté - bez co więcej soli, czy cukru (cukier kończył się zwykle dodatkowo przed chlebem). Nieoczekiwanie to mało wykwintne danie okazało się niezwykle pożywne. Do dziś mam nieodparty sentyment do owsianki. i słusznie! Ziarno owsa w postaci łatwiejszej do skonsumowania dla człowieka, czyli jako płatki z płatków owsianych, występuje na pierwszych lokalizacjach wszystkich bez wyjątku rankingów najzdrowszych pokarmów świata. W zależności od źródła rankingu pozycja owsa waha się między obszarem drugim a siódmym, przenigdy jednakże nie spadając poniżej 10. Trudno się temu dziwić - bez płatków owsianych nie sposób wyobrazić sobie zdrowego jadłospisu. poniżej dziesięć powodów, dla których warto zacząć dzień od owsianki, i jeden przyczyna, dla którego warto dzień porcją płatków owsianych skończyć. Płatki z płatków owsianych: 1. Pomagają utrzymać wagę. którym cudem owsianka może posiadać własności odchudzające? Zawdzięcza to zawartości beta-glukanu - rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który redukuje zakres hormonu głodu, cholecystokininy. Beta-glukan powleka przewód pokarmowy kleistą warstwą odporną na działanie enzymów trawiennych jak płynny opatrunek spowalniający przebieg przyswajania cukrów i wiążący kwasy tłuszczowe. Ma właściwości probiotyczne - bywa pożywką dla dobrych bakterii. tymczasem frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsie poprawia pracę jelit i daje uczucie sytości. Jeśli zaczniecie dzień od owsianki, nie dopadnie was nieodparta ochotana małe co nieco i nie będziecie podjadali ciasteczek - aż alt3 do kolacji! Dodatkowo płatki z płatków owsianych dostarczają bardzo dużo substancji odżywczych przy stosunkowo niewielkiej liczbie kalorii. z płatków owsianych, żytnie, orkiszowe... Które płatki okazują się dla ciebie najlepsze 2. Obniżają ciśnienie krwi. Obecność suplementów z pełnego ziarna zabiegu umożliwia utrzymać w ryzach ciśnienie krwi niemal równie skutecznie jak leki zapobiegający nadciśnieniu. 3. Obniżają zakres cholesterolu. Owies ma wyjątkowo mnóstwo rozpuszczalnego błonnika. powinno maksymalna wzbogacić dietę o zaledwie 3 g rozpuszczalnego błonnika dziennie (to dawka, jaką posiada trzy czwarte filiżanki płatków owsianych), by stężenie cholesterolu całkowitego spadło od 8 do 23 proc. To także zasługa beta-glukanu, który pokrywając kleistą warstwą układ trawienny, spowalnia wchłanianie tłuszczów, jak także wiąże kwasy żółciowe i potęguje wydalanie cholesterolu. 4. Chronią serce. To informację niemal z ostatniej momencie - a dokładnie - z zeszłorocznego zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Dallas. Przedstawiono wtedy wyniki wskazujące na przeciwutleniające i przeciwzapalne

właściwości zawartych w owsie awentramidów, pochodnych kwasów cynamonowych.

hamują one produkcję cytokin zapalnych związanych z tworzeniem w naczyniach pasm tłuszczowych. 5. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. po pierwsze - dzięki wysokiej zawartości błonnika, po drugie - dzięki przeciwutleniającemu działaniu awentramidów. 6. normują zakres cukru we krwi. Płatki z płatków owsianych ze względu na dużą zawartość błonnika okazują się trawione powoli, więc zawarty w nich cukier powoli przechodzi do krwi. Dzięki temu nie następuje gwałtowny wyrzut insuliny (wspominamy, że płatki z płatków owsianych mają niski indeks glikemiczny) i cukier poprzez długi okres utrzymuje się na stałym pułapie. Gdy zjadamy coś o wysokim indeksie glikemicznym (na przykład drożdżówkę z dżemem i lukrem), zakres cukru gwałtownie szybuje w górę, wytwarza się bardzo dużo insuliny, która bywa sygnałem dla ludzkiego ustroju, że pojawiło się pożywienie, które da się szybciutko przenieść do komórek i alt4 zmagazynować. Efekt? Zmagazynowane zapasy (pod postacią tłuszczu) i błyskawiczne uczucie głodu, ponieważ po ostrym insulinowym rozkazie całe jadłospis zostaje Poprawiają wydolność fizyczną. Nie przypadkiem sportowe konie przedostają na śniadanie owies. Owsianka zjedzona od 45 minut do 60 minut przed planowanym treningiem poprawia przemianę materii i wzmaga wytrzymałość. 8. okazują się bogatym źródłem magnezu, który koi nerwy i wzmacnia mięśnie. Magnez umożliwia też zapobiegać atakom serca i udarom mózgu, ponieważ rozluźnia żyły i tętnice i obniża ciśnienie krwi. Statystyki podkreślają, że spożywanie pokarmów bogatych w magnez redukuje ryzyko zachorowania na cukrzycę takich jak 2. Niedobór magnezu zakłóca koncentrację, osłabia pamięć, a w skrajnym przypadku może doprowadzić do stanów depresyjnych. 9. Zapobiegają astmie. badania fińskich dietetyków pokazały, że niemowlęta, którym do kuracji odchudzającej wprowadza się owies przed ukończeniem szóstego trzydziestu dni życia, znacznie rzadziej chorują na astmę, rzadziej też dręczą je w późniejszym wieku alergiczne nieżyty narządu węchu. zagrożenie zachorowania na astmę spada niemal o dwie trzecie, jeśli najmłodszych jedzą owsiankę jako pierwszą kaszkę od wczesnego niemowlęctwa. 10. Poprawiają trawienie. Wprowadzenie płatków owsianych i pozostałych bogatych w błonnik składników do jadłospisów ludzi starszych stacjonujących w austriackich domach opieki znacznie zredukowało liczbę wykonywanych tam zabiegów lewatywy. zaleca się więc sięgać po płatki z płatków owsianych, jeśli dręczą nas obstrukcje. 11. pomagają w zasypianiu. Chociaż płatki z płatków owsianych kojarzą się zazwyczaj raczej ze śniadaniem niż z kolacją, lekarze polecają je także wieczorem, zwłaszcza tym, którzy miewają problemy z zaśnięciem. Płatki z płatków owsianych zawierają dużo magnezu i potasu, także tryptofan - aminokwas, który jest prekursorem serotoniny, i witaminę B6, pod wpływem której wzmaga się produkcja serotoniny w mózgu. Jak się ma serotonina do zapadania w sen? W ciemności modyfikuje się w melatoninę regulującą pracę naszego zegara biologicznego.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness