Jaki wpływ na zdrowie ma kasza jaglana? Tego nie wiedziałaś!

Jaki wpływ na zdrowie ma kasza jaglana? Tego nie wiedziałaś!

Redakcja

2017-08-07

brak komentarzy

Kasza jaglana wróciła na rodzime stoły w świeżej odsłonie.

Kasza jaglana jest tania i smaczna, dlatego zazwyczaj zastępuje kartofle i makaron. W czym tkwi sekret sławie kaszy jaglanej? Jest zdrowa i dość uniwersalna, poprzez co kasza jaglana doskonale nadaje się do kulinarnych eksperymentów. Odkryj zalety kaszy jaglanej i jedz ją częściej! Spis treści Kasza jaglana - zalety Kasza jaglana - właściwości Kasza jaglana - kuracja dietetyczna bezglutenowa Kasza jaglana - przepisy Kasza jaglana - zalety Małe, żółte ziarenka kaszy jaglanej to tak naprawdę łuskane ziarna prosa. Kasza jaglana to najstarszy gatunek kaszy, ze względu na to że proso uprawiano już w neolicie, czyli 4 000 lat temu. Kasza jaglana bywa nazywana „polskim ryżem” i „królowa kasz”, ze względu na to że od szczególnie dawna dostarcza energii i substancji odżywczych. Polecane wideo:   Chociaż kasza jaglana była zapomniana poprzez dużo lat, sławę zdrowego trybu życia przywróciła ją do łask. Walory smakowe i zdrowotne kaszy jaglanej doceniło mnóstwo miłośników zdrowego odżywiania, także wegetarianie i weganie. Kasza jaglana - właściwości Czym wyróżnia się kasza jaglana spośród odrębnych kasz? Jej sekret to bogactwo elementów mineralnych – ma ich więcej niż pszenica, jęczmień czy żyto.

Kasza jaglana jest źródłem żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu.kasza  jaglana  wartości  odżywcze

Brûleur de graisse

Poza tym w kaszy jaglanej znajduje się dużo witamin z zespoły B (B1, B2, B6) Kasza jaglana jest bazą mnóstwo prawidłowych bez glutenu dań (Shutterstock) Na tym mimo wszystko właściwości kaszy jaglanej dla ludzkiego ustroju się nie kończą. Kasza jaglana funkcjonuje odkwaszająco, umożliwiając bezpieczne neutralizację ludzkiego ustroju z toksyn. Kasza jaglana ma odczyn zasadowy, poprzez co neutralizuje toksyny pochodzące z zakwaszających elementów, jak na przykład alkohol, mała czarna, słodycze. kuracja dietetyczna jaglana pozwoli na błyskawiczne eliminacja toksyn z ludzkiego ustroju. Detoks jaglany jest prosty i co ważne nie wywołuje pogorszenia samopoczucia. kuracja dietetyczna jaglana jest doskonałą propozycją Kasza jaglana dla zdrowia! dla ludzi, które nie są w stanie pozwolić sobie na neutralizację sokami, czy głodówkę ze względu na pracę. Dzięki dużej ilości witamin i minerałów kasza jaglana może być składnikiem zabiegu odchudzającej antyrakowej. Regularne spożywanie kaszy jaglanej maleje zagrożenie wystąpienia nowotworów, ze względu na to że antyoksydanty likwidują wolne rodniki. Jeśli nie wiesz, co jeść, gdy jesteś przeziębiona, musisz dotknąć właśnie po kaszę jaglaną. Dzięki kaszy jaglanej prędzej uporasz się z katarem, kaszlem i innymi symptomami grypy, ze względu na to że kasza jaglana usuwa za bardzo wielka dawkę śluzu z ludzkiego ustroju. Poza tym kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i rozgrzewające, co może skrócić moment choroby. Kasza jaglana - kuracja dietetyczna bezglutenowa Kasza jaglana nie posiada glutenu, dzięki czemu jest idealnym produktem dla ludzi chorujących na celiakię. Jeśli nietolerancja glutenu sprawia, że musisz rezygnować z mnóstwo elementów, weź właśnie po kaszę jaglaną. Jest lekka, odżywcza, pełna witamin i łatwiej dostępna niż amarantus czy komosa ryżowa. prosto znajdziesz dużo przepisów z kaszą jaglaną w internecie, więc szybko przekonasz się, że kaszę jaglaną da się w domu wykorzystać na dużo różnych sposobów. Zanim zajmiemy się skrupulatnie dietą bezglutenową, dobrze zdobyć informacje na temat, bywa gluten. To rodzaj białka, ale taki, który nie występuje w jajkach czy... Kasza jaglana - przepisy Wielką zaletą kaszy jaglanej jest jej uniwersalność.

Kaszę jaglaną da się ją jeść o dowolnej porzekasza  jaglana  na  kuracji

– rano na ciepło (zastępując nią płatki z płatków owsianych), na posiłek (zamiast ziemniaków albo w zupie), na kolację w sałatce, dodatkowo na deser! Kluczem do sukcesu kulinarnego jest odpowiednie przygotowanie kaszy jaglanej. Zanim przystąpisz do eksperymentów, przelej ją zimną, a później gorącą wodą. da się także namoczyć kaszę jaglaną, zalewając ją na noc wodą z dodatkiem soku z cytryny. Te zabiegi mają zamierzenia eliminacja gorzkiego smaku z kaszy jaglanej. Przepisów na dania z kaszy jaglanej jest alt2 mnóstwo, ale my szczególnie polecamy kotlety z kaszy jaglanej. Od czego zacząć? Ugotuj 1 kilogram ziemniaków i 1,5 filiżanki kaszy jaglanej. Na małej ilości oleju podsmaż 2 posiekane cebule. kartofle przepuść poprzez praskę i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Do mieszaniny z kaszą jaglaną dodaj cebulę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj kotleciki jaglane i w zależności od preferencji usmaż albo upiecz w piekarniku. Kotlety jaglane da się Kasza jaglana na słodko? Tak, kasza jaglana idealnie sprawdza się jako składnik deserów. Jeśli posiadasz chęć na słodkie co nieco, przygotuj kaszę jaglaną z masłem orzechowym i bananem. Przepis na taki deser jaglany jest banalnie – do 1 filiżanki ugotowanej kaszy jaglanej dodaj łyżkę masła orzechowego i 1 banana. Gotowy deser jaglany świetnie smakuje zarówno na ciepło, oraz po schłodzeniu w schładzarce.

Świetnym pomysłem na deser jest także budyń jaglany. kasza  jaglana  a  zdrowie

Budyń jaglany potrzebujemy z połowy filiżanki kaszy jaglanej, filiżanki mleka i soku jabłkowego oraz 1 łyżki miodu. Kaszę gotujemy w rondelku. Odcedzamy, zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia płynu. później dodajemy kaszy sok i 1 łyżkę miodu i miksujemy do gładkiej konsystencji. Budyń jaglany da się dawać z miodem, rodzynkami, orzechami albo pokrojonym jabłkiem. Budyń jaglany może być idealną propozycją na kolacja. Kasza jaglana to świetny artykuł dla wszystkich, którzy pragną dbać o zdrowie, jeść lekko i szukać nowych pomysłów na podanie znanego od tys. lat tradycyjnego treści.   Kasza jaglana zaczęła podbijać jadłospisy w Europie Zachodniej i za oceanem już w latach 70. mimo wszystko w Polsce non stop jest słabo rozpoznawalna i częściej niż za podstawę naszych dań służy za karmę dla kanarków. – Fakt, Polacy non stop preferują schabowego z ziemniakami, ale mam wrażenie, że to się zmienia. rośnie niejako ciekawość zdrowym trybem życia i zdrową dietą. Dzięki temu dużo ludzi zaczyna odkrywać zalety kaszy jaglanej alt3 – przekonuje Marek Zaremba, założyciel Akademii ludzkiego ustroju i Dietoterapii Kasza jaglana polecana okazuje się także przy katarach, przeziębieniach i mokrym kaszlu, bo usuwa z ludzkiego ustroju nadmiar śluzów i schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby i żołądka ze względu na swoją lekkostrawność. – To prawdziwy wulkan zdrowotny. Kasza jaglana oczyszcza organizm, obniża pułap cholesterolu, wzmacnia pracę jelita grubego dzięki dużej zawartości witamin z zespołu B, okazuje się bogata w substancje mineralne: wapń, żelazo, fosfor, potas, posiada w składzie lecytynę poprawiającą pamięć i rzadki w pożywieniu krzem, odpowiedzialny za prezencję naskórka, włosów i paznokci, więc etap żył i tętnic i kości – wylicza Zaremba. Ale w beczce miodu okazuje się i łyżka dziegciu. Kasza jaglana posiada w składzie ze względu na to że niewielkie ilości goitrogenów – związków, które zaburzają przemiana metaboliczna jodu. Dlatego osoby cierpiące na choroby tarczycowe, powinny spożywać ją z umiarem. Poza wyliczaniem mikroelementów i związków zawartych w ziarnach prosa dobrze podkreślić, że jagły okazują się wartościowym źródłem energii. Stanowiące 72 procent ich masy węglowodany złożone (zwłaszcza skrobia) okazują się o wiele zdrowszym nośnikiem kalorii niż jasne, znajdujące się w znacznej partie żywności przetworzonej. za bardzo wielka dawkę tych ostatnich w naszej kuracji okazuje się czynnikiem sprawczym coraz większej zapadalności na cukrzycę w zachodnich społeczeństwach. Sprzyjają one także rozwojowi drożdżyc i nowotworów. Z takimi problemami nie borykają się np. Hunzowie, lud zamieszkujący pogranicze indyjsko-pakistańskie, który słynie z długowieczności i doskonałego stanu kondycji. A podstawą ich jadłospisu okazuje się właśnie kasza jaglana. Kasza jaglana - jak przygotować kaszę jaglaną?

Dlaczego zatem nad Wisłą jemy tak mało kaszy jaglanej?

– Z braku czasu i poniekąd lenistwa. Kasza potrzebuje przyrządzania posiłków, a to zajmuje czasu niż położenie plasterka wędliny na kromce pieczywa. Przydaje się też pewna inwencja kulinarna, by pomysłowo połączyć "jaglankę" z innymi składnikami, tym bardziej że osobiście w sobie okazuje się ona raczej alt4 neutralna smakowo – tłumaczy Iwona Zasuwa, autorka bloga Smakoterapia.blogspot.com i fascynatka kaszy jaglanej. Faktycznie, wertując przepisy na jej stronie, można znaleźć dużo ciekawych pomysłów na dania z kaszy jaglanej: od pieczywa, poprzez pierogi, po jogurt i majonez, czy mleko. Jaglanego "bakcyla" połknął także Marek Zaremba. – Z kaszy jaglanej mógłbym chyba przeprowadzić doktorat – śmieje się dietetyk. – Gotowałem ją na mnóstwo sposobów. W odróżnieniu od odrębnych zbóż to ona wspaniałą bazę dla potraw o rozmaitych smakach: słodkich, słonych, ostrych – dorzuca. W prowadzonym poprzez niego serwisie GotujZdrowo.com odszukamy przepisy na jaglane naleśniki, kluseczki, placuszki, omlet, budyń, czy koktajl i koktajl. Potencjał złocistych ziaren wydaje się praktycznie nieograniczony. bo kasza jaglana współgra równie znakomicie z rodzynkami, co z kurczakiem, okazuje się doskonałą podstawą zarówno dla smaku cynamonu, i kurkumy. W wersji "na słodko" kaszę jaglaną można gotować w mleku. Obróbka ciągnie się od kilku do nawet kilkudziesięciu minut. Wszystko jest zależna od rodzaju ziarna i sposobu jego magazynowania, ale też od jego wcześniejszego moczenia albo prażenia. – Prażenie przyspiesza gotowanie, ale ma też inne zalety. Prażona kasza skuteczniej usuwa wilgoć z ludzkiego ustroju i ogrzewa narządy wychłodzone poprzez spożywanie śluzotwórczych części, szczególnie w chłodnych porach roku – podsuwała Zaremba. Do tak przygotowanej kaszy jaglanej pasują orzechy, mielone ziarna, np. lnu, wiórki kokosowe, świeże albo suszone owoce, ale także dynia, która właśnie "świętuje" własny sezon. Kaszę jaglaną w wersji obiadowej można przyrządzić na wodzie albo bulionie i podać z mięsem, rybą albo – w wersji wegetariańskiej – którąś z roślin strączkowych, np. fasolą bądź soczewicą. zaleca się też porwać się na kulinarny eksperyment: zagotować jagły, nie namyślając się nadto długo nad recepturą, a resztę posiłku – intuicyjnie – zaimprowizować ze substancji, które akurat mamy pod ręką. Kompozycja niemal na pewno jest udana! Taką moc ma w sobie niepozorna kasza jaglana.

 

Zobacz też  

Opaski tyvek

Piperine Slim Opinie 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness