Jakie wartości odżywcze ma dynia? Jedz ją jesienią na wzmocnienie!

Jakie wartości odżywcze ma dynia? Jedz ją jesienią na wzmocnienie!

Redakcja

2017-08-03

brak komentarzy

Dynia hokkaido, znana też jako Japanase Red Kuri Pumpkin,

Orange Hokkaido albo Uchiki Kurima, pochodzi z Japonii. Ma charakterystyczny kształt i ciemno pomarańczową skórkę.  uzyskuje sylwetkę ok. 1-2 kg. Dynia Hokkaido jako jedyna może być jedzona ze skórką, która mięknie podczas obróbki termicznej. posiada w zawartości dużo pestek, jednak jej miąższ okazuje się zwarty, poprzez co świetnie nadaje się do duszenia i smażenia. Ma lekko orzechowy smak. doskonała do zup, sałatek, kopytek, past do pieczywa, oraz do pieczenia. bez kłopotu trzeba ją przechowywać do kwietnia. Ekologiczną dynię hokkaido hodowaną w naturalny sposób bez pestycydów jak również dużo odrębnych poprawnych miejscowych produktów możesz zamówić na platformie LokalnyRolnik.pl prosto od rolników. Dynia lunga di napoli  pochodzi z Włoch. Ma wydłużony kształt, z rozszerzeniem na jednym końcu, gdzie znajduje się komora nasienna. formą trochę przypomina wyrośniętą cukinię. uzyskuje sylwetkę od 7 do nawet 20 kg. Pokrywa je zielona skórka z jaśniejszymi smugami. Miąższ ma zwarty o pięknym ciemnopomarańczowym kolorze i idealnym słodkawym smaku. trzeba wykorzystać go praktycznie całkowicie za wyjątkiem komory nasiennej. Dynia lunga di napoli okazuje się znakomita do spożywania na surowo w sałatkach, jak dodatkowo świetnie nadaje się na dyniowy sok. trzeba ją dodatkowo wykorzystać do przygotowania zup, gnocchi Dynia – królowa jesieni czy risotto.

We Włoszech popularną daniem okazuje się pieczona czy  warto  jeść  dynie

Lunga di Napoli’ podawana z oliwą i octem. Dynię lunga di napoli hodowaną w naturalny ekologiczny sposób bez pestycydów i dużo odrębnych poprawnych miejscowych produktów możesz zamówić na platformie LokalnyRolnik.pl prosto od rolników. Dynia to warzywo Indian z południowej elementy Ameryki Północnej oraz Inków z Ameryki Południowej. uprawiana okazuje się już od 5000 lat. Do Europy trafiła dzięki Hiszpanom oraz ich żegludze. Natomiast w Polsce zapoczątkowała swoją karierę jako roślina medyczna w XVI wieku. Jak uprawiać dynię w ogrodzie Warunki sprzyjające do uprawy dyni to gleba przepuszczalna, bogata w azot. Doskonale nadaje się do zasadzenia na kompostowniku. Optymalna temperatura wzrostu to 250C (przynajmniej to 80C). bywa ona hodowana z zasiewu bezpośrednio do gruntu lub z sadzonek. Pierwszy posiew przypada średnio na drugą połowę maja, a zbiory przypadają na wrzesień/październik.

W czasie wzrostu nie wolno zapomnieć o spulchnianiu oraz usuwaniu

chwastów między roślinami, także podlewaniu oraz dwukrotnym nawożeniu gleby. Aspekt żywieniowo – zdrowotny Dynia okazuje się stosunkowo niskokaloryczna. W 100 g okazuje się tylko 33 kcal. Wykazuje za to wysoką wartość odżywczą. obfita okazuje się w witaminę A, dzięki której nasz organizm wolniej się starzeje, dzięki zawartym alt2 w niej antyoksydantom. Ponadto przeciwdziała miażdżycy oraz powstawaniu nowotworów. Witamina A pełni dodatkowo widoczną rolę w procesie widzenia oraz reguluje tworzenie się nowych komórek. Poprawia także elastyczność ciała oraz wspomaga zachowanie prawidłowego stanu błon śluzowych. Dynia posiada w składzie też beta-karoten– pochodną witaminy A, odpowiedzialną za poprawę kolorytu ciała. Dzięki zawartości potasu, jedząc dynię normujemy ciśnienie tętnicze tętnicze oraz usuwamy zbyt duża ilość płynu z człowieczego ustroju. posiada dodatkowo wapń, magnez oraz fosfor, które m.in. utrzymują właściwą mineralizację kości. Świeże pestki dyni stosowane są jako środek przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego. produkty w niej obecne wzmacniają system immunologiczny, czyli odpornościowy.      

                    Zastosowanie czterech ścianach Dynia odpowiednio przyrządzona okazuje się smaczną,

delikatną oraz łatwostrawną daniem. da się przygotować z niej zupy, musy, ciasta, sosy do mięsa.  dynia  przepisy  Znakomita okazuje się jako do tego do sałatek, zapiekanek, także marynowana. Z pestek dyni produkuje się olej, który posiada dużą dawka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających pułap cholesterolu we krwi, także przyczyniających się do syntezy witaminy D odpowiedzialnej za gospodarkę wapniowo-fosforową, chroniąc przed osteoporozą. Ciekawostka Indianie jedli dodatkowo kwiaty dyni, uznawane za wyróżnik płodności oraz urodzaju. Dynia okazuje alt3 się jednym z ważniejszych części obchodów Halloween, które przypada 31 października oraz okazuje się szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych. mimo wszystko dynia to jedynie miąższ, lecz także (a może przede wszystkim) pestki, które sa prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Dziadek wiedział co robił :) w 100g mamy 150% dziennego zapotrzebowania na magnez, 168% na fosfor i ponad 200% na mangan. Pestki mają także dużą zawartość wcześniej wymienionego cynku, ktory przysłuży się także dziewczynom, bo ma dobroczy wpływ na cerę. Dodatkowo są też zasobne w witaminę B3, czyli niacynę, która bywa niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego

Pestki możemy chrupać, dorzucać do sałatek, muesli i odrębnych.   dlaczego  warto  jeść  dynie

Trenerzy Personalni Online

Jeśli jednak nie jesteście ich fanami, to trzeba wymienić pestki na olej z nasion dyni, który należy do najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych tłuszczów roślinnych. bywa zasobny w wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole, które zapobiegają miażdżycy. Jedna ważna uwaga – oleju tego nie podgrzewamy, możemy więc używać go do wszelkiego rodzaju sałat, a po otwarciu trzeba go przechowywać w schładzarce. Wracając do królowej dyni prawidłowo dodatkowo powiedzieć o jej licznych odmianach. Ostatnio przeważnie możemy napotkać małą i poręczną dynię hokkaido, której nazwa wskazuje na egzotyczne pochodzenie. alt4 Odmiana ta ma intensywnie pomarańczowy kolor oraz charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Co ważne nie trzeba jej obierać ze skórki, co bywa dość dużym ułątwieniem przy kuchennych eksperymentach. Jej miąższ bywa więcej zwarty, więc świetnie nadaje się m.in. do przywołanych wcześciej pierogów. następną, która wpadła mi w ręce bywa dynia piżmowa. Ta z kolei bywa wyjątkowo gruboskórna, co z drugiej strony sprawia, że trzeba ją dlugo przechowywać. Ze względu na kształt bywa to także dynia ekonomiczna, bo ma małe gniazdo nasienne, a co za tym idzie dużo miąższu. bywa róznież mało wodnista, więc świetnie nadaje sie do pieczenia. Inna jej nazwa to „butternut”, znajduje swoje potwierdzenie po ugotowaniu, które wydobywa z dyni lekko słodki, maślany smak. Dynie makaronową kupiłam w tym roku po raz pierwszy. Wygląda trochę jak melon, bywa dość delikatna w smaku, a po ugotowaniu rozpada sie w makaronowe pasemka. bywa więc świetnym pomysłem na… makaron bez makaronu ;) podana z sosem może zastąpić najlepsze makaronowe makaronu. To by okazuje się na tyle. Aż tyle, bo o dyni dałoby się napisać książkę. w miejsce tego jednak prawidłowo udać się na stragan a później natychmiast do jadalni, bo dynia to dość inspirujące, jesienne warzywo.

 

Zobacz też 

Opaski winylowe

Formexplode Forum


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness