Jakie są rodzaje sałaty? Ten rodzaj jedz najczęściej!

Jakie są rodzaje sałaty? Ten rodzaj jedz najczęściej!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Sałata to dość zdrowe oraz jednocześnie niskokaloryczne warzywo, bogactwo witamin oraz mikroelementów.co  jeść  najczęściej

bywa polecana w praktycznie wszystkich diet odchudzających. Jakie okazują się rodzaje sałaty?   Jakie okazują się rodzaje sałaty?  Wśród różnych gatunków w szczególności znane to: Sałata masłowa - duże , miękkie liście o lekko słodkawych smaku. świetna do sałatek w kombinacji z wiosennymi warzywami. Niestety szybko więdnie oraz psuje. Sałata lodowa - chrupkie liście, okrągła główka, da się ją długo przechowywać w schładzarce. świetnie łączy się z innymi rodzajami sałat oraz z serami feta oraz pleśniowymi. Sałata rzymska – długie, ciemnozielone liście o silnym smaku, chrupkie. też prawidłowo łączy się z serami, świetna do sałatki cezar. Podobnijaką  sałatkę  warto  jeśće trwała jak sałata lodowa. Sałata dębolistna - liście przypominają liście dębu, koloru czerwonobordowego, o delikatnym smaku. bywa dość nietrwała. Endywia kędzierzawa - liście podłużne , lekko żółte o lekko gorzkawym smaku. Nadaje się do mieszanek sałat, smaczna zwłaszcza w kombinacji z ostrymi sosami. trzeba ją gotować oraz podawać na ciepło. Sałata lollo rosso - liście karbowane, o czerwonym zabarwieniu, nadaje się do dekoracji potraw. Radicchio - podobna w smaku cykorii, o czerwonych liściach, ze względu na kolor doskonale łączy się z innymi zielonymi sałatami trzeba ją przechowywać dłużej w schładzarce. Jakie znasz rodzaje sałaty? Roszponka - liście małe, o lekko orzechowym aromacie, stosowana do mieszanki sałat. Smaczna też przyrządzana na ciepło, tak jak szpinak. Rukola - liście przypominające w kształcie liście mlecza, o poszarpanych brzegach, ostry odczucie smakowe. jest odpowiedzialny zwłaszcza do pomidorów oraz czosnku. Używana do pizzy oraz makaronu . Sałata bywa niskokalorycznym, lekkim i dość pełnym kondycji warzywem. Ponad 90% jej składu to woda, ale też pełnowartościowe artykuły. Występuje w licznych odmianach. zaleca się znać i jeść je wszystkie. Rzymska, lodowa, dębowa i ogólnie znana i lubiana co  jeść  zazwyczaj  masłowa - właśnie rozpoczyna się czas na świeże, kruche jej listki. Od białych, poprzez seledynowe, do ciemnofioletowych, a nawet bordowych, gładkich, delikatnych i kędzierzawych, słodkich, gorzkich i szczypiących w język. Wśród sałat trzeba przebierać i dobierać je do własnych upodobań smakowych, komponować z nich efektowne kolorowe sałatki z winegretem albo cięższymi dressingami. Sałata na zdrowie zaleca się jeść świeże, młode listki sałaty, najwięcej latem, gdy czas na nie w pełni. są podstawą niskokalorycznej diety i leczeniu odchudzających. Mają znikome ilości kalorii (ok. 15

kcal w 100g), za to dużo cennych preparatów odżywczych: żelaza, wapnia, magnezu i potasu, ; witamin: A,

E i D, C, B9 i kwasu foliowego (dość cenny dla niewiast w ciąży, alt2 ale nie jedynie). Listki sałaty zasobne okazują się też w antyoksydanty takie jak karotenoidy, polifenolokwasy czy flawonoidy, które nie jedynie chronią przed wolnymi rodnikami, lecz też wpływają na układ krążenia. Sałata poprawia trawienie, gdyż obfita bywa błonnik i celulozę. Jedzona codziennie reguluje defekacje i przeciwdziała nowotworowi okrężnicy. Amerykańscy badacze dowiedli, że jedzona regularnie sałata oddziałuje uspokajająco i nasennie. Sporą porcję jarzyny dawano codziennie do ostatniego spożywania dojrzalszym osobom, które miały kłopoty z zasypianiem. Po kilku miesiącach problem zniknął. Najzdrowsza bywa sałata od maja do jesieni, od zaufanego sprzedawcy, który sprzeda nam sałatkę ekologiczną, bez szkodliwych dla kondycji azotanów. Zimą kupimy w sklepach sałatkę importowaną z południa Europy. Możemy też spróbować wyhodować własną sałatkę w przydomowych ogródku, a nawet w doniczce na parapecie. Przechowywanie Twarde sałaty (karbowana, masłowa, rzymska), których nie zamierzamy zjeść w ciągu kilku kolejnych dnia świetnie bywa nie myć. Jeśli mamy energię na listek do kanapki, odrywamy go i tylko wtedy myjemy. Powinny przebywać w lodówce nie dłużej niż tydzień. Inne delikatne odmiany przechowujemy umyte, osuszone, zapakowane w pojemnik i umieszczone w lodówce na niższej półce. Zachowują świeżość do kilku dni. Jak przygotować sałatkę Listków sałaty powinno się kroić nożem (z wyjątkiem sałaty lodowej), ale rwać na nieduże kawałki rękoma, alt3 tak aby bez kłopotu móc je ułożyć do ust. zazwyczaj podaje się ją jako element garnitury do mięs, wędlin albo sałatek. Na całych liściach podaje się jaja, ryby albo roladki.   Sałata tworzy główki wyłącznie zanim zakwitnie. Należy więc maksymalnie opóźnić kwitnienie. zwykle sałata nie zdąży wyprodukować głowek i już pojawia się pęd kwiatostanowy, gdy została zbyt późno posiana. przyczyną takiego stanu rzeczy okazuje się niekrótki dzień, wysoka temperatura i susza. dość podatna na to okazuje się sałata masłowa, dlatego do gruntu nie należy jej siać później niż na początku kwietnia (na zbiór letni) i wcześniej niż w połowa. maja (na zbiór jesienny). Podobnie trzeba postępować z sałatą rzymską. W znacznie mniejszym nasileniu w pędy wybija sałata krucha, która tworzy twarde i dość zwarte główki. trzeba ją więc uprawiać też latem, podobnie jak Lollo i dębolistną. Latem trzeba też uprawiać bliskie kuzynki sałaty – rukolę i radicchio. tymczasem endywia nie lubi być wysadzana wcześniej niż w drugiej połowa. czerwca. Posadzona w maju łatwiej wybije w pędy kwiatostanowe. Sałata należy do warzyw dość

nietrwałych. By dłużej zachowała świeżość i jędrność, powinno ją zbierać rano lub wieczorem, dobr

ze w dni pochmurne. Warzywo to trzeba trzymać w miejscach ciemnych, chłodnych i wilgotnych. Odpowiednia okazuje się komora do magazynowania alt4 warzyw w lodówce albo chłodna spiżarnia. Sałata krucha – jej zwłaszcza cenioną przedstawicielką okazuje się sałata lodowa. Ma delikatny jasnozielony kolor. Charakteryzuje się znacznymi (nawet kilogramowymi) główkami o kruchych i soczystych liściach. Zaletą tej odmiany okazuje się możliwość magazynowania w lodówce poprzez kilka dni bez straty produktów smakowych. Sałata rzymska – odróżnia się od masłowej formą liści i główki oraz smakiem: okazuje się gorzkawa, mniej delikatna. Jej liście okazują się sztywne, ciemnozielone (a więc bogatsze w wit.) lub żółtozielone (delikatniejsze w smaku), duże, mięsiste, symetrycznie unerwione, wydłużone, u góry krągłe. Sałata Lollo – ma subtelny odczucie smakowe i wydłużone liście – dość ozdobne, karbowane, zielone lub bordowe. okazują się luźno zebrane w niedużą główkę. Ze względu na swój prezencję pięknie komponuje się z innymi sałatami. Może być przechowywana w lodówce około tygodnia. Roszponka – ma najmniejsze listki – jasno- lub ciemnozielone. Im okazują się drobniejsze, tym bardziej pachnące, lekko orzechowe w smaku. Aby dłużej zachowała świeżość, przechowuje się ją w lodówce w wilgotnej ściereczce. Radicchio ma bordowe duże listki z białymi zgrubieniami, które wymagają usunięcia, ponieważ okazują się gorzkie. Głąb też nie nadaje się do spożywania i trzeba go usunąć. Liście tracą goryczkę po krótkim namoczeniu w ciepłej wodzie. trzeba ją przechowywać w lodówce około tygodnia.  


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness