Kasza jaglana - fit przepisy dla każdego!

Kasza jaglana - fit przepisy dla każdego!

Redakcja

2017-07-18

brak komentarzy

  ze względu na drogocenne właściwości, kasza jaglana okazuje się nazywana „królowa kasz”. – To w szczególności uniwersalna wśród wszystkich kasz – mówi natomiast Mirek Drewniak, a na poparcie swojej tezy zalicza artykuły, z którą da się ją serwować. – Kasza jaglana doskonale komponuje się zarówno z wykwintnymi, jak także prostymi składnikami. To świetny dodatkowo do mięs i ryb, wspaniale sprawdzi się też jako składnik potraw wegetariańskich. Co więcej, da się dorzucać ją także do zup i sałatek, poza tym doskonale smakuje na słodko, np. z miodem i suszonymi owocami – wylicza mistrz kuchni. Jagły w słodkiej wersji to korzystny sposób, by przekonać najmłodszych do spożywania kaszy. Jaglaną da się ponadto przygotować jak risotto (wtedy musi to „jaglotto”) albo zrobić z niej rodzaj polenty; preparat okazuje się na tyle uniwersalny, że każdy pasjonat kuchni może podać go na mnóstwo sposobów. Ekspert programu „Doceń rodzime” przyznaje, że w pamięci w szczególności zapadła mu kasza podana z grzybami i cielęciną w białym sosie, którą miał szansę degustować podczas konkursu kulinarnego, którego był jurorem. Na Dzień polskiej żywności Mirek Drewniak proponuje a kaszę na słodko, z suszonymi i świeżymi owocami sezonowymi. Jak ją zrobić? Kasza jaglana na słodko – przepis Mirka Drewniaka – W rondelku rozpuszczamy masło i miód, nastepnie umieszczamy w nim świetnej jakości suszone owoce, takie jak jabłka, czy gruszki. minutę smażymy, po czym dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Po kilku minutach całość wieńczymy świeżymi owocami sezonowymi. Tak sformułowana kasza świetnie smakuje z zimnym, zsiadłym mlekiem. z  czym  jeść  kaszę  jaglanąto banalne, ale dość smaczne danie – zachęca Mirek Drewniak. Podstawą każdej dania są wysokiej jakości substancje. Jak wybrać najlepszą kaszę? – W sklepie trzeba uważnie przyjrzeć się ziarenkom; powinny być suche i z łatwością przesypywać się w opakowaniu. przekonajmy się, czy w kaszy nie ma żadnych zanieczyszczeń, np. drobnych, podobnych do pajęczyny, niteczek. artykuł należy przechowywać w suchym miejscu, w pojemnikach umożliwiających dopływ powietrza – podsumowuje ekspert.

Zdjęcia: Podpis: Dania z kaszą jaglaną. kopalnia: blog WKrainieSmaku.pl

Jak przyrządzić kaszę jaglaną i właściwie czemu trzeba ją jeść? Kasza jaglana podana na ciepło to świetny pomysł na pożywny zimowy obiad. czas zimowo-świąteczny to okres krótkich dni i długich, chłodnych wieczorów. obecnie, kiedy więcej czasu spędzamy na przedświątecznych przygotowaniach i poszukiwaniu upominków dla najbliższych, trzeba szczególnie zadbać o swoją odporność i dobre samopoczucie by – gdy już nadejdą długo wyczekiwane św., móc w pełni cieszyć się ich magiczną i wyjątkową atmosferą. Należy więc spożywać więcej ciepłych, pożywnych potraw, a świetnym na to sposobem okazuje się wprowadzenie do codziennego menu – kaszy jaglanej, która rozgrzewa, rekompensując nam zimowy deficyt promieni słonecznych. Kasza jaglana – zdrowie na talerzu Kasza jaglana posiada mnóstwo cennych  przepisy  na  kasze  jaglaną  elementów odżywczych, dlatego wyjątkowo skutecznie Kasza jaglana - nie tylko od święta wzmacnia i reguluje pracę całego organizmu.

Co szczególnie ważne w chłodne, zimowe dni – oddziałuje rozgrzewająco,

buduje odporność i przeciwdziała chorobom wirusowym. pomaga też pozbyć się nadmiaru wilgoci, dlatego zalecana okazuje się przy przeziębieniach i zapaleniach nosogardła. Porcja kaszy jaglanej przyspiesza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn, dzięki czemu upraszcza dbanie o sylwetkę i pozbywa się trawiennych trudu. jest wysokowartościowy zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu, wolny od glutenu i pozostałych alergenów, a gdyż składa się z dużą dawkę białka (ok. 10%), świetnie nadaje się do przyrządzenia pożywnego śniadania albo pysznego, świątecznego obiadu. Kasza jaglana składa się z też lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację, dzięki czemu upraszcza przyswajanie i zapamiętywanie nowych informacji. Przede wszystkim mimo wszystko, mając tak zbawienne oddziaływanie na cały organizm – pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym, dlatego trzeba, a nawet należy – włączyć ją do codziennego jadłospisu. Kasza jaglana – bogactwo piękna Kasza jaglana obfita w tak mnóstwo związków, wspomagających nasze umiejętne funkcjonowanie, składa się z między innymi imponującą dawkę krzemionki, a tą odnajdziemy jedynie w nielicznych produktach konsumpcyjnych. zagwarantuje ona mocne włosy i paznokcie i zdrową kondycję skóry. Godne uwagi są też antyoksydanty, które zatrzymują śliczny, młody prezencję – skutecznie opóźniając procesy starzenia. Kasza jaglana pozytywnie wpływa też na nasz humor, gdyż sprzyja wytwarzania hormonu farta – serotoniny.   Ekologiczna kasza jaglana Kulinarne szaleństwa Kaszę jaglaną da się przygotować na nieskończoną dawkę sposobów. Dzięki temu, że ma dość delikatny odczucie smakowe, da się dawać ją na słodko i na słono, a co więcej – okazuje się w szczególności lekka ze wszystkich zbóż. Pysznie smakuje jako ciepłe, pożywne śniadanie z twarożkiem i miodem, domową konfiturą albo suszonymi owocami. Doskonale sprawdza się też na świątecznym stole, na przykład w kombinacji z ziołami i łyżką oleju rzepakowego – jako pyszny dodatkowo do wigilijnego karpia, albo w formie deseru – gotowana z wanilią, podana z ulubionymi bakaliami. Śniadanie cynamonowe – przepis na kaszę jaglaną Porcja na 2 osoby: 2 łyżki suszonych owoców – pysznie smakują maliny albo jabłka 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonych migdałów 1 odrobina cynamonu 6 łyżek kaszy jaglanej Sposób zrobienia: Kaszę i owoce zalej 300 ml wrzącej wody mineralnej – skróci to okres przygotowywania – i gotuj na przeciętnym ogniu 15 minut albo do chwili, gdy cała woda wyparuje, a owoce będą miękkie. Dodaj miód i cynamon, wymieszaj, posyp mielonymi migdałami.

Pyszne i pożywne śniadanie kupione!  

FormExplode Opinie 2017

Dobre, bo swoje Przy zakupie kaszy jaglanej trzeba zwrócić szczególną uwagę na kraj pochodzenia i certyfikat ekologiczny. Ta będąca od polskich dostawców musi najkorzystniejsza, gdyż okres transportu był w jej przypadku dość krótki. Ma to szczególne wartość, gdyż w porównaniu z innymi wyrobami zbożowymi, kasza jaglana składa się z dużą dawkę tłuszczu – mniej więcej 3%, dlatego szybko jełczeje. ta kasza okazuje się wtedy alt2 gorzka, a to oznacza, że okazuje się zepsuta i nie nadaje się do spożycia. długi okres spędzony w transporcie – na przykład z Chin – i substancje chemiczne, które mają podtrzymać jej „świeżość”, nie wpływają korzystnie ani na jej jakość i walory smakowe, ani na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Dlatego należy szukać kaszy z polskich upraw – a ta dodatkowo, ze względu na panujący tu klimat, musi drobniejsza i dzięki temu łatwiejsza w przygotowaniu. Certyfikat ekologiczny zagwarantuje a jej ekologiczne walory i śliczny, żółty kolor. niepotrzebne okazuje się wtedy jej płukanie, moczenie i prażenie przed gotowaniem. Wprowadzenie kaszy jaglanej do jadłospisu nie musi redukować się wyłącznie do nowych nawyków żywieniowych u dziecka – dobrze zaserwować ją całej rodzinie, a św. okazują się do tego doskonałą okazją. To świetna opcja – odżywcza i rozgrzewająca, dająca szerokie pole do kulinarnego popisu. Jak to oddziałuje? Kasza jaglana oddziałuje wzmacniająco, usuwa wilgoć z organizmu i zapobiega chorobom wirusowym – z tego względu zalecana bywa także przy przeziębieniach i zapaleniach nosogardła. Reguluje procesy metaboliczne, oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga w bitwie z alergiami. składa się z dużą dawka, bo aż prawie 10%, białka i dużo związków, które pomagają umiejętne funkcjonowanie całego organizmu. Jedna z tych cennych substancje to krzemionka – obecna jedynie w nielicznych produktach konsumpcyjnych, a niezwykle pożyteczna, gdyż razem z wigilijnym karpiem, okazuje się odpowiedzialny za zdrowe włosy, skórę i paznokcie. Kasza jaglana wpływa korzystnie na zawsze samopoczucie całej rodziny, a co więcej – sprzyja wytwarzania hormonu szczęścia – serotoniny, która poprawi humory z pewnością przy niejednym bożonarodzeniowym stole. Kasza jaglana charakteryzuje się lekkim smakiem i bywa w szczególności lekkostrawną ze wszystkich zbóż, co z pewnością okaże się cechą mile widzianą pośród   jak  robić  kaszę  jaglanąświątecznego menu. to wolny od glutenu i pozostałych alergenów wysokowartościowy substytut ziemniaków, ryżu i makaronu. Świetnie nadaje się nie jedynie do codziennej kuracji odchudzającej, ale także takiej odświętnej. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie kaszy jaglanej w świątecznym wydaniu. Świąteczna jagiełka, czyli to, co pradziadek jadł w Wigilię Porcja na 4 osoby Potrzebne będą: suszone morele, suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie, migdały, 2 łyżki miodu, 1 szklanka kaszy jaglanej (niegotowanej). Kaszę zalej 500 ml wrzącej h2o – skróci to okres przygotowywania – i gotuj na przeciętnym ogniu do miękkości 15 minut albo do chwili, gdy cała woda wyparuje. Dodaj po 2 łyżki: rodzynek, pokrojonych suszonych moreli, świeżych świeżych śliwek, posiekane orzechy włoskie i migdały (trzeba je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Do jagiełki możesz też dodać swoją własną ulubioną mieszankę bakalii. Wymieszaj wszystko z miodem i dawaj na ciepło. Świąteczna jagiełka gotowa! Ziołowa kasza jaglana – pyszny dodatkowo do świątecznych potraw porcja na 4 osoby Potrzebne będą: kminek, liście czarnuszki, siemię lniane, sól alt3 morska, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 szklanka kaszy jaglanej (niegotowanej). Kaszę jaglaną ugotować jak w poprzednim przepisie. w miejsce zwykłej h2o trzeba użyć domowego bulionu warzywnego.

Przyprawy wymieszać w równych proporcjach i utrzeć w moździerzu.

potem dodać do kaszy porządną szczyptę owej mieszanki ziołowej – albo więcej – do smaku. Całość skropić olejem rzepakowym i wymieszać. Olej rzepakowy, ewentualnie, trzeba zastąpić olejem lnianym. Masa makowa z kaszą jaglaną Potrzebne będą: pół szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej), półtorej szklanki domowej masy makowej. Ugotowana kasza jaglana, doskonale sprawdzi się także jako dodatkowo do domowej masy makowej. Kaszę ugotuj oddzielnie – najdogodniej na mleku (roślinnym) – to nada jej delikatności. Dodaj do mielenia, razem z makiem, a nastepnie przygotuj masę makową według ulubionego przepisu podstawowego. dodatkowo kaszy jaglanej nie jedynie doda masie makowej kremowej, delikatnej konsystencji, ale ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, okaże się idealnym uzupełnieniem wigilijnego stołu. klasyczny makowiec w nowym wydaniu! Kaszę jaglaną trzeba dodać także do grzybowej – w miejsce makaronu. Wybór kaszy – tutaj pochodzenie ma wartość Tak, jak wszystkie świąteczne dania składają się z najlepszych elementów, niech i znajdująca się wśród nich kasza jaglana okaże się świetna. Na co należy zwrócić uwagę, aby wybrać tę najlepszą? Kasza jaglana ma dość sporą zawartość tłuszczu (około 3%), dlatego dość szybko jełczeje. To sprawia, że niekiedy bywa gorzka i nie nadaje się do spożycia. Aby tego uniknąć, przy zakupie należy zwrócić uwagę na kraj rodowodu. W przypadku elementów z polskich naturalnych upraw, krótki okres spędzony w drodze daje nam stuprocentową stuprocentową gwarancję, że zasobne walory odżywcze i delikatny odczucie smakowe zostaną w pełni zachowane, a w kaszy nie odnajdziemy goryczki. Ekologiczny certyfikat daje nam jednocześnie gwarancję naturalnych upraw – pozbawionych sztucznych nawozów i wymuszonych metod wzrostu, co sprawia, że ta kasza prędzej się ugotuje i pozwoli cieszyć się delikatniejszym smakiem. Proso rosnące w naszym klimacie bywa drobniejsze, stąd tutejsza kasza charakteryzuje się mniejszymi ziarenkami. niepotrzebne okaże się też jej przepłukiwanie, moczenie czy wyprażanie przed gotowaniem. okazuje się to więc świetna opcja, do zrobienia świątecznego obiadu – z pysznymi warzywami i karpiem albo wigilijnego deseru z bakaliami – sprawdzone przepisy, które zachwycą Twoje potomek i nie jedynie! Zastanawialiście się, jak ugotować kaszę jaglaną, by była smaczna i zdrowa? Czy będzie wystarczająca trochę kaszy jaglanej i trochę wody, i finito? Tymczasem z kaszą jaglaną nie okazuje się tak prosto! ;-)   Oczywiście, każdy ma prawo tak postępować z gotowaniem kaszy jaglanej, jak mu się podoba. Naprawdę nic mi do tego, że ktoś nie ma okresu na te wszystkie ceregiele, o których za moment. W sumie sama nie wiem, czy będę dysponowała czas tak dokładnie oporządzać kaszę jaglaną, aby wyciągnąć z niej jak najwięcej dobra. Ja jednak postanowiłam, że znajdę na te ceregiele czas dla eksperymentu, bo jak już pisałam tutaj alt4 – zaczynam walczyć z infekcjami u moich pociech więc poprzez dobrze właściwą jadłospis. i w tym pomoże mi kasza jaglana, która jedynie poprzez swoje właściwości rozgrzewające pomaga w infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych, pomagając usuwać nadto duża dawka wydzielin, też poprzez ogrom witamin i minerałów, które w sobie składa się z. Zatem jak ugotować kaszę jaglaną, aby była zdrowa, najzdrowsza?  Jak gotuje się kaszę jaglaną, aby zawierała ona wszystkie drogocenne substancje i nie zawierała tych składników niepotrzebnych, które w trakcie przygotowywania składników powstają? Czytelniczka Patrycja S. napisała: Kaszę jaglaną trzeba odpowiednio przygotować, bo składa się z kwas fitynowy, i sprawić, by była jak najdogodniej przyswajalna i lekka.

1. Najpierw płuczemy kaszę na sitku pod bieżącą wodą.  

Opaski tyvek

2. potem sparzamy wrzątkiem i w rondelku zalewamy 2x większą objętością wody zakwaszonej sokiem z cytryny, a w przypadku pociech, które dodatkowo nie miały kontaktu z cytrusami kropelkami z witaminą C dla niemowląt. 3. Moczymy kilka godzin, najdogodniej całą noc, by nastąpiła hydroliza kwasu fitynowego. 4. W takiej wodzie, w której kasza się moczyła wstawiamy na drobny ognień i pozostawiamy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia się wody, bez mieszania (uwaga może kipieć). 5. Na etapie przygotowywania składników możemy dodać łyżkę masła albo oleju kokosowego. Mnie zastanowił taki cały kwas fitynowy, o którym nie miałam zwroty! Jak wyczytałam na portalu Ani Hostyńskiej, która zajmuje się opieką holistyczną, w tym odżywianiem, ćwiczeniami etc. Jak napisała Ania:  “kwas fitynowy obniża przyswajalność takich pierwiastków jak: wapń, magnez, cynk, żelazo tworząc nierozpuszczalne sole (gorzej, gdy zjemy kaszę jaglaną bez dodatków- wtedy może doprowadzić do „wyciągnięcia” wapnia z kości, co przeprowadza do osteoporozy. Należy więc wiedzieć, że cynk i żelazo okazują się ważnymi składnikami mineralnymi, których może brakować w jadłospisie bezmięsnej). “ W niedużych dawkach ma działani przeciwnowotworowe, więc nie demonizujmy go aż nadto :-) Czyli konkludując wymienione wyżej ważne okazuje się, aby przeprowadzić hydrolizę kwasu fitynowego poprzez moczenie kaszy poprzez 12-24 60 minut, i aby jeść kaszę jaglaną w asyście warzyw, które pomogą w tym, aby zachować w organizmie równowagę pierwiastków przyswajanych wraz z pożywieniem. i dodatkowo jedno! Kasza jaglana a niedoczynność tarczycy nie miałam pojęcia, że z kaszą jaglaną powinny być rozważni osoby z niedoczynnością tarczycy, (czyli ja więc…) ! Jak napisała Ania z bloga ankahostynska.pl: “Kasza jaglana może zawierać więc substancje goitrogenne, które w naszym organizmie przekształcają się w goitryny, które stopują wchłanianie jodu. Dlatego też kasza jaglana może nasilać niedoczynność tarczycy. W przypadku ludzi dobrych, stosujących urozmaiconą jadłospis i spożywających kaszę jaglaną w rozsądnych dawkach substancje goitrogenne nie stanowią zagrożenia, jednak wiedzieć należy że poprzednie moczenie kaszy, a nastepnie jej ugotowanie maleje dawkę szkodliwych składniku o ok 30%.” No, to ja właśnie wstawiłam moją kasze jaglaną na moczenie do jutra! ;-) A jutro robię kotleciki z kaszy!

 

Zobacz też 

Dr Farin

Impreza Integracyjna Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness