Kawa na diecie - jak często można ją pić?

Kawa na diecie - jak często można ją pić?

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

ochrania przed chorobą Parkinsona Choroba Parkinsona to schorzenie układu nerwowego,czy  mała  czarna  jest  zdrowa

na które niejednokrotnie narażeni okazują się seniorzy. non stop nie ma medykamenty na tę chorobę, dlatego tak istotne okazują się oddziaływania prewencyjne. Naukowcy odkryli, że jednym ze sposobów na zapobieganie jest... picie kawy. analizy wykazały, że osoby, które regularnie piją taki napój, okazują się mniej zagrożone chorobą Parkinsona (nawet o 60%). Sekretem jest mimo wszystko kofeina, ponieważ u ludzi pijących kofeinę bezkofeinową niezauważono takich rezultatów mała czarna jedynie sprawia, że odczuwasz się pobudzony, ale wpływa również na twoje zdolności intelektualne. Jeśli odczuwasz się wycieńczony oraz brakuje ci energii, a przed tobą dużo analiz, zaparz sobie kubek aromatycznego napoju. Dzięki kofeinie polepszy się twój okres odpowiedzi, czujność, koncentracja oraz logiczne myślenie. wydłuża życie Naukowcy nie wiedzą, jaki składnik kawy jest odpowiadający za długowieczność, ale wyniki analiz pokazały, że u ludzi pijących kofeinę niebezpieczeństwo wcześniejszej śmierci jest niższe średnio o 10%. Prawdopodobnie wynika to z tego, że antyoksydanty znajdujące się w kawie chronią przed dolegliwościami oraz niszczą szkodliwe substancje. Dzięki nim możemy cieszyć się dłuższym oraz zdrowszym życiem. zmniejsza niebezpieczeństwo cukrzycy takich jak 2 uznaje się, że za granicą ponad 300 milionów ludzi cierpi na cukrzycę. W 2009 roku przeprowadzono eksperymenty, które wykazały, że każda filiżanka kawy dziennie zmniejsza niebezpieczeństwo zachorowania na cukrzycę o ok. 7%. Inne eksperymenty również uzasadniły, że mała czarna może pomóc w zapobieganiu cukrzycy. U kawoszy, którzy każdego dnia wypijają co najmniej 4 porcje kawy, niebezpieczeństwo rozwoju cukrzycy takich jak 2jest nawet o 50% mniejsze niż u tych, którzy unikają kawy. jest źródłem ważnych substancji odżywczych Ziarna kawy to skarbnica prozdrowotnych substancji, dlatego zaleca się po nie sięgać ze względu na smak, właściwości stymulujące oraz zawartość cennych witamin oraz minerałów. Kubek kawy dostarcza ci witamin B2, B3 oraz B5 oraz substancji mineralnych takich jak mangan, potas oraz magnez.jak  mała  czarna  wpływa  na  organizm  Poprawia sprawność seksualn czynnikiem sprawczym licznych przypadłości z seksem okazują się zaburzenia krążenia. mała czarna oddziałuje pozytywnie jedynie na serce, ale również na ; oraz przepływ krwi. Potwierdzają to wyniki analiz zamieszczonych na łamach internetowego czasopisma PLOS ONE. Wykazano, że u facetów, którzy piją od 2 do 3 filiżanek kawy dziennie, incydenty zaburzeń Kawa - produkt dla zdrowia czy przeciw zdrowiu? erekcji zdarzały się sporadycznie. Poza tym kofeina może działać jak afrodyzjak. Wpływa na nasz mózg, sprawiając, że mamy większą ochotę na seks. Dba o zdrowie jamy ustnej Dentyści ostrzegają, że picie kawy to jeden z głównych czynników wywołujących nieestetyczne przebarwienia na zębach, mimo wszystko mała czarna ma też swoje plusy. Okazuje się, że pijąc jedną kofeinę dziennie, redukujemy niebezpieczeństwo nowotworów jamy ustnej. Głównym faktorem, dla którego mała czarna stała się tak popularna na całym świecie, we wszystkich środowiskach oraz kulturach jest jej oddziaływanie stymulujące.

A składnikiem kawowych ziaren, który jest za to okazuje się kofeina. Kofeina, zwana też teiną,

to alkaloid purynowy o wzorze sumarycznym C8H10N4O2 (1,3,7 – trimetylo – 2,6 – dihydroksypuryna), należący do grupy metyloamin. Kofeina jest w całości wchłaniana z przewodu pokarmowego oraz zostaje rozprowadzona do poszczególnych komórek ciała w zależności od ich uwodnienia. Nie kumuluje się ona w organizmie, ulega szybkiej biotransformacji oraz wydalana jest razem z moczem. największe stężenie kofeiny we krwi następuje po godzinie od spożycia, a jej okres półtrwania w organizmie wynosi 2,5 – 4,5 60 minut. Stężenie kofeiny w filiżance kawy może wynosić 2 do 115 mg, zależnie od jej rodzaju oraz sposobu przygotowywania. Śmiertelna dla człowieka dawka tego alkaloidu to 10 g [3].  Kofeina wykazuje oddziaływanie analeptyczne, aktywuje receptory dopaminy. Zarówno ona, jaki jej metabolity (teofilina oraz teotrombina)  stymulują wydzielanie neuromediatorów, przez co pobudzają ośrodkowy układ nerwowy oraz korę mózgową. Dzięki czemu zwiększają sprawność myślenia, zmniejszają zmęczenie fizjologiczne oraz psychiczne oraz polepszają humor. Ponadto mała czarna, dzięki zawartości kofeiny, podnosi potrzeby skupienia uwagi oraz wydłuża okres koncentracji. Niektórzy uważają też, że może poprawiać pamięć oraz zdolności logicznego myślenia. Kofeina działa stymulująco również na ośrodki wegetatywne (oddechowy, naczynioruchowy oraz nerwu błędnego). Substancja ta wywiera wpływ na układ krwionośny człowieczego ustroju człowieczego. Przyspiesza czynność serca oraz na krótki okres powiększa pojemność wyrzutową mięśnia sewpływ  kawy  na  zdrowiercowego, co w efekcie przejawia lekkim podwyższeniem ciśnienia tętniczego. sprawia w tym samym czasie rozszerzenie naczyń oraz leprze ukrwienie oraz dotlenienie komórek ciała, lecz sprawia też większe zapotrzebowanie na tlen. taki składnik kawy sprawia również przyspieszenie przepływu krwi przez nerki, zatem jest odpowiadający za jej lekkie oddziaływanie diuretyczne. Ponadto kofeina wpływa na procesy metaboliczne w organizmie. pobudza zarówno rozkład tłuszczów w tkance tłuszczu, oraz glikogenolizę w mięśniach szkieletowych. Ze względu na przyspieszanie przemiany metabolicznej, szczególnie metabolizmu tłuszczów oraz stymulację wytwarzania soku alt2 żołądkowego, filiżanka kawy może pomóc osobom z problemami trawiennymi oraz wspomagać spalenie tkanki tłuszczowej. Metabolit kofeiny, teofilina, ma oddziaływanie zwiotczające, zmniejsza napięcie mięśni gładkich naczyń oraz oskrzeli, co sprawia m. in. do uczucie odprężenia. Ponadto mała czarna ma też wartość w łagodzeniu migrenowego bólu głowy, dzięki właściwością rozszerzania obwodowych naczyń, z jednoczesnym odruchowym skurczem naczyń mózgowych [3,8,10]. Drugą znaczącą grupą związków, znajdujących się w kawie okazują się polifenole. To one w dużej mierze okazują się odpowiadające za jej smak oraz aromat. Do owej grupy zaliczają się kwasy hydroksybenzoesowe, kwasy hydroksycynamonowe, kumaryny, naftochinony, ksantony, stilbeny oraz flawonoidy. Związki polifenolowe trwające w kawie to kwasy chlorogenowy, kawowy oraz felurowy. Najszerzej aktualny jest oraz konsumowany w największej ilości jest kwas chlorogenowy. Niektórzy naukowcy uważają, że wykazuje oddziaływanie podobne do kofeiny. Przyswajalność związków polifenolowych jest zależna od ich formy (wolna lub powiązana) oraz lokalizacji w roślinie. Polifenole wykazują zróżnicowaną aktywność biologiczną w organizmie ludzkim. Dzięki inhibicji oksydacyjnej modyfikacji frakcji LDL cholesterolu oraz obniżeniu jej zawartości we krwi zwalczają powstawanie blaszki miażdżycowej. Zatem picie kawy może przeciwdziałać miażdżycy, mimo wszystko to lecznicze oddziaływanie zależne jest w dużej mierze od zawartości diterpenów, które pomagają wręcz odwrotnie – podnosząc stężenie cholesterolu we krwi.  Związki polifenolowe trwające w naparze kawowym zdolne okazują się też do chelatowania jonów metali, jest związane to z usuwaniem metali zbyt dużo ważących z zabiegu odchudzającej, lecz też z ograniczeniem wchłaniania żelaza. Wykazują też oddziaływanie zapobiegający bakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwrakowe. Chronią skórę przed uszkodzeniami fotooksydacyjnymi, przy czym kwas kawowy jest w tym przypadku bardziej aktywny niż felurowy [1,10]. Związki polifenolowe wykazują również korzystny efekt synergiczny z innymi składnikami biologicznie aktywnymi obecnymi w kuracji [1]. Według niektórych badaczy mała czarna jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów w kuracji przeciętnego człowieka. analiz wykazały, że regularne picie kawy sprawia zmniejszenie poziomu transpeptydazy γ – glutamylowej, bedącej biomarkerem wczesnej fazy sytuacji stresogennych oksydacyjnego. Za właściwości antyoksydacyjne kawy najprawdopodobniej odpowiedzialne okazują się właśnie związki polifenolowe, które stanowią najsilniejszą grupę naturalnych przeciwutleniaczy rodzaju roślinnego. Dzięki zdolności do unoszenia protonów oraz elektronów, polifenole mogą prosto ulegać utlenianiu oraz pośredniczyć w utlenianiu substancji niereagujących z tlenem. pomagają one zapobiegający utleniająco oraz  wychwytują wolne rodniki tlenowe, których zbyt wielka dawkę w komórkach prowadzi do sytuacji stresogennych oksydacyjnego. [1,19]. Niektóre z najnowszych analiz podkreślają jednak, że też kofeina może posiadać zdolności antyoksydacyjne [9].  Diterpeny pojawiają się w kawie zwłaszcza w postaci pentacyklicznych alkoholi diterpenowych. w alt3 szczególności znane okazują się z podnoszenia  stężenia cholesterolu we krwi, ale ich obecność w organizmie ma też atuty. Kafestol aktywuje S – transferazę glutationu, dzięki czemu sprzyja szybszemu rozkładowy ksenobiotyków. A zarówno kafestol, oraz kahweol chronią komórki przed efektami genotoksycznymi substancji kancerogennych poprzez stymulację enzymów sprzęgających, indukcję ekspresji białek aparatu antyoksydacyjnego oraz inhibicję aktywności cytochromu P-450. Wszystkie te mechanizmy okazują się zaobserwowane zarówno na systemach zwierzęcych, oraz w hodowli ludzkich komórek nabłonka wątroby [10,17].    mała czarna jest także źródłem wit. PP (niacyna, kwas nikotynowy). Powstaje ona z trigoneliny podczas procesu palenia ziaren. Filiżanka kawy może zawierać nawet ok. 10 % dziennego zapotrzebowania na tą witaminę [10]. Witamina PP jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz obwodowego układu nerwowego, a także bierze udział w biosyntezie kortyzolu, tyroksyny oraz insuliny [12]. Ponadto niacyna, potas oraz magnez obecne w kawie mają pozytywny wpływ na przemianę materii glukozy [2]. Wpływ kawy na rozwój niektórych

kłopoty analizy przeprowadzone stosunkowo niedawno, na grupie 125 tys.

ludzi wykazały, że picie kawy w sposób istotny obniża niebezpieczeństwo zachorowania na cukrzycę typu 2 zarówno u niewiast, również u facetów. Dotyczyło to zarówno kawy kofeinowej, również bezkofeinowej, lecz ta druga wywołuje oczekiwany efekt tylko w ilościach przekraczających 4 szklanki na 24 h [10]. ; tajemnicą jest, który ze substancji kawy ; za taki przebieg, chociaż jakąś rolę wydaje się tu odgrywać kofeina. U podstaw opracowania mechanizmu powiązanego ze zmniejszeniem zapadalności na cukrzycę typu 2 stoi założenie, że mała czarna oddziałuje na jeden z dwóch prawdopodobnych sposobów, bądź przynosi przyspieszenie metabolizmu glukozy, bądź wzmożoną tolerancję na insulinę. W ostatnim czasie naukowcy z University of California w Los Angeles zaproponowali osiągalny molekularny mechanizm oddziaływania kawy w zapobieganiu rozwoju cukrzycy typu 2. Wynika z niego, że mała czarna podnosi pułap białka wiążącego hormony płci (SHBG – sex hormone – binding globulin). Białko to reguluje aktywność biologiczną hormonów płciowych, głównego męskiego hormonu oraz estrogenów, które najprawdopodobniej uczestniczą w rozwoju takiego rodzaju cukrzycy [9]. wiele dotychczasowych analiz epidemiologicznych potwierdziło, że mała czarna redukuje niebezpieczeństwo zachorowań na różnego typu nowotwory, np. nowotwór sutka, czy jelita grubego. Źródłem tego oddziaływania prawdopodobnie okazują się diterpeny. Jak wcześniej wspominano, kafestol oraz kahweol eliminują genotoksyczny wpływ kancerogenów. mimo wszystko rakowi jelita grubego może zapobiegać także wzmożona perystaltyka jelit, spowodowana piciem kawy [5,10]. Innymi składnikami, zawartymi w ziarnach kawy, które wykazują działanie przeciwrakowe okazują się związki alt4 polifenolowe oraz kofeina. mała czarna, a dokładnie zawarta w niej kofeina, ochrania przed nowotworami skóry wywołanymi promieniowaniem UV. Kawasumi oraz wsp. (2011) wykazali, iż najprawdopodobniej jest to za sprawą blokowania przez kofeinę kinazy ATR (ataxia telangiectasia and Rad3-related), odpowiedzialnej za zatrzymywanie procesu komórkowego, w zamierzenia naprawienia mutacji. Doświadczenie potwierdziło, że zastosowanie kofeiny daje taki sam efekt jak inaktywacja genetyczna kinazy ATR u myszy. Komórki skóry z uszkodzeniami DNA wywoływanymi promieniowaniem UV kierowane okazują się na drogę apoptozy oraz usuwane z człowieczego ustroju, gdyż niemożliwy jest przebieg naprawy mutacji [11]. Oddziaływanie kawy na tolerancję insuliny oraz hormony płciowe, jak także jej działanie antyoksydacyjne, spowodowały, że rozpoczęto się zastanawiać nad jej oddziaływaniem na zachorowania na nowotworu prostaty u facetów. analizy przeprowadzone w latach 1986 –

2006 wykazały, że picie co najmniej 6 filiżanek kawy dziennie przynosi o 20 % niższe zachorowanie na wszystkie rodzaje nowotworu prostaty,

oraz nawet 60 % niższe niebezpieczeństwo zachorowania na jego zwłaszcza groźną, złośliwą kategorię. zaobserwowano także, że u facetów pijących mniej kawy, nawet jedną filiżankę dziennie, niebezpieczeństwo to spada o 25 – 30 % w aktu płciowego do facetów nie pijących kawy w ogóle. Najprawdopodobniej źródłem tego oddziaływania nie jest kofeina, lecz inne składniki kawy, gdyż efekty oddziaływania kawy bezkofeinowej były zbliżone do owej z kofeiną [18]. mała czarna ma także pozytywny wpływ na zmniejszenie niebezpieczeństwa zachorowań na nowotworu piersi u niewiast, lecz tyczy się to jedynie podtypu ER –ujemnego guzów. Mechanizm tego zjawiska nie został dodatkowo poznany [13]. wiele analiz wpływu długoletniego picia kawy na przypadłości układu sercowo – naczyniowego, nie potwierdziło jej domniemanego szkodliwego wpływu na taki układ. W ręcz przeciwnie, Lopez – Garcia oraz wsp. dowiedli, że ok. 6 filiżanek kawy dziennie redukuje niebezpieczeństwo zgonu z względu przypadłości wieńcowej [2]. Niedawno dokonano rewolucyjnego odnalezienia, że mała czarna przeciwdziała rozwojowi przypadłości Alzheimera. obecny we krwi czynnik stymulujący tworzenie kolonii granulocytów (GCSF - granulocyte colony stimulating factor)bierze udział w tworzeniu połączeń między komórkami nerwowymi, a jego niski pułap obserwowany jest u ludzi chorujących na chorobę Alzheimera. Zbadano wpływ kawy kofeinowej, bezkofeinowej oraz czystej kofeiny na jego stężenie w organizmie myszy. Zauważono, że mała czarna podnosi pułap czynnika GCSF we krwi, co w znaczący sposób przyczyniło się do poprawienia pamięci u myszy. Zjawisko to dotyczyło mimo wszystko jedynie kawy z zawartością kofeiny, ani mała czarna bezkofeinowa, ani czysta kofeina 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness