Koszenila – co to jest i czy to niebezpieczne?

Koszenila – co to jest i czy to niebezpieczne?

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Koszenila - E120 okazuje się naturalnym czerwonym barwnikiem otrzymywanym z mszyc żerujących na kaktusakoszenila  co  to

ch rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i centralnej. Barwnik pozyskiwany okazuje się zarówno z robaczych odwłoków oraz składanych poprzez nie jaj.   Chińczycy jedzą robaki, ze względu na to że uważają je za przysmak. Polacy się nimi brzydzą, a mimo wszystko w naszej codziennej leczeniu, robaki okazują się wręcz na porządku dziennym. Robaki jemy każdego dnia, pomimo, że nie zdajemy sobie z tego sprawy. Nie wiedziałeś o tym, że jesz robaki? Wyjaśnijmy  Słodycze, kefiry, soki, leki, lody, alkohol to artykuły, które zawierają w własnym zawartości robaki. Opisy elementów spożywczych, które to znajdują się na pudełkach, powinny być o dużo więcej dokładne, ze względu na to że same nazwy niewiele nam mówią, a nieczęsto decydujemy się, aby naszą wiedzę poszerzyć. Koszenila to ciekawy barwnik przemysłowy i spożywczy, który zazwyczaj zetknąć trzeba w produkta  koszenila  zagrożeniech. Oznaczana okazuje się ona symbolem E120, także znana pod nazwami karmina, i kwas karminowy. Nie należy mylić jej z czerwienią Koszenila – barwnik z mszyc w żywności koszenilową, która oznacza okazuje się, jako E124 Barwik odzwierzęce.. Koszenila okazuje się barwnikiem sprawdzonym. Pochodzi od zwierząt, dlatego na przykład weganie nie powinni spożywać suplementów z tym dodatkiem. uzyskiwana okazuje się ona z czerwców kaktusowych, czyli owadów pluskwiaków o barwie czerwonej. Robaki te zamieszkują Meksyk i Amerykę Południową. W mniejszym nasileniu koszenila uzyskiwana okazuje się także z polskich czerwców. Barwnik te powstaje z ekstrakcji kwasu karminowego z ciała owada. później miesza się go z solami koszenila  mszycaapnia i glinu. Aby pozyskać barwnik z robaków należy wystawić je na oddziaływanie dość wysokiej temp.. jednocześnie uzyskiwany okazuje się on zwykle dzięki gotowaniu owadów we wrzątku. Jeśli poczytacie opisy suplementów, jakie bez wątpienia kupujecie zobaczycie, że koszenila obecna okazuje się w sosach, jogurtach, alkoholach i produktach spożywczych dla pociech. Oczywiście jego zaletą okazuje się zdrowe pochodzenie, ale fakt, że otrzymywany okazuje się z owadów nie zachwyca. niezdrowa czy nie? Koszenila samodzielnie w sobie nie okazuje się niezdrowa, jednak dodatki w postaci wapnia i glinu mogą wywołać wśród alergików katar sienny, pokrzywkę czy alt2 nawet wstrząs anafilaktyczny. Obecnie mimo wszystko pluskwiaki wcale nie okazują się hodowane na naturalnych uprawach, lecz przeciwnie na uprawach nawożonych ciężkimi metalami, dlatego niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Koszenila, czyli robak, pluskwiak, czerw nadaje barwę dużej grupie jogurtów truskawkowych. Obecna okazuje się także w nektarach, wysokoprocentowych napojów, lodach. okazuje się odporna na światło także wysoką temperaturę, dlatego ochoczo się ją używa, ze względu na to że artykuły mają większy pora spożycia Pozyskiwanie: Koszenila uzyskiwana okazuje się, jak wspomniałam z owada czerwca kaktusowego pochodzącego z rzędu pluskwiaków żerujący na kaktusach meksykańskich. W naturze owady te wytwarzają barwnik, aby odstraszać inne owady. Uzyskując

barwnik owad okazuje się zabijany poprzez zanurzenie go we wrzątku.

W kolejnych krokach następuje jego suszenie, i mieli się go na proszek. 155 000 Owadów to jeden kilogram barwnika. substancje z koszenilą nie okazują się odpowiednie dla wegan i zawierają oddziaływanie niepożądane. Hodowane owady na GMO wpływają na stan sprawności kolejnych pokoleń. Co więcej, barwnik ten może wywoływać obrzydzenie Jeżeli dajemy maluchowi jogurt, chociażby Danio o smaku truskawkowym, albo też czekoladę z nadzieniem alt3 owocowym, powinniśmy posiadać świadomość, że truskawek nie ma w tych produktach niemal w cale. Cukier i chemia obecne w produktach zapewniają oczekiwaną gęstość a co więcej sprawiają, że artykuł się nie psuje. Świat po prostu oszalał, mimo wszystko nikt nam tego nie powie..ze względu na to że każdy żyje na nasz cena. Nieświadomość sprawia, że koncerny zarabiają a my jemy robaki, chociaż zwykle o tym nie wiemy. Chińczycy uwielbiają robaki, ale czy Polacy także? oszenila okazuje się nazwą barwnika otrzymywanego z mszycy o nazwie koszenila (Dactylopius coccus, dawna nazwa Coccus cacti) żerujących na kaktusach z rodzaju Opuncja. Owady te okazują się w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej i środkowej i wytwarzają barwnik odstraszający inne owady. Barwnik wytwarza się z ciała i jaj owadów. okazuje się nadal wykorzystywany jako prawidłowy środek do odstraszania mrówek Mszyce koszenila na kaktusie Opuncja (bogactwo Karmin okazuje się nazwą barwnika, a chemicznie związek okazuje się kwasem karminowym(C22H20O13) Struktura 1 : Kwas karminowy Koszenila należy do nielicznych naturalnych barwników rozpuszczalnych w wodzie, które nie ulegają degradacji z upływem momentu. okazuje się zwłaszcza odporna na oddziaływanie światła, podwyższonej ciepłoty alt4 i utlenianie spośród wszystkich naturalnych barwników, czy więcej trwała niż niektóre barwniki syntetyczne. Koszenila nie okazuje się toksyczna, ani kancerogenna. jednak, obecność zanieczyszczeń w preparacie barwnika, nie a sam kwas karminowy, może wywołać u nielicznej zespołu ludzi wstrząs anafilaktyczny Historia Koszenila była już stosowana jako barwnik przez Azteków i Majów żyjących w Ameryce środkowej i Północnej. Jako produkt posiadała dużą wartość, porównywalną ze złotem. Worki z koszenilą wysyłano z poszczególnych miast do stolicy kraju Tenochtitlán jako coroczną daninę dla władcy. Wartość koszenili jako barwnika dostrzegli hiszpańscy konkwistadorzy, gdyż barwnik był lepszy od tych, stosowanych w owych czasach w Europie. Barwnik, który był wtedy zwłaszcza stosowany do barwienia

kosmetyków i tkanin, a rzadziej żywności, okazał się dość znany wszystkim w Europie

. Koszenilą barwiono szaty kardynałów rzymskich, także kurtki żołnierzy armii brytyjskiej. Koszenila była wysoko cenionym towarem i regularnie handlowano nią na giełdach towarowych Londynu i Amsterdamu. ze względu na to że większość mieszkańców europy nie znała rodzaju koszenili, koloniści amerykańscy nabywali ja w Europie zamiast wprost z Meksyku...    


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness