Mięso drobiowe z certyfikatem - czy warto je kupować?

Mięso drobiowe z certyfikatem - czy warto je kupować?

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

ogrom konsumentów spodziewa się gwarancji, że nabywane poprzez nich produkty będą sprawdzone oraz bezpieczne.jakie  mięso  wybierać

Z myślą o tym powstał System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) wnoszący nową jakość na rynku drobiarskim. celem systemu QAFP okazują się wysokie standardy przestrzegania wymogów sanitarnych oraz jakościowych, czyli ścisła wizyta kontrolna na każdym etapie - od pola do stołu. Narzucamy wysokie standardy od dawna w mediach pojawiają się informacje dotyczące nieprawidłowości w wytwarzaniu artykułów spożywczych. informacje takie wywołują, że osoby poszukują części, co do których mają zaufanie. Mięso drobiowe ze oznaczeniem QAFP powstaje bez nastrzyków, posypek czy wprowadzania jakichkolwiek naddanych składniku. W systemie obowiązuje całkowity zakaz dodawania do paszy antybiotyków, hormonów oraz stymulatorów wzrostu. mimo wszystko stworzenie systemu to nie wszystko, trzeba jeszcze dbać o to, aby potrzeby były spełniane poprzez hodowców oraz producentów. Jakość pod kontrolą  Producenci, oprócz przestrzegania krajowych rozporządzeń oraz dyrektyw Unii Europejskiej, dobrowolnie podejmują dodatkowy wysiłek powiązany z wdrożeniem systemu. Każdy producent może przejść wyśrubowany przebieg certyfikacji oraz kontroli. Producenci dobrowolnie poddają się ocenie poprzez   mięso  drobiowe  autonomicznych audytorów, którzy kontrolują fermy, paszę, zasady uboju, standardy pakowania oraz dostaw do punktów sprzedaży. uniezależniona procedura audytu okazuje się gwarancją, że wysokie normy systemowe okazują się przestrzegane, a na półki sklepowe trafia „Sprawdzony drób”. Jednocześnie certyfikacja w systemie QAFP poprzez autonomicznych audytorów (Centrum Jakości AgrEko, Biuro Certyfikacji Cobico oraz TÜV Rheinland Polska) – okazuje się istotnym uzupełnieniem kontroli fitosanitarnej poprzez instytucje państwowe.  Firmy same ponoszą nakłady oraz wysiłki w trosce o podniesienie własnych standardów jakości, aby nie narazić się na utratę zaufania swoich konsumentów. skutkiem okazuje się świeże, sprawdzone, o znakomitych cechach smakowych oraz kuchennych mięso drobiowe.  konsumenci nie zamierzają anonimowego kapsułek Mięso drobiowe ze oznaczeniem QAFP na opakowaniu  to określone kopalnia rodzaju, gwarancja świeżości oraz całkowita identyfikowalność kapsułek, czyli możliwość dokładnego prześledzenia kosztowny, jaką przebyło mięso. Mięso drobiowe z certyfikatem to pewność dobrego wyboru Drób ze oznaczeniem QAFP wyróżnia sposób pakowania, który gwarantuje konsumentowi, że mięso było odpowiednio zabezpieczone przed bakteriami, okazuje się świeże oraz bez naddanych konserwantów.  Standaryzacja oraz wizyta kontrolna warunków pakowania w systemie QAFP daje pełną gwarancję wysokiej jakości drobiu. Pakowanie przebiega w mięso  z  certyfikatemkontrolowanej temperaturze mniej więcej 4° C, co ogranicza rozwój bakterii, oraz korzystnie wpływa na jakość mięsa oraz czas jego przydatności do spożycia. Dzięki temu na nasz stół trafia preparat świeży, prawidłowy oraz magazynowany w odpowiednich warunkach. Od pola do sklepu  Wdrażając system QAFP, autorzy zadbali o wysokie standardy. Wytypowano rasy drobiu (kury oraz koguty dwurodne, kaczki białe szerokopierśne, gęsi białe kołudzkie), które zapewniają dobrej jakości mięso. wyłącznie te rasy będą wykorzystywane przy wytwarzaniu atestowanych części. System zobowiązuje hodowców do zachowywania wyśrubowanych zasad dobrostanu zwierząt. Zwierzętom zapewnia się zasady do życia zbliżone do naturalnych. Normy zagęszczenia zwierząt w kurnikach okazują się ściśle określone. W wytwarzaniu drobiu przestrzega się też norm dotyczących między innymi temperatury, poziomu wilgotności czy hałasu. Zasady odchowu okazują się dostosowane do potrzeb poszczególnych rodzajów oraz wieku ptaków oraz zgodne z wymogami UE. W przypadku odchowu brojlerów kurzych w pierwszych dniach życia temperatura musi wynosić od 20oC do 30oC. Wilgotność powietrza w budynku może być na pułapie 60-70%.

Oświetlone może być 80% powierzchni podłogi. Hodowca okazuje się zobowiązany do zapewnienia odpowiedniej

wymiany powietrza w kurniku gwarantującej koncentrację dwutlenku węgla < 3000 ppm oraz amoniaku < 20 ppm. Kurczęta muszą mieć swobodny dostęp do paszy oraz płynu. W budynku konieczne okazuje się wyciszenie tekstów klinicznych wszelkich sprzętów.  Tucz prowadzony okazuje się pod nadzorem lekarza weterynarii. analiz na obecność niedozwolonych składniku okazują się przeprowadzane na każdym etapie m.in. w czasie tuczu oraz pod jego koniec oraz przy zajęciu ptaków do zakładu ubojowego.  Transport do rzeźni więc odbywa się według jasnych wytycznych, których głównym zamierzeniem okazuje się ochrona  ptaków alt2 przed stresem oraz ryzykiem zranienia. Zasady QAFP, zgodnie z dyrektywą unijną, określają, ile miejsca należy zapewnić w zależności od ich wielkości podczas transportu. Przestrzeń daje ptakom komfort poruszania, poprzez co okazują się spokojne oraz mają się komfortowo. Nie bez wpływu okazuje się długość podróży. Transport nie powinien pozostać dłużej niż 3 60 minut, a trasa przejazdu nie musi być dłuższa niż 100 km.   Program bazujący na wiedzy oraz doświadczeniu W opracowanie systemu zaangażowani zostali wybitni eksperci z przemysłu drobiarskiego, których zamierzeniem było stworzenie systemu, który okazuje się gwarancją wysokiej jakości mięsa dostarczanego konsumentom. Program zrecenzowali naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego – Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej. Dodatkowo, projekt zweryfikowali specjaliści do aspektów jakości z zakładów zrzeszonych w Krajowej Radzie Drobiarstwa. definitywnie a trafił on do rąk ekspertów z Ministerstwa Rolnictwa oraz Rozwoju Wsi. Na podsumowanie Unii Producentów oraz Pracodawców Przemysłu Mięsnego, 13 stycznia 2011 r. Minister Rolnictwa oraz Rozwoju Wsi uznał System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) „kuchenne mięso z biustu drobiu oraz indyka oraz tuszki oraz elementy młodej polskiej gęsi”, za krajowy system jakości żywności. Twórcy programu zadbali, aby wyjątkowe cechy części ze oznaczeniem QAFP były w pełni powtarzalne. Dzięki temu, za każdym razem, kiedy konsument kupuje drób wytwarzany w systemie, okazuje się miał taką samą, spełniającą wysokie potrzeby, jakość.  Lubimy drób - statystyczny Polak zjada co roku aż 27 kg mięsa drobiowego. Wybór w sklepach okazuje się ogromny, pozornie nie ma dysproporcji - poza ceną. Czym się odróżnia kurczak od 6 zł od tego do 45 za kg? Czym się kierować przy wyborze mięsa drobiowego? zazwyczaj w sklepach znaleźć da się brojlery. zdobywają one przyrost masy w stosunkowo krótkim czasie (35-40 dni), żyją w fatalnych warunkach, karmione okazują się paszą przemysłową. Produktem z górnej półki okazuje się kurczak z wolnego wybiegu, pochodzący z certyfikowanych hodowli. wartość takiej tuszki alt3 może sięgać nawet

45 zł/kg. Dlaczego taki kurczak musi być droższy? wzrasta co najmniej 2 razy dłużej niż brojler (zero 81 dni)

, w lepszych warunkach, dochodzi też wydatki certyfikatu. W sklepach okazują się też tzw. kurczaki zagrodowe, kosztują ok. 13 zł/kg. To alternatywa dla brojlerów oraz certyfikowanego drobiu rodzaju eko. drobiu takiego wyróżniają dłuższy niż brojlera czas chowu (co najmniej 56 dni), ale też korzystniejsze warunki życia: więcej miejsca do poruszania się oraz dostęp do naturalnego światła oraz wolnego wybiegu na rześkim powietrzu. Karmiony okazuje się wyłącznie paszą roślinną. Takie kurczaki da się kupić np. pod marką Kurczak Zagrodowy, choć określenie zazwyczaj jednak mamy dylemat, czym powinniśmy się kierować, dokonując zakupu. ważne okazuje się jedynie to, z jakich preparatów zestawiamy posiłek, lecz też ich jakość, zwłaszcza w jadłospisie najmłodszych. najmłodszych to szczególni smakosze, jeśli raz im coś nie zasmakuje, możemy ich później poprzez długi pora nie przekonać do danej dania. Dlatego powinniśmy dokładać szczególnie dużo uwagi do jakości kupowanych części kuracji odchudzającej. Pierwsze rodzaje mięsa, jakie podajemy naszemu potomkowi, to zwykle mięso z drobiu oraz indyka. Czym zatem powinniśmy się kierować przy zakupie drobiu, skoro w sklepach mamy obecnie tak szeroki wybór?oraz Z myślą o potrzebach zwłaszcza bezkompromisowych współczesnych konsumentów powstał system QAFP (skrót od angielskich słów: Quality Assurance for Food Products). Program Gwarantowanej Jakości Żywności okazuje się 1 w Polsce drobiarskim systemem jakości. Założenia tego systemu są opracowane poprzez badaczy z wiodących ośrodków akademickich (m.in. Szkoły środkowej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Instytutu Zootechniki w Krakowie) po to, aby wyróżnić artykuły o wysokiej jakości. Znak jakości QAFP na opakowaniu drobiu czy indyka, okazuje się dla nas szczególnie znaczącą informacją – znaczy, że taki artykuł pełni szereg restrykcyjnych wymogów. Drób oznaczony certyfikatem QAFP kontrolowany okazuje się już od samego początku, w myśl zasady, że każda czynność może wpłynąć na końcową jakość. Hodowca zobowiązany okazuje się wybudować odpowiednią infrastrukturę, alt4 w tym odpowiednią wentylację oraz oświetlenie dla chowu. Certyfikat nazywa też skład paszy dla drobiu, która składa się przede wszystkim ze zbóż pochodzących z polskich pól, uzupełnionych śrutą sojową. Nie wolno dodawać do paszy antybiotykowych stymulatorów wzrostu oraz hormonów. Przed przekazaniem drobiu do ubojni, obowiązkowo przeprowadza się eksperymenty na obecność Salmonelli w zamiarze wyeliminowania ryzyka występowania takiej bakterii. Producent może też zapewnić ubój minimalizujący stres oraz cierpienia zwierząt. Drób natychmiast po przetransportowaniu zostaje wyładowywany oraz umieszczany w wentylowanych pomieszczeniach. Ubojnia może spełniać wymogi kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. dodatkowo gotowy artykuł okazuje się sprawdzany czy ma odpowiednią barwę, strukturę oraz zapach oaz analizowany badaniu weterynaryjnemu przed dzieleniem oraz pakowaniem. Jeśli chcemy mieć gwarancję, że podamy naszemu potomkowi smaczne mięso, wybierajmy właśnie to hermetycznie zapakowane oraz z certyfikatem QAFP.

Różnice widać natychmiast: mięso QAFP  p

osiada ładny kolor, korzystny smak oraz aromat, a jego struktura okazuje się zwarta oraz jędrna. oraz co podstawowe – możemy sprawdzić skąd pochodzi kupowany poprzez nas drób. Mięso drobiowe z logo QAFP nie okazuje się nastrzykiwane, nie okazują się dokładane do niego żadne posypki oraz substancje następne. przebieg jego pozyskiwania okazuje się pod stałym dozorem Inspekcji Weterynaryjnej, wszystko po to, aby mieć gwarancję, że na nasze stoły dostarczany okazuje się drób dobrej jakości. Certyfikat QAFP może otrzymać jedynie to mięso, które pochodzi od odpowiedzialnych oraz ambitnych producentów. Sprostanie wymogom QAFP nie okazuje się jasne oraz dodatkowo podlega ciągłej kontroli. Naturalność oraz inne doskonałe cechy drobiu z certyfikatem QAFP, to bezpieczny wybór mięsa dla naszego potomka oraz całej rodziny. Kontrolą objęty okazuje się cały cykl produkcyjny począwszy od hodowli, żywienia zwierząt oraz warunków ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, transport, konfekcjonowanie oraz pakowanie, skończywszy na magazynowaniu oraz sprzedaży. W trosce o jakość potraw, które przygotowujemy dla najbliższych, opłacalne jest wybierać to, co dokładnie sprawdzone, a więc mięso drobiowe z certyfikatem QAFP.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness