Niebezpieczne substancje w żywności - tego nie jedz!

Niebezpieczne substancje w żywności - tego nie jedz!

Redakcja

2017-07-04

brak komentarzy

Znane, stare powiedzenie mówi: “jesteś tym, co jesz”. Otwórz swoją lodówkę oraz przeczytaj etykiety na produktach konsumpcyjnych. Czy większość wymienionych składniku to chemia? Konserwanty, barwniki, antyoksydanty, emulgatory... co roku zjadamy ich ponad 2 kilogramy. spożywanie wpływa na to, jak się czujemy, jak pracujemy, czy na to, jak wyglądamy. To, czym karmimy dzieci ma bezpośredni korelację z tym, jak się rozwijają oraz jaką mają naturalną zdolność radzenia sobie z chorobą. specjaliści od kuracji odchudzającej biją na alarm – na skutek niedobrego odżywiania maleje nasza odporność, coraz więcej tyjemy, chorujemy, zapadamy na alergie. zestaw dań naszych dzieci może być naturalna oraz zrównoważona, pozbawiona składniku przetworzonych oraz chemicznych – a do takich należy większość dodatków do żywności, które okazują się standardem w kwestii konsumpcyjnych, dodatkowo tych przeznaczonych dla dzieci.

Chemia w żywności Polepszacze, zagęszczacze, barwniki oraz sztuczne konserwant

mają nadać atrakcyjny wygląd, poprawić odczucie smakowe, wydłużyć pora przydatności do spożycia, spulchnić, zagęścić…produkty  zawierające  niebezpieczne  substacje mimo wszystko dużo z tych składniku dodanych do żywności może powodować albo nasilać problemy zdrowotne, np. reakcje alergiczne, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia cery, migrenę, katar sienny oraz nadwrażliwość sensoryczną. Związki chemiczne w żywności mogą prowadzić dodatkowo do wzrostu ilości składniku toksycznych w ludzkim organizmie. Większość z nich nie została zbadana pod kątem długoterminowego oddziaływania na nasze zdrowie. Nie możemy dodatkowo uznać, jakie mają właściwości w kompilacji z innymi związkami – nie każda substancja jest niezdrowa od samego początku, ale może się nią stać w odpowiedzi z odmienną, prowadząc do zagrożenie dla kondycji. Możemy przypuszczać jedynie, że wzrastająca liczba tzw. chorób cywilizacyjnych Czy substancje dodatkowe w żywności są niezdrowe? jest wynikiem spożywania kwestii wysokoprzetworzonych, zawierających substancje chemiczne. trzeba zaznaczyć, że substancje kolejne stosowane w żywności nie okazują się objęte jednolitym prawem. Niektóre, dopuszczone do użycia w Polsce, okazują się zabronione w krajach Unii, inne odwrotnie.

Wynika to m.in z tego, że substancje te podlegają ciągłym analizom mającym uznać ich właściwości oraz konsekwencje aplikowania. Jogurt truskawkowy bez truskawek Przyjrzyjmy się, jaki skład mają popularne serki, reklamowane jako kopalnia energii, wapnia, witamin oraz pozostałych składniku odżywczych potrzebnych każdemu rozwijającemu się dziecku. z wyjątkiem wapnia (prawidłowo zaznaczyć, że przy zrównoważonej diecie nie ma wymogu wprowadzania dodatkowej ilości wapnia), cukru (w jednym jogurcie okazują się go nawet 3 łyżeczki), pojawiają się jeszcze: sztuczne wsady z owoców – owoce w jogurtach okazują się bezpieczne (np. w jogurcie truskawkowym), ale w dużej grupie okazują się to substancje wzbogacone o barwnik oraz aromat imitujący konkretny owoc (np. w jogurcie o smaku truskawkowym); wsady mogą zawierać dodatkowo cukier albo szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy; aromaty oraz barwniki – odczucie smakowe oraz wygląd jogurtu jest najchętniej wynikiem dodania sztucznych związków chemicznych: smakowych (np. waniliny w miejsce naturalnej wanilii w jogurcie waniliowym) oraz barwiących (imitujących kolor danego owocu); zagęszczacze – swoją “jedwabistą” gęstość kefiry zawdzięczają najchętniej składnikom zagęszczającym, tj. skrobia ziemniaczana, skrobia zmianiana, żelatyna wieprzowa, pektyna, karagen. Barwniki, konserwanty, emulgatory…

Znajdują się nie jedynie w czipsach oraz coli, więc w produktach, które mogą wydawać się “zdrowe”.

EcoSlim opinie

Na przykład w bakaliach odszukamy konserwant E220 – dwutlenek siarki, w wodach smakowych oraz serze E211 niezdrowa  żywność  – benzoesan sodu, a w płatkach zbożowych oraz kaszach E123 alt2 – amarant. Metodą na uniknięcie posiłków kwestii ze szkodliwym E jest kupowanie kwestii z pewnego źródła albo tych posiadających certyfikaty żywności ekologicznej oraz – co najistotniejsze – uważne czytanie etykiet na opakowaniach żywności. dużej grupie E prawidłowo stronić od, chociaż część z nich uważana jest za substancje nie mające wpływu na zdrowie człowieka. E stają się szczególnie szkodliwe, kiedy spożywamy je długotrwale oraz w ogromnych dawkach. Niektóre, jak na przykład E300 to kwas askorbinowy, znany szerzej jako witamina C. Poniżej przedstawiona jest lista tych “E”, które są uznane za związki niebezpieczne oraz szkodliwe dla kondycji.     W ciągu XIX w. nastąpiły istotne modyfikacje w zakresie korzystania z składników naddanych do żywności. wywołał to zarówno burzliwy rozwijanie się nauk przyrodniczych i modyfikacje w odżywianiu szybko wzrastającej populacji ludności miejskiej oderwanej od samozaopatrzenia. nieskomplikowane „bezpieczne” metody utrwalania żywności już nie wystarczały do produkowania rezerw na okresy międzysezonowe, wymagały tego też dostawy surowców oraz suplementów z odległych regionów kraju oraz świata. W nauce prace Pasteura z połowy XIX w. dały podstawy nowoczesnej mikrobiologii oraz biotechnologii żywności. Początkowo stosowanie licznych tych składników, na skutek niedostatecznej wiedzy o ich oddziaływaniu na organizm człowieka, było niejednokrotnie szkodliwe dla ludzkiego ustroju konsumenta. Poszukiwano więc nowych składników.

Przykładem będą konserwanty, gdzie kwas salicylowy wprowadzony w 1859 roku, zastąpiono w latach 1905-1910 kwasem benzoesowym (E210) oraz jego solami, a w latach 50-tych wprowadzono kwas sorbowy (E 200) oraz jego sól potasową (E 202), których stosowanie zgodnie z ustaleniami FAO/WHO budziło najmniej zastrzeżeń toksykologicznych[2]. Dążenie do produkowania żywności atrakcyjnej oraz spełniającej życzenia konsumentów zaskutkowało rozwijanie się wytwarzania coraz to nowych składników naddanych słodzących, aromatów, emulgatorów, stabilizatorów, składników uzupełniających oraz pozostałych. Stworzyło to konieczność alt3 ochrony konsumentów przed wprowadzaniem do żywności składników potencjalnie szkodliwych dla ludzkiego ustroju. Rozwinięte w XX w. metody tekstów laboratoryjnych toksykologicznych stanowiły podstawę kontroli jej bezpieczeństwa. Dzięki temu przebadane oraz dopuszczone do korzystania z w żywności substancje kolejne zaznaczone literą E są wg aktualnego stanu wiedzy bezpieczne dla konsumenta[1].   Większość suplementów konsumpcyjnych wytwarza się z udziałem składników naddanych, które warunkują ich jakość oraz trwałość.

Na przykład skrobie modyfikowane oraz inne hydrokoloidy nadają oczekiwaną

zawiesistość zupom, sosom, ketchupom; dodatkowo soli magnezu przeciwdziała zbrylaniu się kawy instant oraz zabielaczy; kwas propionowy przeciwdziała pleśnieniu oraz śluzowaceniu miękiszu pieczywa; sole wapniowe wzmacniają jędrność owoców oraz warzyw. Wyrób margaryny oraz sosów sałatkowych jest bazujący na stosowaniu emulgatorów; przetworów mięsnych – soli peklujących, ciastek – proszków piekarniczych; serów topionych – topników fosforanowych; napojów orzeźwiających – barwników, aromatów oraz dwutlenku węgla[2,1].   1. Substancje kolejne są stosowane do żywności w zamiarze [1]:   •  przedłużenia trwałości suplementów, a więc ograniczenia lub zapobiegania niekorzystnym zmianom spowodowanym poprzez bakterie, enzymy tkankowe, utlenianie; •  zapobiegania niekorzystnym zmianom jakościowym wywołującym modyfikacje barwy, smaku, aromatu, konsystencji; •  zwiększenia składników konsumenckiej oraz ułatwienia korzystania z lub używania leków; •  utrzymania stałej oraz powtarzalnej jakości leków • ułatwienia prowadzenia procesów produkcyjnych oraz zwiększenia ich efektywności poprzez np. zmniejszenie ubytków, energochłonności lub zwiększenia efektywności; •  otrzymywania nowych suplementów, w tym: dietetycznych   korzystanie z składników naddanych leży więc w interesie wytwórcę, handlu oraz spełnienia wymagań konsumenta, który w słusznej obawie o swoje zdrowie stwarza jednocześnie konieczność tekstów laboratoryjnych toksykologicznych oraz kontroli żywności, a ostatnio oczekuje żywności oddziałującej pozytywnie na funkcje ludzkiego ustroju, tzw. żywności funkcjonalnej.   niezdrowe  jedzenie      Ale jest dużo wątpliwości, czy na pewno taki skrawek alt4 wędliny albo sera sam w sobie nie jest wystarczająco smaczny oraz trzeba taki smak dodatkowo ulepszać? Albo: dlaczego coś, co mamy zjeść, musi posiadać koniecznie przydatność aż wielotygodniową albo nawet wielomiesięczną? możliwe że wcale nie musi tak być, a w związku z tym wszystkie te „E” okazują się kompletnie niepotrzebne.

Zwłaszcza, że oznaczają niejednokrotnie substancje chemicznie

przetworzone, niekiedy nawet zupełnie sztuczne, które w nadmiarze z pewnością mogą szkodzić albo uczulać. Niestety, jest tak, ale wyłącznie do pewnego poziomu. Niektóre „E” rzeczywiście przede wszystkim dosmaczają albo dobarwiają serki, lody, kefiry, musy czy sosy – oraz te „E” trzeba byłoby piętnować – ale większość jest stosowana po to, by artykuł w ogóle mógł zaistnieć w formie, jaką znamy oraz do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni.   Bez licznych „E-dodatków” masowa produkcja żywności w ogóle nie byłaby możliwa, a to ona jest podstawą wyżywienia milionów ludzi na całym świecie ? Ale czy prawidłowych ludzi ?    Wymóg przedłużonej trwałości oraz przydatności nie jest wcale podstępnym wymysłem ekspertów od produkcji serów, wędlin czy ciast. Ci, prawdopodobnie w ogóle chętnie by z nich zrezygnowali, ale nie dość mogą. To efekt rozwoju cywilizacji oraz wielkości populacji ludzkich. bo wyłącznie masowa, wielkoprzemysłowa produkcja żywności jest w stanie wyżywić obfite rzesze ludzi na świecie. Firmy wytwarzające żywność to z zasady wielkie przedsiębiorstwa, które wytwarzają gigantyczne masy kwestii konsumpcyjnych rozsyłanych niejednokrotnie po całym świecie. produkty te muszą posiadać przedłużoną przydatność do spożycia, ze względu na to że w innym wypadku produkcja spożywcza – w skali masowej – byłaby zupełnie nieopłacalna, a czasem nawet niemożliwa. i stąd większość „E” w kupowanym jedzeniu. Żeby taki artykuł w dużej ilości w ogóle powstał oraz przypominał zawsze taki sam po przetransportowaniu na drugi koniec świata musi posiadać, niestety, pewne sztuczne dodatki. w inny sposób tego się wykonać nie da.          

 

Zobacz też 

Opaski Winylowe


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness