Nietypowe produkty, które możesz wykorzystać w kuchni!

Nietypowe produkty, które możesz wykorzystać w kuchni!

Redakcja

2017-07-05

brak komentarzy

Świeża, młoda marchewka z długą i zieloną nacią – to obecnie hit i mamy nadzieję, że taki zestaw znajduje się w jakiejkolwiek spiżarni. Niestety natka marchewki przeważnie ląduje na kompostowniku – gdyż nikt nie wie, co z nią zrobić. Co więcej! Część ludzi myśli, że okazuje się niejadalna.  Dzięki naszym przepisom już przenigdy nie wyrzucisz pięknej naci. Pesto Rekomendujemy, aby pesto bywa w każdym kolejnym domu. To po prostu świetne rozstrzygnięcie, gdy nic nie ma w lodówce albo, gdy brakuje sił na skomplikowane gotowanie. Gotujesz wtedy makaron – mieszasz z pesto i posiłek gotowy. To z naci marchewki smakuje mniej pikantnie niż to z natki pietruszki, ale rozpocznie ciekawiej niż to z bazylii. Wystarczyć zblendować nać z czoskiem, olejem rydzowym i migdałami. Pychotka! (Olej rydzowy da się zastąpić zwykłą oliwą.) Kolteciki Gdy drobno pokroisz natkę marchewki z powodzeniem możesz dodać ją do kotlecików z kaszy jaglanej. Świetnie podkreśli słodki i delikatny odczucie smakowe kaszy. Kotleciki zostaną wyraziste i rozpocznie zdrowsze. Sałatka Po prostu wspaniały i dość smaczny przepis. trzeba, że wymieszasz ze sobą cieciorkę, paprykę, konserwowego ogórka i drobno posiekaną natkę. Szybka, treściwa i inna sałatka. Idealnie sprawdzi się na zajęciu, oraz obowiązkach jako konkretny posiłek. Przyprawa Gotujesz? Tego nie wyrzucaj! Pesto z naci marchewki da się także wykorzystać jako marynatę do drobiu. Po kilku godzinach pierś z nietypowe  jedzeniedrobiu, skrzydełka czy też nóżki będą świetnie smakować. A po upieczeniu nabiorą zielonego koloru. Koktajle Nać marchewki z powodzeniem możesz dorzucać do zielonych koktajli i koktajl.

Dlaczego zaleca się? Natka marchewki posiada wapń, magnez, żelazo i potas
. osobiście nać posiada rozpocznie więcej witamin niż jej korzeń. Kupując kalafiora z zasady odrywamy liście, wykrawamy głąb i wyrzucamy je. następnie kalafiora bez wyjątku albo podzielonego na różyczki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kalafiora wyciągamy, a wodę wylewamy. i to bywa błąd! Właśnie wyrzuciliśmy nasze środki finansowe i kilka niemal bezpłatnych pokarmów. - Z liści i głąba kalafiora da się ugotować zupę (Kremową albo gęstą.będzie wystarczająca umyte pokroić drobno , dorzucić ze 2 ziemniaczki , trochę pokrojonego koperku. Ugotować . Zmiksować albo nie . wziąć śmietanką) -jarzynkę robimy wrzucając do garnka pokrojony głąb z kalafiora i pokrojoną marchew . Zalewamy lekko posoloną wodą i gotujemy 30 minut przy odkrytej pokrywce. Dodajemy masło , koper , szczyptę cukru. Zasypujemy mąką . Mieszamy. Po zagotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny---- mowa o proporcjach składników 1 szklanka pokrojonego głąba, 1 szklanka marchewki , alt2 1 szklanka wody, 2 łyżki masła , 2 łyżki kopru, 1 niewielka łyżka mąki- sól, cukier i sok z cytryny do smaku. - do wody z przyrządzania posiłków kalafiora dodać kilka ziemniaków i pokruszone różyczki kalafiora które odpadną w gotowaniu. Ugotować. Zmiksować. wziąć mąką . Dodać śmietankę i koper. Doprawić . dawać czystą do popicia albo z grzankami albo groszkiem ptysiowym. -Z głąba kalafiora i marchewki zrobić jarzynkę ( robi się tak jak z kalarepki i podobnie smakuje ) - z liści kalafiora da się zrobić jarzynkę podobną do duszonej kapusty ( starczy posiekać , ugotować , odcedzić , poddusić z masełkiem i doprawić - jak kapustę ) Nawet jak zawartość liści i głąba nie wystarcza nam do zrobienia proponowanej dania dla naszej rodziny ( bo bywa tego za mało ) nie rezygnujmy, Zróbmy . da się przecież dorobić drugą jarzynkę albo podać zupę jako wstęp do sytego drugiego dania . Albo po prostu zamrozić i połączyć z drugą taką porcją jak znów kupimy kalafiora . Modest Amaro, Karol Okrasa, Pascal Brodnicki, triumfatora Top Chefa, MasterChefa, szefowie kuchni z restauracji

Magdy Gessler. Nieważne, kto gotuje i ile nagród ma jego restauracja

EcoSlim opinie

. Nie liczy się cena dania, które ekipa alt3 odpowiedzialna za catering przygotowała na dany event. Gdy impreza dobiega zakończenia, a na stolach i zapleczu nadal stoi pełno składników trzeba przypuszczać, gdzie za okres ono trafi. do kosza! Niestety wielokrotnie i z przerażeniem obserwowałam sytuację, podczas której wyrzucane były dziesiątki nadprogramowych kilogramów potraw. Nie godzę się na to i nasza branża też nie powinna! Czy trzeba cos z tym wykonać? trzeba! Praca przy evencie składa się z wielu czynności, które czasem spędzają sen z powiek. bywa jednak coś, co z pewnością stanie się Waszym, dodatkowym motorem napędowym. O czym mowa? O oddawaniu składników, które było po evencie potrzebującym. Pomyślcie, że gdzieś tam bywa pewien człowiek, kto dzięki Wam zje ciepły posiłek, a możeobiad  z  odpadków  nawet jakaś rodzina otrzyma pełną lodówkę smacznych potraw. Fajnie?

Chyba nie muszę odpowiadać na to pytanie.

Nie obawiajcie się zapytać konsumenta, czy zgodzi się przekazać jadłospis po evencie potrzebującym. Uwierzcie, że w moim przypadku godzą się zawsze. Nieważne, czy to wielka korporacja czy mniejsza firma, klienci zamierzają pomagać i takie inicjatywy ich też wprawiają w lepszy humor. Dlatego pytajcie. To nic nie kosztuje i naprawdę nie potrzebuje od nas jakiejkolwiek wielkiej obowiązkach. Co trzeba wykonać z spożywaniem po evencie? alt4 FEED Them UP Projekt FEED Them UP polega na przekazywaniu nadal przydatnej do spożycia żywności od lokali gastronomicznych do placówek pożytku publicznego. Jako organizatorzy eventu także możemy takie jadłospis przekazać. FEED Them UP funkcjonuje na przestrzeni Warszawy, ale w pozostałych metropoliach też oddziałują podobne organizacje. Jeżeli chcecie pomóc skontaktujcie się z ekipą FEED Them UP. Oni z pewnością skierują Was do kogoś,

kto w Waszym mieście zajmuje się zbieraniem żywności po evencie po to by przekazać je potrzebującym.przerabianie  odpadków Caritas Polska Organizacja Caritas Polska od lat zajmuje się pomocą dla ludzi, które togo potrzebują. By ułatwić życie darczyńcom wystawia nawet faktury darowizny. Dzięki temu każdy, kto wywoła jadłospis do siedziby Caritas bywa mógł sobie odliczyć daną kwotę od podatku. Jeśli przyniesiemy żywność przed godziną 10, możemy mieć stuprocentową stuprocentową pewność, że dodatkowo identycznego dnia otrzyma je kilku potrzebujących. powinno wystarczające znaleźć w własnym mieście Caritas, skontaktować się z nimi i rano, po imprezie, dostarczyć jadłospis do wybranego oddziału. jasne! Schroniska dla bezdomnych niemal wszystkie schroniska dla bezdomnych ludzi przyjmują „paczki” z po-eventowym, poimprezowym, poświątecznym spożywaniem. Schroniska zwykle nie mają żadnych barier. Pamiętajmy jednak, aby nie przynosić żywności psującej się i źle przechowywanej.  


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness