Nowalijki - 5 prawd na ich temat!

Nowalijki - 5 prawd na ich temat!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

pierwsza świeża marchewka oraz chrupiąca rzodkiewka kuszą nas swoją świeżością oraz kolorem.co  to  nowalijki

Nowalijki to kolejny, zaraz po pierwszych słonecznych dniach, zwiastun wiosny, na którą z niecierpliwością czekamy. razem z nadejściem wyższych temperatur, decydujemy się na włączenie do codziennego jadłospisu pierwszych wiosennych warzyw. Wydaje się, że okazują się pełne witamin oraz wreszcie urozmaicą nasze nadal dodatkowo zimowe talerze. Pamiętajmy jednak, by wstrzymać się z podawaniem wczesnych jarzyn naszym maluchom. Mogą one zawierać związki, które okazują się szczególnie szkodliwe dla dzieci pociech. Nie ulega wątpliwości, że jarzyny stanowią istotny element zdrowego żywienia najmłodszych. okazują się istotnym źródłem przeciwutleniaczy, substancji przeciwzapalnych, błonnika i witamin oraz substancji mineralnych. Dlatego też diecie potomka po 1. roku życia musi znaleźć 5 porcji warzyw dziennie. Na platformie edukacyjnej www.1000dni.pl da się znaleźć wiadomości, dlaczego jarzyny okazują  nowalijki się tak drogocenne oraz dlaczego powinniśmy właśnie od nich rozpocząć rozszerzanie kuracji odchudzającej naszego maluszka. Zanim jednak podamy naszemu maluszkowi początkową wiosenną rzodkiewkę, przekonajmy się, co kryją w sobie nowalijki oraz czy okazują się bezpieczne dla młodego ludzkiego ustroju potomka.   Dziecko to nie niewielki dorosły Organizm pociech w pierwszych trzech latach życia nie okazuje się 5 ważnych prawd na temat nowalijek! dodatkowo w pełni rozwinięty oraz ma specjalne wymogi żywieniowe, które bardzo różnią się od potrzeb dorosłego człowieka. By wspierać jego prawidłowy rozwijanie się, powinniśmy zapewnić mu wyłącznie niezbędne substancje pokarmowe, lecz również odpowiednie ich proporcje. okazuje się to niezwykle istotne, ze względu na to że to właśnie w ciągu  pierwszych trzech latach życia mamy największy wpływ na kształtowanie nawyków żywieniowych naszego potomka, które zaowocują w jego przyszłym życiu. W czasie 1000 pierwszych dni życia naszych pociech zachodzi przebieg tzw. programowania żywieniowego. W tym, zwanym poprzez ekspertów krytycznym, czasie rozwoju mamy realny wpływ na jakość życia naszego potomka, dziś oraz w jego dorosłym życiu.  Niezdrowe jarzyny? Młody organizm ma dużo mniejszą tolerancję na zanieczyszczenia niż organizm dorosłego. Nie w pełni wykształcony mechanizm odtruwania u potomka okazuje się wyjątkowo wrażliwy na substancje szkodliwe. okazuje się to szczególnie istotne w przypadku nowalijek, uprawianych w szklarniach albo pod folią przy sztucznym oświetleniu oraz nawodnieniu. Do ich uprawy używane okazują się sztuczne środki ochrony roślin i sztuczne nawozy, co przyspiesza ich wzrost, ale wpływa na znaczne zmniejszenie ich wartości odżywczych. Takie letnie jarzyny mogą zawierać zanieczyszczenia oraz szkodliwe substancje, m.in. azotany, azotyny, ołów, kadm, rtęć, miedź i pozostałości specyfików ochrony roślin. Nowalijki alt2 pod lupą odmiany warzyw możemy pogrupować ze względu na kumulację azotanów w ich partiach jadalnych. Najmniej związków azotowych kumulują pomidor, ogórek, papryka, fasolka szparagowa, więcej jarzyny korzeniowe takie jak marchew,

seler czy pietruszka. Najwięcej azotanów znajdziemy w sałacie, szpinaku, młodej kapuście oraz rzodkiewce.
kalendarz  nowalijek

Na kumulację azotanów ma też wpływ długość wegetacji roślin. Wczesne rodzaje warzyw będą kumulować więcej szkodliwych związków, na przykład wczesne rodzaje ziemniaków mogą zawierać nawet do 5 razy więcej azotanów niż rodzaje późne. Azotany w organizmie człowieka ulegają przekształceniu do więcej szkodliwych rodzajów wywołując szereg negatywnych dla ludzkiego ustroju skutków m.in. zaburzają prawidłowe oddziaływanie tarczycy, czy wchłanianie białek oraz tłuszczów, mogą działać nawet rakotwórczo. Na ich oddziaływanie wyjątkowo narażone okazują się niemowlęta do 10. trzydziestu dni życia. Azotany mogą dodatkowo rzutować na niszczenie wit. A oraz witamin z zespołu B i karotenoidów, co sprawia obniżenie wartości odżywczej spożywanych warzyw, zawierających olbrzymie ilości azotanów. opłacalne jest poczekać na sezonowe jarzyny Podczas planowania jadłospisu pociech możemy uwzględnić wykorzystanie mrożonek albo przetworów warzywnych, najdogodniej własnej wytwarzania. Nie śpieszmy się z przywitaniem wiosny na talerzach. Poczekajmy na świeże sezonowe jarzyny. Będziemy mieli stuprocentową gwarancję, że okazują się pełne witamin oraz kumulują najmniej alt3 szkodliwych związków. Autor: olga Łęska, specjalista ds. żywienia edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla kondycji fizycznej” Zdziwicie się. Nowalijki mają i witaminy, i mikroelementy. Wszystko, czego trzeba. i to nie mniej niż hodowane na grządkach pod gołym niebem, wysmagane wiatrem i nagrzane słońcem rośliny. Zawartość witamin i minerałów w jarzynach szklarniowych okazuje się zbliżona do tych uprawianych na polu. Nowalijki mają jedynie zwykle nieco mniej witaminy C i o wiele mniej cukru. To dlatego, że brakowało im światła. Rosły w czasie, gdy dzień okazuje się bardzo krótki, a dodatku szyba szklarni nie przepuszcza tych zwłaszcza energetycznych promieni słońca. Szklarniowa truskawka nie może poprzez to w pełni nabrać słodyczy, aromatu i witaminy C. Ale różnica nie okazuje się znacząca. Rośliny nie cierpią rosnąć w ciemnościach. Gdy światła okazuje się mało, o wiele gorzej pobierają azot z gruntu, więc do zimowych upraw ładuje się go o wiele więcej. To sprawia, że nowalijki bywają przenawożone. A że roślina nie umie wyciągnąć z ziemi jedynie tyle azotu, ile jej potrzeba, to pobiera tyle, ile znajdzie, i jego zbyt wielka dawkę składa w korzeniach oraz w zewnętrznych, najgrubszych liściach. Taką azotową kolekcję zazwyczaj robią sobie rzodkiewka (potrafi alt4   świeża kobieta, dwudziestopięcioletnia Alice Salmon, po suto zakrapianym

alkoholem starciu nie wraca na noc mieszkaniu. Już nad ranem okazuje się, że utonęła,
 

a kwestia wydaje się nieszczęśliwym wypadkiem. Southampton, w którym rozgrywa się akcja powieści, bywa wstrząśnięte tym zdarzeniem. Alice, dziennikarka oraz studentka, nagle staje się naczelnym gorącym tematemmediów oraz obiektem zainteresowania ludzi, którzy może  znali ją słabo, ale mają coś ważnego do powiedzenia na temat ofiary wypadku. Wszyscy zadają sobie pytanie, czy śmierć młodej dziennikarki to nieszczęśliwy wypadek, czy może działanie osób trzecich? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w finale opowieści. Sprawę opisuje szczegółowo profesor Jeremy Cooke, który był akademickim nauczycielem Alice; doprowadza własne śledztwo oraz zbiera materiały do książki opowiadającej powieść tragicznie zmarłej studentki. T. R. Richmond, autor powieści, wybrał pierwotną kondycję budowy fabuły. Zrezygnował z linearnego opowiadania sytuacji na rzecz układanki zdarzeń, które zaledwie po pewnym czasie zaczynają tworzyć klarowny obraz całej sytuacji. O Alice, jej rodzinie, chłopakach, przyjaciółkach oraz współpracownikach dowiadujemy się z fragmentów artykułów prasowych, zapisów z mediów społecznościowych, Twittera, wymiany maili oraz smsów, zapisów przesłuchań świadków, wreszcie z dziennika samej ofiary. Część fabuły stanowią również listy profesora Cooka, których treść bywa najbardziej


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness