Porady Bożonarodzeniowe dla diabetyka - tego musisz unikać

Porady Bożonarodzeniowe dla diabetyka - tego musisz unikać

Redakcja

2017-07-18

brak komentarzy

Jakie dania w Wigilię powinien wybierać diabetyk? Planując świąteczne menu, opłaca się zastanowić się nad takim sposobem zrobienia tradycyjnych wigilijnych potraw, aby zachowały swój niepowtarzalny odczucie smakowe, ale były zarazem dostosowane do zabiegu odchudzającej chorujących na cukrzycę. Jak? Przygotowując na wigilijną kolację zupę grzybową, możemy zabielić ją jogurtem sprawdzonym, w miejsce śmietaną. Aromat i odczucie smakowe grzybów będą zachowane, a rezygnacja ze śmietany sprawi, że zupa nie powinno tak ciężkostrawna jak tradycyjna. Spróbujmy również nie polewać wigilijnych pierogów tłuszczem ze skwarkami i cieszmy się ich smakiem bez zbędnych dodatków. Dzięki temu zaoszczędzimy aż 100 kcal! Nawet tak nieduże modyfikacje świątecznego menu pomogą nam uchronić się przed  gwałtownym wzrostem zawartość cukru we krwi i zbędnymi kilogramami. Czego nie powinny jeść w Boże Narodzenie osoby chore na cukrzycę?

Cukrzyca nie musi być oznaką konieczności rezygnacji z ulubionych potraw, na które czekamy cały rok. Zasiadając do wigilijnej kolacji, lepiej cieszyć się rodzinną, pełną zadumy atmosferą, w miejsce zastanawiać się, czego, ze względu na cukrzycę czy problemy z wagą, nie wolno nam zjeść. Takie myślenie sprawi, że nasz apetyt powinno większy niż w sytuacji, gdy nie postrzegamy pewnych pokarmów w kategorii zakazanych. Wszystko okazuje się kwestią umiaru i zachowania racjonalnych proporcji spożywanych podczas świąt pokarmów. Grzechem byłoby nie przetestować każdej wśród 12 potraw, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stołach w naszych domach. Pamiętajmy wyłącznie, aby wybierać niewielkie porcje. Zobacz również: wartość kaloryczną wigilijnych i świątecznych potraw Słodkości w św. - odpowiednie dla diabetyka Czy świąteczne desery należy traktować jako wykluczone? Nie, o ile są przygotowane według receptury bezpiecznej dla osób chorych na cukrzycę. ta receptura może uwzględniać zamienniki cukru – niskokaloryczne substancje słodzące, jak najmniejszą dawkę mąki oraz zdrowe tłuszcze (na przykład olej rzepakowy). najistotniejsze mimo wszystko, z punktu widzenia kontroli glikemii, okazuje się zastąpienie cukru wybranym słodzikiem. Dzięki temu zjedzenie kawałka ciasta nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Bezpieczeństwo korzystania z niskokalorycznych składniku słodzących, często nazywanych słodzikami, było poświadczone poprzez rodzime Towarzystwo analiz nad otyłością i rodzime Towarzystwo Diabetologiczne. Słodziki Boże Narodzenie - potrawy dozwolone dla diabetyka mogą również przyczynić się  do zmniejszenia dobowego poboru energii. Dodatkowo, eksperci EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) w ciągu ostatniego tygodnia potwierdzili, że aspartam – jeden z często wykorzystywanych w napojach i żywności słodzik – okazuje się bezpieczny w stosowaniu poprzez ludzi. Nie bójmy się więc zastępowania cukru niskokalorycznymi składnikami, wyłącznie w świątecznych wypiekach! Zobacz również:

Czy diabetyk może pić wino? Ciasto bez dodatku cukru? To możliwe! Prosty w przygotowaniu i pyszny piernikowy chlebek z marchewek, na który przepis podajemy poniżej, powinno doskonałą wariantem dla tradycyjnych świątecznych wypieków, wyłącznie dla chorujących na cukrzycę. Ciasto posiada wyłączniejadłospis  dla  cukrzyka szklankę mąki, a cukier został zastąpiony niskokaloryczną substancją słodzącą w formie pudru. Najważniejsza dla zachowania wyjątkowego smaku okazuje się tu zdrowa marchewka i aromatyczna przyprawa do piernika. Piernikowy chlebek z marchewek produkty: 2 ogromne marchewki 1 szklanka mąki (najrozsądniej z całościowego ziarna) 3 łyżki otrębów owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół filiżanki aspartamu 3 jajka ½ filiżanki oleju rzepakowego szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do piernika Sposób zrobienia: Marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Jajka ubić, zmiksować ze słodzikiem i olejem. W oddzielnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową, dodać otręby. Połączyć masę mączną z masą jajeczną, na koniec wmieszać marchewkę. Ciasto przełożyć do foremki keksówki (ok. 24 cm dł.) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec poprzez około 45 minut w temperaturze 190 °C (pod koniec pieczenia wbić w ciasto patyczek – jeśli się nie klei, ciasto okazuje się kupione). Wystudzić. Według uznania da się posypać słodzikiem w pudrze.  kopalnia przepisu: www.zamiastczekoladek.blogspot.com   Dla cukrzyka Wigilia oraz św. okazują się czasem zadowolenia.

Tradycyjne dania wigilijne da się przecież przygotować

w taki sposób, aby nie przyczyniały się do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi oraz jednocześnie pozwoliły poczuć odczucie smakowe prawdziwie domowych świąt. oto przepisy, które pozwolą przygotować dania na Wigilię oraz św. dla chorujących na cukrzycę.   Dla cukrzyka Wigilia nie trzeba oznaczać rezygnacji z dużej grupie świątecznych potraw. można jedynie zmienić świąteczne przepisy oraz niektóre alt2 substancje zastąpić tymi, które mają niski indeks glikemiczny, a jednakowym nie przyczyniają się do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Diabetycy powinni wystrzegać się ciast słodzonych tradycyjnym cukrem oraz tych wykonanych na bazie mąki pszennej (IG=85). Tę da się zastąpić mąką żytnią, zwłaszcza razową, której IG bywa o połowę mniejsze oraz wynosi 45. z kolei cukier da się zastąpić ksylitolem, czyli cukrem z kory brzozy, którego IG=8. dodatkowa opcja bywa również stewia - naturalny słodzik pozyskiwany z liści stewii. Wigilia cukrzyka - przepis na świąteczny sernik dla cukrzyków zawartość porcji: 20 Masa serowa: 1 kg posiekanego chudego białym serze (0,50 g tłuszczu/100 g) 1 jajko 4 żółtka 3 łyżki stewii budyń śmietankowy bez cukru (35 g) aromat pomarańczowy lub sok z połowy pomarańczy Masę serową najdogodniej wyrobić w mikserze. W pierwszej partii należy utrzeć jaja, wyłącznie następnie da się dodać ser, stewię, budyń oraz aromat lub sok. Na końcu trzeba przetestować, czy masa bywa wystarczająco słodka. Ciasto: pół kilo mąki żytniej (ok. 3 szklanek) 4 żółtka 1 oraz 1/2 łyżki stewii kostka masła (250 g) 4 łyżki jogurtu ekologicznego 1 niewielka łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Mąkę wymieszaj ze stewią, kakao oraz proszkiem do pieczenia. nastepnie dodaj masło, żółtka oraz wszystko dokładnie wyrób. kupione ciasto podziel na dwie częściach, owiń w folię spożywczą oraz włóż pod zamrażalnik na ok. 2 60 minut. kondycję do ciasta wyłóż papierem do pieczenia

.święta  dla  diabetyka nastepnie na tarce o sporych oczkach zetrzyj jedną część ciasta na spód blachy. Na ciasto wylej masę serową. Na wierzch ponownie daj ciasto starte na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowany sernik piecz poprzez 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. C. Wigilia cukrzyka: przepis na pierogi z kapustą dla cukrzyków zawartość porcji: ok 25 pierogów Ciasto: 300 g mąki żytniej razowej 120 ml ciepłej wody 1-2 łyżki oliwy z oliwek duża szczypta soli Mąkę przesiej do głębokiego talerza (lub na stolnicę) oraz dodaj do niej sól oraz oliwę. Po trochu dodając ciepłą alt3 wodę, zagniataj ciasto. kupione ciasto pozostaw na pół 60 minut, a następnie podziel je na 2-3 częściach. Każdą z nich rozwałkowuj na grubość ok. 2 mm., podsypując od momentu do momentu mąką, by ciasto się nie przyklejało do stolnicy oraz wałka. Za pomocą kubka wytnij z ciasta krążki. Na środek każdego z nich nałóż małą łyżkę farszu, złóż na pół oraz zlep brzegi. Pierogi wrzucaj do wrzącej osolonej wody oraz gotuj ok. 3 min. (aż wypłyną na powierzchnię). Farsz: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 obfite cebule pokrojone w paczuszkę przyprawy: liść laurowy, sól oraz pieprz Do najmocniejszego garnka włóż kapustę z liściem laurowym, podlej ją wodą. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości (ok. 45 minut). Cebulę zeszklij na patelni z nieprzywierającą powłoką. Jako osoba, która podchodzi poważnie do swojego niedawno nabytego problemów, chcę się go szybko pozbyć dlatego czytam całkiem wiele na taki temat. wiadomości tu występujące wyczytałam oraz zebrałam że tak napisze "do kupy" z bezpłatnych broszur oraz książeczek dostępnych w poradniach diabetologicznych. Zapraszam do lektury.    jak rozwija się cukrzyca?   Cukier w formie glukozy okazuje się dostarczany do naszych komórek, gdzie okazuje się źródłem energii. Insulina umożliwia glukozie drogę do komórek. W cukrzycy ta komunikacja okazuje się zaburzona. Nasz organizm nie sprawdza ilości glukozy, a jej przechodzenie do komórek okazuje się utrudnione. Cukrzyca o mnóstwo częściej może pojawić się u osób otyłych. U mnie okazuje się ona wynikiem zaburzeń hormonalnych, które spowodowały raptowny wzrost wagi. Pisałam już o tym wcześniej w moich dietach na 2013 - schudłam, dalej walczę z problemami hormonalnymi, ale mam szansę pozbyć się cukrzycy.    skutki cukrzycy   *osłabienie, uczucie zmęczenia *intensywne pragnienie *oddawanie dużej ilości moczu *pieczenie w miejscach intymnych   Nie u każdego wystąpią te skutki, dlatego prawidłowo okazuje się zbadać sobie krew oraz sprawdzić na którym pułapie okazuje się nasz cukier   kuracje cukrzycy takich jak 2 polega na:   *odpowiednia jadłospis *medyczny wysiłek fizyczna *regularne branie kapsułek, jeśli będą do tego wskazania   Ćwiczenia natury cielesnej dopomogą nasze ciało i zwiększą wrażliwość alt4 komórek ciała na insulinę. Regularny wysiłek pozwala zużyć kolejne kalorie, utrzymać prawidłową wagę - dodając nam jednocześnie energii oraz zmniejszając wrażliwość na stres.   Siedem zasad zdrowego żywienia   1. Unikaj widocznego tłuszczu Usuwaj tłuszcz z mięsa. Ogranicz do przynajmniej smażenie 2. Unikaj niewidocznego tłuszczu  Jedź: chude sery, odtłuszczone mleko 3. Jedz węglowodany złożone Jedź jarzyny, razowy chleb, ryż i kaszę 4. Owoce oraz jarzyny 

Owoce jedz w umiarze

FormExplode

- szczególnie te z wysokim indeksem glikemicznym. warzywa dostarczą nam wielu składniku mineralnych. 5. Unikaj cukrów prostych Nie słódź, jedz owoce zamiast ciasta oraz słodkiego 6. Spożywaj odpowiednią dawka białka W postaci  chudej cielęciny oraz wołowiny, drobiu, ryb oraz chudej wędliny i roślin strączkowych 7. Alkohol Niewskazany dla osób z cukrzycą   Rozkład energii oraz węglowodanów diecie   Posiłki spożywamy regularnie o stałych święta  dla  cukrzykaporach ze względu na zapotrzebowanie naszego ludzkiego ustroju oraz dawka aktywności w ciągu dnia.    Zalecany rozkład energii w poszczególnych posiłkach:   i Śniadanie - 25% II Śniadanie - 10% główny posiłek - 25-30% kolacja 10-15% posiłek wieczorny 25%   Pamiętajmy,iż składniki gotowane mają wyższy indeks glikemiczny niż surowe   Muszę przyznać,iż w tych powieściach brakuje informacji jaka dawka suplementu składa się z dany IG, więc podejrzewam, że okazuje się to 100 g artykuły - IG  Kasza Jęczmienna - 25 Ryż Dziki - 35 makaronu al dente - 40 Jogurt naturalny, kefir - 30 Ser biały - 30 Awokado - 10 Brukselka, brokuł, kapusta, kapusta kiszone, kalafior, ogórki, papryka, pieczarki, por, sałata, szpinak, seler naciowy, szparagi, szpinak - 15 Marchew surowa - 30 Soja - 15 Groch - 25 Groszek zielony z puszki - 45 Porzeczki czarne - 15 Czereśnie, wiśnie, truskawki, jagody, maliny, czerwona porzeczka - 25 Grejpfrut, Mandarynka, Gruszka, Morele - 30 Jabłko, Brzoskwinia, Nektarynka, Pomarańcza, Śliwki - 35 Ananas - 45 Kiwi - 50 Natka pietruszki, bazylia - 5 Orzechy włoskie, laskowe, migdały, pistacje - 15 Sezam, ziarna słonecznika - 35 Do więcej informacji na temat mojej cukrzycowej kuracji odchudzającej znajdziecie tutaj oraz tutaj c.d.n.

 

Zobacz też 

Sporty Walki Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness