Przyprawy, które przyśpieszają odchudzanie - poznaj je teraz!

Przyprawy, które przyśpieszają odchudzanie - poznaj je teraz!

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

Korzenny oraz rozgrzewający cynamon rozbudza do analiz enzymy,

które uczestniczą w metabolizmie węglowodanów. Poza tym reguluje on pułap glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego może znaleźć się w menu dowolnej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą, by codziennie jeść ok. małą łyżkę cynamonu. Możesz nim posypywać muesli, owsiankę, owoce oraz dodawać go do kawy oraz herbaty. A może wypróbujesz aromatyczny napój odchudzający? jest maksymalna 1 małą łyżkę cynamonu oraz 1 małą łyżkę miodu rozpuścić w ½ filiżanki gorącej płynu oraz pić codziennie przed śniadaniem. Pieprz czarny     (123RF) To podstawowa przyprawa w dowolnej kuchni. Jeśli dotąd używałaś go ostrożnie, obecnie posiadasz przyczyna, by dosypywać więcej pieprzu do swoich potraw. Piperyna zawarta w takiej przyprawie od lat znana bywa jako remedium na problemy metaboliczne. Okazuje się mimo wszystko, że pomaga również spalać tłuszcz. najdogodniej używać nowiutko posiekanego pieprzu oraz posypywać nim dania już po obróbce termicznej – dzięki temu, nie straci swoich właściwości, które giną w wysokiej temperaturze. Kurkuma     (123RF) Kurkuma to królowa wśród przypraw. Ma dużo korzyści dla organizmu, ze względu na to że działa przeciwzapalnie oraz bywa źródłem antyoksydantów. wzmacnia spalać tłuszcz oraz redukuje niebezpieczeństwo cukrzycy. To tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej, którą prawidłowo dodawać do potraw. Doskonale komponuje się z ryżem, warzywami oraz mięsem. Kardamon     (123RF) Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy? bywa to niezwykle aromatyczna przyprawa, która doda cech charakteru niewielkiej czarnej czy herbacie. Zawartość olejków eterycznych w kardamonie rozbudza system pokarmowy do wzmożonej analiz, dzięki czemu procesy metaboliczne przebiegają prędzej. Kardamon upraszcza również detoks, czyli odtruwa organizm oraz pomaga zrzucić. Chili     (123RF) Podkręć przemianę materii! Skuteczne sposoby na poprawę przemiany materiiCo prawidłowo przyswoić o metabolizmie?Koktajl, który przyspiesza redukowanie tkanki tłuszczowejPrzyprawy, które ułatwiają trawienie oraz wspomagają zrzucanie nadwagi Dodaj trochę ognia do zabiegu odchudzającej oraz podkręć własny przemianę materii! Ostra papryczka chili to bogactwo kapsaicyny, która umożliwia na prędkie oraz skuteczne redukowanie tłuszczu. Poza tym nawet mała odrobina chili jest w stanie dodać energii oraz poprawić samopoczucie. Jeśli nie uwielbiasz pikantnych potraw, zacznij od szczególnie niewielkich ilości chili w daniach. z upływem czasu twoje kubki smakowe przyzwyczają się do ostrości, a ty będziesz mógł w pełni korzystać z odchudzających właściwości przyprawy. Imbir     (123RF) W imbirze również znajduje się kapsaicyna, która podnosi temperaturę ciała, poprzez co prędzej spalamy kalorie. Przyprawa ta wykorzystywana bywa również w łagodzeniu kłopoty trawiennych, ze względu na to że rozbudza produkcję soków trawiennych. zaleca się dodawać ją do pokarmów w czasie zabiegu odchudzającej, ze względu na to że sprawia, że czujemy się bardziej syci oraz nie mamy ochoty na dodatkowe przekąski oraz podjadanie. Świeże zioła

  (123RF) Majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, mięta

Kimera

– świeże zioła nie jedynie dodają smaku potrawom, ale również pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Majeranek przeciwdziała wzdęciom, lubczyk łagodzi niestrawność, tymianek zwalcza ból brzucha, a mięta upraszcza trawienie. Świeże zioła dodają smaku Zobacz, które z przypraw przyspieszą odchudzanie! oraz aromatu bez naddanych kalorii, dlatego powinny być podstawowym produktem w kuchni osoby odchudzającej się. Te przyprawy okazują się bardzo mocne. Pomagają przyspieszyć przemiana metaboliczna, kontrolować pułap cukru we krwi, zmniejszają etap zapalny, mogą przyspieszyć spalenie tłuszczu, chronią przed nowotworem oraz szybszym starzeniem się cery oraz organów wewnętrznych. Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk oraz promotor zdrowego odżywiania Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania Zioła znane okazują się ludzkości od tys. lat. dużo kultur wierzy, że mają one „magiczną moc” oraz dodają je do potraw, piją herbatki z ziół, a w czasie przypadłości leczą ziołami. Zioła okazują się cudowne, bo dzięki nim trzeba zmodyfikować smak dowolnej dania, bez dodawania „ekstra” kalorii. Zwyczajnego oraz znudzonego kurczaka, trzeba zamienić w niezwykłe oraz pełne smaku danie, które okaże się też miało zdrowotne właściwości. Czy wiesz o tym, że mnóstwo ziół oraz przypraw posiada znaczne ilości silnych przeciwutleniaczy, nie spotykanych w takich proporcjach w owocach oraz jarzynach. Przyprawy takie jak cynamon, goździki oraz kurkuma, posiada 50 razy więcej przeciwutleniaczy niż np. jagody! Po co te antyoksydanty? Korzyści z ich posiadania okazują się ogromne, bo chronią nas przed wieloma groźnymi dolegliwościami, takimi jak min.rak, przypadłości serca, cukrzyca, zapalenia stawów, Alzheimerem, spowalniają przebieg starzenia się cery oraz naszych organów wewnętrznych. Im więcej ich posiadasz, tym mniejsze zagrożenie schorzeń. Zioła oraz przyprawy dodane nawet do prostych potraw, mogą znacząco podwyższyć ich zdrowotne właściwości, dodać wartości odżywczych oraz zapobiegający-utleniających. Popularne: 5 kwestii, których nigdy nie jedz, jeśli chcesz zrzucić? Poza tym zioła oraz przyprawy mogą też: 1. udzielić pomocy prędzej spalić tłuszcz oraz powiększyć przemianę materii. dużo ziół oraz przypraw to „termogeniki”, które w organiczny sposób przyspieszają przemiana metaboliczna, niektóre nawet o 25%. 2. udzielić pomocy ustabilizować cukier we krwi. Niektóre przyprawy, działają jak leki na cukrzycę. Naturalnie regulują pułap cukru we krwi oraz pułap insuliny. Kiedy pułap cukru we krwi okazuje się pod kontrolą, Ty odczuwasz się skuteczniej, Twój organizm pracuje prawidłowo, do normy wracają procesy odpowiadające za szereg funkcji min. za redukowanie tłuszczu. eksperymenty podkreślają też, że mnóstwo ziół oraz przypraw oddziałuje skuteczniej niż tradycyjne leki oraz to bez żadnych skutków ubocznych. 3. Mają oddziaływanie przeciwbakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybicze. dużo ziół oraz przypraw posiada substancje, które silnie niszczą mnóstwo wirusów oraz bakterii, nawet tych odpornych na leki z apteki. poniżej 7 SUPER ziół oraz przypraw, które opłacalne jest jeść: 1. Bazylia To cudownie pachnące zioło ma silne oddziaływanie przeciwzapalne. Substancje obecne w bazylii działają na zapalenie stawów, alergie oraz stany zapalne jelit, a to tylko kilka kłopoty, na które bazylia może pomóc. Ponadto bazylia służy zwalczyć bakterie wywołujące zatrucie pokarmowe min. E.coli. Bazylia okazuje się dodatkowo świetnym źródłem beta-karotenu, który przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników. To one okazują się główną czynnikiem sprawczym schorzeń serca, nowotworów oraz mnóstwo pozostałych niebezpiecznych problemy. Bazylia okazuje się też świetnym źródłem wit. K, wapnia oraz magnezu, który dba o zdrowe alt2 kości oraz naszą kondycję psychiczną. trzeba dorzucać zarówno świeże liście oraz suszone do mnóstwo potraw. Oczywiście w szczególności pasuje do pomidorów, ale świetnie smakuje też w twarogu. 2. Tymianek Tymianek wykazuje silne oddziaływanie bakteriobójcze.

Doskonale likwiduje pasożyty oraz bakterie stabilizując

przy tym prawidłową pracę układu pokarmowego. Należy do roślin, które wpływają na przebieg odchudzania. Dodawana do potraw w postaci przyprawy, przede wszystkim do mięs, służy w ich trawieniu, szczególnie w przypadku bardzo tłustych potraw. Ponadto przyśpiesza przemianę materii. Łagodzi efekt ciężkości po obfitych oraz tłustych daniach. Tymianek okazuje się jednym z ziół, które należy jeść w profilaktyce antyrakowej. Uspokaja nerwy, łagodzi stany depresyjne, koszmary senne. dużo źródeł podaje też, że leczy bezsenność. Ostatnie badania podkreślają też, że tymianek zwiększa porcję DHA ( jeden ze substancji kwasów omega-3) w mózgu, nerkach oraz sercu. 3. Morwa biała. Morwa stosowana okazuje się zazwyczaj jako środek wspierający spalenie tłuszczu. zawarte w niej związki zmniejszają przyswajanie węglowodanów, ograniczając tym samym odkładanie warstwy tłuszczu. Dodatkowo sprzyja ona obniżaniu cholesterolu we krwi oraz okazuje się środkiem przeciwzapalnym. Wyraźnym skutkiem korzystania z morwy białej, okazuje się spadek łaknienie, szczególnie na słodycze. Każda część owej rośliny okazuje się jadalna oraz odróżnia się właściwościami ze zdrowiem. Liście morwy białej zasobne okazują się w wit., jak B1, B2, B6, PP. Owoce zawierają ;, maltozę, sacharozę, glukozę. Flawonoidy, dzięki swemu antyoksydacyjnemu działaniu zapobiegają cukrzycy, niwelując jej powikłania. 4. Cynamon. To jedna z przypraw, która ma największe właściwości antyoksydacyjne. bywa idealną przyprawą dla cukrzyków, ze względu na to że służy ustabilizować pułap cukru we krwi, zarówno przy cukrzycy 1 oraz 2 takie jak. Jedno z badań wskazuje nawet, że codzienne spożywanie 2 łyżeczek cynamonu może zmniejszyć pułap cukru we krwi o 20-30%. „Przy okazji” spada też pułap niedobrego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Dzięki temu, że cynamon służy kontrolować pułap cukru we krwi oraz wydzielanie insuliny, może pomóc kontrolować apetyt… a to oczywiście wpływa na naszą sylwetkę. Cynamon okazuje się też mocnym antyoksydantem, dzięki któremu możemy zachować młody prezencję oraz piękną skórę. Związki obecne w cynamonie min. aldehyd cynamonowy, eugenol, octan cynamylu, linalol, mają bardzo szerokie oddziaływanie. pomagają silnie antyseptycznie, przeciwbólowo oraz znieczulająco, mają dodatkowo oddziaływanie zwężające,przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antywirusowe, rozgrzewające oraz uśmierzające ból. Cynamon Świetnie smakuje niemal z kolejnymi daniem. można go dorzucać zarówno do ciast, deserów, napojów ( np. świetnie smakuje z kawą) oraz do pieczonych mięs. ( często nacieram nim kurczaka- poprzez co jego smak staje się bardziej „orientalny”). 5. Pieprz cayenne. pewnie już o nim słyszałaś, ale czy wiesz jak oddziałuje? To jedna z bardziej pikantnych przypraw, która ; nadaje pikantny smak potrawom. Jej oddziaływanie podnosi tempo metabolizmu, poprzez co nasz organizm prędzej spala tłuszcz. Myli się ten, kto uważa, że pikantny pieprz drażni żołądek. prosto przeciwnie.

Cayenne stymuluje enzymy metaboliczne oraz przeciwdziała wrzodom żołądka. C

ayenne obniża też pułap niedobrego cholesterolu LDL we krwi, stężenie trójglicerydów. maleje powstawanie szkodliwych skrzepów krwi, alt3 z których każdy może prowadzić do ataku serca oraz udaru mózgu. Ma też oddziaływanie przeciwzapalne oraz uśmierzające ból. Łagodzi symptomy zapalenia stawów oraz bólu głowy. Ma też oddziaływanie wspierające odporność organizmu. posiada znaczne ilości beta-karotenu oraz wit. A, już dwie łyżeczki pokrywają aż 47% zapotrzebowanie na te substancje. To właśnie min. wit. A oraz beta-karoten chronią nas przed drobnoustrojami oraz pasożytami. Spróbuj dorzucać pieprz cayenne do potraw. Idealnie okazuje się natrzeć nim kurczaka, dodać szczyptę do koktajlu, albo dodać do sosu czy dresingu do sałaty. 6. Goździki. Zna je niemal, każdy, ale nie każdy ich używa. Mają słodki, lekko pikantny smak. Zawierają eugenol, caryophyllene oraz tannins. Związki te mają silne właściwości antyseptyczne oraz bakteriobójcze. Pomagają zwalczać infekcje oraz łagodzą problemy metaboliczne. pomagają osłonowo na układ układ pokarmowy. Goździki mają też leczniczy wpływ na wrzody żołądka, wymioty oraz wzdęcia. w szczególności znane jako środek na ból zębów oraz to fakt, ze względu na to że goździk przyłożony do obolałego zęba, łagodzi ból oraz łagodnie go znieczula. Olejek z goździka używany okazuje się jako środek znieczulający. Goździki zawierają silne antyoksydanty, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek, co tymczasem chroni nas przed nowotworem. Olejek goździkowy zabija bakterie, grzyby oraz pasożyty jelit, dlatego świetnie nadaje się doleczenia biegunki oraz owsików. bywa bardzo skuteczny na wszelkie zadrapania, skaleczenia, przypadłości grzybicze, swędzące wysypki, ukąszenia, oparzenia, a także krwiaki. Goździki wzmacniają smak potraw.

Na św. przyprawia się nimi szynkę,przyprawy  wspomagające  zrzucanie  nadwagi

ale świetnie smakuje też z pieczonymi warzywami. należy „wbić” nasionka w cebulę, paprykę czy warzywa korzenne oraz przyrządzić. 7. Kurkuma taki żółto-pomarańczowy proszek, ma oddziaływanie podobne do narkotyków oraz silnych leków przeciwzapalnych, ale inaczej niż nich nie okazuje się toksyczna. Istnieją badania, które podkreślają, że jej oddziaływanie spowalnia rozwój przypadłości Alzheimera. Spożywanie kurkumy przynosi doskonałe efekty lecznicze w schorzeniu jelita drażliwego, wrzodziejącego zapalenia okrężnicy, schorzeniu Crohna oraz zapaleniu stawów. Kurkuma poprawia pracę wątroby, obniża homocysteiny oraz przeciwdziała chorobom serca. bywa jedną z najsilniejszych przypraw przeciwnowotworowych. Wyszukuje komórki rakowe, modyfikuje ich DNA poprzez co prowadzi do ich zwalczenia. Ma też oddziaływanie antyseptyczne oraz wspomaga gojenie się ran. Jak wykonywać te przyprawy? najlepiej w różnych mieszankach przypraw. poniżej moja „mieszanka organizmu” Używam jej kilka razy w tyg., zmieniając porcję poszczególnych substancji, albo dodając nowy, poprzez co jej skład za kolejnymi razem okazuje się nieco inny. można dorzucać ją do potraw z mąki oraz mięs. składniki 1 łyżka kurkumy 2 łyżki kolendry w proszku 1 niewielka łyżka kminku (zmielonego na proszek) 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (zmielonego na proszek) 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku WYKONANIE Wszystkie substancje wsypać do miseczki oraz dokładnie wymieszać. Przesypać do słoika oraz dokładnie zamknąć. To zdrowa oraz idealna przyprawa do kurczaka. Do miseczki wsypuję 1 łyżkę owej niesamowitej mieszanki, dodaję 2 łyżki oliwy extra virgine oraz mieszam.

diety. W tym punkcie trzeba zastanowić się nad przydatnością przyprawprzyprawy  dobre  na  zrzucanie  nadwagi  />

ogólnie używanych w kuchni, a które będą naszym sprzymierzeńcem. Zioła wspomagają spalenie tłuszczu, stymulują wydzielanie soku żołądkowego oraz ułatwiają trawienie. TWÓJ CEL ODCHUDZANIA SPRAWDŹ KIEDY GO OSIĄGNIESZ CHCĘ WAŻYĆ:  KG WAŻĘ:  KG WZROST:  CM PŁEĆ: K M BMI0.00 Bazylia Sałatka z serem mozzarella, pomidorem oraz bazylią jest pyszna oraz niskokaloryczna, natomiast do tego bazylii też nie jest obojętny dla figury. Przyprawa ta z wyjątkiem nadania odpowiedniego smaku potrawom wspomaga ich trawienie zwiększając wydzielanie soku żołądkowego, upraszcza przyswajanie składniku pokarmowych oraz wspomaga trawienie białek oraz tłuszczy. działa również rozkurczowo, co jest kluczowe, gdy w czasie diety towarzyszą nam wzdęcia.   Pieprz Nie wyobrażamy sobie przyrządzania posiłków bez pieprzu. Dodajemy go do zup, sałatek oraz mięsa. O jego zaletach kuchennych wszyscy wiemy, ale pieprz potęguje dodatkowo wydzielanie soku żołądkowego oraz przyspiesza trawienie pokarmów.  Ponadto może wykazywać oddziaływanie przeczyszczające. Pieprz pomaga wątrobie w prawidłowym działaniu, a co podstawowe wspomaga trawienie tłuszczów.   Imbir Z imbirem w kuchni należy obchodzić się subtelnie, gdyż charakteryzuje się intentywnym, korzennym zapachem oraz ostrym smakiem. Dodany w niewielkich proporcjach rozgrzewa organizm od środka podkręcając przemianę materii. Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego oraz poprawia pracę jelit. mimo wszystko należy pamietać, że imbir dodany do dania w zbyt dużej ilości może pobudzać apetyt.   Curry Kolejna orientalna przyprawa. Curry posiada w składzie kurkuminę, która jest intentywnym antyoksydantem. Ponadto poprawia trawienie, w szczególności wspomaga trawienie tłuszczów. Kurkumina przeciwdziała odkładaniu się tłuszczu oraz powstawaniu nowych komórek tłuszczowych.   Kminek Kminek dodajemy zwłaszcza do kapusty na podkreślenie jej smaku. z wyjątkiem tego, że tworzy z kapustą oraz z niektórymi mięsami świetny duet to wspomaga pracę nerek, dzięki temu organizm nie zatrzymuje wody mineralnej. co więcej rozbudza trawienie, gdyż zwiększa wydzielanie żółci  oraz kwasu żołądkowego.   Majeranek Majeranek ma dość ogromne wartość zdrowotne. Może być wykorzystywany jako substytut soli co przeciwdziała zatrzymywaniu wody mineralnej w organizmie, również maleje niebezpieczeństwo wystąpienia kłopoty układu sercowo-naczyniowego . Ponadto pomaga w zrzucaniu nadwagi. Przyspiesza przemianę materii zwiększając wydzielanie żółci oraz przeciwdziała wzdęciom.   Cynamon Cynamon wspomoże w walce ze zbędnymi kilogramami osobom lubiącym słodycze. Daje on poczucie słodkości, zapobiegając a wahaniom poziomu insuliny we krwi ogranicza napady głodu. Cynamon dodany do owoców stworzy słodki oraz małokaloryczny deser.   Papryka Zarówno papryka ostra (chilli) oraz słodka posiada w składzie kapsaicynę odpowiedzialną za ich smak. Kapsaicyna jest alkaloidem, który w niewielkich proporcjach wspomaga przebieg trawienia.

Z papryką trzeba mimo wszystko być rozważni, gdyż dodanaprzyprawy  pomagające  w  odchudzaniu

w zbyt sporych proporcjach może czasem pobudzać apetyt. Papryka jako warzywo spożyta na śniadanie może zmniejszyć apetyt.   Mięta Herbata z liści mięty rozbudza trawienie. prawidłowo pić ją po dania, gdyż rozbudza wydzielanie soku żołądkowego, ponadto przeciwdziała wzdęciom. z wyjątkiem naparu w zrzucaniu nadwagi pomoże nam również sam aromat liści mięty, który działa orzeźwiająco oraz stymulująco. co więcej maleje chęć na słodkie przekąski. Zatem jeśli wieczorem poczujesz pokusę sięgnięcia po coś słodkiego wypij herbatkę z liści mięty. Zioła możesz dodać praktycznie do dowolnej dania, a znajomość ich właściwości pomoże Ci w komponowaniu dobrych oraz smacznych potraw, które usprawnią w zrzuceniu niepotrzebnych nadprogramowych kilogramów. 

 

FormExplode Opinioni


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness