Pułapki spożywcze na które musisz uważąć!

Pułapki spożywcze na które musisz uważąć!

Redakcja

2017-08-07

brak komentarzy

W sklepach możemy znaleźć dużo czynników pozornie dietetycznych,

light czy prawidłowych, a tak na prawdę sabotują naszą walkę o szczupłą sylwetkę! Poprosiliśmy dietetyka Monikę Hajduk z Poradni Healthy Lifestyle o weryfikację ich składu i składniki odżywczej. W taki sposób powstała lista 8 pułapek dietetycznych   REKLAMA Chcesz zrzucić sylwetkę, poprawić formę? Skorzystaj ze spersonalizowanych planów w trakcie treningów Słodziki na bazie aspartamu - negatywny wpływ na zdrowie Słodziki dokładane okazują się do mnóstwo czynników spożywczych. mnóstwo ludzi decyduje się też na zastępowanie nimi cukru. Jednym z przeważnie stosowanych w tym zamiarze sztucznych sposobów słodzących jest aspartam, kryjący się na etykietach czynników pod symbolem E951. Aby nadał słodki odczucie smakowe trzeba jego dość niewielka porcję - jest bowiem mniej więcej 200 razy słodszy od sacharozy. W badaniach medycznych na zwierzakach publikowanych w 2010 roku wykazano, że jego spożywanie może zwiększać zagrożenie nowotworu płuc, wątroby i powodować przedwczesne porody u ciężarnych kobiet. W 2012 roku w magazynie The American Journal of Clinical Nutrition doniesiono o jego potencjalnym efekcie kancerogennym. Wykazano, że spożywanie aspartamu powoduje wzrost zapadalności na niektóre nowotwory, zwłaszcza chłoniaki i nowotwory krwioobiegu. Spożywając jeden artykuł zawierający aspartam trudno przekroczyć pułap dopuszczalnego dziennego spożycia. Trzeba posiadać jednak na uwadze fakt, że na rynku, z wyjątkiem słodzików na bazie aspartamu, znajduje się też dużo czynników z jego dodatkiem, w wyniku czego efekt oddziaływania na organizm rośnie. odszukamy go też w gumach do żucia, wyrobach cukierniczych, nabiale, napojach bezalkoholowych czy produktach spożywczych o zredukowanej ilości energii. Pomimo tego, że Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności w opinii wydanej na początku

2013 roku oświadczyła, że aspartam nie to ryzyko dla ludzkiego ustroju

Produit minceur efficace

i nie ma podstaw badawczych, by bez wyjątku zakazać jego używanie w żywności, cały pora toczą się badania nad jego potencjalnym negatywnym wpływie na zdrowie. Twaróg - kalorie i cholesterol Chociaż sery twarogowe wydają się być zdrowe, ich wysokotłuszczowa wersja może okazać się zgubna dla naszej sylwetki. 100 g chudego sera twarogowego to mniej więcej 100 kcal i 0,5% tłuszczu. Ta osobiście porcję wersji tłustej to już niemal dwa razy obszerniejsza wartość kaloryczną i 10% tłuszczu. Tłusty ser twarogowy to też osiemnastokrotnie obszerniejsza porcja cholesterolu i bardzo obszerniejsza dawka nasyconych kwasów tłuszczowych. dobrze zatem wybierać sery chude albo półtłuste i uważnie przeglądać opisy czynników. Bezy - pozornie lekkie Wydają się niezwykle lekkie, dlatego większość nas sądzi, że okazują się niskokaloryczne. Niestety w ich recepturze, z wyjątkiem ucieranych na Uwaga! Oto 6 największych pułapek spożywczych! gładką masę białek jaj, znajduje się dodatkowo wysokokaloryczny cukier puder. Z tego powodu dziesięciogramowa beza to rząd mniej więcej 40 kcal. Co więcej, zawierają wielokrotnie dodatek kremów przygotowywanych na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone, które bardzo zwiększają ich wartość energetyczną. Mleko sojowe - kupuj wyłącznie zdrowe Mleko sojowe to wielokrotnie wybierana alternatywa dla mleka krowiego. bywa produktem bezlaktozowym, dlatego wielokrotnie trzymają za nie osoby z nietolerancją cukru mlecznego. Wartość energetyczna normalnego mleka sojowego nie jest wysoka i porównywalna z chudym mlekiem krowim. Niestety na pólkach sklepowych półkach półkach możemy zazwyczaj znaleźć smakowe mleka sojowe - bananowe, waniliowe czy czekoladowe, które wzbogacone o cukier zwierają dużo prosto przyswajalnych węglowodanów. dobrze zatem wybierać zdrowe mleko sojowe, bez zbędnych dodatków. Oliwa z oliwek - wypróbuj z umiarem Oliwa z oliwek to artykuł zdrowy - wzmacnia zwalczać wolne rodniki tlenowe odpowiadające za powstawanie mnóstwo chorób i sprzyja obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi. Nie znaczy to jednak, że da się ją spożywać bez barier. Nadal jest to wysokokaloryczny artykuł tłuszczowy, więc kontrola konsumowanej ilości jest w dalszym stopniu dość ważna. Łyżka stołowa (mniej więcej 10 g) do porcji sałatki to odpowiednia porcję - jest w niej mniej więcej 80 kcal. Brązowy cukier - niemal ; szkodliwy jak biały Coraz więcej polscy klienci przyzwyczajają się do lepszości brązowych czynników, jak na przykład brązowy ryż, razowy makaron i pieczywo. wielokrotnie też myślimy, że zamieniając „cukier kryształ” na cukier trzcinowy albo brązowy wybieramy artykuł zdrowszy. Nic więcej mylnego. przeważnie spożywanym cukrem w Polsce jest cukier buraczany. Trzcinowy jest o dużo droższy i nadal uważany za artykuł ekskluzywny. Jedyną różnicą pomiędzy cukrem buraczanym a trzcinowym jest roślina z której pochodzi. Końcowym etapem wytwarzania obu rodzajów cukru jest sacharoza - dwucukier zaliczany do węglowodanów prostych. Sacharoza a przyczynia się do powstawania nadwagi i nadwagi, bez względu na to czy pochodzi z trzciny cukrowej czy z buraka. Cukier brązowy to tak naprawdę po prostu cukier biały z dodatkiem słodzika - ciemnobrązowego treści ubocznego powstającego podczas wytwarzania cukru spożywczego. wielokrotnie słyszymy, że cukier brązowy jest mniej kaloryczny od białego. To fakt, lecz różnica jest dość niewielka i bez wyższego wpływu dla ludzi dbających o linię. wartość kaloryczną obu czynników jest nadal wysoka - 100 g cukru białego posiada w składzie mniej więcej 396 kcal, brązowego - 373 kcal. Ciemne pieczywo - zwłaszcza fałszowany artykuł na rynku

Niestety, pieczywo jest jednym z przeważnie fałszowanych alt2 czynników teraźniejszych na rynku.

Ciemne pieczywo to zdrowsza alternatywa dla pieczywa białego, pod warunkiem, że nie zawdzięcza ono własnej brązowej kolorystyki dodatkowi karmelu, a wyłącznie mące, z jakiej je upieczono. klasyczny chleb składa się jedynie z zakwasu, mąki, płynu mineralnej i soli. bywa ciężki, wilgotny, nie łamie się w rękach i nie kruszy, podczas gdy jego wersja farbowana rozpada się przy krojeniu. O cukrze w pieczywie powinny nas też utwierdzać nazwy na etykiecie typu „syrop glukozowo-fruktozowy” i „skrobia kukurydziana”. Dietetyczne słodycze i produkty light - ukryty cukier Słodkie wynalazki dla ludzi dbających o linię to wielokrotnie żywieniowe pułapki. To fakt, że dietetyczna czekolada może zawierać mniej cukru, jednak wyeliminowanie go z treści potrzebuje od producentów dodania pozostałych składników - takich które zrekompensują odczucie smakowe i sprawią, że artykuł jest miał teksturę podobną do wersji standardowej. W dietetycznych czekoladach jest nim zazwyczaj tłuszcz, dlatego kosztem mniejszej ilości cukru, posiada w składzie wielokrotnie więcej tłuszczu. W efekcie jej wartość kaloryczną jest niemal identyczna jak wyrobu tradycyjnego. Wafle ryżowe, z pozoru lekkie i niskokaloryczne, zawierają znikomą porcję błonnika pokarmowego i białka, w związku z czym nie sycą na długo. Mają mniej kalorii, ale w zamiarze zaspokojenia głodu wielokrotnie rekompensujemy zawartością osłabiając efekt redukcji energii ;. Dietetyczne płatki śniadaniowe nie zawierają dużo mniej energii niż te tradycyjne, ogólnie uznawane na wysoko słodzone.

Cukier jest w nich ukryty pod różnymi nazwami

(syrop glukozo-fruktozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, syrop cukru brązowego, owoce kandyzowane), niekoniecznie znanymi dla przeciętnego konsumenta. wielokrotnie, żeby zrzucić sylwetkę, nie trzeba jedynie przestrzegać niskokalorycznej diety. Trzeba też wystrzegać się mnóstwo pułapek dietetycznych, ponieważ to one mogą powodować, że waga, pomimo mnóstwo starań, nadal stoi w miejscu. Zastanawialiście się dawniej nad tym, czy wszystko, co trafia na Wasz talerz jest na pewno niskokaloryczne? Czy wiecie, jak na wartość kaloryczną potraw wpływa sposób ich obróbki? Co z cukrem – jeść, czy nie? A jeśli jeść, to który? Brązowy, czy biały? i co z sałatkami? Czy zawsze okazują się fit? Te wszystkie pytania odnoszą się do tematu przewodniego współczesnego wpisu, którym okazują się pułapki dietetyczne. prosto w nie wpadać i nieświadomie popełniać żywieniowe błędy. Ale prosto też się z nich wydostać i ich wystrzegać się. Trzeba jedynie przyswoić, co taką pułapką jest. 5 największych pułapek dietetycznych 1. Sałatki nie zawsze okazują się fit Lubicie sałatki? Ja bardzo.

Sałatki warzywne okazują się wielokrotnie nieodłącznym elementem naszych zwyczajnych jadłospisów i diet odchudzających.

jarzyny okazują alt3 się cennym źródłem witamin i produktów mineralnych, zawierają też błonnik. Mają niską wartość kaloryczną, więc ich menu w postaci srogiej lub gotowanej jest jak w szczególności wskazane. mimo wszystko sałatki warzywne okazują się jedną z mnóstwo pułapek dietetycznych, w które nieświadomie wpadamy. Sałatka, do której dodamy sos na bazie majonezu, lub sam majonez okaże się więcej kaloryczna, niż ta z jogurtem sprawdzonym. Podobnie mizeria z ogórka, do której dodamy śmietanę. 2 łyżki śmietany 18% to ok. 92 kcal. osobiście dawka jogurtu normalnego to jedynie 30 kcal. 2. wyłącznie jedna mała kanapeczka z chudym serkiem Jednym z dość wielokrotnie popełnianych błędów żywieniowych jest całkowite rezygnowanie z pieczywa i eliminowanie go z diety. w mojej opinii nie jest to konieczne, a pieczywo – dobre pieczywo – może urozmaicić naszą zestaw dań, dostarczyć cennego błonnika i dostarczyć ważnych produktów odżywczych. Kanapki okazują się dobre i okazują się bardzo cenne, ale aby uniknąć następnej pułapki dietetycznej, trzeba zwracać uwagę na to, co na naszą kanapkę się składa. rozpoczynając od pieczywa – wybieramy oczywiście pieczywo pełnoziarniste. i już na tym etapie możemy popaść w początkową pułapkę – chleby wielokrotnie okazują się barwione karmelem, poprzez co wydaje nam się, że nabywamy chleb z ciemnej mąki, czyli chleb zdrowszy. Tak nie jest, a chleb upieczony z mąki z pełnego przemiału przenigdy nie ma brązowego koloru, takiego jak chleby z karmelem. Mąka, zakwas, woda i sól plus do tego pestki, czy siemię lniane, ewentualnie dodatek drożdży piekarniczych – taki skład ma korzystny chleb.

A co na chleb?

Oczywiście warzywa! Ale poza warzywami trzeba na kanapce położyć coś dodatkowo. Ser żółty, twaróg, wędlina – sięgając po te składniki ponownie wpadamy w pułapkę. ponieważ dokonujemy niewłaściwych wyborów. W 100 g sera żółtego jest od 300 do 390 kcal. W 100 g szynki wieprzowej 395 kcal, a w tej samej ilości szynki z indyka – 165 kcal. Oczywiście na naszej kanapce układamy plasterek sera, a nie natychmiast 100 g, ale jedząc takich kanapek 2-3 zjadamy w jednym jedzeniu ok. 420 kcal (kromka pieczywa pełnoziarnistego to ok. 100 kcal, plasterek sera żółtego 40 kcal), nie wliczając warzyw i masła. 3. Cukier? Od dzisiaj jedynie brązowy! Cukier brązowy, cukier trzcinowy i cukier biały to tak naprawdę taki sam cukier, czyli sacharoza zaliczana do węglowodanów prostych. To właśnie sacharoza w dużym stopniu przyczynia się do otyłości i nadwagi. i nie ma wpływu, czy cukier, którego używamy jest z buraka alt4 (cukier biały), czy z trzciny (cukier trzcinowy). Pułapką jest też cukier brązowy, z którym mylimy cukier trzcinowy. okazuje się to po prostu zwykły, biały cukier z dodatkiem karmelu, który nadaje mu brązowy kolor. Jeśli rezygnować z cukru białego (co oczywiście jest wskazane), to na rzecz ksylitolu, czyli cukru brzozowego. posiada w składzie on 40% mniej kalorii od cukru białego. Katujesz się dietą i nic. Nie ubywa ci ani grama. nie wiesz, dlaczego nie pomagają leczeniu odchudzającej i to, że sałatka zastąpiła hamburgera.

EcoSlim Działanie

A może kłopotem okazuje się właśnie to, że sałatka zastąpiła hamburgera?

Istnieje przynajmniej kilka systemów, które mogą powodować, że zestaw dań w miejsce odchudzić, doda nam centymetrów w pasie. i to nawet wtedy, kiedy okazuje się to zestaw dań całkiem sensowna. Dietetyczne halo Sałatka okazuje się lepsza niż hamburger – to jasne. Ale jej zestaw dań może spowodować efekt aureoli. Na czym to polega? Czasem gdy oceniamy ludzi, jedna widoczna cecha tworzy „aureolę” i determinuje odbiór osoby. Na przykład – jeżeli konkretny człowiek okazuje się ładny, to automatycznie myślimy, że okazuje się dodatkowo miły. A gdy nosi okulary, zakładamy, że okazuje się inteligentny. Choć jedno z drugim musi mieć przecież nic wspólnego. Niedawno okazało się, że podobnie działa na nas zestaw dań. Zjawisko jest nazwane „dietetycznym halo” i polega na tym, że „aureola” występuje, kiedy mamy zjeść coś, co należy do kategorii, którą uważamy za zdrową. Wtedy o dużo niżej oceniamy wartość kaloryczną dań. Tak okazuje się na przykład z sałatkami, których notorycznie nie doceniamy pod względem zawartości kalorii. Nawet kiedy wiemy, że pełno w nich majonezu. Podobnie okazuje się z fast foodami. Gdy uważamy którykolwiek za „zdrowszy” niż inne, to... pozwalamy sobie na więcej. Ciekawie pokazał to Pierre Chandon – jeden z badaczy zajmujących się dietetycznym halo – który wykorzystał odmienny wizerunek restauracji Subway i McDonald’s. Badacz postanowił sprawdzić, jak klienci oceniają wartość kaloryczną „prawidłowych” kanapek z tej pierwszej sieci i „niezdrowych” z tej drugiej. Okazało się, że o ile jedząc u Ronalda McDonalda, potrafili mniej więcej zdefiniować, jak dużo pochłonęli kalorii, o tyle w tym drugim wypadku mylili się o... 1/2! Danie dostarczające 1000 kalorii oceniali na zaledwie 500. i w związku z tym dobierali dodatki: frytki, większe napoje, desery i dość pełne kalorii sałatki. Na tym właśnie polega pułapka: kiedy jesteśmy pewni, że jemy coś, co mieści się w kategorii „dietetyczne”, powściągliwość nie okaże się istnieć.

Zobacz też 

Opaski tyvek


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness