Stewia - jakie ma właściwości?

Stewia - jakie ma właściwości?

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

ogromne doświadczenie zakonników, długotrwałe praktyki, zajmowanie się uprawą,

zbieractwem, także pogłębianiem wiedzy o ziołach oraz ich wszechstronnych przeznaczeniach w zderzeniu ze współczesczy  stewia  okazuje  się  zdrowanością, podsuwała jak pogodzić te 2 odrębne światy.  Proponujemy magię zielarstwa nie tę odmierzoną Pochodząca z Brazylii i Paragwaju stevia rebaudiana okazuje się rośliną o ogromnym potencjale leczniczym, który już od szczególnie dawna wykorzystywali Indianie Guarani i Mato Grosso. Szczególne popularność badaczy wzbudziła wysoka zawartość naturalnych związków słodzących znajdujących się w jej liściach. Ponadto roślina charakteryzuje się aktywnością przeciwutleniającą, funkcjonuje przeciwzapalnie, hipoalergicznie, przeciwwirusowo i przeciwpróchniczo. Zalecana okazuje się także do pielęgnacji ciała. Charakterystyka ogólnaOjczyzną stewii okazuje się północno-wschodni region Paragwaju oraz graniczące z nim tereny Brazylii. Rosnące popularność rośliną sprawiło, że jej plantacje stopniowo zaczęły pojawiać w Chinach, Korei, Izraelu, Indiach i Hiszpanii. mimo wszystko największą karierę zrobiła w Japonii, Stewia w walce z nadwagą gdzie niemal od 30stewia  na  diecie  lat okazuje się intensywnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym wytwarzaniu słodyczy, napojów i gum do żucia. Indianie Guarani i Mato Grosso nazywali ją „Kaa-Hee” czyli „słodkie ziele” i wykorzystywali do słodzenia potraw i napojów, jako lek na problemy trawienne, nadciśnienie tętnicze, kłopoty żołądkowe, nadwagę oraz jako środek wzmacniający serce. W XVI wieku roślina została przebadana poprzez hiszpańskiego botanika i lekarza Pedro Jamie Esteve. Pod koniec XIX wieku jej klasyfikacji botanicznej dokonał szwajcarski naukowiec Moisé Giacomo Bertoni, który w opublikowanej w 1918 roku rozprawie podkreślił zalety zdrowotne stewii, która jego zdaniem mogłaby z powodzeniem zastąpić stosowaną wtenczas szkodliwą sacharynę oraz zwrócił uwagę na jej ogromny potencjał słodzący i nietoksyczność. Natomiast paragwajski chemik Ovidio Rebaudi jako pierwszy zbadał substancje odpowiadające za słodki odczucie smakowe liści. Stewia okazuje się byliną należącą do rodziny Asteraceae i alt2 obejmuje ponad 200 gatunków. Krzew składający się z rozgałęzionej łodygi z wieloma pędami uzyskuje wysokość 40-80 cm. Liście o rozmiaru 3-4 cm mają kształt owalny lancetowaty albo łopatkowaty i okazują się ułożone przeciwstawnie. Kwiaty o barwie jasnofioletowej składają się z pięciu płatków i okazują się otoczone okrywą działek kielicha. Owoce to niełupki o wrzecionowatym kształcie. Uprawa stewii W ostatnim dziesięcioleciu produkcja stewii uległa dwukrotnemu zwiększeniu, chociaż potencjał plonotwórczy owej rośliny nie został udowodniony w praktyce. Areał nasadzeń owej rośliny w Paragwaju, który okazuje się najbardziej znaczącym producentem w Ameryce Południowej, w 2010 roku wyniósł mniej więcej 2 tys. ha, a maksymalny osiągalny plon liści z jednego hektara kształtował się na pułapie 5 tys. kg. W 2008 roku

powierzchnia uprawy stewii na świecie wyniosła mniej więcej 25 tys. hastewia  zamiennik  cukru

. Biorąc pod uwagę alt3 maksymalny plon (5 tys. kg) i zakładając, że artykuł finalny okazuje się 400 razy słodszy od cukru, to światowa produkcja substancji słodzącej o wysokiej intensywności ze stewii w przeliczeniu na cukier wynosi 360 tys. ton. okazuje się to jednak założenie czysto teoretyczne, ze względu na to że rzeczywista produkcja okazuje się prawdopodobnie o wiele mniejsza. W Chinach, które przynależą do największych światowych producentów, średnie plony formują się na pułapie 3,2 tys. kg liści z hektara rocznie. poprzez cały czas przebiegają prace nad wygenerowaniem odmian łączących dobry wigor w warunkach polowych, wysoki plon liści oraz wysoką zawartość Rebaudiozydu A. Dużym wyzwaniem okazuje się utrzymanie roślin w świetnej kondycji fizycznej przy jednoczesnym spełnieniu preferencji jakościowych postawionych poprzez znaczne koncerny produkcyjne. Aby osiągnąć maksymalną wydajność należy zadbać o wysoką jakość sadzonek, najdogodniej pochodzących z znanych szkółek. mimo wszystko alt4 jak na przykład inwestycja pociąga za sobą wyższe wydatki założenia plantacji oraz ; większymi nakładami pracy związanymi z odpowiednim przygotowaniem pola. Stewia okazuje się rośliną dość wymagającą. Wykazuje niską tolerancję na

suszę, okazuje się podatna na przypadłości grzybowe oraz potrzebuje szybkiego zbioru

(2-3 tygodnie). Zebrane liście okazują się poddawane obróbce (czyszczenie, suszenie, ochrona), co potrzebuje dodatkowego wysiłku oraz nakładów finansowych. Regulacje prawneW latach 1984, 1988 oraz 1999 Komitet Naukowy ds. Żywności (Scientific Committee fof Food – SCF) prowadził eksperymenty nad wykorzystaniem stewiozydu jako słodzika. Uznano wtedy, że ze względów toksykologicznych, nie może być stosowany jako środek spożywczy i że dostępne dane okazują się niewystarczające, aby właściwie ocenić jego bezpieczeństwo. W latach 2000-2009 Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności dokonał rewizji wcześniejszych analiz dotyczących ustalenia poziomu bezpieczeństwa glikozydów stewiowych, które nie wykazały ich genotoksyczności oraz rakotwórczości.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness