Właściwości zdrowotne dyni - tego nie wiedziałaś!

Właściwości zdrowotne dyni - tego nie wiedziałaś!

Redakcja

2017-08-23

brak komentarzy

Dynia to szczególnie smaczne a zarazem jedno z w szczególności odżywczych warzyw! czy  warto  jeść  dynie

bywa pełna witamin i przeciwutleniaczy. Czy wiesz, że istnieje ponad 45 odmian dyni? Małe, średnie, olbrzymie i prawdziwe giganty. mimo powszechnemu przekonaniu, nie wszystkie dynie okazują się pomarańczowe, mnóstwo z nich bywa zielona, biała czy brązowa.  Moja ulubiona to dynia hokkaido, której w przeciwieństwie do innych odmian nie trzeba nawet obierać ze ciała Dynia właściwości 1. funkcjonuje przeciwzapalnie i antynowotworowo taki pomarańczowy, pyszny miąższ, który ukrywa się pod twardą tkanką skórną dyni posiada mnóstwo beta-karotenu (taki sam barwnik, z którego słynie marchewka). To właśnie beta-karotenowi dynia zawdzięcza własny jaskrawożółty kolor i silne działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, który może udzielić pomocy obniżyć niebezpieczeństwo zachorowania na nowotworu, w tym nowotworu gruczołów mlekowych, prostaty i płuc. 2. Wzmacnia układ odpornościowy sezon zimowy i grypowy tuż tuż, więc ważne by już jak najprędzej wzmocnić własny układ odpornościowy. Dynia bywa obfita w cynk i witaminę C, które okazują się niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Kubek (245 g) gotowanej dyni posiada ponad 11 miligramów wit. C (19% dziennego zapotrzebowania)! warto dodatkowo dodać, że zawarty w dyni beta-karoten łagodzi procesy zapalne, wzmacnia również ograniczyć symptomy grypy i zachorowania. 3. Dba o piękną skórę w miejsce wydawać dużo gotówki na kosztowne kremy przeciwzmarszczkowe postaw na zdrowe produkty takie jak np. dynia. Dynia bywa jednym z najlepszych pokarmów dla twojej ciała. Ma mnóstwo wit. A, witaminę C i E, a wszystkie te wit. skutecznie borykają się ze zmarszczkami. Dynia to warzywo szczególnie bogate w witaminę A, która reguluje wytwarzanie łoju w powierzchni i dba o młody wygląd ciała. Jeden kubek gotowanej dyni zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. warto polubić dynię! 4. Idealnie nawilża Czy wiesz że dynia składa się aż w 90% h2o?dlaczego  warto  jeść  dynie warto przyswoić o odpowiednim nawilżaniu ludzkiego ustroju, odwodniony organizm może prowadzić do zaparć i innych kłopotów natury zdrowotnej. Jak to przeprowadzić? Pij nowiutko wyciskane soki, zielone koktajle, unikaj elementów które odwadniają (np. kawa, alkohol) i włącz Właściwości lecznicze dyni do kuracji odchudzającej produkty bogate w wodę takie jak dynia, póki czas ciągnie się. 5. służy zmniejszyć masę Już jeden kubek gotowanej dyni (245 g) posiada 3 g błonnika (11% dziennego zapotrzebowania na błonnik) i dostarcza tylko 49 kalorii. Jedząc dynię poczujesz się pełniejszy na dłużej. Zdrowa (i pyszna!) zupa z dyni czy risotto z dynią na obiad sprawią, że zapomnisz o podjadaniu do wieczora! 6. zwalcza wirusy i pasożyty A to wszystko dzięki kukurbitynie, która oddziałuje przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najbogatszym źródłem kukurbityny okazują się pestki dyni. Pamiętaj by sięgać po surowe pestki dyni (tyczy się to również wszystkich orzechów i nasion). Prażone w wysokiej temperaturze nasiona i orzechy tracą swoje cenne właściwości. Co fakt Halloween już za nami, ale czas na dynię w pełni. To jakże popularne warzywo za oceanem, u nas zaledwie zaczyna być doceniane. Jej pochodzenie nie bywa do zakończenia znane. Wiadomo jednak, że Indianie od bardzo dawna wykorzystują dynię w domu ze względu na jej bogactwo wewnętrzne. poniżej kilka zebranych informacji na jej temat. początkową ciekawostką bywa fakt,

że rodzina dyniowatych za granicą obejmuje mniej więcej 120 rodzajów i mniej więcej 800 rodzajów.   dynia  przepisy

Różnią się one praktycznie wszystkim: kolorem, formą i wielkością. Z pośród owej mnogości odmian u nas w szczególności popularne okazują się trzy z nich. okazują się nimi dynia:   olbrzymia piżmowa – niektóre jej gatunki hodowane okazują się jako popularna roślina ozdobna ( jej gabaryty nie okazują się imponujące aczkolwiek kształty okazują się bardzo interesujące) zwyczajna.   Warzywo, choć samo okrąglutkie i brzuchate bywa bardzo nisko kaloryczne. W 100 g produktu bywa jedynie 28 kcal. W jej obszernym wnętrzu zawarta bywa cała masa witamin takich jak: witamina C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy (polecana bywa dla niewiast ciężarnych) i bardzo wielka dawka beta-karotenu (zwłaszcza w odmianie pomarańczowej).   To właśnie ten dobroczynny związek którym bywa beta – karoten ma silne oddziaływanie antyoksydacyjne. znaczy to w praktyce przeciwdziałanie pojawieniu się nowotworów i dolegliwości układu krążenia. Im dynia więcej pomarańczowa tym większy udział wit. B1 i beta-karotenu. To jednak alt2 nie wszystko co ma do zaoferowania ten Halloweenowy lampion. nie da się nie wspomnieć o dużej zawartości błonnika, w który została hojnie wyposażona dodatkowo: potasu, satysfakcjonującego wapnia, selenu i cynku. Dzięki tak zasobnej ,,osobowości” bywa bardzo pomocna w zrzucaniu nadwagi i leczeniu wysokiego ciśnienia. Dlaczego? gdyż oprócz tego czym dysponuje, należy wspomnieć, iż prawie nie zawiera sodu. Jej niskosodowość bywa bardzo ważna w aspekcie profilaktyki dolegliwości serca. To jednak nie koniec rewelacji na jej temat. Dynia należy do osławionej grupy czynników zasadowych czyli alkalizuje nasz organizm jednocześnie go odkwaszając . menu tego warzywa wzmacnia układ odpornościowy, rozbudza trawienie, obniża dawka cholesterolu we krwi. funkcjonuje uspokajająco i pozwala w dolegliwościach nerek. Dynia nadaje się do obsmażania, pieczenia, przygotowywania posiłków i marynowania. niesamowite bywa, że nawet po obróbce termicznej nie przegrywa swoich właściwości prozdrowotnych. Niestety ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc cukrzycy powinni do niej podchodzić z rozwagą i łączyć z wyrobami o niewielkim IG. Właściwości zdrowotne pestek dyni

Dynia to tylko miąższ. W jej zachwycających pod względem leczniczym pestkach,

odszukamy olbrzymie ilości cynku. Cynk wzmacnia cerę, rozjaśnia ją i wygładza. Przyspiesza gojenie się ran, a ze względu na swoje dobroczynne oddziaływanie nazywany bywa pierwiastkiem męskim (ochrania prostatę, poprawia żywotność plemników i kondycję seksualną). Pestki pomagają pozbyć się owsików i innych pasożytów. okazują się więc zasobne w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole roślinne. Dzięki takiemu składowi zapobiegają miażdżycy. Trzeba przyswoić, że 100g pestek to aż 556 kcal. można jednak już jedna łyżka, czyli mniej więcej 56 kcal, aby wzbogacić nasze codzienne menu. Z pestek dyni pozyskuje się więc olej. Nie nadaje się on j do obsmażania (bywa szkodliwy), ale stosowany na chłód np. do sałatek, pozwala w chorobach wątroby. Nie bez nieistotne dla naszej zdrowotności bywa więc sok z tego warzywa. bywa on najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu. Czy to już koniec szans używania dyni? Na pożegnanie niezła gratka – dynia kwitnie między czerwcem a sierpniem, a ich kwiaty okazują się jadalne i bardzo smaczne. Zatem na zdrowie.   15 paź 15 09:16 Dynia - świetna dla zachowania alt3 ludzkiego ustroju i urody Wisia Karolewska Dziennikarka Onetu   Dynia cudownie wpływa na zdrowie i urodę. Swoje lecznicze właściwości dynia zawdzięcza bogactwu witamin (m.in. z zespoły B, prowitaminy A, wit. PP i C) i minerałów (sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza). Udostępnij             557   Skomentuj   komentarze       105     Foto:Antonova anna / Shutterstock 5 slajdów wit. i skłaniki mineralne, które posiada utrzymują włosy, skórę i paznokcie w pozytywnej kondycji fizycznej, spowalniają procesy starzenia, chronią wzrok, pomagają zwalczać zaburzenia krzepliwości krwi. Beta-karoten aktualny w dyni wspomaga układ odpornościowy, obniża niebezpieczeństwo przypadłości wieńcowej. Jakie dodatkowo właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne ma dynia? Jak ją świetnie przyrządzać? Wszystkiego dowiecie się z galerii. Dynia wspomaga wzrok i krzepliwość krwi Miąższ dyni ma wprawdzie prawie trzy razy mniej wit. A (rozpuszczalnej w tłuszczach) niż marchew, ale to, co nam zaoferuje to już bywa potężny ładunek ludzkiego ustroju. niedobór wit. A przejawia się między innymi tzw. kurzą ślepotą. Wprawdzie nasze jadłospisy okazują się owej wit. pełne, ale to zazwyczaj sztuczne dodatki do żywności, które przenigdy nie oddziałują tak świetnie, jak te nieprzetworzone.   Witamina A wpływa na prawidłowy ;, włosów i paznokci – czyli niezbędna bywa wyłącznie dla zachowania ludzkiego ustroju, i dla urody. z kolei karotenoidy i antyoksydanty, których obecność manifestuje się we wspomnianej już barwie dyń, odmładzają ciało, pomagają walkę z komórkami nowotworowymi i poprawiają humor.   Dynia bywa jednym z niewielu nam znanych źródeł wit. T (B11), która wzmacnia zwalczać zaburzenia krzepnięcia krwi i określone rodzaje anemii, poprzez wytwarzanie i wspomaganie krzepnięcia płytek krwi. Jedzmy więc dyniowy miąższ z niewielkim dodatkiem tłuszczu, pod każdą możliwą postacią. A może to być np. zupa, puree, farsz do naleśników czy pierogów albo po prostu w formie marynowanej, jako słodko-kwaśny do tego do pozostałych dań. trzeba też miąższ dyni zjadać na słodko jako składnik ciasta, mus, pieczone plastry z miodem, do tego do galaretek, lodów, dżemów itd. bo to dość słodkie warzywo, doskonale się w owej wersji sprawdza. Pestki dyni - bomba minerałów W środku dyni, alt4 pod miąższem chowają się pestki, których w żadnym wypadku nie możemy wyrzucać. To prawdziwa bomba mikroelementowa. Zwłaszcza wegetarianie powinni być wdzięczni naturze za taki specjał, bo okazują się tak pełne niehemowego (nie pochodzącego od zwierząt) żelaza, że regularnie spożywane, prosto zbilansują jadłospis. Ok. 70 g pestek dyni pokrywa dobowe zapotrzebowanie na magnez. To minerał potrzebny między innymi do tego, abyśmy mogli spokojnie znosić codzienne przeciwności losu, a wypłukujemy go z ludzkiego ustroju kawą, herbatą i innymi napojami zawierającymi kofeinę. Pestki dyni okazują się też świetnym źródłem potasu, cynku i miedzi. bo pestki okazują się bardzo kaloryczne, trzeba z ich spożyciem być rozważni, ale wysuszone i magazynowane w suchym i ciemnym miejscu, gwarantują zdrowie na cały zimowy czas. Kosmetyki z dyni Jak powyżej wspominaliśmy, dynia wyłącznie wspomaga zdrowie, ale również służy urodzie. Została już dawno zaakceptowana jako kosmetyk, zwłaszcza składnik maseczek do twarzy. trwające w dyni wit. oddziałują bardzo intensywnie: B1 – bywa chronić skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym; B2 – wspomaga walkę ze stanami zapalnymi; PP - wspomoże odświeżanie i regeneracje, zmniejszy prawdopodobieństwo fotoalergii; E – walczy z wolnymi rodnikami i funkcjonuje odmładzająco. Już przecieranie twarzy kawałkami dyni, poprawia nawilżenie ciała, zamyka pory i usuwa tłuszcz z czoła i okolic nosa. z kolei wyciśnięty sok z dyni funkcjonuje tonizująco na każdy rodzaj cery. Spierzchnięte usta doskonale się zregenerują pod oddziaływaniem maseczki wykonanej ze zmiksowanego dyniowego miąższu i twarogu. Już po pięciu minutach da się taki kosmetyk zmyć albo... zjeść. Dynia dla polepszenia nastroju Sam widok dyni bywa poprawić samopoczucie, bo jak uważają osoby stosujące koloroterapię, pomarańczowa barwa ożywia, rozbudza, rozbudza do oddziaływania, uwalnia zahamowane procesy, zwiększa poziom otuchy. Nic tylko patrzeć i patrzeć. Co da się zrobić z dyni - pomysły na dynię Jeśli pracę z dynią zaczniemy od subtelnego odkrojenia wyższej partie dyni, tak, by da się jest ze środka wybierać miąższ nie uszkadzając skórki, to pozostałą skorupę da się wykorzystać jako lampion, niekoniecznie na Halloween. Gdy mamy kilka mniejszych dyń, da się z nich zrobić bardzo efektowne miseczki do dyniowej zupy albo oryginalną wazę.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness