Właściwośći miodu - tych jeszcze nie znasz!

Właściwośći miodu - tych jeszcze nie znasz!

Redakcja

2017-08-22

brak komentarzy

Czy znasz właściwości lecznicze miodu pszczelego? Na pewno nie masz terminy o tym jakie  właściwości  ma  miód

, że miód ma dużo właściwości leczniczych.. Zapoznaj się z artykułem a sam się przekonasz jak istotnym elementem zabiegu odchudzającej bywa miód! Miód pszczeli bywa podstawowym produktem obowiązków pszczół. Jego skład to w przewadze nieskomplikowane: glukoza i fruktoza ok. 75%, woda - wg normy dopuszcza się jej 23 % w miodzie wrzosowym, 20 % w pozostałych. W bardzo mniejszych dawkach powstają biopierwiastki (potas fosfor, magnez, wapń, w mniejszej ilości żelazo siarka), flawonoidy - nieprzetworzone kwasy organiczne, olejki eteryczne, wit. (zwłaszcza z zespoły B, wit C) i dużo pozostałych skomplikowanych produktów, które w sumie składają się na właściwości miodu. dość istotną rolę pełnią enzymy dokładane przez pszczoły w trakcie procesu powstawania miodu, to one w dużej grupie decydują o cechach zapobiegający zapalnych i zapobiegający drobnoustrojowych. Miód oddziałuje wzmacniająco na układ odpornościowy ludzkiego ustroju, oddziałuje korzystnie na serce, wątrobę, układ układ pokarmowy. Wszystkim znane bywa jego wykrztuśne i przeciwzapalne działanie w schorzeniach układu oddechowego. Miód to wyjątkowy artykuł, stosowany na co dzień umożliwia uchronić nas przed licznymi dolegliwościami. W czasie schorzenia w zwiększonych dawkach jest w stanie skutecznie wspomagać kurację. Miód powiększa siłę wartości  odżywcze  miodumskurczu i wydolność organizmu serca, obniża ciśnienie tętnicze tętnicze krwi, oraz oddziałuje korzyści  zdrowotne  miodu  zapobiegający arytmicznie. rozszerza również żyły i tętnice wieńcowe, oraz poprawia krążenie. Miód bywa z powodzeniem stosowany przy arytmii serca. w takiej sytuacji podaje się ok 100-200g miodu dziennie – oczywiście w kilku mniejszych porcjach. Systematyczne spożywanie miodu umożliwia zmniejszyć miażdżycę, oraz łagodzi dusznicę bolesną. Miód posiada łagodne działanie uspokajające, uśmierzające napięcie nerwowe. warto wykonywać miód przy wyczerpaniu psychicznym, oraz osłabieniu pracą mentalną, oraz jako pomocnicze kurację schizofrenii, nerwic, oraz stanom depresyjnym. Tradycyjnie miód bywa używany w zabiegu wszelkiego takich jak przeziębień. okazują się to m. in .kaszel, chrypka, bóle gardła, zapalenia gardła, etap zapalny oskrzeli. Miód posiada działanie wykrztuśne, redukuje ból gardła i głowy. Miód normalizuje pracę żołądka, jak również wątroby. da się go wykonywać wspomagająco we

wrzodach żołądka i dwunastnicy. Regularne przyjmowanie miodu umożliwia

wykreślić niestrawność. Tych właściwości miodu jeszcze nie znacie! Podczas biegunek, albo zaparć opłacalne jest wykonywać miód, który unormuje pracę jelit. W dermatologii miód ma zastosowanie podczas leczenia ran po oparzeniach, czy zabiegach chirurgicznych. używa się go więc na owrzodzenia cukrzycowe, oraz odleżyny. Miód da się z powodzeniem wykonywać na niektóre schorzenia alergiczne naskórka. Najlepszą metodą na popękane usta bywa posmarowanie ich miodem. W sprzedaży okazują się dostępne następujące miody: Miód wrzosowy Miód rzepakowy Miód lipowy Miód kremowy Mniszek Lekarski Miód kremowy Lipa z Bławatkiem Miód Akacjowy Miód Gryczany Miód Wielokwiatowy Miód nie bywa zarejestrowany jako lek – formalnie bywa traktowany jako substancja spożywcza, ale faktycznie bywa lekiem. W przypadku spożywania miodu jako produktów leczniczej zaleca się taki miód który gwarantuje efekt medyczny. świetnie zakupić go prosto od zaprzyjaźnionego pszczelarza. Adresy indywidualnych pszczelarzy da się uzyskać w następującymi po sobie większym mieście, w siedzibach związku pszczelarzy. Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa. Cudowne właściwości miodu okazują się znane od wieków. Dla starożytnych Egipcjan stanowił on jeden z najpopularniejszych leków. Był doceniany poprzez Rzymian, Chińczyków, Greków, Asyryjczyków a Niemcy podczas oraz wojny globalnej odkażali nim blizny. Według źródeł stosowany był do płukania gardła, przy zwalczaniu gorączki, zmiękczania czyraków, oczyszczania wrzodów, na oparzenia, bezsenność, w nocy moczenie pociech itd. Medycyna ludowa słusznie zalecała miód jako silny środek bakteriobójczy. mnóstwo badaczy również potwierdza oddziaływanie miodu. konkretny naukowiec doktor Guido Manjo, chirurg i historyk medycyny w jednym ze swoich badań przetestował wywodzący się z papirusu Smitha przepis na kuracja ran /mieszanka 1/3 partie miodu z 2/3 częściami tłuszczu/. Doktor Manjo podsumował własny doświadczenie następującymi słowami: ” Początkowo uważałem, że tak okropnej mieszaniny nie wolno kłaść na otwarte blizny …mimo wszystko okazało się, że bakterie w niej giną. Szybko ginęły też dokładane tam szczepy chorobotwórcze , takie jak Escherichia coli czy Staphylococus aureus-gronkowiec złocisty” W krajach rozwijających się miód bywa ochoczo stosowany jako preparat odkażający i przyspieszający gojenie ran i wszelkich owrzodzeń. Doktor P.J. Armon z Afryki Południowej w jednym z pism medycznych opisał wyniki takiego aplikowania miodu w Chrześcijańskim Centrum Medycznym Kilimandżaro. Twierdził, że miód przyspieszał gojenie się ran i zapobiegał ich zakażaniu, zmniejszając konieczność aplikowania alt2 konwencjonalnych antybiotyków. W 1970 roku natomiast znany brytyjski chirurg ogłosił, iż regularnie stosował miód na otwarte blizny po operacjach usunięcia macicy ze względu nowotworów. Stwierdzał, że blizny, które były posmarowane miodem goiły się o mnóstwo prędzej i rzadziej ulegały zakażeniu niż blizny leczone za pomocą antybiotyków. Aby potwierdzić swoją tezę, w laboratorium zbadał razem z kolegami oddziaływanie miodu na szerokie wachlarzu zakaźnych bakterii. Miód zabił je wszystkie. Naukowcy południowoafrykańscy uznali, że miód hamuje wzrost bakterii Salmonella, Shigella, E. coli i V. cholerae. Owe bakterie okazują się powodem biegunek, które przyczyniają się do wielu zgonów w krajach Trzeciego Świata. Okazuje się, że spożywanie miodu oddziałuje przeciwbakteryjnie i wspomaga kuracja biegunek. W ramach eksperymentu doktor oraz.E. Haffejee i A.Moosa z Wydziału Pediatrii Uniwersytetu w Durbanie poił jedną grupę młodych pacjentów  z ostrym nieżytem żołądkowo-jelitowym

wodą z cukrem a drugą – wodą z miodem. W drugiej grupie zanotowano o 40% szybszy powrót do organizmu.

działanie miodu na bakterie ; pojęciem osmozy. Miód wysysa płyny z bakterii w ten sposób je zabijając.Co interesujące bakterie nie uodparniają się na miód tak jak czynią to wobec antybiotyków. Jeśli zazwyczaj podróżujesz, szczególnie do ciepłych krajów życie może uprzykrzyć Ci rozwolnienie podróżnych. mimo wszystko i na to znajdzie się miodowa recepta. Przepis WHO na biegunki podróżnych Do jednego żyły i tętnice wlej 250 ml soku pomarańczowego, dodaj do niego szczyptę soli i pół łyżeczki dobrego, ekologicznego miodu. Do drugiego natomiast żyły i tętnice wlej 250 ml destylowanej h2o i dodaj ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej oczyszczonej oczyszczonej. Pij na zmianę z obu naczyń.rozkoszą dla podniebienia. Nie miewam napadów wilczego apetytu na słodkie ale czasem lubię dogodzić własnym kubkom smakowym łyżeczką miodu. To taka bezgrzeszna rozpusta bez skutków ubocznych i przeświadczenia, że przeginam. Na powodzenie mam dostęp do niesamowitego, ekologicznego miodu który muszę posiadać stale pod ręką. zaleca się również mieć świadomość, że miodu nie należy podawać dzieciom do pierwszego roku życia ze względu na niedojrzałość przewodu pokarmowego. Na miód powinni również uważać cukrzycy, chociaż w tym przypadku zdania okazują się poszatkowane. Czy znasz dodatkowo inne sposoby używania miodu? Jeśli tak to z chęcią się z nimi zapoznam. Właściwości miodu. alt3 Kto z nas nie zna miodu? Złoty, słodki płyn, wytwarzany poprzez pszczoły ma właściwości antybakteryjne, antyseptyczne oraz zdrowotne. Miód składa się z glukozy, fruktozy i minerałów, jak na przykład żelazo, wapń, fosforan sodu, chlor, potas, magnez. bywa dodatkowo całkiem zasobne w wit. B1 , B2 , B3 , B5, B6 . Ze względu na swoje niesamowite własciwości, miód bywa stosowany jako lek w kuracji wielu typowych kłopotów zdrowotnych . Miód może natychmiast powiększyć pułap energii w organizmie.  A bezpieczne cukry występujące w miodzie zapewniają organizmowi zdrowe źródło kalorii i energii. Miód z łatwością zwalcza zmęczenie. Dlatego jeśli odczuwasz się pozbawiony energii, wycieńczony, osowiały - swobodnie weź po łyżkę miodu (najdogodniej z lokalnej pasieki).  2. Miód dla zawodników, wzmacnia, dorzuca energii, poprawia wydolność organizmu organizmu Sportowcy zazwyczaj cierpią względu zmęczenia mięśni. Ponoć problem zmęczonych mięśni trzeba prosto rozwiązać spożywając miód. Miód wspiera powiększyć pułap wydajności i wytrzymałości u zawodników. A z drugiej strony zmniejszyć ból mięśni. Ma na to wpływ świetne zestawienie glukozy i fruktozy rosnącej w miodzie. Glukoza bywa natychmiast wchłaniana poprzez ciało i zapewnia organizmowi błyskawiczny zastrzyk energii, podczas gdy fruktoza bywa wchłaniana powoli, zapewniając trwale uwalniającą się energię do organizmu.  3. zapobiega starzeniu się organizmu trzeba dodać miód do własnej zabiegu odchudzającej, bo posiada silne właściwości antyoksydacyjne, zwalcza oddziaływanie wolnych rodników, czyli cząstek powodujących starzenie się organizmu. 4. służy zwalczyć kaszel Niektóre analiz wykazały, że miód bywa dość skuteczny na kaszel. Miód ma silne właściwości antybakteryjne, które pomagają łagodzić ból gardła i zabijają bakterie powodujące infekcji. Aby pozbyć się kaszlu, wymieszaj jedną jedną łyżkę miodu ze nowiutko wyciśniętym sokiem z cytryny i pij taką miksturę co kilka godzin. da się również wymieszać miód, sok z cytryny i szczyptę soli w filiżance letniej h2o mineralnej i tym roztworem płukać gardło. W kuracji kaszlu, zaleca się używać miód gryczany. 5. Leczy blizny i skaleczenia Miód ma bezpieczne właściwości antyseptyczne oraz antybakteryjne. Te właściwości przyspieszają gojenie się ran, służą w oczyszczaniu ran i skaleczeń. Miód bywa świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy okazują się uczuleni na antybiotyki. 6. Leczy małe oparzenia Miodu możemy również użyć do efektywnego leczenia drobnych poparzeń. Jego właściwości alt4 przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze mogą zapobiec infekcji oraz rozwojowi bakterii. Jeśli posiadasz niewielkie oparzenie, po prostu posmaruj to miejsce miodem. stosuj miód kilka razy dziennie poprzez kilka dni, aby szybko zagoić ranę. mnóstwo ludzi ma problemy ze snem. Miód jasne metody tego trudu, bo oddziałuje nasennie. Jego właściwości uspakajające były już dawno wykorzystywane w sztuce lekarskiej chińskiej do zwalczania bezsenności. Zawarty w miodzie tryptofan, zapewnia nam ; dobre samopoczucie, ale również czyni nas sennym. Pamiętajcie, łyżka miodu pozwoli szybko zasnąć i cieszyć się głębokim snem.    8.

Miód pozytywny dla naszej cery Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne,

miód bywa świetnym składnikiem do używania w pielęgnacji naskórka. naturalny miód oddziałuje na cerę również wtedy, gdy go spożywasz. Cukry występujące w miodzie, umożliwiają odpowiedni pułap nawilżenia naskórka, antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się, a takie produkty jak ryboflawina czy niacyna przyspieszają regenerację naskórka. Dlatego naturalna maseczka z miodu korzystnie wpłynie na nawilżenie cery oraz  wygładzi małe zmarszczki. Dodatkowo miód może być również stosowany do leczenia pozostałych chorób naskórka, jak na przykład egzema, łuszczyca i grzybica.   9. Napój z miodu wspomaga spalenie tkanki tłuszczowej Miodu posiada wit., sole mineralne i białka. Wszystkie te elementy współpracując ze sobą wspierają przemianę materii tłuszczów i cholesterolu. A co za tym idzie zapobiegają nadwagi. udowodniono również, że picie szklanki letniej h2o mineralnej z miodem i sokiem z cytryny na pusty żołądek na pusty żołądek w  godzinach porannych, to jeden z najprostszych sposobów, aby zmniejszyć wagę. Zobacz dodatkowo napój z cytryną. Napój taki wspiera w oczyszczenia organizmu, oczyszcza wątrobę oraz usuwa toksyny z organizmu. Zobacz dodatkowo jak szybko zmniejszyć wagę 10 kg. Miód bywa skutecznym środkiem antybakteryjnym, który korzystnie wpływa na cały przewód pokarmowy. aktualny w miodzie enzym - oksydaza glukozy - bywa odpowiedzialna za powstanie z glukozy nadtlenku wodoru, który może leczyć etap zapalny żołądka. Miód neutralizuje dodatkowo gazy, łagodzi wzdęcia, które zazwyczaj powstają z przejedzenia. Jedna albo dwie łyżki miodu przed wielką ucztą to idealny sposób, aby poprawić i wspomóc przebieg trawienia. Pamiętajmy mimo wszystko, aby nie dawać miodu dzieciom poniżej jednego roku życia, bo miód może uczulać. Zobacz dodatkowo jak w inny sposób oczyścić wątrobę. 

 

Zobacz też 

EcoSlim Cena


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness